Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

SBWF2014 - Bilderna

$
0
0
Jag har ju lagt upp en del bilder från SBWF här i bloggen men har sparat några av mina "bättre" för ett eget inlägg.


Södra Maltfabriken hade en nyhet som jag gillade - Jura!
King Kong i glaset - övriga Jädraås-flaskor i bakgrunden.
Tar en paus ute i korridoren, skönt att slippa trängseln.
Bigfoot 2012 i Sierra Nevada-montern!
Sista chansen - igen!
Med Tobias Göths fotouställning i bakgrunden - tror att det är Ales well that ends well från Sierra Nevada i glaset.
Edit - hittade en till festivalbild som blev rätt bra.

Rödfärgad Hells Lager - provning med Camden Town

Blandade ölfoton - september 2014

$
0
0
Känns som det är dags att lägga upp lite foton som är orelaterade till SBWF och ekologiskt. Det här inlägget har legat alldeles för länge i "Utkast"-arkivet, nu är det dags att visa upp.

Hösten smyger sig närmare inpå, då är det nice att kunna unna sig mycket god öl.

Fortfarande 20-årsjubileum - Rubus fortfarande bra.

Månens Amber Ale från Dugges - också en jubileumsöl

Äntligen en publicerbar bild på nya favoriten

Amarillo DIPA från de Molen, på Flying Scotsman Inn


Nitro ska hällas hårt!

En klassisk brittisk dubbel Stout
Ja, en ekologisk fick det bli till slut i alla fall!

Edit - jag hittade en bra septemberbild till!


Chimay Blå - från 2006!

Systembolaget släpper lös!

$
0
0


Systembolaget har ju förändrat sina rutiner för nyhetssläpp, istället för som förr bara 1 släpp/månad (9-10 månader/år) så dyker det nu upp utspritt över flera släpp - åtminstone några månader. Oktober månad har ett mycket intressant "mitt-i-månaden"-släpp, med flera spännande samarbetsöl - helsvenskt, nordiskt och crossover-atlantic.

Som vanligt jag väljer att plocka ut de som jag tänker mig att införskaffa.

  • All In Brewingåkte till Norge och besökte Lervig för att brygga en Imperial Porter - kan bli hur bra som helst tror jag!
  • Oppigårds och Närke - a match made in heaven! Två av Sveriges allra mest klassiska hantverksbryggerier slår sina påsar ihop och brygger en klassisk hefe-weizen vid namn Ädelweiss. Borde kunna bli ruskigt bra.
  • Amager har under CBC (Copenhagen Beer Celebration) funnit mycket spännande samarbetspartners från Amerika, nu kommer resultatet till Systembolaget i form av Orange Crush Session IPA (Amager/Cigar City) och Shadow Picture DIPA (Amager/Grassroots).
  • Sierra Nevadasårligen återkommande Hoptimum är ett säkert kort. En humlig DIPA bryggd med riktiga kottar.

Lite mindre lättillgängliga (bara i vinkällarbutiker) blir följande öl, alla i STORA flaskor.

  • Alesmith Horny Devil - belgisk öl, bryggd i USA
  • Gulden Draak Brewmaster's Edition - lagrad på whiskyfat.
  • Lost Abbey 10 Commandments - brettad årgångsöl.
För en mer komplett förteckning - för detta är ju inte allt - över de öl som släpps imorgon (fredan 17 oktober 2014) besök till exempel Ölsvammel.

Med fokus på ekologisk öl - test

$
0
0






I systembolagets öllista finns drygt 80 stycken olika ekologiska öl, många av dem är är beställningsvaror med kollikrav. Jag lyckades dock plocka åt mig ett 6 olika ekoöl i en av Stockholms större butiker. 
Alla är bryggda i Sverige, 4 av 6 är lager-öl och 5 av 6 är KRAV-märkta.

En av ölen visade sig ha ett utgånget bäst före datum och smakade riktigt illa, en av de öl jag tidigare testat med viss tillfredsställelse funkar nu inte alls (trots att den är färsk), de 2 ölen som jag förväntade mig minst av överraskade mycket positivt.
5 stycken KRAV-märkta öl
Svensk-Tysk lager
Kaltenberg organic - tysk öl licensbrygd hos Krönlein, Halmstad. En ok ljus lager i industriklassen.

TT Original Lager - Three Towns KRAV-märkta lager med 2 månader gammalt bäst före datum. Jag hoppas att bristerna beror på ålder, för om den ska dofta & smaka så här så är det riktigt illa.
Gammal TT
Åbro Sigill - Åbros ekoöl har jag testat med viss glädje tidigare, men denna flaska (som var färsk) vaskades till 70%, nästan lika illa som TT.

Industrilager med Amarillo-humle
Pistonhead Kustom Lager - Brutal Brewing (Spendrups) är inte ett bryggeri vars produkter jag inmundigat i någon större utsträckning, men jag vet att jag druckit denna tidigare. Men aldrig har jag uppfattat så mycket doft & smak - i positiv mening.

Dödskalle bira på burk - en hyfsat god lager!
Hale to nothing - ytterligare en öl från Brutal Brewing. När jag drack den första gången så tyckte jag att den gjorde skäl för sitt namn. Men denna gång så finner jag en väldoftande/smakande Ale, inte någon höjdare - men bättre än väntat.

Någonting är det trots allt!
Sigtuna Organic Ale - den enda ölen i testet som inte är KRAV-märkt, tillika den öl som jag druckit flest gånger inför detta test. En stabil välgjord ale.
Paralell-test
I början av november - den 7/11-2014 - släpps ju ytterligare en Svensk ekologisk öl, bryggd med svenskodlad KRAV-märkt humle. Sigtuna Single swedish hop testade jag under Stockholm Beer & Whisky Festival i slutet av september. Den var då purfärsk - buteljerad dagen innan - och kändes lite väl klen, men ändå en öl väl värd att testa igen!

Bara en humle-sort, men den är svensk och KRAV-odlad!
 
Mina förutfattade meningar om Brutal Brewing kommer lite grand på skam - delvis på grund av lågt ställda förväntningar, men både Kustom Lager och Hale to nothing är klart drickbara öl.

Med fokus på ekologisk öl - Bryggeriet Oppigårds

$
0
0

Loggan lånad från Oppigårds hemsida


Oppigårds Bryggeri är ju ett av Sveriges bästa hantverksbryggerier, med många högkvalitativa öl i sin portfölj och många trogna följare. Björn Falkeström grundade bryggeriet och har under 2014 prisats flerfaldigt för sitt arbete med sitt bryggeri - årets företagare i Dalarna och häromdagen utsågs han till Årets Ölpersonlighet. Och en personlighet är han onekligen, jag har haft privilegiet att samtala med honom vid ett antal tillfällen några gånger under SBWF och vid bardisken hos både OT och Akkurat.

Men det här inlägget ska ju inte handla om honom utan snarare om Oppigårds miljöarbete och då hänvisar Björn mig till Erika Olsson som är marknadschef på bryggeriet. Jag skrev ner några frågor och mailade Erika och fick svar redan nästa dag, därefter ett kort telefonsamtal med några uppföljningsfrågor.

ATOÖ; Ni har inte någon 100% ekologisk öl i ert sortiment nu - varför
  • EO; Vi har precis blivit certifierade för ekologisk öl och planerar att brygga en under nästa år, vilken typ av öl det blir har vi inte bestämt än.
ATOÖ; Använder ni några ekologiska råvaror i er ölproduktion?
  • EO; Humlen Saphir som vi använde i Ädelweiss [samarbetsbrygd med Närke] var ekologisk, det är det jag kommer på nu.
Ädelweiss - med ekologisk Saphir-humle
ATOÖ; Miljöarbetet i Oppigårds Bryggeri i stort - vad gör ni för att minska er negativa miljöpåverkan? Transport, Energi, Avfall, Restprodukter (drav).......
  • EO; I transporter tänker vi på att köra full last på bilarna så mycket som det är möjligt. Vi har även bytt till Vikingmalt som leverantör av pilsnermalt och vi förvarar den i silos, vilket innebär att vi kan köpa full bulkbil som körs från Halmstad. Tidigare köpte vi all malt från Bamberg i Tyskland basmalten är ju en stor del i varje ölsort så detta ser vi som en stor förbättring. Funderingar finns också på att skriva kontakt med lokal odlare, men då behövs det hittas bra lösning gällande mältningen.
  • När det gäller restprodukter så går draven till en mjölkgård. Jäst, ölrester och första sköljning av tankar till en grisgård. Kiselghur blir jordförbättring.
  • Vi sopsorterar metall, glas, farligt avfall. Vi betalar till Svensk Glasåtervinning och Repa för återvinning. Papp och plast kör vi i en komprimator som går till ett värmeverk. Anledningen till att vi inte sorterar plast och papp är av utrymmesbrist, detta kommer vi att göra i framtiden.
  • Energi; vi har solfångare för uppvärmning av varmvatten. Vi återanvänder värmen från kylningen av öl. Brygghuset värms upp av bryggverket. 
ATOÖ; Vatten - jag vill minnas att ni för något år sedan ansökte (hos Länsstyrelsen) om att öka produktionen. Det gällde väl i mångt och mycket vattenförbrukningen - hur många liter vatten går det åt för att brygga 1 liter Oppigårds-öl?
  • EO; För att brygga 1 liter öl förbrukar vi ungefär 4 liter vatten från våran egen brunn. Men vattnet är inget problem, däremot utsläppen. Reningsverket här i Ingvallsbenning är inte så stort. Vi har därför investerat i ett eget Membran Bioreaktorreningsverk. Det står ovan jord just nu men kommer att grävas ner inom kort och sättas i drift. I och med att det är installerat har vi tillstånd att brygga 2,9 miljoner liter. Vi använder det kommunala vattnet för rengöring.

En kort sammanfattning av mina intryck av de svar jag fick - det finns fortfarande saker att förbättra, men mycket är redan gjort och medvetenheten är dessutom god vad som kan göras för att förbättra miljöhänsynen ytterligare. Jag kan tycka att vattenförbrukningen är lite väl stor, även om det tas från egen brunn. Men jag är lite osäker på vad som kan klassas som för stor förbrukning.


Öl mot Ebola

$
0
0
I samband med prisutdelningen för Årets ölpersonlighet 2014 så pratade pristagaren - Björn Falkeström - själv mest om kampen mot ebola och behovet av pengar för att finansiera detta.

Sveriges bästa magasin om hantverksöl - c/o Hops - tog detta tills sig och har startat en insamling för att stödja Läkare utan gränser arbete.

Alf Tycker Om Öl vill givetvis vara med och stödja, och tycker självklart att mina läsare också bör göra det. Ett sätt är att besöka (klickbar länk nedan) insamlings-sajten Better Now, där just c/o Hops har lagt upp sin insamling.



SBWF2014 - My first meeting with Bath Ale and Beerd Brewery

$
0
0
Av någon anledning fick jag för mig att skriva resterande delen av detta inlägg på engelska.



During the afternoon of my second day - Friday the 26th September - at Stockholm Beer Whisky Festival (SBWF) I got an invitation from Lars (Brill & Co) to attend a Tasting-session with Bath Ales. I had just been to a similar session (with Camden Town), but I figured that it might be equally interesting to try beers from this brewery. I had heard of Bath Ales prior to this occasion, but as far as I could remember I have never tried any of their products.
At 5 o’clock (pm) I sat down with a number of curios people (including my blogging-colleague Johan from “Beers & Beyond”) in a small room facing two gentlemen representing Bath Ales and as it turned out Beerd Brewery. Little did I know then, what a treat I (and the others) where in for.





On the table in front of me stood 6 empty beer-glasses, but that was about to change. Moussa Clarke – export manager at Bath Ales – and Shane O’Beirne, brewer from Beerd Brewery started with a short presentation of their two breweries. Beerd is wholly owned by Bath Ales, but it’s operated as a totally separate brewery and brand, with a slightly different ethos – more out of the ordinary. The brew houses are located in the same area, but in separate buildings. There is a pub in Bristol called Beerd, the town’s first Craft Beer Bar and obviously they serve Beerd Beers!

The six glasses where filled (not all the way up) with some good English beers, some better than others. When the last beer was tried an additional glass was added, with yet another beer.

The beers we tried during the afternoon were;

  • Gem - the original Bath Ale
  • Monocle - a good Beerd-brew
  • Convict Autstralian Pale Ale (cheeky name, no pun intended) - another Beerd, exotic fruit from the Auzzi-hops!
  • Silvertip - a bit of a lightweight, just ok
  • Hindsight - to funky in my nose, more ginger in my mouth
  • Barley Wine Sulis Collection - this is a new favourite!
  • Ghost Hare Chili Porter - quite hot!

Barley Wine - Wow!


All good beers, but Convict was really nice and the Barley Wine was amazing. The Ghost Hare on the other hand is not a new personal favourite of mine. Even though the chili was quite mellow it was harsh enough to set my sensitive taste buds on fire. Good thing I had left some Hindsight behind, the ginger really helped me there.

I went to the Brill-display right after this session and tried yet another Bath-beer – the Wild Hare.


I’m always looking for new organic beers, this is a good one. Now I got talking to Shane over the counter, partially about the production of organic beers in the UK. It was during this short discussion (in a noisy bar-environment) that an idea got planted in my brain. What if I could sit down with Shane & Moussa the next day, somewhere quite (within the convention-hall area) and have a longer talk to the both of them. Plans were made for a sit-down the next day, thanks to Lars (Brill & Co) for the help in arranging it.

First thing the next day – 11am, I dragged the boys away from the Brill-counter and sat them down at table out in the corridor. Sharing some organic (KRAV) Must (non-alcoholic apple-beverage) from Karlskrona Musteri we started talking about Bath and Beerd. 

The sad truth is that I didn’t write down any of this – I couldn’t find my notebook and figured I’d remember what was said anyway (doubtfully). But as I’m trying to type down my remembrances of our discussions, not all is lost.

All together I had a really nice time talking to Moussa & Shane about the two breweries, organic beer & brewing, cask beer, collaboration with other breweries/brewers, the beer-scene now in Britain & what about exporting some of their beers to Sweden.
Regarding the interest for organic beers in Britain, I do recall they claimed that it was turning more and more away from organic and towards local beers brewed with locally produced commodities and ingredients rather than organic.
They have done some collaboration-brews with local breweries, but considered doing some on larger scale – maybe sometime in the future.
The collaboration with Swedish importer/distributor Brill & Co will hopefully lead to a wider spread of their brews in Sweden/Scandinavia.


Thanks to Moussa & Shane

SBWF2014 - Mina favoriter

$
0
0
De flesta av årets personliga favoriter har redan omnämnts ett antal gånger i tidigare generella festivalinlägg, men några förtjänar att framhållas lite extra.

Not for sale ale - årets specialöl (förra året var CP-ölen motsvarande). Ett mycket bra och spännande projekt som en liten grupp fick information om under första festivaldagen. Ölen fanns tillgänglig under festivalens alla dagar, jag hoppas att alla besökte deras lilla hörna i Monks-montern och testade den. För det är ju dessutom en riktigt god öl, folköl dessutom!

Brutal fakta om Traffiking-industrin
Ulf Stenerhag - mannen bakom idén till ölen.
Roll-Up--test!
Transatlantic - jag hade rätt måttliga förväntningar på denna, men det visade sig vara helt fel. En mycket smakrik Belgian Red Strong Ale. Sammarbetet mellan Jessica Heidrich och Samuel Adams föll mycket väl ut. Inte fullt lika bra som förra årets samarbete med Thornbridge - Imperial Raspberry Stout fanns ju med även i år - men klart över mina förväntningar.

Holy Grale/New Brews/London Calling - 3 stycken nya utställare som fyllde mina festivaldagar med mängder av brittisk hantverksöl. Träffat många nya trevliga bekantskaper i deras montrar, ser framemot att kunna testa än mer ur deras sortiment.

Black Vinyl Stout från Signature Brew hos London Calling
Provningarna -  Garrett Oliver & Greg Koch (Brooklyn respektive Stone), 2 giganter som hade mycket roligt att prata om och gott att bjuda på. Lägg därtill Camden Town, Bath Ales/Beerd Brewery, Williams Brothers, Brewer Associations och inte minst Founders så var min provningsportfölj mer än välfylld.

Gudelös - min enda fullpoängare under festivalen, den är ju fruktansvärt god.

Porsporter - Hantverksbryggeriet vann några medaljer (2 olika årgångsflaskor av Baronen), men denna nya favorit vann ingenting! Alf tycker om Pors!


Det har varit en mycket bra festival också i år!





SBWF2014 - Svenskt

$
0
0
Jag har skrivit en del om de svenska ölen/utställarna som jag besökte under festivalen, men jag känner att de icke-svenska (inte minst britterna) har fått lite väl mycket utrymme.

  • BRILL & CO - stod på sin vanliga plats och var som vanligt en mycket välbesökt monter. Enda stället där det gick att få tag på några Brekeriet-produkter i år, jag testade bland annat deras Wild Pale Ale. Men framför allt, under andra fredagen så testade jag ett smakprov ur en flaska som bröderna Ek personligen (2 av dem i alla fall) släpade med sig upp till Stockholm. När jag beställde så var jag inte helt insatt i vad det var (!?) och det visade sig givetvis vara min nemesis Cassis - som därför fick en ny "sista" chans att för mig bevisa sin storhet - men jag fattar inte annat än doften. Här fanns ju också ett annat av Brills svenska flaggskepp - Omnipollo, Karl & Henok hade en ny specialbrygd vid namn Karl Framboise - som många verkade gilla, jag var dock inte en av dem.......
  • MOHAWK - jag saknade Stefan första veckan, men denna monter bjöds det ändå på en del sköna specialare - framför allt i Small Batch-form. Jag gillade framför allt samarbetsölen med Dugges - American Hops in the Ardennes.
  • HANTVERKSBRYGGERIET Västerås - Porsportern har jag ju redan utnämnt till en av festivalens godaste öl, men här fanns ju även 2 årgångar - 2012 & 2013 - av Baronen på flaska, 2012an var riktigt bra (även om den var lite fickljummen). Testade den mot en Bigfoot 2013 - och det var en hyfsat jämn kamp.
  • NYNÄSHAMN Ångryggeri - Sotholmens ekfatlagrade testades givetvis, vet inte om jag tycker att Mackmyra-faten tillför något - men det är en ruskigt god. Bötet 2012 på flaska är ju inte heller det helt fel.
  • MONKS Café - hade ju flyttat in i Cuisinen, lite färre öl och bara egna produkter + att det delade monter med Not for sale ale. Jag testade bara Cherry Stout, men den gillade jag skarpt!
  • COPPERSMITHS Brewery - tydligt engelskt tema i sin line-up - även om de smakmässigt inte nödvändigtvis var renodlat brittiska. En Saison på flaska gav mersmak, de 2 fatöl jag testade var ok.
  • DYKES - far och son Dykes hade några riktigt spännande öl i sin monter, här var deras brittiska bakgrund väldigt framträdande på ett positivt sätt.
  • JÄDRAÅS - fick ett samtal med en bryggerirepresentant vid Beer Enthusiasts-montern och ett smakprov (fat) på deras King Kong. Bevisade för mig att detta bryggeri förtjänar att besöka min ölkyl oftare än vad den än så länge har gjort.
  • BEER Enthusiasts - var ju en av mina favorit-montrar förra året, samma upplägg i år med snarlikt utbud (extra plus för Birra del Borgo).
  • CAP/Frequency/Beer Studio - Mattias har ju fått sällskap av Tomas Janko, men den första Janko-ölen - CAPscade Triple - jag testade var nästintill avskräckande. Men jag fick en lugnande och godtagbar förklaring (den var inte färdig, stressjobb för att få den "klar" till festivalen) av Tomas. Frequency hade bryggt en öl tillsammans med Marc och Jugge från OT, den serverades under namnet Muddy Water (det brukar ju köra hårdrocksreferenser annars, här fick jag tydliga blues-vibbar), en ok öl. Andra veckan dök Darren Packman upp för att sälja ölbok och servera sin Studio-öl.
  • MALMÖ Brygghus - jag har tidigare år slarvat med mina besök i deras monter - men i år skulle det bli ordning, det var i alla fall tanken. Nu hanns det bara med ett besök här - men det var ett efterlängtat smakprov av deras Canned Wheat, den gav mersmak.
  • CONSTANT COMPANION och BELGOKLUBBEN - 2 relativt nya aktörer på marknaden (CC var ju med på SBWF för första gången) som snarlika utbud och dessutom hade sina montrar i Hall II alldeles intill varandra. Bägge lyckades bevisa för mig att jag borde dricka mer Belgisk öl (eller öl inspirerad av den stilen).
  • OPPIGÅRDS Bryggeri - onsdagen innan SBWF2014 startade så var jag på ett kort besök på BrewDog Bar Sthlm. När jag kom innanför dörren så ligger där en snövit hund - snarlik den hund som jag sett på bilder uppifrån Oppigårds. "Är Björn på besök hos BDB inför festivalen?" var en fråga som genast dök upp i mitt huvud. Men så var inte fallet denna gång, det var en annan hund (troligtvis samma ras) som vaktade ingången till BDB. Anledningen till denna anekdot är givetvis att Oppigårds hade med sig en ny öl vid namn White Watchdog IPA till festivalen. Som vanligt en mycket kompetent produkt, även om den inte är någon av bryggeriet bästa.
  • Södra Maltfabriken - jag velade länge men bestämde mig till slut ändå för att testa den - deras Jura. Första intrycket var inte överväldigande men när jag fick en liten stänkare vid sidan om så blev samarbetsfördelarna mycket uppenbara.
  • Fotoutställningen - Tobias Göths foton, hur många var det som överhuvudtaget la märke till utsmyckningen i korridoren? Jag såg några fåtal som nyfiket var framme och läste texten. Trevligt inslag som jag hoppas får en fortsättning också nästa år.
  • Galatea/Craftbeer.se - här var det välfyllt mest hela tiden. Extra kul att det hade en liten specialsatsning på Struisse.
  • Sigtuna Swedish Single Hop Ale - njae, räckte inte riktigt till nu, blir kanske bättre lagom till den släpps på bolaget.
  • St Eriks - Jessica hade ju 2 nyheter med sig, jag gillade Transatlantic, men IPL funkade inte alls för min del. Kompenserades mer än väl av att det här också fanns Imperial Raspberry Stout (både flaska och fat).
  • Drakens Guld IPA - kul att Åbro satsar på svensk hembryggning. Resultatet var väl inte fullt ut  godkänt, men en drickbar Åbro-öl.
Jädraås - har för mig hon hette Eva?
Vit vakthund
Svensk öl med en stänkare vid sidan om
Lovande projekt med purfärsk svensk-humlad Ale
Var nog inte riktigt färdig än
Andra provsmaket av Drakens Guld IPA
Brunch-folkis från Enskede
Blues-ölen Muddy Water
Dick Dykes
 
Jag har "några" inlägg kvar om årets festival, tror jag - men det mesta har jag nog lyckats täcka in om mina 6 dagar i Nacka.

SBWF2014 - Medial bevakning?

$
0
0
Precis som förra året så ansökte jag om pressackreditering, och även i år så beviljades denna ansökan. I ackrediteringen ingår förutom fritt inträde under festivalens alla (6) dagar också en kort festivalpresentation under första torsdagen. Med start klockan 11.00 så berättar Marianne Wallberg lite grand om festivalen - både ordningsregler (*) och historik (23e året), presentation av några av hennes närmaste medarbetare, och givetvis en kort genomgång av delar av årets utställarutbud - där också några själva kort fick prata om vad det skulle bjuda på.

Precis som förra året så var årets informationsmöte välbesökt, många fotoblixtar syntes under den timmen som mötet pågick. Efter detta bjöds det - precis som förra året - på en lätt brunch-buffé, också den var välbesökt (så pass att sittplatserna inte riktigt räckte till).
Följaktligen så är det rätt många personer som är ackrediterade - fler än 50 färre än 500 ?

Men hur mycket rapporteras det om SBWF i media egentligen?
  • SVT/TV4 - Jag har ingen TV och vet därför inte hur mycket dom pratar om den? Har skickat fråga till respektive kanal, men inte fått något svar.
  • Aftonbladet - deras mat & dryck-bilaga - Allt om mat - har (i elektronisk blogg-form) skrivit en del om festivalen. Troligtvis mycket tack vare det faktum att Tobias Göth (99btls) skriver där.
  • Expressen - också här förekommer det en del i deras elektroniska Mitt Kök-bilaga, Joel Linderoth är ju numer blogg-skribent däri så det kan ju vara en förklaring.
  • Dagens Nyheter - Alf Tumble och Sanna Blomquist skriver ju regelbundet om dryck i DN, men vad jag har hittat så har de inte förekommit något om festivalen.
  • Svenska Dagbladet - Såg en genomgång av medaljörerna efter festivalen i deras ölblogg.

Googlar jag Stockholm Beer & Whisky Festival så får jag inga direkta träffar på stormedia (förutom ovan nämnda exempel). Bloggar, utställare och festivalens egen hemsida är det som dyker upp bland sökresultaten.

Stockholm Beer & Whisky Festival med Taste Experience är en av världens största ölfestivaler, den största whiskyfestivalen och enligt egen utsago allmänt erkänd som en av världens bästa dryckesfestivaler. Och ändå så är den mediala bevakningen rätt liten - vad beror det på?
Är det inte fint nog att rapportera om en öl- och whisky-festival?
Är det för att det är alkoholrelaterat?

Jag har sett en del annonser för SBWF i papperspressen de senaste dagarna, men det är ju inte samma sak riktigt samma sak.

(*) = för de av er som har tillgång till Facebook så kan jag rekommendera att läsa Jugge Hasselqvists inlägg angående uppförandet bland vissa som har pressackreditering. Jag har själv inte sett något överdrivet uppträdande bland pressen - eller vanliga besökare heller för den delen - men jag tänka mig att ju senare kvällen blir, desto mer lössläppta blir också besökarna (med eller utan pressack).

Min slutsats är att öl (och whisky) fortfarande är lite "ofint" att skriva/rapportera om i de stora mediaströmmen, men jag kan tycka att en festival av denna dignitet borde generera större uppmärksamhet - det förtjänar den.


Regnbågskoallitionerna partajar på Månen

$
0
0


Onsdagen den 29 oktober 2014 så blir det en fristående fortsättning på Man In The Moons 20-årsjubileum, med en rejäl Tap Takeover och en härlig blandning koalitionsöl.

MitM har ju under året serverat en hel del bra öl från Buxton och nu är det dags att slå på stort med en takeover, i samband med detta så fylller de på med några egna samarbetsöl plus ytterligare en drös mer eller mindre oväntade - men mycket spännande koalitioner mellan andra bryggerier. Allt som allt så lär det kunna bli en magisk kväll (och det bör rimligtvis räcka till några dagar till.

Här en sammanställning (lånad från Mankerbeerblogs FB-sida) av de öl som kommer att serveras med start imorgon eftermiddag.


  • Partizan/Mikkeller Cognac Barrel Aged Quadrupel
  • Hawkshead/Lervig Green Juniper & Hemp DIPA
  • Siren/De Molen Empress Black Pepper Stout
  • Magic Rock/Evil Twin Pogonophobia Flemish Red Ale
  • Wild Beer/Toccalmatto Indigo Child Gooseberry Sour
  • Beavertown/Naparbier The Sun Also Rises (Sherry Saison)
  • Buxton/Omnipollo Yellow Belly Peanut Butter Biscuit Stout
  • Buxton/Omnipollo Stolen Fruit
  • Buxton/Omnipollo Pomperipossa Sour Cherry Stout
  • Buxton Brewery Company Wolfscote Black Sour
  • Buxton New World Saison
  • Buxton Ace Edge
  • Buxton Double Axe
  • Buxton Stronge Extra Stout
  • Buxton Tsar Imperial Stout
  • Buxton The Living End Islay Barrel Aged Imperial Stout
  • Buxton Rednik Stout
  • Buxton/Arizona Dragon Tips Maple Chipotle Bacon Stout
  • Buxton Rainshadow Imperial Stout
  • Buxton Lager
  • Buxton Amber Lager (BrewDog Nottingham collaboration)
  • Buxton Red Raspberry Rye
  • Buxton Far Skyline
  • Buxton/To Øl Sky Mountain
  • Buxton Nth Cloud DIPA
  • Buxton Imperial Black IPA
  • Buxton Gold
  • Buxton Månens Pale Ale
  • Buxton Wild Boar IPA
  • Buxton Moor Top Pale Ale 
 
 

We can do it - tjejer brygger öl hos Oceanbryggeriet

$
0
0

För er som inte vet vad Fem Ale social beer drinkingär så rekommenderar jag att besöka antingen deras Facebook-sida eller kolla upp bilderna på Instagram.

Vad är då Fem Ale? Jag lånar gruppstartarens egen förklaring från FB-sidan;

Tanken med gruppen är att få in fler tjejer i ölets värld. Alla är välkomna, den intresserade, den som bara är nyfiken, ölnörden, den som inte gillar öl men som gärna vill lära sig, den som vill skapa nya bekantskaper.

Elin Carlssons bilder följde jag på Instagram [niil3] redan innan hon körde igång projektet Fem Ale, många och snygga bilder på bland annat öl la hon upp redan då.

Sedan dess så har ett stort antal ölprovningar (endast för tjejer) arrangerats i Göteborg. För ett tag sedan så fick gruppen en inbjudan från Oceanbryggeriet och Felicia Nordström (Ölrepubliken) till att medverka i ett specialprojekt. Elin och ett antal medlemmar i gruppen skrev ihop ett recept på en öl - inte nödvändigtvis en "tjej-öl", utan en god öl som bryggts av tjejer för att hylla alla kvinnliga ölentusiaster. Resultatet blev följande.

En första batch på 1600 liter bryggdes nu i helgen, världspremiären blir redan den 17 (möjligtvis den 18) november på fat hos Ölrepubliken - alla är välkomna!
En större kommersiell lansering på systembolaget kommer att ske i början av nästa år om allt går som det ska.

FAKTA:
Bryggeri; Ocean
Bryggdatum; 2014-11-02
Releasedatum; 2014-11-17 (18)
Namn; We Can Do It

Öltyp; Pale Ale

INNEHÅLL;
Jäst och Vatten
Malt; Maris Otter, Wheat, Amber
Humle; Galaxy, Cascade

IBU: 65
ABV; 4,6%
VOLYM; 1600 liter

Artikel i Göteborgs-Posten om bryggningen.

Blandde ölfoton - oktober 2014

$
0
0
En hel foton har tagits med min nya mobil/surfplatta. Många mörka öl blir det, så här när höstmörkret sprider sig över landet.

Fatlagrad Rasputin
Paradox Heaven Hills - på BrewDog Bar
Sierra Nevada Terra Incognita 2014 - på Oliver Twist
Snart är det ju jul - igen!
Gammal öl, men 2006 var är rätt bra år!
 
Lite försenat - fotat den 24 september. Bardisken på BrewDog Bar, Sthlm.
Blondin-Steffe får avsluta månadssammanfattningen. På Humlhof Folkis.
 

Julölen 2014

$
0
0

Mina inlägg som är relaterade till säsongsbetonade öl är de som historiskt sett gärna genererar några extra sidvyer. Snart är det ju jul igen, och i måndags så dök en rejäl laddning julöl upp på systembolaget.
Det känns för min personliga del som att årets upplaga är mer välfylld än någonsin. Några gamla favoriter och några nya namn, plus några (minst ett) bryggerier som i alla fall jag inte sett i systembolagets julkatalog tidigare.

Under SBWF2014 testade jag en av förra årets stora favoriter - Bellerose Noél - den var lika bra i år som i fjol, det lär bli några stora flaskor av den.
Mikkellers Til Fra Via slog undan benen på mig för 2 år sedan, förra året var den också bra - hoppas att den ska vara minst lika bra i år. Från samma receptskrivare har också i år släppt lös en av tomtens hjälpredor - Santas little helper. Även i år så förärar Mikkeller oss med sin alkoholfria Drinking the Snow, jag hoppas den är minst lika god som förra året.
Sigtuna Midvinterblot - också testad på SBWF2014, finns inget skäl att missa den i år heller. Utifrån Brygghuset i Sigtuna kommer ju flera trevliga julöl, både Sigtuna- och St Eriks-etiketten figurerar med mer eller mindre nya titlar. Jag har hört bra saker om framför allt Winter DIPAn från St Eriks/Mattias Dahlgren. Och jag har stora förhoppningar påden ekologiska Orange Imperial Porter från St Eriks.
Mohawk har tre starka pjäser i julölssortimentet, 2 av dem - Whiteout och Blizzard har varit med några år, ny för i år är Snowmelter.
Oppigårds Winter Ale har varit ett mycket säkert kort de senaste åren, Midvinterbrygden från Nyäshamn likaså. Dugges kör ju vidare med sin Christmas Idjit, som jag hoppas är minst lika god som förra året.
Hibernation Ale från Great Divide var en av förra året stora besvikelser, hoppas att den är tillbaka i gammal god form i år.

Bland "nyheterna" så dyker det upp en ny svensk - Designbrew Juleko (jag gläds givetvis åt att den är ekologisk). Men även våra internationella vänner har upptäckt den svenska julölen. Lagunitas Holliday ska vara en julversion av deras standard "Sucks". Van Steenberge har i alla fall inte jag tidigare sett i systembolaget, deras Boucanier Christmas Ale vill jag gärna testa.
Thornbridge har vuxit sig allt starkare i sin ställning som ett av mina absoluta favoritbryggerier, i år får vi chansen att avnjuta 2 av deras juligare öl - Smoked Winter Porter och Winter Imperial Stout, framför allt stouten tror jag kan vara en riktig höjdare.

Ett första besök hos systembolaget genererade följande flaskor;



Mohawk-trilogin
Svenska favoriter

1 Belgare & 1 Fransk
2 Danskar
Juleko och Hibernation Ale
 
Edit - korrigerade nationalitet! Tack till min uppmärksamma vän Hasse!



Med fokus på ekologisk öl - är det dyrare? Prisjämförels Eko-lager mot konventionell lager

$
0
0

Tänkte köra ytterligare en serie i serien. Jag har kollat igenom systembolaget ekologiska sortiment, försökt att hitta motsvarande icke-ekologisk öl som framför allt är i samma prisklass, men också volym, förpackning, alkoholstyrka. Med "hjälp" av bolagets smakklockor försöka hitta eko-öl som är ungefärligt kompatibla med andra icke ekologiska öl under dessa premisser. Gemensamt är också att de ska finnas i "standardsortimentet". Jag väljer att börja med ljus lager.
Jag hoppas att jag genom dessa jämförelser - som framöver kommer innehålla också motsvarande jämförelser för mörk lager, porter & stout, ale, veteöl, spontanjäst och specialöl - få några läsare att våga testa (flera) eko-öl.
Systembolaget beskrivningar och smakklockor är väl - i min mening - långt ifrån 100 procentiga, men de kan ändå ge tips om vad som kan passa just dina smaklökar. Kolla upp hur det ser ut på din favoritöl och försök att hitta någon motsvarande ibland eko-ölen.

Alla faktauppgifter är tagna från systembolaget, det är endast ett fåtal av dessa öl som jag testat och jag väljer därför att inte lägga in några egna värderingar.

  • Ölnamn; Pistonhead Kustom Lager
  • Bryggeri; Brutal Brewing/Spendrups
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; JA - KRAV-märkt
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 33cl
  • Pris; 9,90 kronor
  • Literpris; 30 kronor/liter
  • ABV; 4,9%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 50
  • Fyllighet; 45
  • Sötma; 4
  • Doft/Smak; Humlearomatisk, apelsin, aprikos, honung, örter
  • PASSAR TILL:
  • Nöt, Buffémat, Fågel, Gris

  • Ölnamn; Sofiero Original
  • Bryggeri; Kopparberg/Sofiero Bryggeri
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 33cl
  • Pris; 8,70 kronor
  • Literpris; 26,36 kronor/liter
  • ABV; 5,2%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 30
  • Fyllighet;30
  • Sötma;4
  • Doft/Smak; Maltig, ljust Bröd, Örter, Honung
  • PASSAR TILL:
  • Lamm, Kryddstarkt, Fågel, Gris
_________________________________________________

  • Ölnamn; Gösser
  • Bryggeri; Brau Union Östereich
  • Land; Österrike
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 12,40 kronor
  • Literpris; 37,58 kronor/liter
  • ABV; 5,2%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 30
  • Fyllighet; 30
  • Sötma; 4
  • Doft/Smak; Apelsinkaramell, Örter
  • PASSAR TILL:
  • Lamm, Fest, Gris, Fisk

  • Ölnamn; Kaltenberg Organic
  • Bryggeri; Krönlein
  • Land; Sverige (licensbryggt)
  • Ekologisk; JA, KRAV-märkt
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 12,50 kronor
  • Literpris; 37,88 kronor/liter
  • ABV; 4,7%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 28
  • Fyllighet; 30
  • Sötma; 4
  • Doft/Smak; Honung, Halm, Citrusskal - Timjan
  • PASSAR TILL:
  • Skaldjur, Fest, Fågel, Gris
_________________________________________________

  • Ölnamn; Zatec Gluten fri
  • Bryggeri; Zatecky Pivovar
  • Land; Tjeckien
  • Ekologisk; JA
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 17,90 kronor
  • Literpris; 54,24 kronor/liter
  • ABV; 4,5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 40
  • Fyllighet; 40
  • Sötma; 9
  • Doft/Smak; Maltig, Kryddig, Ljust bröd, Knäck, Örter, Citrus
  • PASSAR TILL:
  • Lamm, Fest, Fågel, Gris

  • Ölnamn; Staropramen
  • Bryggeri; Staropramen
  • Land; Tjeckien
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Flaska
  • Volym: 33cl
  • Pris: 16,40 kronor
  • Literpris; 49,70 kronor/liter
  • ABV; 5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 57
  • Fyllighet; 50
  • Sötma; 25
  • Doft/Smak; Maltig, Knäckebröd, Torkade aprikoser, Örter, Apelsinskal
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Fågel, Gris, Fisk
  _________________________________________________

  • Ölnamn; Pripps Blå
  • Bryggeri; Carlsberg Sverige
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 50cl
  • Pris; 11,30 kronor
  • Literpris; 22,60 kronor/liter
  • ABV; 5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 43
  • Fyllighet; 43
  • Sötma; 9
  • Doft/Smak; Fruktig, ljust Bröd, Honung, Citrus
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Grönsaker, Gris, Fisk

  • Ölnamn; TT Original
  • Bryggeri; Three Town
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; JA, KRAV-märkt
  • Förpackning; Burk
  • Volym; 50cl
  • Pris; 11,70 kronor
  • Literpris; 23,40 kronor/liter
  • ABV; 4,5%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 44
  • Fyllighet; 42
  • Sötma;3
  • Doft/Smak; Brödig, Honung, Citrus
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Skaldjur, Gris, Fisk
________________________________________________

  • Ölnamn; Norrlands Guld Export
  • Bryggeri; Spendrups
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; Nej
  • Förpackning; PET-Flaska
  • Volym; 33cl
  • Pris; 11,90 kronor
  • Literpris; 36,06 kronor/liter
  • ABV; 5,3%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 43
  • Fyllighet; 43
  • Sötma: 9
  • Doft/Smak; Maltig, Citrus, Örter, Knäckebröd, ljus Sirap
  • PASSAR TILL:
  • Fest, Fågel, Gris, Fisk

  • Ölnamn; Åbro Sigill
  • Bryggeri; Åbro
  • Land; Sverige
  • Ekologisk; JA, KRAV-märkt
  • Förpackning; Flaska
  • Volym; 33cl
  • Pris; 11,90 kronor
  • Literpris; 36,06 kronor/liter
  • ABV; 5,2%
  • SMAKKLOCKOR:
  • Beska; 30
  • Fyllighet; 27
  • Sötma; 9
  • Doft/Smak; Malt, Humle, Citrus, rostat Bröd
  • PASSAR TILL:
  • Grönsaker, Fågel, Fisk

Anledningen till att ekologisk öl oftast har ett något högre pris en motsvarande konventionellt framställd öl är nog framför att kostnader för inköp av ekologiska råvaror, men eko-certifieringen av själva bryggeriet kostar ju också den en del.


Med fokus på ekologisk öl - Vatten

$
0
0
H2O - modell av vattenmolekyl.


Det tre övriga huvudingredienserna i öl - malt, humle och jäst - tillför ju ingen egentlig vätska, därför behövs mycket vatten för att producera öl. Öl består ju (likt jordklotet, människokroppen och gurkan) dessutom av till stora delar - uppemot 95% - av vatten, därför är just denna ingrediens den som rimligtvis har allra störst miljöpåverkan.

H2O

Finns det ekologiskt vatten? Njae, men många bryggerier jobbar hårt med att hitta lösningar för minska vattenåtgången i samband med produktionen, för att minimera sin negativa miljöpåverkan. 1999 gick det (i Sverige) åt cirka 4,5 liter vatten för att brygga motsvarande 1 liter öl  [Källa; Ny Teknik (från 1999)]
I mer modern tid är motsvarande siffra;
  • Oppigårds Bryggeri (2014) - ca 4 liter vatten (från egen brunn)/liter öl.
Jag har efterfrågat mer aktuella uppgifter från Carlsberg Sverige och uppgifter också från Spendrups (inget svar på mitt mail ännu) och ytterligare ett hantverksbryggeri som inte hade några uppgifter alls om det.
Jag har även sökt upplysningar om hur det ser ut inom den amerikanska bryggerinäringen, men inget svar har kommit heller därifrån, tyvärr.

Dessa uppgifter för vattenförbrukning gäller bara själva ölproduktionen, räknar man också in råvaruproduktionen så blir siffran avsevärt högre - då jordbruksprodukter kräver stora mängder vatten (drygt 90% av av all vatten som förbrukar i samband med produktion), från sådd till skörd [Källa; Generationawake.eu]. Mängden vatten i produktionen beror ju också delvis på var någonstans rent geografiskt och vilka klimatförhållande som de produceras under. Råvarorna i en öl bryggd i Sydafrika kräver motsvarande 150 liter vatten/liter öl, i Tjeckien ligger motsvarande siffra under 50 liter vatten/liter öl [Källa; Water footprint of Beer - SAB-Miller/WWF].
Förutom vattenförbrukning i samband med råvaru- och ölproduktionen så förbrukar ju även bryggerierna vatten på rengöring av brygghus och utrustning, i vilken mån den mängden är inräknad i dessa kalkyler är jag osäker på.

Förr kunde du inte brygga alla öl var som helst i världen, du var beroende av vilken typ (jonsammansättningen) av vatten som fanns tillgängligt. Numer använder många bryggerier sitt lokala kranvatten som huvudkälla, men då måste bryggvattnet designas för att skapa motsvarande förutsättningar att skapa de olika typer (från den ljusaste Pilsner, via den suraste Belgaren till den svartaste Stouten) av öl som bryggeriet vill brygga. Detta kan göras genom att tillsätta Kalciumkarbonat i mäsken, för att påverka pH-värdet. [Källa; BryggarWiki].

Det vill säga - använd vilket naturligt vatten som helst - men tillför kemikalier, hur funkar det i miljöhänsyn? Kalcium är ett av planetens vanligaste (#5) grundämne och förekommer naturligt hos både djur (inklusive människan)  och växter.
Jag ställde frågan vidare till Jessica Heidrich på St Eriks bryggeri, som ju är kemist i grunden - hennes svar blev;

Kalcium och/eller bikarbonat är naturliga salter och har i de mängder vi använder för att justera jonbalansen ingen nämnvärd påverkan på varken djur eller natur.

Med fokus på ekologisk öl - USA

$
0
0

Bild lånad från Google

Än så länge så har ju inläggen i min inläggsserie om ekologisk öl varit rätt fokuserad på den svenska marknaden - men hur ser det ut i övriga världen?

Jag pratade med (ställde en del frågor till) ett antal bryggerirepresentanter från USA under SBWF2014 - ingen av dem från ett 100 procent ekologiskt bryggeri. Fick en bild av att det finns ett växande intresse i USA - både bland producenter och konsumenter - för ekologisk öl.

Jag tänkte att skulle försöka få tag på lite statistiska uppgifter på hur det ser ut, det visade sig vara en inte helt enkel uppgift.
Jag kontaktade Andreas Fält - som jobbar för Brewers Associations och fick 2 namn som eventuellt skulle kunna ha en del sådana uppgifter. Ganska snart fick jag svar från Bart Watson - chefsekonom på BA.

Han hade nu tyvärr inga aktuella siffror om intresset för ekologisk öl i USA, man han gav mig uppgifter på försäljningsstatistik som härstammade från 2010.
  • Ekologisk öl - 8 800 000 liter
  • Övrig öl - 1 173 350 000 liter (nästan 1,2 miljarder liter!)
  • Total mängd - 1 182 150 000 liter
För varje liter ekologisk öl som såldes i USA 2010 så såldes motsvarande 133 liter konventionellt producerad öl. (omräknat från Barrels/Gallons)
Men mycket har ju hänt sedan dess, både vad gäller öl i stort - men också intresset för ekologiskt i stort.

Fler och fler bryggerier vill sticka ut mer i en växande marknad med ett växande antal konkurrenter om marknadsandelar. En satsning på ekologisk produktion skulle kunna vara ett bra sätt att skilja sig än mer från övriga.

Antalet bryggerier som är 100 procent ekologiska i USA hade han inte i nuläget någon lista över.

Jag känner till åtminstone 2 stycken amerikanska bryggerier som är 100 procent ekologiska och de finns dessutom tillgängliga här i Sverige - via privatimport.
  • Peak Organic från Portland Maine, är ett av dessa - de blev också de första första certifierat GMO-fria bryggeriet. Jag har testat några av deras produkter - Weiss Principal var riktigt god likaså Hop Noir. Importeras av World Beer Trading KB
  • Logsdon Farmhouse Ales från Hood River Oregon, dök upp på min radar för första gången tidigare i år - det var kärlek vid första avsmakningen! Och det har bara ökat vartefter jag testat flera (sammanlagt 4 olika) av deras öl. Seizoen, Seizoen Bretta, Kili Wit och Straffe Dreiling. Importeras av Galatea.

Vattenförbrukning i samband med ölbryggning i USA - från 3 liter vatten för 1 liter öl, till uppemot 4,5 liter vatten för 1 liter öl (omräknat från Barrel/Gallons).


Wicked Vintage Box

$
0
0
Jag var på ett litet After Work Beer-Event häromdagen på Clarion Hotel Amaranten. Det var importören Wicked Wine som bjöd in till ett årligt återkommande evenemang som de kallar "Kluckande Klappar".
Alf - en levande reklamtavla - fotat av Johan Lenner.

Förutom ett stort antal nya och gamla (i dubbel bemärkelse) öl ur deras portfölj, så fick vi även en inblick i vad deras kommande (släpptes tisdagen den 11/11-2014) Vintage-box.

Totalt 12 stycken flaskor med en genomsnittlig volym på 328ml, för det facila priset av endast 695 kronor (212 kronor/liter). Jag var på hugget redan igår och bokade in mig på en privatimportbeställning. För även om literpriset är "rätt saftigt" så är det inga dåliga grejer som finns med i lådan.

  • 1 st Flying Dog Kujo Coffee Stout 2011 355 ml
  • 1 st Flying Dog Horn Dog 2008 355 ml
  • 1 st Thomas Hardy 2006 250 ml
  • 1 st Thomas Hardy 2008 250 ml
  • 1 st Sierra Nevada Bigfoot 2014 350 ml
  • 1 st Sierra Nevada Bigfoot 2013 350 ml
  • 1 st Sierra Nevada Bigfoot 2012 350 ml
  • 1 st Ridgeway Imperial Barley Wine 2012 330 ml
  • 1 st Ridgeway Imperial Red Ale 2012 330 ml
  • 1 st Uinta Brewing Anniversary 2014 355 ml
  • 1 st Mohawk Blizzard 2012 330 ml
  • 1 st Mohawk Blizzard 2013 330 ml
Om du vill göra en privatimportsbeställning behöver du ange följande uppgifter:
Leverantör: Wicked Wine
Varugrupp: Öl
Dryckens namn: Wicked Vintage Box
Ursprungsland: -
Distrikt: -
Antal: 12
Volym (ml): 328 (snittstorlek per flaska)
Förpackning: Flaska

En gammal goding från 2006!
Tack till Johan Lenner för det proffsiga fotot och Wicked Wine för ytterligare ett härligt evenemang!


Julöl från Thornbridge

$
0
0

Jag fick en låda julöl från Galatea, en blandning av Svenska, europeiska, amerikanska och 2 stycken nya från mitt brittiska favoritbryggeri - Thornbridge. 

Den första jag väljer att testa är en Smoked Winter Porter, 5,3% abv i en 500ml-flaska.

Rökigheten är måttligt framträdande i både doft och smak, något som passar mig bra. Det gör den rätt lättdrucken. 

Var passar den till för julmat? Kallskurna charkprodukter är nog det jag ser som den bästa kombon.

Den ger inte mig några stora julkänslor, men en en god lättrökt porter.

Ny Ölmässa för mikrobryggerier i Stockholm!

$
0
0
loggan lånad från NGs hemsida
Jag har ett antal gånger under året varit i kontakt med min namne - herr Tumble - (som bland annat skriver om dryck för tidningen Nöjesguiden) och påtalat avsaknaden av artiklar om och kring den växande ölscenen i Sverige (ja, Stockholm mest för min del).
Jag har överlag fått god respons, men nu verkar det som att mina ansträngningar ( ;) ) väckt upp tidningen ur dess mode/film/tv/mat/dryck/spel/musik/scen/bar/krog-dvala och insett att intresset för öl inte bara är hipsterrelaterat.

Via en länk på Facebook så hittade jag denna artikel i riksupplagan av NG. Och där skrivs det ju en del om den kommande ölmässan som ska arrangeras!

Det ledda mig - via google - i sin tur till denna e-artikel.

Där framgår tydligt att mässan är inplanerad till sista helgen (torsdag-lördag, 29-31/1) i Januari (2015) i Stockholm (Drottninggatan 81).

Som framgår av den första artikeln så kommer All In Brewing att vara ett av de deltagande bryggerierna, bland övriga medverkande utlovas att majoriteten skall vara av typen "mikrobryggerier" - och det låter ju lovande.

Som arrangörer anges förutom Nöjesguiden även Bakåt/Framåt.


Viewing all 809 articles
Browse latest View live