Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

1 månad kvar tills Växjö Ölfestival 2015

$
0
0

Lördagen den 11 april är det dags för mig att återigen besöka Växjö och dess ölfestival. Jag ser framemot detta återseende med stor tillförsikt och har goda förhoppningar om att årets festival skall bli minst lika bra som 2014 (läs vad jag tyckte här och här).

Utställarlistan för årets festival ser bra ut, men några starka namn saknas - Craftbeer.se/Galatea och Folkared 15 har försvunnit sedan förra året. I gengäld så har ju Trädskogens Bryggeri kommit igång och medverkar nu i sin andra festival (de är med i Malmö snart). To Öl gör ju också de en intressant debut i årets festival. Flera mindre importörer och bryggerier gör att chansen att hitta saker jag tidigare inte testat ökar betydligt.

Jag får nog lov att odla mustasch och lära mig att uppskatta kaffe, för bland "övriga" (ej direkt ölrelaterade) utställare finns Brazil's moustach wax och Mattias Granes Crafted Coffee (vars produkter jag testade under Nöjesguidens Ölmässa tidigare i år).

Årets festival är uppdelad på två skift - eftermiddag respektive kväll - och jag hoppas kunna hänga kvar minst lika länge som förra året (från 12.00 till 21.00). Jag räknar också med att ha minst lika skoj som jag hade då och hoppas givetvis på minst lika bra festivalväder - så att uteplatsen kommer väl till användning!




Fina fisken - Hornsimpan nu i ordinarie sortiment

$
0
0
Nyligen kvalificerade sig en av mina favoriter från beställningssortimentet till det ordinarie sortimentet. Till en början dök den ändå "bara" upp i  ett begränsat antal butiker i mitt närområde. Men så av en ren slump så hittade jag den plötsligt på hyllan i min närmaste bolagsbutik, och i stort antal dessutom. Jag plockade på mig 4 flaskor.
Ändå gladare blev jag när jag dagen efter besökte samma butik för att kontrollera hur det såg ut på hyllplanet - det fanns avsevärt färre flaskor kvar då. Det låter kanske motsägelsefullt, men att flaskan säljer i min butiken ökar chanserna för att inköparen (Emanuel) köper in den igen och kanske till och med regelbundet.

Detta firades givetvis med en del fotografering utomhus i det vackra vårvädret, många av dem la jag upp på Instagram, men sparade några för bloggen.

Hyfsat bra Bäst före datum.
Edit - På bryggeriets egna kod för buteljeringdatum, stämplad på etiketten, SC med batchnr, 2-siffrigt årtal och dagnummer. Datumet i detta fall - 14 335 (år 2014, dag 335), dvs slutet av november 2014 är den buteljerad. Lite drygt tre månader senare dricker jag denna San Diego-IPA i Sverige.
Reflektion på det?
Here's looking at you!
Spegel spegel på bordet där, säg mig vilken IPA den godaste är?
 
Jag köpte flaskorna i måndags, igår (onsdag - lill-lördag) så blev det första smakprovet - och Alf Tycker fortfarande om Sculpin!

Alf testar Snacks

$
0
0
Det har blivit vissa förändringar i regelverket kring alkoholrelaterade varuprover till dryckesskribenter. Sedan 2015-03-01 är det nu inte tillåtet för producenter/importörer att skicka hem eller bjuda på alkoholhaltiga drycker.
Jag har under min tid som bloggare fått ett antal alkoholhaltiga varuprover (enstaka och mix-lådor) hemskickade, bjudits på sortimentsprovningar och på de festivaler där jag haft press-ackreditering har jag fått ett (stort) antal gratis varuprover. Så visst kommer dessa nya regler inverka mer eller mindre negativt på innehållet i min blogg, men jag tror (hoppas) att det inte ska skrämma bort allt för många läsare.

I förra veckan fick jag hem en leverans av varuprover, även om de inte är alkoholrelaterade så hade jag knappast fått dem om jag inte vore bloggare. 

Det var en stort brun jiffy-påse (vadderat kuvert) som innehöll de smakprovsförpackningar som jag tackat ja till från PR-byrån Rippler. Givetvis var det inte den firman som tillverkat innehållet - de agerade på uppdrag från Flodins
4 stycken förpackningar á 40 grams med 4 olika proteinrika snacks - som enligt Rippler skulle vara; 
Det är 100% kvalitetskött från Sverige, Danmark, Baltikum och Finland, med hög proteinhalt.
Det handlar följaktligen inte om några potatischips eller nötter, här snackar vi rena och skära köttprodukter. 
Jag är generellt rätt skeptisk till denna snacks-form - jag försöker ju dessutom undvika snacks överlag och tycker inte att godissnacks överlag funkar allt för väl som tilltugg till öl. Men vadå, är det gratis så tackar jag givetvis inte nej till att åtminstone testa (dock inte med öl som dryck till).

Den första påsen jag valde att öppna var "Pepper & Beef Snacks" - vilket visade sig vara strimlad Lövbit (grillkioskens version av Lövbiff) som är kryddad med både svart- och grönpeppar. Jag är måttligt förtjust i just grönpeppar, men just kryddningen var här ändå rätt välbalanserad. Problemet för min del låg snarare i bitarnas konsistens - det var överlag segt. Inget jag lär köpa i handeln.

Andra påsen - Crispy Pork Chips - fick fungera som tilltugg till min middag (fläskkotlett passande nog). Och detta var väl den av produkterna som mest påminner mig om "vanliga snacks". Små runda buckliga tunna chips, lätt kryddade med Jalapenos och Peppar. Inte heller detta en kryddkombination som jag normalt sett är särskilt förtjust i - men här funkar det förvånansvärt väl, delvis beroende på att det inte är särskilt hårt kryddat, lagom för mina känsliga smaklökar och en angenäm smakupplevelse. Kanske skulle kunna tänka mig att köpa en påse om jag såg den i affären.

"Smoky Chicken Snacks" - smakar en del kyckling, men inte i en positiv mening. Nej, det här var rätt äckligt! Ingen märkbar grillad rökighet, mest bara en kladdig sötma. Jag lär undvika denna produkt i framtiden.

"Pork Fillet Snacks" - fläskfilé, hmmmmmm....? Låter lite påkostat att göra så här "billiga" snacks av filén, eller? Men smakmässigt så är den ändå klart godkänd, återigen en lagom kryddning av svartpepparn. Konsistensmässigt lite seg, men mer lätt-tuggad än biffen. Kanske skulle kunna tänka mig att köpa en påse (beroende lite grand på priset).




Jag är ju förtjust i ekologiska produkter (inte bara öl), inte minst vad gäller kött (vare sig det är nöt, gris eller fågel) och ingendera av dessa produkter är ens lite ekologiska. Ursprunget på råvarorna är lite väl utspritt dessutom, vilket väcker vissa frågetecken från min sida om kvalitén på köttet och produktion.

Tack till Rippler och Flodins för dessa varuprover!


Kalas på Döbelnsgatan!

$
0
0
Lite knappt 1 år efter det officiella öppnandet av Mikkeller Bar Stockholm så var det dags att partaja! Jag missade ju öppningsfesten och höll på att missa kalaset av samma anledning - förkylning. Mot bättre vetande gav jag mig av mot Vasastan i god tid, på vägen inhandlade jag en helgbukett för att överräcka till representanter för födelsedagsbaren.
Jag anlände 20 minuter före utsatt öppningstid och blev positivt överraskad av den korta kön utanför - som inte var överdrivet mycket längre när de väl öppnade.
Tap-tavlan lika välfylld som vanligt!

Det blev en rätt lagom folkmassa inne i baren och jag beställde snabbt in 2 småglas från gästfaten Ananas Feber och Mandolin Feber från Brewski/Höganäs. Tog därefter posto vid ståbordet direkt till vänster innanför dörren. Där blev jag kvar under mitt resterande besök. För varje öl som inhandlades så fick jag och övriga gäster en lott och när första ringen var tom som skedde dragning. Fina priser i form av glas och tröjor utdelades till lyckliga vinnare (inte jag).

Under tidiga eftermiddagen testade jag totalt 5 öl, utöver ovan nämnda så blev det The Purpose of IPA från All In Brewing, Spontanchokoberry och Big Worster Raspberry från Mikkeller. Den sistnämnda är ruskigt bra och All in gör mig aldrig besviken.
Det blev rätt mycket folk under tiden jag var kvar, men aldrig värre än att det gick att komma fram för att kunna beställa.

Jag valde att avvika rätt tidigt, trots att det var mycket trevligt.

Petra jobbar hårt!
Lätt febriga Brewski-brews och 2 (nit)lotter!
Big Worster Raspberry visade var skåpet skulle stå.
Skönt namn på denna ändamålsenliga IPA!

Växjö Ölfestival 2015 - Dryckeslistan börjar ta form!

$
0
0

Den 11 april kryper oundvikligen allt närmare i kalendern och jag blir allt mer längtansfull. Planering och logistik för resa, boende och festivalbesök börjar ta en allt fastare form.
Men vad kommer jag att dricka under festivalen?
Via denna länk(till ett excel-ark) kan den som så önskar följa utvecklingen på vad utställarna under årets ölfestival kommer att servera. I nuläget är inte alla utställare med på listan och jag hoppas att några av dem som står med redan fyller på med mer grejer - Dugges till exempel!

Men som det ser ut nu så ser framför allt Original Brands lista mycket spännande och inbjudande ut, 3 starka italienska kort plus lite annat. Framför allt Birrifico del Ducato ser jag framemot att testa mer grejer från.
Brygghus 19 har en ekfatslagrad version av Balalaika med sig, en bamsing som väger in på dryga 12%, som jag kan tycka de borde spara tills kvällspasset (jag missade den vanliga Balalaikan i fjol).
Trädskogens Bryggeri har fyra öl listade - jag hoppas hinna med alla fyra.




Snart två år med C/O Hops - ett magasin som bryr sig om öl!

$
0
0
I juli 2013 så var det releaseparty för det allra första numret av C/O Hops, jag var givetvis där och smygläste - då jag i det läget ännu inte hade fått hem mitt första prenumerationsexemplar. Sedan dess har tidningen regelbundet lyst upp min vardag med ytterligare 7 nummer, det senaste dök upp häromveckan.

Jag ångrar inte en sekund att jag hoppade på en årsprenumeration (som sedan dess förlängts med ytterligare 1 år, snart är det dags att förlänga igen!) även om tidningen numer finns tillgänglig i välsorterade presskiosker runt om i landet. Men jag rekommenderar starkt att den som inte redan gjort det skaffar sig en prenumeration!
Om du saknar något nummer så går det att komplettera via lösnummer inköp (se prenumerationslänken).
Dessutom finns tidningen också i en elektronisk version på nätet.

I varje numer finns flera återkommande tema-artiklar;
Ölvärlden blir allt större, men också mer lättillgänglig.
  • Ölvärlden - i #8 om alla festivaler och större events med ölanknytning runt om i världen.
  • Ölporträtt - Rochefort 10 får ett uppslag av Johan K i senaste numret.
  • Beer & Food - vad gillar Bryggarna för mat? I #8 handlar stora delar av tidningen dessutom om hur det går att integrera ölen i själva matreceptet.
  • Ölskolan - Lars-Göran har i tidigare nummer bland annat gått igenom alla huvudingredienser i ölen, i #8 handlar det om att lagra ölen.
  • Bryggerikartan - en allt mer välfylld lista över samtliga svenska bryggerier.

Varför nöja sig med att dricka öl till maten....
Intressant Sverige-karta - som uppdateras i varje nr.
Skribenter som regelbundet skriver i tidningens är bland andra Pelle Stridh (också chefredaktör), Lars-Göran Dahlgren (Ölskolan bland annat), Johan Lenner, Johan Kronquist och i senaste numret också Tobias Göth.

C/O Hops var nominerad som "Årets ölutvecklare 2014" - men det priset togs hem av Brekeriet.

Nästa nummer (9) kommer redan i april!

Tidningen publiceras av ME AND MY MAGAZINES.

Alla bilder är tagna av mig med min surfplatta, men det är bilder av innehållet i tidningen - ingen egen produktion. Jag har frågat om lov.


Med fokus på ekologisk öl - Bigfoot 2015 är snart här!

$
0
0
Glada och mycket goda nyheter!
Dom av er som följt mig här på bloggen och/eller på BeerSweden Forum vet ju att jag älskar Bigfoot från Sierra Nevada. Den släpps på vårkanten här i Sverige och varje år sedan 2008 så har jag köpt på ett stort antal flaskor av denna guldklimp.

Redan 2014 märktes en markant prisökning (jämfört med 2013) när den släpptes på bolaget, och i år har den fått några kronor till på prislappen. Dryga 40 kronor för 350ml-flaska är dock inget som avskräcker mig från att köpa en drös med flaskor också i år.

Men varför skriver jag då om detta under rubriken "Med fokus på ekologisk öl"?
Jo, för en tid sedan fick jag lite förhands info om något som tilltalar mig enormt. Delvis kan det nya dyrare priset förklaras med skatthöjningar (i Sverige), men också i det faktum att de flaskor Bigfoot 2015 som kommer att säljas här i Sverige - med start den 22/5 - är helt (100%) ORGANIC - ekologisk på ren svenska.

De första av sitt slag som hitintills producerats, bryggd i den nya bryggerianläggningen i North Carolina (kortare transporter till Sverige också).

Ytterligare info om detta kommer att presenteras imorgon torsdag!
Men kom ihåg var (och när) ni läste det först!




Blandade ölfoton - mars 2015

$
0
0
Det är äntligen dags för mer utomhusfotografering, ja - några innefoton blev det ju fortfarande.
I vårsolen på jobbet
En beskuren (fyrkantig) version av Sculpin-fotot genererade på kort tid väldigt många "gilla-tryckningar" på Instagram. Jag gillar denna stående rektangulära versionen ändå bättre.

Kärt återseende!
Två västkustare, med fokus på Poppels APA-kapsyl!
Samarbete över nationsgränserna - Dalarna och Köpenhamn!
Är det spegelterapin som gör att jag ser sköldpaddor?
En helt vanlig lördagskväll - hemma på gården!
Big Lushious från Founders - Alf Tycker Om Hallon-Stout!
Blåbär är det Mat? I Matölen funkar det i alla fall!

Med fokus på ekologisk öl - uppföljning Bigfoot 2015....

$
0
0
Jag bara skojade lite grand..... tyvärr!

Igår var det ju 1 april - igen - något som många uppmärksammade med stora nyheter inte minst inom ölvärlden.

Här är några av de som jag såg.....
  • Oliver Twist skullen öppna bryggeri ute i Nacka.
  • Manker Beer Bar var under konstruktion (inklusive serveringstillstånd) i Malmö.
  • Ängös nya Kvad hade - pga av sina 11% abv - blivit klassad som rödvin av systembolaget.
  • Den mytomspunna ölen Dark Lord skulle enligt Ölsvammel släppas på bolaget.
  • Carlsberg skulle dra öl-ledningar till 2000 nya lägenheter som skullen byggas med tap-kranar.
  • Nya Carnegiebryggeriet skulle öppna vinbar.
  • Under GBG-Beer Week så skulle Brekeriet göra en samarbetsöl med Kopparbergs - en brettad version av Elk Brew.
  • Återigen i ordvitsarnas huvudstad så lät Beerbliotek meddela att de hade för avsikt att byta namn till det mer internationellt gångbara Libeery.
  • Bigfoot 2015 som kommer till Sverige i maj är 100% organic......

Några nyheter som släpptes under gårdagen var nog på riktigt, men fat vet - blir det verkligen Grand Opening av Omnipollo Hatt redan nästa helg (11/4)?

Alf Testar Whisky-glaset Rock!

$
0
0
Då var det dags att testa glas igen, ett whisky-glas som heter ROCK.

Jag brukar undvika cylinderformade whisky-glas men fastnade ändå för detta, för det är ruskigt snyggt. Men frågan är hur funktionsduglighet och ändamålsenligt det är för mina behov?
Anledningen till min skeptism ligger i min förutfattade mening att denna form (runda & flatbottnade) på glaset generellt använd av folk som dricker sin whisky/whiskey "on the rocks" - något som ju också namnet på just detta specifika glas skulle kunna antyda. Men detta glas är ju bara runt i ena änan - i botten blir fyrkantigt med lätt insjunkna kanter, något gör glaset greppvänligt. Men flatbottnat är det ändå.

Jag har testat det med 4 olika sorter vid 3 olika tillfällen, varav ett paralelltest mot 2 andra glas. De whiskys som jag använt är Glenmorangie Original, Glen Moray 16 yo, Benromach Organic och Drambuie.
Alla utom den sistnämnda är single malts, Drambuie är en whisky-likör som dels druckit ren ur Rock men också som en Rusty Nail (50/50 med Glen Moray). Jag har som regel aldrig is i min whisky, inte heller under dessa test.

Jag blir mycket positivt överraskad av Rocks funktionalitet, det förstärker på intet sätt smakupplevelsen och förlorar i paralelltestet - mot Riedel- och Glenncairne-glasen, men med äran väl i behåll. 
Ett glas som jag lär använda igen.

SPECIFIKATIONER; 
Vikt 360gr (enligt min köksvåg), 300gr är den officiella vikten.
Höjd 10cm0
Diameter 8cm
Maxvolym 25cl

Detta glas var ett varuprov från gänget på Sejdelshoppen.

http://www.sejdelshoppen.se/whiskyglas/rock/487/
Idag söndafen den 5 april så kör sejdelshopen en kampanj med Pilsner Urquell-prylar och Spiegelau-glas - ange koden PU15 när du beställer så får du 15% rabatt på ditt köp.

Bild lånad fr Sejdelshoppen.se. 

Med fokus på ekologisk öl - Alf lagar mat!

$
0
0
Jag skriver nästan aldrig om mat här på bloggen, det beror delvis att jag sällan tillagar eller ens äter något som är värt att nämna. Men nu har jag drabbats av inspiration och fått för att jag ska göra något som jag i egentlig mening aldrig tidigare tillagat.  Givetvis med kopplingar till både ekologiskt och öl.

Så här i påsktider - med långledigt (inte riktigt påsklov) från jobbet, så finns givetvis tid för att göra ett ordentligt långkok och jag blev inspirerad av en artikel i senaste numret av c/o Hops. Det handlade lite mer än vanligt om mat, närmare bestämt med inriktning på mat som är tillagad med öl.
Jag blev sugen på att prova ett av recepten - ja, i alla fall delvis, min egen enklare version av Allt om Öls Stout-Chili.

Jag är på intet sätt någon mästerkock, jag är snarare rätt bas(o)kunnig vad gäller matlagning generellt, experimenterar mera sällan och när jag gör det så blir det knappast några våldsammare utsvävningar. Resultatet blir ändå oftast - i mitt tycke - ändå rätt ok. I den mån jag åt Chili när jag var yngre (hemma hos morsan) så var den mer som en vanlig köttfärssås - fast med vita bönor i och lite mer kryddstark.

Jag kallar den givetvis Alf Tycker Om Öls Ekologiska Porter-Chili - en no beans-version, med högrev som grundplåt, och med lite bacon som utfyllnad och smakförstärkare.

Högrev - svensk KRAV-märkt benfri, 250gr (av en bit på knappt 1kg)
Bacon - svensk ekologisk bacon - 40gr
Paprika - 1 st Grön KRAV-märkt, grovhackad.
Chilipulver - ekologiskt, österrikisk Sonnentor
Chilifrukt (torkad) - ekologisk, österrikisk Sonnentor, kokta och krossade
Röd Chilipeppar - ekologisk, en halv rensad och finhackad
Jalapeno - ej ekologisk, en halv rensad och finhackad
Spiskummin - ekologiskt
Oregano - ekologisk
Kanel - ekologisk
Himalaya-Salt - ej ekologiskt
Svartpeppar - ekologiskt
Vitlök - KRAV-märkt, 1 klyfta finhackad
SVART - 2 flaskor (á 33cl) - svensk Ekologisk Porter från Slottskällans Bryggeri

Till detta serverar jag en Tomat- och Bönsallad
Gul lök (rå men sköljd) - KRAV-märkt
Kidneybönor - KRAV-märkta
Cocktailtomater - KRAV-märkta
Paprika gul (eller gul och röd-mix) - KRAV-märkt
1 kokt morot - KRAV-märkt.
och som extra tilltugg Tortilla-chips - givetvis ekologiska.

Och vad dricker jag då till denna lagom kryddstarka chili? Min första tanke är en rejäl IPA - men den ska ju givetvis vara ekologisk, och gärna Svensk! Då blir ju utbudet plötsligt avsevärt mindre välfyllt. Men jag fastnar ändå för en lokalproducerad Pale Ale från Sigtuna och väljer att ha en extra flaska av Goldeneyesom back-up.
Enligt "Brewmasters Table" så rekommenderas American Brown Ale, Pale Ale eller IPA som måltidsdryck. Kan även funka med Irländsk stout eller Rököl. Lägger därför in en Organic IPA från Napa Smith som extra back up i kylen.

Bröd är ju en avsevärt bättre brandsläckare för kryddbrända smaklökar än vätska (oavsett vad för sort), till denna rätt väljer jag en närproducerat hembakt (inte hemma hos mig, grannen) 100% ekologiskt surdegsbröd.

Brödet kom mycket väl till användning då det blev en mycket "HET" chili, har halva portionen kvar i matlådan.. Men ändå ett lyckat första försök, den fick önskad konsistens efter drygt 3,5 timmars kok där en extra flaska öl tillsattes iunder koket i ett försök att dämpa hettan. Nästa gång ska jag vara lite försiktigare med chilifrukterna.

Idag - två dagar senare gjorde jag en "vanlig" köttgryta av samma storlek (köttmässigt) men valde en mer traditionell kryddning och fyllde på med krossade tomater, morötter och gul lök. I slutet av koket fick jag dock lite upptäckarlusta. Blandde ihop några frysta KRAV-märkta hallon med en skvätt Double Stout från Shepherd Neam och hällde ner i den då rätt torra grytan, drog ner värmen och lät den sjuda 1 timme till. Denna ide gav grytan en härlig bärig doft.

Växjö Ölfestival 2015 - på lördag kör det igång!

$
0
0

Jag hade storstilade planer för mitt dygn i Växjö, men återigen har min plan gått i stöpet - i alla fall lite grand. Nerresan blir som förra året - en tidig avresa från Stockholm C, via byte i Alvesta till Växjö. Men hemresan är tyvärr avsevärt tidigarelagd, redan strax efter 18.00 går sista tåget (via Alvesta) mot Stockholm på lördag - så det blir hårdkörning under första passet för min del!

Och hårdkörning lär behövas - dryckeslistan har nämligen fyllts på avsevärt sedan jag senast skrev om den. Brill har med sig ett ruskigt starkt startfällt, tillkommit har även Beerbliotek - som inhoppare för To Öl (deras öl finns iofs i viss utsträckning hos Brill) som tyvärr har lämnat återbud och det är ju ingen dålig ersättare.
Men jag tänker mig satsa lite mer kraft på de småskaliga och lokala bryggerierna som finns med på festivalen.

Omnipollos Hatt - snart är det dags!

$
0
0
Lördagen den 11 april 2015 blir det party på Hökens Gata 3, med start redan klockan 12.00.
Givetvis lyckas de förlägga stora premiären på en av de få dagar där jag sedan länge planerat att lämna staden och söka mig ut i landet. Det faktum att premiärdatumet offentliggjordes den 1 april skapade vissa förhoppningar om att det kanske ändå bara var ett skämt - men så verkar inte vara fallet. Nedräkningen tickar obönhörligen på - på hemsidan.

Nu blir det inget premiärbesök på "Hatten" förrän nästa vecka för min del, men vad f-n - den som väntar på något han kanske får det lite senare istället.

På Facebook las idag upp en bild på deras egna bar-glas, rätt simpla men loggan är ju ruskigt snygg.
bild lånad från FB-sidan.


Alf läser en bok - Two Pints

$
0
0
Roddy Doyleär en av mina absoluta favoritförfattare - och jag kom i kontakt med hans verk mer eller mindre av en slump. Efter att ha sett en trailer (på bio!) för filmen "The Commitments" så lyckades jag övertala min kusin (som sett samma trailer, men var rätt skeptisk) att den filmen skulle vi givetvis se. Filmen bygger på en bok med samma titel skriven av just Roddy Doyle, den första i en serie av tre i Barrytown-trilogin. Jag läste böckerna och såg filmerna (alla tre) och förälskade mig i hans mustiga språk, där humor och svårmod går hand i hand, många härliga karaktärer.
Sedan dess har jag följt hans karriär - till och med letat upp några äldre verk - bland annat en pjäs och några barnböcker.

Nu senast har han lagt upp en hel del smakprov ur en av hans senaste verk - Two Pints -  på Facebook. Även om det inte handlar så mycket om öl, så har den ett återkommande öltema.

Två - troligtvis äldre - irländska gentlemen träffas regelbundet på puben i Dublin. Över många pints med Guinness så diskuterar de händelser både på nära håll och mer avlägset, fruar/barn/barnbarn omtalas mer än en gång,  likaså nyligen avlidna kändisar - och huruvida Gaddafi jobbar som lokalvårdare på Dublins flygplats. Det lockar mig till skratt flera gånger - men också till viss eftertänksamhet. En tunn bok som i korta essä-liknande kapitel funkar både som toalett- och bardisklitteratur.
En bok som jag varmt rekommenderar att ni alla läser. Jag hoppas snart också komma över ett exemplar av Two more pints.

2 andra mycket läsvärda böcker från Roddy Doyle (det mesta av honom är bra);
A Star called Henry - del 1 i en trilogi om Henry Star.
Rory & Ita - en biografi över hans föräldrar.

För den som letar efter böcker som är än mer renodlat kopplat till den ädlaste av drycker så kan jag rekommendera ett besök på bloggen/webshoppen Beer and Beyond.


OMNIPOLLOS HATT - äntligen!

$
0
0

Det var en smygöppning för särskilt inbjudna redan som i fredags (10/4), i lördags var den välbesökta (kö ner till Götgatan minst) officiella premiären och i söndags kväll (strax efter 20.00) var det dags för mitt premiärbesök.
Vad jag förstått (av text- och bildmaterial från FB och blogg) så var det rätt mycket folk redan som i fredags och i lördags var det smockfullt. Men nu när jag smiter in så är det rätt lagom med folk i baren (ett sällskap från BrewDog Bar lämnade baren just som jag anlände). Några kända ansikten - bland andra Menno Olivier från Browerij de Molen. Efter en stund dök även Henok Fentie upp.

Lokalen är öppen med god insyn i den stora vedeldade pussmuns-ugnen. Inredningen i övrigt är rätt sparsam men jag gillar bardisken i kork. Däremot vet jag inte vad jag ska tycka om takbelysningen (inte för att det är mörkt....).
10 stycken fatölskranar finns, flasköl fick jag ingen uppfattning om de har - utöver Ginger Ale och alkoholfritt.

Jag testade bara 2 öl denna sena kväll - Life is a Peach och Pecan Mudcake Imperial Stout, och jag gillar bägge (no surprice!). Glasen är rätt simpla men med den snygga loggan på så är det ändå ok, men jag skulle gärna se andra ölglas alternativ än 20- respektive 30cl glas typ shaker. Skymtade något som liknade vinglas bakom bardisken, det skulle nog kunna funka till de mer kraftfulla ölen - även om min kladdkaka (11%) funkade överraskande väl i det vanligt glaset.

Jag lär återkomma, mer eller mindre regelbundet - mitt första besök skedde efter ett rätt hektiskt festivaldygn (dessutom oplanerad övernattning) i Växjö och en 6 timmar lång bussresa till Centralstationen och därifrån direkt till Hökens Gata 3.....

Dubbla fullmånar.

Växjö ölfestival 2015 - så blev det!

$
0
0

Loggan på glaset, Duggish Kerstmis i glaset
Väckarklockan ringer redan klockan 04.30 (90 minuter tidigare än den brukar på vardagar för att gå till jobbet). Det är lördag morgon och jag ska åka "nattbuss" till Sthlm Central för att hinna med tåget som avgår strax efter 06.00. Normalt sett hade det nog funkat sådär, men nu var jag rätt peppad - jag skulle ju på ölfestival!
Den lilla packning jag ska ha med mig packade jag redan kvällen innan i axelremsväskan (portföljstorlek). Excel-ark (i pappersformat) och några pennor för att kunna göra anteckningar "manuellt". Surfplattan och mobilen är bägge fullt laddade (lärde mig av misstaget förra året) och 2 stycken laddare med mig. Men några frågetecken fanns ändå kvar.
  • Men ska jag ta med mig ett par shorts - det kanske blir lika varmt som förra året..... 
  • Kommer tåget gå som det ska (som tåg inte alltid gör)? 
  • Ska jag skita i Växjö, gå och lägga mig igen och sova några timmar innan jag rör mig mot Hökens Gata 3? (därmed slösa bort dyrköpta tågbiljetter, som ej går att om- eller avboka)

Jag kör gärna Sträng-modellen "både hängslen och livrem" och satsade därför på att vara i god tid (30 minuters marginal) framme vid centralstationen. Men det kom ingen buss så jag tog en taxi istället, det är ju rätt smidigt det med..... Resan ner var i övrigt utan missöden.

Jag kom fram till festivallokalen - Kök 11 - i god tid till mitt bokade möte med Robert Helberg, jag lyckades till och med få honom att sätta sig en stund mitt i slutförberedelserna.
Vi pratade inte så mycket om själva festivalen, mycket kom att handla om utvecklingen av Helbergs Humle inte minst lanseringen av en skäggolja med humle i.

Som medlem av "Pressen" kunde jag följa de sista förberedelserna inför öppnandet, och strax före 12.00 så öppnades dörrarna och besökare strömmade in i lokalen från det soliga men blåsiga vädret på utsidan.

Biljetterna till bägge passen var slutsålda och 400 personer samtidigt i lokalen blir emellanåt rätt trångt och varmt. Alla sålda biljetter checkades dock inte in, det var ju rätt mycket i Växjö denna helg (hockey-final och besök av TV4s IDOL, dessutom hände det stora saker i både Stockholm och Köpenhamn samma dag).

Jag hade ju studerat dryckeslistan och visste vad som skulle finnas - några överraskningar dyker det givetvis upp. Min tanke var att börja lätt och gärna lokalt/småskaligt.

Valde att starta dagen hos Kvarnagårdens Bryggeri - som hade en folköl som klassades som en Engelsk Mild. Och mild var den onekligen Folklig Ale, för mild för min del, men deras Imperial Porter var ok och Janus var en bra Black IPA.
I montern bredvid stod Kabinet Brewery/Sweden, när jag kollade deras lista så fastnade jag för Brrkaaa - mest för det skojiga namnet (som tydligen betyder skäggig man på Serbiska). Men redan här dök vad som skulle komma att bli en av festivalens största positiva överraskningar upp. Det var inte bara namnet (och etiketten - mustasch-prydd av någon anledning) som var roligt. Ölen var mycket rolig - läs god! Dessutom testade jag deras Supernova, den var snäppet bättre ändå! Kabinet Brewery ligger i Serbien - min första öl därifrån!
Supernova
I samma hörna huserade Klackarbacken, deras Brown Ale var också den mycket god.
Och bredvid stod Trädskogens bryggeri och äntligen fick jag testa deras öl, först ut var Sorbus Hallon, den var lite off i doften men smakade som den skulle. Quercus var rakt igenom GOD helt enkelt. Deras standardversion av Robur var nice, men den fatlagrade versionen förhöjde inte smaksensationen alls för min del. Jag körde en paralell tillsammans med min bloggar-kollega Andreas från Ölresan.
Andreas kör paralell-Robur!
Bland nyheterna fanns ju också Skäggalösa (även om 2 av 3 medarbetarna var rätt skäggiga, den tredje var tjej), kul att testa - men deras Honey Ale var en rejäl besvikelse, men Portern var däremot klart godkänd.
Krösabira från Kallebryggeriet var en udda fågel, med mycket och kompakt skum - men en distinkt doft och angenäm smak så blev det ändå en positiv upplevelse.

Två "nya" importörer/distributörer gladde också med sin närvaro. Enjoy Wine hade med sig en samling sköna flaskor från Baladin, men mest intressant var ändå Munkebo som hade bryggmästaren Claus Christensen på plats, deras Ragnarok var mycket god.
Original Brands Stockholm hade också det med sig italiensk öl, Brewfist (2 st som jag testat förrut, Bifficio del Ducato och Birrificio Grado Plato. Ducato har jag testat tidigare med stor glädje - nu passade jag på att testa deras Violent Femme som inte slog undan benen på mig, men en godkänd saison. Från Grado Plato blev det en Chocoarubica, inget mästerverk men definitivt småtrevlig.

Jag hörde efteråt att både Kabinet Sweden och Original Brands fick bra kontakt med en lokal restaurang som beställde några lådor av deras öl!

Dugges hade med sig 2 stycken nyheter - Duggish Kerstmis som jag gillade och Etheopia Gedeo (som jag inte testade).
Från Electric Nurse blev det inget för min del denna gång, inte heller Tomp (där fanns en hel del från Innis & Gunn).
Från Brill & Co blev det bland annat en KRAV-märk must från Karlskronas Musteri. Jag testade även Alkemisten från Hantverksbryggeriet, men denna svenska Lambic var ingen höjdare. Jag hade flera Brill-öl på min lista som jag tänkt testa men det hanns inte med.
Hos Beerbliotek (fick hoppa in som reserv för To Öl)körde jag Baltic Porter som var mycket god.
Från Ängö blev det en Kvad, som var lite konstig i doften men ändå smakade ok.
Från grannen Brygghus 19 blev det Prototyp Cascadian som tillsammans med Oak Balalaika blev två av festivalens stora favoriter.


Om resan till Växjö inte startade perfekt så blev ändå hemresan värre - eller åtminstone dyrare, men så fick jag några extra festivaltimmar och lyckades bränna mina sista dryckeskuponger (600 kronor totalt). Jag hade bokat och betalt för tågbiljett hem från Växjö med avgång klockan 18.08 på lördagskvällen, men jag lyckades missa det - delvis pga att vi smet in på Harmoni (nattklubb vid stationen) och drack en Brooklyn Black Chocolate Stout, sen blev det missförstånd om vilket tåg som var "mitt tåg" (höll på att hamna i Kalmar istället...).

Förutom alla öl så fick jag en slurk (kallt) kaffe från Mattias Grane och misslyckades med att köpa med mig en maltsäck/bärkasse hem, inte heller någon skäggolja blev det men det beror ju mest på att jag skulle kunna söka jobb hos Skäggalösa.
Orakad Alf i vimlet framför Kabinet Sweden. Fotat av Andreas Tullgren.

Men trots detta så var det en mycket nöjd Alf som slutligen somnade på sitt oplanerade hotellrum. TV4s IDOL var i stan denna helg och delar av kändisgänget verkade bo på samma hotell som mig, det märkte jag vid frukostbuffén.

Istället för tåg så fick det bli en billigare och mer tidskrävande bussresa hem till Stockholm, där söndagskvällen avslutades med ett besök på Hatten..... En bra avslutning på en bra helg!

Stort tack till Robert och Helena, alla övriga medarbetare i festivalen och personal/ledning för Kök 11, en härlig festival blev det! Även tack till Andreas Tullgren - trevligt sällskap under festivalen!
Jag ser redan framemot Växjö Ölfestival 2016!

Skum bakgrund, Krösabira från Kallebryggeriet
 

Sveriges ÖL-huvudstad 2015 - Göteborg!

$
0
0
Jag utnämnde ju Göteborg till Årets svenska öl-stad 2014, men det verkar de - göteborgarna - inte nöja sig med. I år storsatsar det göteborgska ölkollektivet med den första svenska "Beer Week".  Logiskt nog kallas den gbgbeerweek.
Med start imorgon fredagen den 17/4 så händer det massor av grejer i lilla London, det ena eventet bättre än det andra. Bland annat så vet jag att Dugges firar jubileum - vilket säkerligen bör generera en del kul och bra öl.
Och i slutet av nästa vecka - den 24/4 - så krokar ölveckan ihop med En Öl- & Whiskymässa i Göteborg.

Kommer ni att kunna läsa något om mina äventyr under veckan och mässan? Nej, tyvärr blir det ingen resa för min del, inte i april i alla fall (förhoppningsvis i sommar).

Vad gör vi då i Stockholm för att möta upp detta hot mot vår suveränitet? Visst en och annan rolig pub/krog/restaurang öppnas ju med jämna mellanrum, det ryktas om att det kan bli en beerweek också inför SBWF2015. Och under 2016 kommer det dessutom bli en VÅR-festival ute i Nacka. Så visst händer det saker också här, men just nu känns det som jag bor för långt österut för att fullt ut kunna avnjuta det mesta av det bästa.

IPA-chock

$
0
0
Som jag tidigare skrivit om så finns ju numer Ballast Point Sculpin IPA i standardsortimentet på bolaget. Den är ju en typisk amerikansk IPA (Västkust), men hur funkar i jämförelse med 2 "svenska" kvalitets-IPAs - som också finns regelbundet på bolaget?

Härom kvällen körde jag en jämförelse med Nebuchadnezzar från Omnipollo och Thurbo Dubbel IPA från Oppigårds. Bägge dessa är ju kejserliga och har inte rest lika långt, även om buteljeringsdatumet (början av mars) antyder viss färskhet på den importerade sysslingen.

Jag väljer att testa i 2 olika glas - ölprovarglas och Teku-glas, vilket visar sig innebära vissa skillnader, dessutom så ökar ju temperaturen (de var lite "för" kalla) vartefter testet fortlöper. Jag skulle gärna vilja göra testet "blind" - men det funkar inte rent tekniskt (kan inte få mig själv att glömma vilken öl som är i vilket glas.

GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR:
Ballast Point Sculpin IPA - 7% abv, buteljeringsdatum 8 mars 2015. Bryggd i Californien.
Nebuchadnezzar Imperal IPA - 8,5& abv, bäst för 17-12-16. Bryggd hos de Proef i Belgien.
Thurbo Double IPA - 8,5% abv, bäst före oktober 2015. Bryggd i Dalarna.

UTSEENDE: Både Sculpin och Thurbo är klara och orangefärgade, medans Neb är lite grumligare och blekare gul färg. Skummet är genomgående vitt och försvinnande. Liten pluspoäng till Thurbo.

DOFT: I ölprovarglaset finns initialt en klar förlorare i Thurbo, som inte alls kommer upp i samma fruktiga toner som Sculpin i allmänhet och Neb i synnerhet.

SMAK: Samma problem för Thurbo här och återigen är det Neb som trycker på mest med sin friska citrus-toner.
Men i Teku-glaset och med lite mer värme i drycken så finner sig Thurbo bättre till rätta - utan att vare sig Sculpin eller Neb förlorar något på detta så tar vår svenska hjälte ändå igen det mesta av försprånget.

MUNKÄNSLA: Både Sculpin och Neb har en lite väl intensiv efterbeska, här känns Thurbo bättre balanserad. Något som också blir än mer framträdande senare i testet.


SAMMANFATTNING: Samtliga ölen i testet är bra, även om Thurbo kräver lite mer omtanke för att uppnå motsvarande kvalitéer som Sculpin och Nebudchadnezzar.
Det går inte att utse någon solklar segrare, men det är kul att se att våra svenska öl klarar av att stå upp starkt mot sin amerikanske motpart. Det faktum att Sculpin inte är en imperial/dubbel har ju inte så stor betydelse då den ändå har en rätt hög abv, dessutom är den överraskande färsk.


3 stycken i 1 glas
Att Neb skulle överleva (fullskaligt) till mitten av december 2016 har jag svårt att tänka mig, jag föredrar nog att dricka den färsk. Frågan är om min beräkning av Sculpins buteljeringsdatum (dag 068 - 2015) verkligen överensstämmer, det känns inte orimligt med en importerad västkust-amerikanare som knappt har en månad i flaskan (inköpt på systembolaget). Oktober är utsatt bäst före-datum för Thurbo - den känns mer realistiskt.
Jag valde att göra en mix av alla 3 ölen - både i ölprovarglaset och i Teku-varianten, mer en kul grej än något som gav någon större upplevelse.

Var och en för sig.
Tre stycken i ett Teku-glas.
Det är kul att det finns så många bra öl så pass lättillgängligt, dessa tre är bland det bästa som går att få tag på hos systembolaget.


Med fokus på ekologisk öl - ECOday 2015 - drick en eko-öl!

$
0
0


Fredagen den 29 maj 2015 så är det den internationella EKO-dagen (ECOday) och vad passar väl bättre än att dricka en/flera ekologiska öl just denna dag.

På systembolaget finns nu sammanlagt 98 stycken ekologiska öl listade, många av dem i beställningssortimentet - så var ute i god tid. Våga testa något nytt eller åtminstone något som du druckit tidigare.

Själv hoppas jag hinna få en leverans av ekologisk öl från engelska Samuel Smith (via Skandinaviska Dryckeshuset AB) innan dess, Organic Raspberry och Organic Chocolate Stout. Den förstnämnda är tidigare otestad medans den sistnämnda är något av en favorit. Dessutom har jag lagt en privatimport-beställning på 2 flaskor av Kili Wit från Logsdon Farmhous Ales (via Craftbeer.se), ett amerikanskt bryggeri som kör 100% organic.

För mer info om dagen som helhet - besök hemsidan eller kolla upp dem på Facebook.

OBS! Givetvis finns det flera sätt att hedra denna dag, det finns många (drygt 1100) ekologiska produkter i systembolagets katalog. Givetvis finns det också icke alkoholhaltiga alternativ som går bra att förtära - besök livsmedelsbutiken, köp god ekologisk mat, frukt och grönt och gör det till en rejäl EKO-fest!


Ölglaset

$
0
0
Jag har blivit allt mer kinkig med hur jag förtär min älsklingsdryck, både när jag är på krogen och inte minst hemma vid. Det gäller saker som turordning, temperatur och inte minst upphällning och hur glaset är format.
Marknaden för ölglas har ju upplevt ett snarlikt uppsving som hantverksölen i Sverige och övriga världen - det dyker upp nya specialglas var och varannan vecka.

Jag såg en bild på Instagram där bloggarkollegan intebarastorstark undersökte fördelarna med Teku-glaset, nu var ändå det glaset som användes för jämförelse är ett rätt bra ölglas formmässigt.
Det var den bilden/inlägget som inspirerade mig att skriva ihop mina tankar om ölglaset.

Jag har vid ett antal tillfället skrivit om mina favoritglas här på bloggen, men tänkte i detta inlägg gå lite mer på djupet om hur jag vill att glaset ska vara och fungera, vad jag kan göra för att maximera min upplevelse av drycken.

Jag hävdar på inte sätt någon expertis på området, men jag vill ändå försöka sammanfatta några enkla tips och råd om vad som kan vara värt att tänka på i samband med val av dryckeskärl till specifik dryck.

Det är ju inte ovanligt med glas med bryggeri-logga på (inte nödvändigtvis med bryggeriets direkta samverkan), men det betyder ju inte nödvändigtvis att jag bara dricker öl från just det bryggeriet i deras glas. Som ivrig ölfotograf kan jag dock tycka att mixen av olika innehåll och logga kan vara lite störande, men på ett mer estetiskt vis än smakupplevelsemässigt.
Trappist-pokal
Bland mina bryggeri-glas gillar (både utseende- och användarmässigt) jag Rochefort (pokal) och de Molen (sniffer), men också Duvel- och Gouden Carolus-glaset är ruskigt snygga.
Guinness relief Pint-glas är ju också mycket snyggt. Omnipollos första glas (utan loggan) är ju också det ruskigt snyggt, men funkar väl bara sådär att dricka ur.

A pint from Guinness!
Som idog festivalbesökare så har jag en inte oäven samling glas med mer eller mindre snygga loggor på - Växjö Ölfestival nu senast, den loggan förhöjer glasets estetiska värde för mig.

Jag skulle gärna vilja ha tag på ett riktigt snyggt Sierra Nevada-glas (har bara sett Shaker- och IPA-glasen), gärna något med Bigfoot-loggan.


Kortfattat om rengöring:
  • Glaset MÅSTE vara rent! Luftbubblorna (inte skum) som klänger sig fast på insidan av glaset ser nog så häftiga ut - men det kan också vara ett tecken på att glaset är smutsigt, vilket givetvis inverkar mer eller mindre negativt på ölet under dess tid i kärlet.
  • Använd inte dina/ditt ölglas till att dricka annan dryck än öl.
  • Skölj alltid ur glaset ordentligt snarast efter användning.
  • Om du använder diskmedel - använd helst oparfymerat (att föredra i alla fall). Och se till att skölja ur det extra ordentligt (både varmt och kallt vatten).
  • Använd en separat disksvamp/borste speciellt för dina ölglas, använd inte samma diskborste som du skrubbar ur stekpannan med.
  • Tänk också på att diska utsidan och glasfoten. Detta är inte minst viktigt om du som jag gillar att fota öl. Kladdiga fingeravtryck eller andra fläckar är något som sabbat många av mina foton.
  • Dropptorka - om du diskar i god tid innan konsumtion så har du gott om tid att låta ditt glas dropptorka, alltid att föredra framför handukstorkning. Några vattendroppar i glaset ska inte heller skada smakupplevelsen allt för mycket.
  • Går det att maskindiska finglaset? Spiegelau hävdar att deras glas tål maskindisk, jag har dock ingen erfarenhet av det. Jag föredrar handdisk. Men om du maskindiskar - skölj glaset manuellt en extra gång efter.
  • Skölj alltid ditt glas innan du använder det - även om det är "rent". Så gör det "alltid" på krogen.
Ett problem som jag med jämna mellanrum konfronteras med på krogen/puben är hanteringen av glaset när drycken är upphälld. Inte sällan så rinner skummet ju över kanten, bartendern plockar upp sin barhanduk och torkar av glaset för att sedan glad i hågen överräcka detsamma till mig som kund. Inte sällan så är glaset mer eller mindre kladdigt - så pass att mina fingrar "fastnar" när jag greppar glaset. Det inverkar inte direkt på smakupplevelsen, men inget som förhöjer min atmosfär i alla fall.
Dessutom skär det i mitt skumhjärta när jag ser in bakom bardisken och ser hur bartendern skopar ur skum ur glaset för att kunna fylla på mer dryck, jag förstår varför men det är sånt jag helst inte vill veta.....

Formen:
  • Olika öl passar olika bra i olika glas, beroende på hur glaset är format så inverkar det mer eller mindre på hur du upplever din öl - inte bara smakmässigt. 
  • Ett snyggt (och rent) glas kan få den simplaste ölen att se riktigt aptitlig ut. Ögongodis funkar även för öl!
  • Formen på glasets botten och kanter, platt och rakt eller runt och kupat? Ju mer komplexa dofter och smaker - desto mer mjuka former på glaset.
  • Formen på öppningen inverkar bland annat på dofterna som strömmar upp ur glaset. 
  • Vinkeln på glaskanten inverkar också på hur drycken rinner in över din tunga och därigenom hur dina smaklökar kommer att kunna känna av de olika inslagen i drycken.
  • Hur greppvänligt är glaset? Hög glasfot eller en glaskropp från topp till botten? Jag föredrar med glasfot, dock inte nödvändigtvis hög fot.
  • Tunt eller tjockt! Ett stabilt brittiskt pint-glas eller ett lövtunt Riedel-glas? Överlag så är det tunna glaset att föredra, men för en "vanlig" brittisk bitter eller svensk stor stark så funkar ju pint-glaset också.
  • Alkoholstyrkan på drycken? En "stark"öl kan uppfattas som spritig om den serveras i "fel glas" (det kan hända även i rätt glas).

Spiegelau har en prisvärd och växande serie ölprovarglas -  bland annat de vida omtalade IPA- och STOUT-glasen (flera lär vara på väg). Funkar både som nybörjar-kit och till en glas-nörd som mig.
Kolla nätbutiker, specialbutiker eller glasavdelningen på de större varuhuset (Åhléns typ). Kosta/Orrefors har gjort en del försök till special-ölglas och bryggeriet Krusovic gjorde ju i samarbete med svenska glasbruket Skrufs "Det perfekta ölglaset" häromåret.
Perfekt? Det funkar....
Jag använder gärna Tulip-glas - ett standard-glas som funkar till de flesta sorters öl. Men ett av mina tidiga favoriter var Samuel Adams Boston Lager-glas - men det berodde till största delen att det fylldes så väl av Bigfoot plus även för att kanten lutade utåt.
Boston Lager-glas som funkar för andra öl
Har hittat ett Teku-liknande glas som jag gärna använder till karaktärsstarka öl, men tyvärr vet jag inte närmare bestämt om dess bakgrund. Den enda ledtråden är en häst på glasfoten.


Snyggt glas med okänd bakgrund
Hoppande häst på glasfoten
Tycker du om smakupplevelser i allmänhet och smakrik öl i synnerhet - undersök och testa, för en smärre investering kan förstärka din upplevelse än mer - det tycker jag att du förtjänar.



Rätt öl i rätt glas, men fel bryggeri....
 

Viewing all 809 articles
Browse latest View live