Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

SBWF2014 - Mina nya bekantskaper

$
0
0
Det finns en hel del - för min del - nytt och spännande, både i öl-, bryggeri och importörväg.

Det finns en hel del spännande nykomlingar (?) från Storbritannien i årets lista, här är de jag siktar in mig på först och främst.

Bryggeri (Utställare) - ÖL

Marble Brewery(Wicked Wine) - har med ett Specialöl, 3 stycken IPA och en Choklad-Porter. Jag har hört/läst bra saker om detta Manchester-baserade bryggeri, och är mycket nyfiken på vad de har att bjuda på.
Hos Wicked wine finns ju sedan tidigare britterna Camden Town, Meantime och Ridgway.
Clown Shoes och Founders är ju två amerikanska nyheter i Wicked-kollektivet som absolut inte får missas.

Keltek Brewery (A.S.T. Wine) - Keltek testade jag för första gången häromveckan, KING var en ok Bitter som gav mersmak för detta Keltiska Cornwall-bryggeri.
Anarchy Brew Coär ett bryggeri som jag ännu så länge inte testat något av, knappt ens hört talas om. Men är jag vid A.S.T.-montern så finns risk att också åtminstone Citra Star kommer att avsmakas.

Dykes Brewery - är visserligen ett svenskt bryggeri, men far och son är britter i grunden och brygger företrädesvis öl av brittisk typ. 5 öl finns på festivalen - Bitter, Steamer, IPA, Brown Ale och Stout - alla med rätt beskedlig abv.

Beer Studio (Cask Sweden) - återigen en till Sverige invandrad britt som brygger spännande öl. Några av Darren Packmans öl har jag testat redan, men de gav ju mersmak, men jag saknar några titlar i den listan som nu ligger på SBWFs hemsida.
Beavertown - figurerar ju i också de i Cask Swedens monter. Jag har testat men vill testa mer.
Brew By Number - också testad av mig, men mer önskas!

Brains (Brewery International) - från Wales, testade någon av deras öl förra året och vill gärna testa mer.
Buxton Brewery - förekommer frekvent på fat på Man in the Moon, några provsmakningar har gett blodad tand hos mig.

Shepherd Neame (Galatea) - det ska finnas mer än "bara" Bishops Finger och Spitfir, på flaska kommer bland annat Brilliant Ale, Christmas Ale, Whitstable Bay - både Blonde Lager och Organic Ale. Därtill IPA och Double Stout från Classic Collection-serien.
Logsdon Farmhouse Ales - ekologisk öl från USA, bägge de som finns i Galatea-montern är tidigare testade, men jag smakar gärna igen!
I Galatea/Craftbeer.se-montern kommer ju gamla favoriter som Summerwine och Thornbridge att figurera,.

Holy Grale - en ny importör som har en spännande brittisk ölportfölj.

By the horns (London Calling/Spendrups) - testade jag på Växjö ölfestival tidigare i år (då hos annan utställare). Gillade dem då, och chans finns att utbudet i övrigt i denna monter också kommer att kunna tilltala min brittiska öl-ådra!

Badger/Hall & Woodhouse (New Brews Sweden AB) - en ungdomsfavorit som tidigare funnits hos Wicked Wine. New Brew har flera spännande britter med sig, jag räknar med att testa några.

Några nya som inte är britter, men som ändå är spännande.


Birra del Borgo (Beer Enthusiast) - BE har ju en del bra britter i sortiment men mest spännande i årets uppställning tycker jag ändå denna italienare är. Jag har i och för sig testat My Antonia - men den räknas ju nästan inte.


Beercat (Elixir Wine) - Spansk microbryggeri som dyker upp för första gången i Sverige. Måste givetvis testas.
Muskoka - bara namnet i sig låter ju lockande. Kanadensare som inte glatt den Svenska marknaden tidigare, tack till Elixir Wine.

Mycket av denna info har jag hämtat från Ölsvammels lista, för en mer komplett förteckning - följ länken.


SBWF2014 - Glasen

$
0
0
Lugnet före stormen - bilden lånad från SBWFs hemsida
Ölglaset får i år en lite mer klassisk ölprovar-form, jag tror att det kommer funka alldeles utmärk!
Whiskyglaset är också det ett klassisk provar-glas, stilrent som förra året.

SBWF2014 - Höga förväntningar

$
0
0
Jag har i år väldigt högt ställda förväntningar, men jag har också gott mod att dessa förväntningar kommer att infrias.
I detta inlägg tänker jag skriva lite om de utställarmontrar och öl som jag har allra mest förhoppningar om att de ska bli så bra (bättre) som jag förväntar mig.

Wicked Wine var den första importör som jag kom i personlig kontakt med, i samband med en privatimportbeställning (Bigfoot 2007 eller 2008?) så pratade jag med Ola. Sedan dess har jag haft återkommande om än oregelbunden kontakt med dem - konsumtion/inköp och event - men det är alltid lika trevligt att stöta på Micke & Ola, Gonzo, Thomas, Dan och inte minst Mattias.

I år så har ju WW utökat sin ölkatalog med några riktigt starka namn:
  • Clown Shoes - har jag bara testat en ifrån än så länge, men den var riktigt bra!
  • Founders - hade jag testat rätt lite innan WW tog över, Curmudgeon är något av en ny favorit. Men jag vill test fler. Bryggeriet har ju dessutom representanter på plats i Stockholm/Nacka under festivalen - jag är inbokad på en provning med dem den 4/10.
Dessutom blir det en liten specialmonter i år;
  • Sierra Nevada - den primära orsaken till att jag sökte kontakt med WW. I år har de förärats en egen monter - där det förutom några riktigt bra öl också kommer att säljas diverse lull-lull (typ T-shirts och glas).
Därtill läggs ju dessutom Flying Dog, Mohawk och van Steenberge/Gulden Draak - bara för att nämna några.

Galatea/Craftbeer.se ser ut att kunna bli minst lika bra som förra året! Flera spännande svenska premiärer.
  • Sigtuna Brygghus och St Eriks, ekologisk single hop och collab med Samuel Adams!
  • Twin Peaks - från Thornbridge/Sierra Nevada
  • Snacka humle med representanter från Spännaregården - som KRAV-odlar humle utanför Mariestad.

Brill & Co brukar normalt sett vara en av festivalens höjdare, och det finns väl egentligen ingen risk att årets festival blir något undantag - även om de dröjde innan de annonserade om sitt utbud.
  • Omnipollo finns där, Henok kommer dessutom hålla en provning.
  • Brekeriet kommer finnas där (personligen bara under fredagen den 3/10). 
  • Nögne och Mikkeller lär säkerligen fylla några fat och flaskor med sina härligheter. Petra (från Mikkeller Bar Sthlm) kommer att hålla i en Mikkeller-provning.
  • Grassroots - jag gillade deras Arctic Saison som jag testade för ett tag sedan, här finns ytterligare en Arctic-öl.
  • Siren - har ju flera intressanta collaboration-öl, jag tänker nog återtesta Neither.

För den som är intresserad av råvarorna som skapar den gudomliga drycken öl, så finns i år möjlighet att besöka en ny utställare.

Humlegårdens Ekolager - i deras Nybryggarmonter kommer det också finnas representanter för den växande skaran av små Svenska hantverksbryggerier, bland andra;
  • Lundabryggeriet 
  • Westerbottens bryggeri
  • Stockholm Brewing Co - ekologisk öl - bryggd på Södermalm!

Elixir Wine - brukar ha en egen "liten" hörna där man kan behöva hjälp med översättningen från Danska till Svenska. Här finns många och bra bryggerier från vårt södra broderland.
  • Amager - Syndarna!
  • Djaevlebryg - Fan också!

Belgoklubben - utlovar specialare för de som tar sig till mässan på sena lördagseftermiddagar (18.00 den 27/9 och 4/10). Ett av skälen till varför jag nog kommer stanna kvar efter min eftermiddagsprovning den fjärde.

Brewers Association/House of Beers/Oliver Twist/Great Brands - mycket amerikanskt godis, sånt som inte är tillgängligt till vardags här i Sverige. Jag hoppas att det dyker upp något från Great Brands brittiska import också -
The Kernel?
Magic Rock?
Dark Star?

Monks Café - listar bara egna produkter vad jag förstår, men det räcker rätt långt ändå. En hel drös med Blends som jag gärna skulle testa allt av, men nog varken hinner eller orkar (alla).

Nya Carnegiebryggeriet - utlovar minst en spännande överraskning. Jag testar gärna Lumens in Tenebris och Krakatau igen!

Nynäshamn Ångbryggeri - Arketyp, Bötet (2012 & 2013), Sotholmen Extra Stout Ek, SMÖF Röd APA, Tjockhult Tjinook och årets version av Mysingens Midvinterbrygd - det kan bli rätt bra!

Opigårds Bryggeri - blev nyligen utnämnd till Årets företagare i Dalarna. Björn har med sig ett stabilt sortiment med några nyheter - jag ser framemot att få testa White Watchdog IPA (döpt efter bryggeri-hunden antar jag!).

Tomp Beer Wine & Spirits - Chimay Blå 2003 var ju rätt god förra året, och om det stämmer att de har Blå Grand Reserve från 2006 så blir ju det rätt spännande att jämföra med de små flaskorna som släpptes på bolaget häromdagen. Förra året serverade de SKEBO-öl här, men årets lista finns inga sådana godsaker med tyvärr.

ÅBRO - är ju inte en monter dit jag under normala förhållanden jag skulle söka mig i någon större utsträckning. Men i deras Bryggmästar-monter kommer ju årets vinnare bland svenska hembrygder serveras - Drakens Guld IPA, vilket givetvis kommer att generera en del extra uppmärksamhet för den montern.


Utöver dessa och tidigare redovisade utställare/öl - så räknar jag med att slumpmässigt ramla på ett stort antal positiva överraskningar.

Med fokus på ekologisk öl - SBWF & Miljövänliga veckan

$
0
0

Precis som förra året så sammanfaller SBWF2014 med Naturskyddsföreningens arrangemang "Miljövänliga veckan", (27/9-5/10-2014) som i sig inte direkt har något att göra med öl - i år handlar det primärt om ekologisk frukt.

Jag kommer under SBWF2014 köra några inlägg med just inriktning på de ekoprodukter som finns med i festivalsortimentet.
Jag hoppas även kunna undersöka närmare om allt avfall som produceras under festivalen - hur miljövänlig är Nacka Strand-mässan!?

Med fokus på ekologisk öl - systembolaget

$
0
0



"Hur kan systembolaget öka intresset bland konsumenterna för ekologisk öl?" 


Häromdagen - onsdagen den 17 september 2014 - så var det så dags för skribent-gruppen att samlas på Amarillo Research & Consulting, företaget som fått uppdraget av Systembolaget att leda fokusgrupperna. Det blev en rätt liten grupp bestående av Tobias Göth från 99btls och Johan Lenner från Portersteken, men det visade sig vara en rätt lagom storlek tycker jag. Vi är bekanta med varandra sen tidigare, därför var det rätt lätt att få igång en bra diskussion under ledning av Erika från Amarilo.
Diskussionen började med att vi skribenter fick berätta lite om oss själva, dels om vårt bloggande men också om vår ekologiska konsumtion i stort. Det framgick rätt klart att alla tre är hyfsat väl medvetna om vilka fördelar som kan finnas i ekologiska produkter, och att det var just detta som drev oss till att eftersöka dem, i alla fall vad gäller "vanliga" - ej alkoholrelaterade livsmedel.

Men när det kommer till alkoholen i allmänhet och öl i synnerhet så blir det mer komplicerat. Men inte på grund av ovilja - utan snarare att vi genomgående är av den synpunkten att de ekologiska produkter som nu finns i ölsortimentet inte står upp särskilt väl smakmässigt mot sina konventionellt producerade typ/stil-släktingar.
Jag är den i gruppen som oftast (dock inte särskilt regelbundet) köper ekologisk öl, de övriga två mer sällan.

Sen var det dags att ta tag i själv uppdraget mer konkret - 3 stycken blädderblocksblad med varsin rubrik skulle vi tre - genom att gemensamt "brainstorma" - fylla med förslag och idéer på vad som skulle kunna öka intresset.

1. Drivkrafter - Barriärer som försvårar
  • Konsumenternas ökade medvetenhet - Priset på produkten (som påverkas av priset på råvaran)
  • Föregångare kan få marknadsfördelar - Tillgänglighet, det saknas produkter av bra kvalitet
  • Intresse för lokal & småskaligt - Smaken motsvarar inte liknande konventionella produkter. 
  • Innehållsförteckning - Tillgång till bra ekologiska råvaror 
2. Vad kan vi ölbloggare/skribenter göra?
  • Skriva (mer) om ekologisk öl 
  • Testa ekologisk öl, blindtesta 
  • Anordna tema-provningar med vänner
  • Råvarorna - malten och humlen, varför är det skillnad - är det skillnad?
 3. Vad kan systembolaget göra?
  • Tema-provningar - både för allmänhet och skribenter
  • Offertspecificera mera ekologisk öl
  • Bättre exponering i butiker
  • Bättre exponering på webben
En tanke som vi var rörande överens om var att den ekologiska ölen skulle behöva en riktig "storsäljare", en produkt som skulle kunna agera lok och dra fram de övriga ekoprodukterna - en ekologisk Dales Pale Ale. Men gärna i en ursprunglig form av en ljus lager, gärna producerad av en av de stora (svenska) bryggar-drakarna. För att få igång ett rejält och mer långvarigt intresse för ekologisk öl behöver vi definitivt få med den breda majoriteten av svenska öldrickarna - det vill säga de som företrädesvis dricker industrilager.
Vi pratade även om varför svenska bryggerier använder ordet Organic i produktnamnet snarare än ekologiskt, men det kan nog vara att man siktar in sig på export också.

Övriga fokusgrupper består bland annat av representanter för producenter och konsumenter - plus anställda inom systembolaget.

SBWF2014 - första dagen

$
0
0

Kort sammanfattning (skriven på surfplatta) - Mycket bra!😀
* Jag körde Engelskt tema (till 75%) - det finns så många intressanta brittiska bryggerier representerade,  jag hann inte med alla (första dagen) men de jag testade var genomgående goda.
* Not for sale ale - en folköl som är bra på många sätt, både kvalitetsmässigt och product bakgrund.  Ett måste! 💓
* Samarbetsölen- Jessica (St Eriks) har även i år en mycket lyckad collabbeer - Transatlantic!
* Drakens Guld I PA - vinnaren från hembryggar - somna bryggts i stor upplaga hos ÅBRO.  Kul men når inte riktigt hela vägen.
* Mina möten med er läsare. Har träffat flera glada människor some lagt igenkännande kommer fram och hälsar. Min fan - bas tycks vara boende norrut.☺ Och Robert, jag lovar att komma igång med recensioner igen.
* Lagom många besökare, mest trängsel framför Brill och Craftbeer.se.
*  Gudeløs 😈

Vad gör jag idag?
* Provning/Master Class med Mohawk inbokad, men den ligger dumt tidsmässigt (21.00).
* Fortsatt brittiskt tema.
* Små Svenska hantverksbryggerier. Mer besök hos dem i Cuisinen.
* Fortsätter att njuta!😍

SBWF2014 - andra dagen

$
0
0

Återigen en kort sammanfattning - mycket bra!
* Provningar/Master classes - jag hamnade  på 2 stycken oplanerade, men den planerade blev ställdes in. Camden Town har jag testat tidigare,  men 3 nya dök upp under lager-provningen. Bath Ales/Beerd - ny bekantskap för mig, 7 öl och en bra föredragning skapade önskan om mer hos mig, framför allt deras Barley Wine var något jag förälskade mig i, fantiserar om att hitta en låda.😄
* Ostrukturerat,  jag följde inte min upplagda plan - men det blev bra ändå. Nästan inga små svenskar dock.
* Äntligen fick jag bjuda Hasse (med sällskap) på en "Stor stark" (& 1 Cassis)!😊

Vad händer idag?
* Hoppas få en pratstund - 1 on 2 - med killarna från Bath & Beerd.
* Köpa senap från Sierra Nevada (passar med min nya T-shirt)😍
* Specialprovning med Brooklyn Brewery! Kan bli veckans höjdare.
* Blir en "kort" dag, undviker lördagskvällar.

SBWF2014 - tredje dagen

$
0
0

Första veckans sista dag kan kort sammanfattas - RUSKIGT BRA! 😍
* Jag startade min festivaldag med 2 smakprov av KRAV-märkt och alkoholfri must från Karlskronas Musteri.
* Jag fick sällskap av Moussa & Shane (som testade samma) från Bath Ales/Beerd Brewery,  fick en trevlig pratstund med dem (mer om det i senare inlägg).
* Jag köpte en låda (3 burkar) senap från Sierra Nevada.
* Specialprovningen med Garrett Oliver/Brooklyn Brewery var minst sagt speciell.
* Ölprovandet blev också denna dag lite ostrukturerat. Men ett första besök hos Constant Companion är avklarat och Porsportern från Hantverksbryggeriet är testad (Alf gillar pors!).

På väg hem från festivalen gjorde jag ett oplanerat besök på Monks Whisky & Struisse Bar, medans jag avnjöt kvällens sista öl (Blackberry Albert) så blev jag inbjuden att sitta med vid den provning som var planerad under kvällen - ett glatt gäng som varit ute på en Stadsvandring med öltema.

De tre första festivaldagarna har varit genomgående mycket bra, några positiva överraskningar,  1 hög förväntning som överträffades och bara ett mindre missnöje.
Jag ser med god tillförsikt och längtan framemot torsdag!


SBWF2014 - Specialprovning med Brooklyn Brewery

$
0
0
Ingen blev nog gladare än jag när det stod klart att Garrett Oliver skulle hålla en Master Class/Provning under årets festival. Jag bokade omgående och i lördags var det så äntligen dags att ta plats i den stora salen i hall 2.

Vem är mannen där i hatten?
Klokt nog valde jag att sätta mig i första bänkraden (klassens ljus), på så sätt kunde jag höra (nästan) allt som Garrett sa. Tyvärr så var det några deltagare längre bak i salen som tyckte att det var ok att prata sinsemellan - samtidigt som Garrett pratade! Som hörselskadad är jag kanske lätt överkänslig, men åtminstone en person ytterligare i min bänkrad irriterade sig på samma sak.

Orvar (tidigare programledare för SVTs Filmkrönikan) hade ett bra talesätt;
"Snackar du under biofilmen - LÄSKEN I KNÄT!"

Men nu var det ju inte läsk vi hade i glasen framför oss, utan smakprov från några av Brooklyns mest mytomspunna fatlagrade flaskor, några Ghost Bottles. Nio stycken olika skulle det bli och när första flaskan började cirkulera i vår bänkrad så framgick ganska klart åt vilket håll detta barkade.
  1. Gambit - Björnbärs-saison, den gillade jag skarp!
  2. Wild 1 - från 2007, vild jäst som blivit än vildar pga transport-problem.
  3. Gawain - fatlagrad på Pinot Blanc-fat
  4. San Luis del Rio - mezcalfatlagrade varianten på Local 1, funkar förvånansvärt väl på mig!
  5. Percival - lite väl söt.
  6. Wild Horse Porter - Oh, yeah! Påminner lite grand om Brekeriet Brunette
  7. Cuvee Noir - Njae, inte riktigt min grej
  8. K is for Kriek - återigen Oh, yeah! Äntligen en Kriek som jag verkligen gillar!
  9. Black Ops - en klassiker, som aldrig misslyckas!
Den ölen som nu serverades som nr 4 skulle egentligen kommit redan som nr 3, provningens enda lilla missöde.

Från vänster, bakre raden #1-4, främre raden #5-9
Garrett har ett härligt munläder och fyller på med härliga anekdoter om vintage-flaskor som välts på hans kontor - där det luktade rätt illa i drygt en månads tid och givetvis massvis med info om själva ölen.
Flera av dessa öl är ju brettade och han citerade vad Michael Jackson sagt om just brettanomyces; (fritt ur mitt dåliga minne)
"Om vanlig öljäst är som en hund, så är brettanomyces som en katt."

En av årets festivalhöjdare!


Med fokus på ekologisk öl - recension #107 - Whitstable Bay Organic Ale

$
0
0
På allmän begäran så är det dags att recensera öl igen. 

Börjar med en ekologisk öl från ett av mina tidiga favoritbryggerier - Shepherd Neame.

BRYGGERI: Faversham Steambrewery, Shepherd Neame
ÖL: Whitstable Bay Organic Ale
TYP: Ale - ekologisk
NATIONALITET: Brittisk
BATCH:
BÄST FÖRE: 
IBU: (låg)
ABV: 4,5% 
FÖRPACKNING: Flaska (ofärgat glas)
VOLYM; 50cl
PRIS: 21,90 kronor (säljs i kolli om 8 flaskor)
LITERPRIS: 43,80 kronor/liter
INKÖPSSTÄLLE; via Systembolagets beställningssortiment, Kungsholms Torg
INKÖPSDATUM; 2014-09-30
TESTDATUM; 2014-09-30 (utomhus) 

GLAS: SBWF2014 - funkar bra. 

DOFT: Redan i samband med kapsylens borttagande så kommer en lätt dusör av maltig unkenhet, väl i glaset så blir det lite friskare - men knappast någon överdriven humlighet, eller ens liten. (4 av 10)



UTSEENDE: Klar och ljust bärnstensfärgad vätska med ett tunt gulvitt skum
som snart försvinner, snygg är ett bra samlingsord. Etiketten och kapsylen är snyggt designade dessutom. (4 av 5)

SMAK: Här finns en del citrus, skulle nog kalla det citrongräs, men också här är maltigheten framträdande. Rätt typisk brittisk ale som inte sticker i smaklökarna mer än nödvändigt. (4 av 10)

MUNKÄNSLA: Lämnar inget större avtryck, låg efterbeska. (2 av 5)


SAMMANFATTNING: Som vanligt har jag svårt bortse från det faktum att det är en ekologisk öl när jag testar denna öl, vilket nog inverkar på min förmåga att kritiskt granska den. Men det är definitivt ingen dålig öl, som får en extra poäng här tack vare ekologin.
Det funkar dessutom mycket väl att sitta utomhus en sen eftermiddag och dricka den, för indiansommaren är ju fortfarande i full blom. Litet minus att glasflaskan är av ofärgat glas. (11 av 20)

GENOMSNITTSBETYG: 25 av 50
(2,5 av 5)


SBWF2014 - dag fem

$
0
0

Gårdagens inlägg - om dag 4 - har fastnat ute i etern av någon anledning. Förhoppningsvis drabbas inte detta inlägg av samma öde.
Andra fredagen blev en bra dag, men något rörig.  Det började redan under resan ut till Nacka,  lite senare (13.30) än planerat kom jag iväg hemifrån - men efter 10 minuters bussresa insåg jag att jag glömt en viktig del av min festivalutrustning. Lätt stressad vände jag hem. Trots detta missöde hann jag i tid (marginal på 20 minuter) till dagens bokade (och betalda) höjdpunkt.

* A conversation with Greg Koch! Det bjöds på "bara" en (1) öl - Enjoy by 10.31.14 I PA (buteljerat förr veckan) - under denna 60 minuter långa provning,  men det gav ju mer utrymme till samtal. Det var första gången jag träffade grundaren av Stone Brewing Co, en mycket sympatisk - och skäggig - herre.
* Avslutade fredagen med ytterligare en oplanerad provning.  Scott Williams  från Williams brothers bjöd på 6 stycken trevliga öl.
* MÅNGA BESÖKARE. Om det var normalmånga besökare första veckan så har det denna vecka innehållit avsevärt fler Festival besökare  - trångt och varmt.

Vad händer idag?
* Provning med Founders är bokad & betald, startar 17.00, hoppas vara på plats i god tid innan dess.
* Två kompisar (ej ölrelaterade, oberoende av varandra) ska besöka festivalen,  kan bli lite umgänge med dem.
* Avsluta årets brittiska tema, med återbesök hos New Brews, Holy Grale & London Calling.
* Testade några Whisky.

SBWF2014 - 2 a lördagen

$
0
0

Sista dagen blev bättre än jag förväntat mig, trots att det var MYCKET folk och trängsel.

  • Lyckades få en plats på en provning av amerikanska craftbreweries under ledning av Andreas Fält (Brewers Associations).
  • Testade en öl från Boulder brewery - Killer penguin Barley wine, tack för tipset Andreas.
  • Provningen med Founders blev bra, 4 öl varav IPL var en mycket positiv överraskning.
    Choklad och ost i en en härlig delikatess från Norrköping, passade utmärkt till ölen hos Belgoklubben. 
  • Klockan 18.00 korkade Jens Skrubbe upp veckans stora St Feuillien-flaska.
 
6 dagar har jag spenderat testandes hejdlöst många väldigt goda öl, mött många trevliga  människor - både nya &  gamla bekantskaper (+ bryggerier & importörer) och lärt mig mycket nytt.

Jag längtar till sista torsdagen i september 2015. 


SBWF2014 - dag 4, andra veckan startar!

$
0
0

Detta inlägg fastnade i min surfplatta, men är nu befriat och redigerat.

Dag 4 fortsatte i samma anda som de tre första.
  • Mycket folk på bussen (443 från Slussen), trots att klockan bara är 12.30, gav mig en föraning om hur det skulle vara ute i Nacka.
  • Testade Kurdisk öl för första gången.
  • Brygghuset Finn - alla 3 festivalöl provades,  IPAn gillade jag mycket medans Brown Ale (som vann guld) inte funkade alls för mig!?
  • Pratade med flera brittiska bryggare, bland annat hos Richard & Helen från Springhead Brewery hos Holy Grade.
  • Twin Peaks - Thornbridge/Sierra Nevada - provsmakad, inget toppbetyg, men klart godkänd.
  • Köpte en personligt signerad ölbok (kvarglömd någonstans på hemvägen).

Twin Peaks
Rudie Session IPA - hos Marc i BA-montern
Vad händer idag?
  • "A conversation with Greg Koch" - provning med Stone!
  • Fler brittiska öl ska testas.

SBWF2014 - Ett gruppsamtal under ledning av Greg

$
0
0
Viss köbildning i värmen utanför Karossen
Greg Koch är den lätt mytomspunnen grundare av Stone Brewing Co, San Diego, USA. Men precis som många andra (inklusive yours truly) så började också han sin ölbana i lagerträsket. Det vill säga fram tills dess att han 1986 (i LA) av en ren slump ramlade på en öl från Anchor Steam, bryggeriet som la grunden för Craftbreweries i USA. Det var ett rätt bryskt - om än välbehövligt - uppvaknande, som väckte hans intresse för att brygga egen öl.
Det dröjde dock ytterligare 10 år innan han - tillsammans med kollegan Steve Wagner (som han träffade första gången på en ölskola) - gick från hembryggning till att starta ett "riktigt" bryggeri. Detta i samma veva som den första "craftbeer-bubblan" sprack, det var många i branschen som skakade på huvudet när de startade sin verksamhet.

Men 18 år och ett stort antal mer eller mindre klassiska ölprodukter senare sitter han i konferenslokalen Karossen och snackar öl i allmänhet och Stone-öl i synnerhet med ett gäng glada festival-besökare.

I glaset så bjuds vi under detta timslånga Master Class-samtal på "endast" en (1) öl - en purfärsk (buteljerad för 1 vecka sedan) ENJOY BY 10.30.14 IPA, men det räcker gott och väl.

Gregs magiska händer över IPA på is!
Även om konversationen går lite trögt initialt så får Mr Koch snart igång en hyfsad kommunikation med oss deltagare, även om det fortfarande mest rör sig om Q&A, men frågorna är välformulerade och ger honom goda möjligheter att berätta om sitt bryggeri.

Många frågor gäller givetvis det kommande bryggeriet i Berlin, Tyskland. Bland annat framkommer att också Sverige initialt fanns med i tankarna som etableringsland för Europa-satsningen. Men de lyckades inte hitta lokaler som överensstämde med deras specifikationer.
Nu (färdigt om cirka ett år)  hamnar istället bryggeriet strax utanför västra Berlin, ett projektet som tog sin början i oktober 2010. Fördelen med ett bryggeri på denna kontinent är ju självklart den förkortade leveranstiden, något vi i Sverige kan se framemot - riktigt färska Stone-öl i butikshyllor över hela landet.
  • Där kommer bland annat finnas en Bier-garten - liknande (större) den Beer-garden som finns i San Diego - med stort antal (ca 800) sittplatser, både inom- och utomhus. 
  • All mat som serveras kommer att vara 100% ekologisk, precis som i USA. 
  • Ölen som kommer att bryggas är samma öl som bryggs i San Diego, det är till och med deras egen personal som kommer att sköta bryggningen. 
Med tanke på deras satsning på ekologisk mat så ställde jag frågan huruvida de tänker sig att brygga någon ekologisk öl. Svaret blev att viljan finns men han ser i nuläget inte riktigt möjligheten att använda 100% ekologiska ingredienser, delvis används redan nu vissa ingredienser. Men kanske än mer i framtiden.

Han lyssnar emellanåt
Stones första öl - en Pale Ale - var deras deras storsäljare fram till 2004, de första 100 lådorna (á 24 flaskor) skickades ut till återförsäljare utan alltför stora förväntningar, men de sålde slut på några veckor. Nu har andra mer humlestarka öl tagit över.
Vi fick en gedigen bakgrund kring uppkomsten av Ruination, den härstammar ju i deras årliga jubileumsöl som bryggdes första gången 1997, mer sitt ursprung i deras IPA fast i en upp-hottad med mer humle. Och så fortsatte det varje jubileumsår fram tills 2002, nu hade humle-nivåerna nått såna mängder att de sabbade smaklökarna - därav det nya namnet. Men så här dussintalet år senare så är ju Ruination jämförelsevis inte lika extremt humlebombad och tankar finns tydligen på att ändra namnet.
Blixtat foto med vit bakgrund, blev förvånansvärt bra......

Greg pratade om ett bryggeri kommer att startas också på USAs östkust, så visst finns det intresse för Stone-öl. Han klargjorde med orden "Never Sell Out!" att han aldrig kommer att sälja sitt bryggeri, han överlämnar det till sina närmaste medarbetare (han har inga egna barn) när han väl "slutar". Han funderar på att skriva ett lagligt bindande dokument där det framgår att försäljning till utomstående (investmentbolag och STOR-bryggerier) är absolut förbjudet.

Tack till Greg Koch, Jugge, Great Brands och SBWF för ett mycket trevligt arrangemang.

SBWF2014 - De sista provningarna

$
0
0
Jag lyckades även i år (sista lördagen) smita (med Press-passet) in på en provning med Brewers Assosications, under ledning av Andreas Fält så fick vi testa 6 stycken amerikanska Craftbeers.
Andreas Fält
Bland annat en ekologisk lager från HUB som jag gillade skarpt. Men provningens höjdpunkt var onekligen den sista ölen - en fatlagrad Imperial Brown Ale från Dogfish Head, den gjorde inte ont någonstans!
På tips från Andreas gick jag efter provningen ut till BAs monter och testade en Killer Penguin Barley wine från Boulder Brewery - också den var något utöver det vanliga!

Jason Heystek (stillastående för en gång skull)
Men eftermiddagen hade ytterligare en provning inbokad för min del. Wicked Wine har ju sedan de tog över som importörer för Founders lyckats väl med att få ut deras produkter till oss törstiga svenskar, därför passade det ju extra bra att Jason Heystek (Big boss på "Barrel Aging" programmet) och Bob (exportmanager) var på besök under SBWF2014.

Jason visade sig vara en entusiastisk provningsledare som snabbt ledde oss genom de 4 glasen framför oss, själva provningen tog väl inte mycket mer än 20 minuter, vilket ju gav oss tid att prata mer om Founders. För min del var det 2 öl som jag testat tidigare - dock inte det som jag hoppats mest på (Curmudgeon), utan Centennial IPA och Backwoods Bastard.
#1 - Centennial IPA
#2 - IPL - med Bob i till vänster i bakgrunden
Framför allt den sistnämnda är ju ruskigt bra, men det var en av de nya bekantskaperna som fick mig att le extra njutningsfullt. En helt ny IPL som var oerhört smakrik och än så länge väldigt "exklusiv", lägg därtill Devil Dancer, som ju inte var direkt dålig.

#3 - Devil Dancer
#4 - Backwoods Bastard
Under tiden jag (och några till) väntade på att bli insläppta till provning så kom det fram 3 stycken killar som var döva/hörselskadade och visade mig frågande sin biljett - hade de hamnat rätt? Jag nickade instämmande. Men jag kunde inte hjälpa att fundera över hur de skulle kunna ta till sig informationen under provningen (jag har egen erfarenhet av att nivån på personbuller i provningssalarna ibland kan bli rätt hög) - skulle de läsa på läpparna? Men väl inne i salen visade det sig att det fanns inte mindre än 2 stycken tolkar närvarande som bytte av varandra under Jasons frenetiska framförande, för att teckentolka åt de tre killarna! Jag vet inte om de själva ordnat med detta, eller om det var festivaladministrationen eller kanske folket från Wicked Wine. Bra lösning tycker jag, då jag själv är hörselskadad - dock inte värre än att jag klarar mig med mina hörapparater och läser inte varken läppar eller teckenspråk - så sympatiserar jag med dessa personer.

Stort tack till Jason & Bob, konferenspersonalen på Nacka Strandsmässan och gänget från Wicked Wine.


SBWF2014 - mycket engelskt i år!

$
0
0
Som jag skrev inför och under årets festival så var det många nya spännande brittiska bryggerier med i år. Jag har ju mitt ölursprung i den engelska pubkulturen och därför blev det rätt mycket av dessa öl under de 6 dagar som festivalen varade.

Visst hade några av de "vanliga" utställarna fyllt på sina montrar med en del nytt brittiskt - Marble Brewery (Manchester, UK) fanns ju hos Wicked Wine. Marble hade jag hört en del positiva omdömen om och hade därför vissa förhoppningar, de blev inte uppfyllda helt. 2 flasköl testade jag, Manchester Bitter och Lagonda IPA - den första var rätt småtrist stilsäker bitter medan Lagonda var en god brittisk IPA. Sedan länge har ju Camden Town funnits med i WWs utbud, första veckan fick jag en inbjudan att sitta med vid deras provning, även om jag inte är något stort fan av Camden så lät det som en intressant provning. Camden Town brygger ju rätt mycket lageröl, det var 5 av dessa vi fick testa, varav jag tidigare testat endast 2.
Hos Brill hade Bath Ale och deras skyddsling Beerd Brewery tagit plats, de var helt oprövade kort som jag inte hade några planer på att att testa när jag funderade inför festivalen. Men via Brill-Lars så fick jag en inbjudan till att sitta med vid deras provning och det blev en mycket positiv överraskning - men mer om det i ett separat inlägg.
Lars bjöd även in mig till en provning med Williams Brothers, också det i mångt och mycket otestat, med positivt resultat.

A.S.T. Wine hade också de några spännande öl i sin monter, Keltek Lance var ingen höjdare men The Algorithm, en belgisk Wit från Anarchy Brew Co var desto roligare.

Men i övrigt så var det 3 stycken nya utställare som tilldrog sig mest uppmärksamhet från min sida.

Att jag skulle spendera så mycket tid i en Spendrups-monter hade jag väl aldrig trott, men när en av de stora drakarna lyckas locka över inte mindre en 6 stycken London-baserade bryggerier (5 för mig nya bekantskaper) till sin SBWF-monter "London Calling" då blir det givetvis svårt att undvika. Mycket bra utbud och trevlig monter.


Session IPA fr Fourpure i London Calling-montern
New Brews hade sin monter i Hall 1 snett över sett från Djaevlebrygs monter.
Också här fanns det både flaskor och fat, ett tidigare testat bryggeri plus ett antal otestade. Jag hamnade i samtal med deras restaurangsäljare och han radade upp den ena flaskan efter den andra, många nya bekantskaper - någon mindre bra men flera riktigt bra och en ruskigt god.

I Hall 2 så fanns det ju rätt få intressanta öl-utställare (Belgoklubben & Constant Companion), men här fanns framför allt en av mina nya absoluta favoritimportörer. Holy Grale hade en bra designad monter, lättöverskådlig och försedd med mycket sympatisk personal. Lägg därtill personliga besök av representanter från flera av deras bryggerier. Manor Ale från Hobson vann dessutom en mycket välförtjänt guldmedalj, även om min personliga favorit var The Leveller från Springhead Brewery (som vann en bronsmedalj).

Manor Ale från Hobson - guld i klassen Vardagsale i brittisk stil på fat.

Apropå Guldmedaljer så vann ju en av mina ungdomsfavoriter en sådan, lite överraskande att Spitfire räcker så långt. Jag testade Brilliant Ale från Shepherds Neames Classic Collection-serie, nog den tråkigaste jag testat i den serien.
Brilliant Ale från Shepherd Neame hos Galatea.


Provning av Camden Town
The Algorithm från Anarchy Brew Co, om den tycker Alf. Hos A.S.T. Wine
En av många britter som testades hos New Brew, Landlord från Timothy Taylor's
Alba Scots Pine Ale på provningen med Williams Brothers

Med fokus på ekologisk öl - ett studiebesök hos Humlegårdens ekolager

$
0
0

Lånad från Humlegårdens Ekolager hemsida

Efter mitt studiebesök hos Stockholm Brewing häromveckan så dök tanken upp att också besöka den firman som levereras både råvaror och utrustning till hembryggare och småbryggerier runtom i Sverige. Dessutom är ju delar av deras sortiment ekologiskt och därför passar de ju in min inläggsserie "Med fokus på ekologisk öl.....". 
Via mail så gjorde jag upp om dag och klockslag och tisdagen den 7 oktober gav jag mig i väg med pendeltåg upp till Rotebro.
När jag väl stiger av tåget så slår mig tanken att det ju i just Rotebro finns en jästfabrik, finns det någon koppling till jästen som säljs från Humlegårdens ekolager? (Nej, det finns ingen koppling, fabriken gör bagerijäst!).
En kort bussresa senare och jag är framme i ett rätt ödsligt industriområde. Enligt reseplaneraren (SL) så skulle det var 200 meters gångväg från busshållplatsen till Bergkällavägen 28, min promenad blev avsevärt längre än så innan jag slutligen hittade varumottagningen på baksidan .

Det är skönt att få komma in från regnet och inne i den stora lagerlokalen möts jag av den klassiska stalliknande bryggeridoften - dock inte fullt lika tung som den kan vara i bryggerier.

Korta fakta om Humlegården Ekolager

  • 1992 – hembryggarna Svante Ekelin och Eva Fahleson Ekelin startar Humlegårdens ekolager hemma i sin källare i Ekskogen, Vallentuna (norr om Stockholm), där de säljer utrustning och råvaror till hembryggare i Sverige.
  • 2004 – verksamheten har blivit för stor för källaren, och det flyttar ut i ett nybyggt hus alldeles intill.
  • 2010 – januari, Peter Högström blir den första anställde
  • 2010 - oktober. Flyttar in i en lagerlokal (700 kvadratmeter) i ett industriområde strax norr om Vallentuna. 
  • 2013 – flyttar verksamheten till större lokaler i Breddens industriområde, Sollentuna. 2000 kvadratmeter med högt till tak!
  • 2014 – verksamheten blir eko-certifierad 
  • 2014 – nu arbetar sammanlagt 20 personer (heltid) + några timanställda inom verksamheten
Jag pratar med Peter Högström som jobbat hos HE sedan 2010. Han har en bakgrund som kemist men det är framför allt hans insatser inom svensk hembryggning som ledde honom till anställningen hos HE. Han har varit hembryggare sedan 1995, stolt medlem av Svenska Hembryggareförening (tidigare också ordförande) och vunnit hembryggar-sm ett antal gånger.

För hemmabruk
Humlegårdens Ekolager säljer utrustning, rengöringsprodukter och råvaror/ingredienser (Malt, Humle, Jäst) till framför allt svenska hembryggare, men även ett antal medlemmar av den växande gruppen av svenska hantverksbryggerier handlar härifrån. De har även en liten andel kunder utomlands, primärt norden men någon exotisk ströbeställning från Australien har faktiskt dykt upp. Även några av de stora bryggerierna handlar ibland specialvaror härifrån, men det är undantagsfall (även om inte HE nekar någon). Det händer att folk som inte är i ölbryggarbranschen handlar diverse specialutrustning, men det är väldigt ovanligt.
Det finns ju andra firmor med liknande försäljning, men Peter ser inte dem som konkurrenter, snarare samarbetspartner. Flertalet är dessutom återförsäljare av HEs produkter.

Råvaror packas för leverans till återförsäljare

Bland de utrustningar som säljs från HE så allt från det enklaste bryggverket för nybörjaren upp till ett 200-liters system för kommersiellt bruk.

Ungefärliga priser;
·         Bas – 6 000 kronor
·         Avancerad – 14 000 kronor
·         Microbryggeri 200 liter – 120 000 kronor

Lite större bryggutrustning

I sortimentet så finns ett antal produkter som är ekologiska, andelen är ca 10% - men det kan skifta en del beroende på tillgången på malt och humle ute i världen.
Problemet med ekologisk produktion är ju omställningen från konventionell odling till eko-odling. Det finns en hög – och växande - efterfrågan på humle/malt i allmänhet, och rimligtvis borde behovet av ekologiska råvaror öka då intresset för ekologiskt växer för livsmedelsprodukter i stort. Men så länge det inte finns några garantier från varken mellanhänder, slutproducenter eller konsumenter – så är ju risken att övergången till ekologisk odlingen slår bakut rent ekonomiskt.
I Sverige finns ännu så länge ett fåtal stora producenter, mycket beroende på att klimatet inte är ultimat för humleodling.

Högt till taket!

Bland de rengörings- & desificeringsprodukter som säljs från HE så hittar jag ingen direkt miljömärkning  – dock anges (från producenten) att de inte är skadliga för miljön. http://shop.humle.se/utrustning/

Under Stockholm Beer & Whisky Festival med Taste Experience 2014 så hade HE en nybryggarmonter inne i Cuisinen tillsammans med några av sina kunder (bland andra Stockholm Brewing, Sundbybergs Köksbryggeri och Barlingbo bryggeri). Mycket trevligt arrangemang tycker jag, hoppas se någon liknande konstellation också nästa år!


Jag fick också en direkt anmodan från Peter att besöka hembryggarföreningens höstträff som går at stapeln nu på söndag (12/10) i Rågsved med start 13.00. Det är inte helt otänkbart att jag dyker upp där - vi kanske syns!

När jag lämnar HE (ut genom den vanliga entrén) så är det knappt 50 meter till busshållplatsen, men det är så dags då det!



Stort tack till Humlegårdens Ekolager och inte minst Peter för att jag fick besöka er verksamhet!



Fint besök från USA

$
0
0

Steve Grossman snackar öl och avnjuter en Harvest Single Hop
För 2 år sedan - i samband med SBWF2012 - så träffade jag Steve Grossman för första gången, under en "Beer Makers Dinner" på Amaranten Hotell i Stockholm.
I år kom han inte till själva festivalen, men i fredags (10/10-2014) så var han på besök hos O'Connor's i Uppsala och i lördags eftermiddag var det dags för lite ölmingel på Oliver Twist i Stockholm. Några fina Beer Camp-öl utlovades och jag var inte sen att anmäla mitt intresse.


Guildy Pleasure
fr vänster; Harvest Single hop, Guildy Pleasure, Terra Incognita
Lite extra kul för min personliga del var att Steve kände igen mig från vårt korta möte 2 år tidigare!

Steve Grossman och Alf, foto taget av Tobias Göth, 99btls
Tack till Steve Grossman, Wicked Wine, Tobias Göth och Jugge med personal på OT!

Edit - på vägen hem från OT blev det en liten avstickare in på Akkurat där jag drack en Sierra Nevada Bigfoot från 2007, det var en rätt nice avslutning på lördagseftermiddagen.
 

SBWF2014 -Spriten

$
0
0
Jag drack inte bara öl - det blev lite starksprit också.
Dansk ölsnapps - rätt ok! Hos Braunstein
1a smakprovet - med Highland Original i glaset

10-årig Benromach hos Symposium
Riktig Cider - ekologisk och stark, med mycket Calvados
Svensk öl (Södra Maltfabriken) smaksatt med Jura-Whisky - funkar riktigt bra med en ren Jura-shot bredvid!
 
21-årig Eldorado Rom - den var rätt ok!

Ny smak på Gammel Dansk - Chili Lakrits, det funkade!

Bibendum hade en del från Glen Moray, denna 10-åring var bra!

Om kännaren själv får välja! 17-årig från Tomatin - hos Symposium


SBWF2014 - Lite souvenirer inköptes också

$
0
0
Passade på att handla lite skönt lull-lull när jag fick chansen.

4 olika korvförpackningar (1 charkpåse, inklusive 1 senapsburk) från Stensåkra.
4 olika senapsförpackningar - 1 från Stensåkra (ingick i charkpåsen) + 1 låda med 3 burkar från Sierra Nevada (Pale Ale, Porter, Stout).
Senap - Pale Ale, Porter & Stout - från Sierra Nevada
2 stycken T-shirts (Sierra Nevada & Mohawk BRP).
1 ölbok (signerad av Darren Packman, men inte Joel Linderoth)
Darren signerar mitt exemplar
1 ölglas (Maredsous) hos Sejdelshopen (där jag även lyckades byta de tidigare inköpta Guinness-tofflorna, polaren hade inte XL utan det räcker med L).


Viewing all 809 articles
Browse latest View live