Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Med fokus på ekologisk öl - provning med David Gladwin från Black Isle (SBWF2015)

$
0
0

Under Stockholm Beer & Whisky Festival i år så fanns det många ekologiska öl med i utbudet, många av dem var dessutom mycket bra. Men detta inlägg ska handla om ett specifikt bryggeri Black Isle Brewing Co och de fyra ölen som de - genom sin svenska importör Great Brands - hade med sig till festivalen. Två av dem hade jag redan testat innan - Blonde och Goldeneye - men Red Kite Amber Ale och Hibernator Oatmeal Stout var bägge otestade inför festivalen.
Hibernator Oatmeal Stout - ekologisk, i GB-montern.
Havre-stouten testade jag i Great Brands-montern under veckan, den och resterande var med på den master class som David Gladwin (grundare/ägare av Black Isle) höll i under festivalens sista lördagseftermiddag.
David Gladwin pratar med CC (iklädd kilt), inspelning för Ölpodden!

En bryggeriägare och 4 av hans öl, under master classen (i grupprum Bensin).

Öl nr 1 - Blonde

Öl nr 2 - Red Kite Amber Ale

Öl nr 3 - Goldeneye Pale Ale
Öl nr 4 - Hibernator Oatmeal Stout

Ingen av ölen är bäst i klassen, men alla är klart godkända och mycket drickbara. Jag gillade framför allt Hibernator.

Det var första gången jag träffade Mr Gladwin och jag hade förväntat mig en tung skotsk dialekt, men han hade mer irländskt ursprung - men lät mest allmänt sydbrittisk, med viss Rod Stewart-liknande heshet.

Bryggeriet - som startades av David 1998 - har sin hemvist i de skotska högländerna (Highlands), närmare bestämt strax utanför Inverness. I direkt anslutning till det jordbruksområde som kallas Allangrange (*).
Brygghuset - bild lånad från hemsidan

Bryggeriet har både en ko, några äggläggande hönor, ett antal får och en bock - alla djuren får vistas utomhus och får dessutom äta restprodukter (vörten) från bryggeriet och ger tillbaka genom sin naturliga gödslingsförmåga. Vattnet kommer från egen brunn - det går åt ca 3½ delar vatten till en del öl. Malten de använder är övervägande lokalt odlad, medans humlen inte har någon som helst odlingsareal i Storbritanniens nordligare delar. Mycket av den humle som används köps in från  importörer (ingen egen import som det var i början), från bland annat Nya Zeeland. Men alla råvaror ska vara ekologiska, det poängterar Mr Gladwin om och om igen.
(*) Allangrange, translated from the Gaelic as "a fertile field of corn".
På svenska systembolaget finns i nuläget 2 öl från Black Isle - Goldeney Pale Ale i 92 butiker, och några flaskor av Smoked October 2014 i en butik i Helsingborg. Men har du tur så hittar du både flaskor och fat på välsorterade pubar/krogar. I Stockholm finns det allt som oftast flaskor på Oliver Twist. Alla Black Isle-öl görs även som Real Ale - det vore något för OT/Akkurat att köpa in kan jag tycka.


SBWF2015 - Craft Beer to China, ölrevolutionen pågår även där!

$
0
0
En av många spännande skolor/seminarium under årets ölfestival var onekligen denna. Under ledning av Peking-baserade Xiao Biao via tolken Hanna och Karl Karlsson från Nordic China Craft Beer Association.

Tyvärr var där endast en liten skara åskådare bestående av mig själv, 3 stycken utställare (2 bryggerier + 1 importör) och 2 stycken kinesiska journalister.

I Kina finns både världens bäst (mest) säljande öl - Snow - och den mängdmässigt största konsumtionen (dock inte per capita). Även om den största andelen består av industrimässigt producerad ljus lager (precis som i övriga världen) så finns det också i Kina ett växande intresse för hantverksöl och även en växande skara hantverks- och hembryggare.
Xiao Biao är kinesik ölguru, förutom att blogga  (ChinaBeerGeek) om, brygga och bedöma öl, så är han också pådrivande i flertalet kinesiska ölfestivaler med inriktning mot hantverksöl. Dessutom har han helt nyligen - slutet av september - påbörjat ett tidsbegränsat samarbete (promotor/utbildare) med Pekings bästa bryggeri-pub NBeer.

Det var mycket intressant och höra om det växande intresset för hantverksöl bland kinesiska öldrickarna - både importerat och inrikes. Jag har tagit del av resultatet av en omfattande statistisk undersökning som gjorts av de kinesiska folkets ölvanor. Det primära när kinesen - oberoende av i vilken landsände de bor - väljer vilken öl de köper/dricker är enligt undersökningen "Angenäm smak". En förväntad ökning av den genomsnittliga inkomsten  plus sjunkande priser på öl i Kina - kan ju leda till en ökad konsumtion. Den välutbildade kinesen visar dessutom ett växande intresse för lite exklusivare importerade öl - gärna hantverksöl.

Men att lyssna på - och hänga med - en föredragshållare som talar på ett för mig "främmande" språk - genom tolk - var inte helt lätt. Men som jag skrev tidigare - mycket spännande.

Intressant artikel (från 2014) om ölförsäljning i Kina - från cnbc.



Med fokus på ekologisk öl - SBWF2015

$
0
0

Jag pratade en del med festival-chefen - Marianne Wallberg (vilken hjältinna!) - under fjolårets festival och framförde då bland annat förslaget att de kunde satsa lite extra på ekologisk öl till årets festival.
Det blev nu inte någon renodlad specialsatsning (vad jag vet i alla fall), men likafullt känns det ändå som att det fanns ett betydligt större utbud av ekologiska alternativ under årets festival. Det är inte heller bara antalet alternativ som ökat - det har varit flera riktigt bra ekologiska öl, inte minst svenska sådana!


Tidigare i år inte färdig, nu - riktigt BRA!


en hyfsad pilsner från västsverige

Ytterligare en hyfsad pilsner från västsverige

Blandar ekologisk vodka-grogg

Här fanns det ekologisk svensk Gin!

KRAV-märkt svensk ost!

Snart i en systembolagsbutik nära dig, i alla fall via beställning

Lätt Julöl - för oss östkustare!

Stark KRAV-märkt julöl från Vimmerby

Svensk belgare - mycket trevlig!

Tysk elefant-IPA - Dolden Sud

Tysk mån-porter - Dolden Dark

Godast!

Pilsner är ju inte min favoritstil, Rådanäs och Stigbergets ekologiska versioner var klart drickbara - omän rätt trista. Vinterbajer hade jag vissa förhoppningar på, dessa uppfylldes tyvärr inte fullt ut. Stjärnfall var lite väl tunn och spretig.

DesignBrew testade jag några öl hos tidigare i år uppe i Uppsala, gillar deras egna och importen - hoppas att se mer av dem på bolaget.
Den ekologiska lättölen från Gamla Enskede fick 2 chanser, andra gången funkade den avsevärt bättre än första.

Jag körde en G&T-paralell mellan Bergslagens Destilleri och Virtuous Spirits - knapp med klar seger för förstnämnda.

Men godast av de ekologiska öl jag testade under SBWF2015 var en rumstempererad flaska av Eko Pale Ale från Stigbergets och den bör stiga ytterligare i kvalitet med lite bättre temperatur. Den finns i beställningssortimentet (kollitvång 24 flaskor) på systembolaget, plus några butiker i Göteborg.


Öl för Välgörenhet

$
0
0
Min skribentkollega Johan Lenner på Portersteken flaggade för ett tag sedan om en lite speciell provning han tänkte arrangera under hösten. Häromdagen dök det så upp en "inbjudan" - att ansöka om medlemskap i den nystartade klubben "Öl för Välgörenhet".

Portersteken har plockat ihop en rätt hyfsad uppsättning till klubbens första medlemsmöte;

  • 3 Fonteinen Framboos
  • Tilquin Oude Mûre
  • Cantillon FouFoune
  • Firestone Walker Sucaba
  • Three Floyds BA Alpha Klaus
  • Sierra Nevada BA Narwhal 
  • Gouden Carolus Cuvee Van Der Keizer Bleuw 2005
  • Gouden Carolus Cuvee Van Der Keizer Bleuw 2010
 
Utöver dessa flaskor utlovas en och annan väl vald överraskning till denna privata och mycket exklusiva provning.
 
Hur blir du då medlem i denna klubb? 
Den består än så länge bara av en (1) medlem, grundaren själv Johan Lenner. För att bli medlem i klubben så måste du ge dig in i en budgivning om en - eller flera - av platserna vid denna första provning. 
Budgivning!? För att få deltaga så måste du lämna ett bud på hur mycket pengar (i nuläget minst 250 kr) du kan tänka dig skänka till en valfri välgörenhetsorganisation (måste ha pg-nummer som startar med 90). De sex (6) personerna (som enskild person eller som grupp) som inkommer med de högsta buden blir sedan inbjudna (till en lokal i eller i närheten av Uppsala) - datumet är inte fastställt ännu, men budgivningen avslutas nu på söndag (11 oktober 2015 klockan 20.00)

Budgivningen avslutas söndag den 11 oktober kl 20.00. Vid bud som kommer in med mindre än 30 minuter kvar förlängs tiden med 30 minuter från budet. Vinnande budgivare ska donera i enlighet med sitt bud senast fredag den 16 oktober. Medlemskapet beviljas när bekräftelse/kvitto för donationen skickas in.
För mer information - läs och begrunda på Portersteken.

Jag har givetvis lämnat ett bud och kommer skänka pengar till WWF (även om jag inte vinner budgivningen), hur mycket avslöjar jag givetvis inte.

SBWF2015 - En slutlig sammanfattning

$
0
0

Det har varit en tung vecka, abstinensbesvären duggar tätt och autopiloten drar mig mot Slussen och buss 443 varje dag.
Men sanningen är att jag var rätt sliten i lördags kväll, när jag knallade runt en sista runda efter eftermiddagens Master Class.
Detta blir nog mitt sista inlägg om årets festival, några korta tankar om upplevelserna och några bilder.

  • Elixir Wine - where are you? Saknades av många - inte minst av mig, flera tunga danskar som inte stod längst nere i hall 1.
  • Svenska småbryggerier! I gengäld så fyllde ju den delen av hall 1 ut av många och övervägande bra svenska hantverksbryggerier. Här fanns "gamla" rävar som Södra Malt Fabriken, men framför allt fanns här de riktigt små. Öde Bryggeri tycker jag var en av festivalens riktigt stora positiva överraskningar.
  • Ekologiskt! Jag har ju redan skrivit ett specialinlägg om det ekologiska, men det är värt att nämnas igen.
  • Besökarna? Jag såg nog minst 1 barnvagn/festivaldag - en orolig mamma som sent första lördagen höll för öronen på bebisen som hängde i selen på henne. Men annars fick jag en känsla av färre antal besökare i år, vilket genererade mindre trängsel överlag. Men enligt uppgift så har antalet besökare i år översteg fjolårets rekordnotering - närmare 39 000 besökare totalt under festivalens 6 dagar. Det var egentligen bara sista lördagen som jag uppfattade den där riktiga kaosstämningen som brukar uppstå - men ändå inte tillnärmelsevis lika intensivt som jag upplevde både fredagarna & lördagarna 2014. Men jag lyckades ändå med att träffa många nya och gamla bekantskaper och under dessa förutsättningar är det också lättare att knyta an.
  • Favoriter! Lite tunnsått med några riktigt stora överraskande favoriter, men visst var det kul att testa Chimay Blå och fatlagrad Thurbo Stout (jag föredrar dock den vanliga) på fat. Men årets stora positiva överraskning var onekligen Chockolate Lager från Brutal Brewing - på intet sätt festivalens bästa öl, men tveklöst god!
  • Spriten! Jag gick på min första whisky-provning och testade både gin och vodka-groggar.

Åre Brygg-Community beer

Var för sig, njae - tillsammans - YES!

Kul ölnamn - som inte testades under festivalen

Mer musikrelaterad öl - denna hos London Craft

Ett tag verkade det som att Ken skulle komma men det var givetvis sverigevännen Steve!

1 av 2 nyheter från Guinnes

Inte årets PK-etikett direkt, men en bra öl!

Arvid från Tempel var på besök hos Brill!

Björn bakom 2 olika Thurbo Stout

Man blir lätt lite rökig.....

Uppånervänd IPA!

Ny öl från Brooklyn - Pilsner

The Beer with no name - men bra är den!

Den blåa på fat var ju mycket god!

Nya norrmän från 7 Fjell - Alf tycker om!

Överlag är jag klart nöjd också med årets festival - 6 dagar spenderades delvis ute i Nacka, plus några utsides-events inför och under själva festivalen.


Ölfoton Special - Bourbon Couty Brand Stout

$
0
0
Dags att köra en fotospecialare igen, jag drack en höjdaröl i lördags och det blev en del bra foton. Bourbon County Brand Stout 2012 från Goose Island.










Jag har ju druckit BCBS tidigare - även 2012an, dock inte i år. Men jag rätt nöjd med att jag några flaskor kvar.

TBT- Premiären för ny pub i Stockholm - på Södermalm för en gång skull......

$
0
0
Hittade detta gamla inlägg - borde lagts upp i slutet av augusti, men bättre aldrig än sent - dags för TBT (till en onsdag).

I onsdags var det så dags att öppna ytterligare en finölspub i Stockholm och för en gångs skull så hamnar den på Södermalm ( ;) ). Den är gänget bakom/kring BrewDog Bar-franchisen som tyckte det var läge att öppna en South Side-pub. Med en av britterna från Kungsholmen Thom (I'm gonna miss you man!) som Barchef.
Alf var givetvis där - dock hängde jag inte på låset (14.00 på en vardag är lite tidigt även för mig). Men strax innan 16.00 anlände jag till lokalen som i det läget var lagom välfylld, några välbekanta ansikten på bägge sidor av baren.

Mitt första intryck av interiören är mycket positivt - bättre än Kungsholmen.

Schysst sofftyg i fönsterniscen.

Myshörnan.

Läckra bord.



Thom - the Boss.

Hoptinator finns!

[Edit] Skrivet idag - Sedan dess har jag varit där tre gånger (bara), gillar fortfarande lokalen, men föredrar ändå det - för min del - mer fördelaktiga geografiska läget för baren på Kungsholmen.

The ghost of Thom.
Sista bilden är från mitt senaste besök, Thom är fortfarande chef.


Med fokus på ekologisk öl - ny svensk ekologisk Saison

$
0
0

I fredags - 16 oktober - dök det upp en ny ekologisk öl på systembolaget. Jag har inte testat den än, men några flaskor är inhandlade och fotograferad.

The Farmer Organic Saison från Remmarlöv Gårdsbryggeri. En stor flaska (750ml) med kapsyl (inte kork), 5,7% abv.
Jag har läst och hört bra saker om den, och har vissa förväntningar, men jag inväntar bättre personlig hälsa innan jag testar.



Finns som tillfällig nyhet med begränsad spridning och begränsat antal på bolaget artikelnummer 11213.



Alf testar - 2 nya ölställen på Kungsholmen

$
0
0

Andelen bra ölhak på Kungsholmen (där jag jobbar till vardags) har inte varit särskilt stor, men under hösten så har det tillkommit åtminstone 2 stycken som ser rätt lovande ut, bägge två på samma gata.

Jag la redan i somras märke till att den lokalen (Scheelegatan 12, snett över gatan från Rådhuset) som tidigare huserade Terrenos Vinotek var på väg att bli en pub istället, skyltar var uppsatta på fasaden och stoltserade med namnet Old George Inn. Skyltfönstret var övertäckt med brun papper, men skyltarna antydde ändå att det skulle kunna vara något i ölväg. När jag tidigare idag passerade förbi så såg jag att de numer slagit upp dörrarna, bruna pappret var borta från fönstret och jag kunde spana in genom detsamma (de öppnar inte förrän klockan 16.00) och se vad som fanns på fat. Såg inget jättespännande men tyckte mig skymta en kranlapp med Sierra Nevada-loggan på - troligtvis Pale Ale. När jag snabbt ögnar igenom menyn som finns på utsidan får jag en känsla att ÅBRO är huvudleverantör.



När jag något senare var på väg ut ur livsmedelsbutiken en bit bort snodde jag åt mig ett exemplar av lokaltidningen Vårt Kungsholmen för att ha något att läsa på lunchen. I veckans nummer fanns bland annat en recension av Nya Carnegiebryggeriets lunchservering (godkänt med guldkant). Men framför allt en kort artikel - med rubriken "Rotisserie och finöl......" om en ny krog på Kungsholmen - Chicken bar, återigen med Scheelegatan som adress, fast nu nummer 20 (jag passerad den adressen på väg till livsmedelsbutiken....). De öppnade första helgen i oktober.
Efter att ha läst artikeln så tog jag mig en sväng förbi CB och fick en kort introduktion till deras verksamhet av Camilla och Anna.
Det är gänget bakom Wicked Wine som utökar sin närvaro på kvarteret (driver ju hotellbaren på Amaranten som ligger runt hörnet). De kommer företrädesvis servera just kyckling (både lunch och middag) och till den så kan du välja bland ca 100 olika hantverksöl - 5 stycken fatölskranar, just nu  Sierra Nevada och Founders och en välfylld flaskkyl.

Efter jobbet så tog jag beslutet att göra en snabbrunda utmed Scheelegatan. Startade hos gamle George, som öppnade i fredags och fortfarande hade den friska "ny-bar-doften". En rätt trevlig interiör typ klassisk brittisk pub. Långsmal lokal som ändar i en uteservering på innergården (inte säsong för det just nu, men nästa år). I nuläget finns 8 fatölskranar, men vad jag förstår av bartendern så är utökning påtänkt. En ensammen flaskkyl och några hyllor med whisky/sprit flaskor. ÅBRO är som sagt var huvudleverantör, men det innebär bland annat att det finns utrymme för Sierra Nevada - de köps in av Åbro från Wicked Wine - och även en del Fuller's (London Pride och Black Cab Stout finns nu på fat). Det lockas med After Work, husets burgare och en 50cl ÅBRO-öl för 185 kronor.


Jag lär knappast bli någon stammis, men några ströbesök - särskilt om de får in något ur Åbros ekologiska sortiment..... Bryggmästarens Ekologiska ska finnas tillgänglig.

Efter det var det bara en kort promenad bort till #20 - Chicken Bar, på vägen tog jag beslutet att köpa med mig lite middag hem därifrån. I väntan på att min Take Away skulle bli klar så tog jag mig en öl i baren (även om det är en restaurang så är det ok att bara droppa in för en bira). Hade tänkt mig att ge Sierra Nevada Hop Hunter en chans till (första intrycket på SBWF var inte bra) på fat, men det blev en flaska istället. Vet inte om temperaturen var beräknad eller om det var en slump/olycka att den inte var kylskåpskall - men det var en mycket behaglig serveringstemperatur - något som nog också påverkade mitt omdöme av själv ölen.


Interiören på CB är av mer modern stil, lite mörkt men rent och snyggt. Ett långbord utmed öl- och vinkylen, plus ett antal mindre (4 pers) bord utmed fönstren. Grillen är öppen ut mot restaurangdelen, gästerna ser hur själva tillagningen går till. Baren - där jag satt - har fyra höga barstolar i rostbrunröd matt metall-färg (inte bekväma), inbjuder inte till längre barhäng, men det är nog inte heller tanken.
Foto lånat från Camilla.


Jag beställde med mig en kvarts-kyckling med rotstrips som tillbehör, till detta fick jag också 4 små såsbyttor, curryn-mangon var mycket god. Det blev en lagom middag för min del hemmavid.
Flask- & vinkylarna

Chicken Bar är ett ställe där jag kan tänka mig att gå till kvällstid, käka god kyckling och dricka god öl i trevligt sällskap. Jag lär inte bli stammis här heller men en potentiellt återkommande matgäst.
Detta Collage är lånat från Chicken Bar på Facebook
Länk till hemsida; www.chickenbar.se

Ölfoton special - The Farmer

$
0
0
En ny sydsvensk saison - som dessutom är ekologisk, sånt tilltalar givetvis mig. Det är givetvis The Farmer Organic Saison från Remmarlövs Gårdsbryggeri som jag tänker på.
Synd bara att mina flaskor anländer i samband med min stora höstförkylning.


Överraskande mörk i färgen.

Hönsfarm med Gårdsbryggeri!


Stor flaska



Utomhus


Trots förkylning kunde jag inte motstå frestelsen att testa denna öl i helgen, förhoppningsvis var det just mina slemmiga doft- & smakorgan som gjorde att första intrycket inte var överdrivet positivt. Jag har flera flaskor och lär ge den minst 2 chanser till!

30 års Jubileum - starten som seriös öldrickare....

$
0
0
Tanken är att detta inlägg ska indikera start en av en serie inlägg med nerslag i min personliga ölhistoria. Ni som följt mig ett tag kommer säkerligen känna igen en del.

Jag var i min ungdom rätt rabiat alkoholmotståndare, mest beroende på att jag tyckte att vuxna som drack alkohol uppförde sig så korkat. Men som de flesta andra så insåg jag också alkoholens fördelar. Och följaktligen har jag - precis som de vuxna när jag var barn - uppfört mig mer eller mindre korkat vid fler än ett tillfälle sedan dess.

Visst hade jag druckit öl tidigare, men hemma i Sverige var ju tillgången till alkoholhaltiga drycker rätt begränsad - jag var ju trots allt bara 17 år gammal. Första öl som dracks i någon större utsträckning dracks under sommarsemestern i norra Italien 1983, men det var först drygt 2 år senare som jag blev allt mer storkonsument av öl. Också detta skedde under vistelse utomlands.

Sista oktober-veckan 1985 - för 30 år sedan - var jag för första gången till London - primärt för att titta på fotboll (22e Millwall-Carlisle 3-1 och 26e Chelsea-MUFC 1-2), men givetvis konsumerades en och annan öl, företrädesvis i pint-form på diverse olika pubar runtom i staden. Nästan uteslutande använde jag mig av den klassiska beställningsfrasen "One pint of lager, please", Fosters var det självklara valet om den fanns. Jag minns att jag testade en "bitter" någon gång, men tyckte den var lite läskig. Men under veckans sista dagar så ramlade jag på en öl från bryggeriet McEwans (uttalas MackJo(h)ans) och den lagern fastnade i mitt ölminne.
Bild lånad från bryggeriet

Ett drygt halvår senare uppnådde jag tillräcklig ålder för att handla på systembolaget och rätt snart hittade jag där en flaska från McEwans, fast denna flaska var ju ingen lager - utan en McEwans Export India Pale Ale. Knubbig brun flaska (33cl tror jag) med en avsevärt mörkare färg på ölen än den jag året innan testat i London. Men det var ju riktigt god! Flaskan och etiketten på bilden ovan (fotat på bryggeriets kontor tidigare i år) är inte av samma modell som den som såldes i Sverige.
1988 under en semesterresa till Mallorca så hittade jag en pub på det engelska hotellet som låg i närheten av vårt svenska. Där fanns bland annat McEwans Export IPA på burk.

Men sedan en längre tid tillbaka så lyser McEwans med sin frånvaro i Systembolagets sortiment - ja, hela Sverige så vitt jag vet. Men bryggeriet existerar fortfarande (annan storägare i bakgrunden) och ett antal produceras - dock inte med exakt samma namn.


  • McEwan's Export (4.5 per cent ABV)

  • The third highest selling premium ale in the United Kingdom take home market. In cans, it sold 53,000 hectolitres in 2011. In Scotland it accounts for 83 per cent of the canned premium ale market. Sometimes sold as McEwan's India Pale Ale in overseas markets.
    Bild lånad från hemsidan

    Jag får se till att få ordning på passet och boka en resa till England och shoppa lite öl (inte bara McEwans). Den svenska importören Tomp står som distributör för produkter från Wells and Youngs - men sagt var - tyvärr inget från McEwans (än).

    Blandade ölfoton - oktober 2015

    $
    0
    0
    Höstmörker och kallt, biran lyser upp tillvaron och värmer gott! Leker allt oftare med perspektiv-redigeringen, vilket ibland funkar.

    Punk IPA på Kungholmen!


    Årets festival-öl - projekt 006


    Dubbel-Stout'arna!

    Ekologisk Hallonvodka!

    Kapsyl-porr

    Whisky är gott!

    Härliga former!
    Sculpin är ju en personlig favorit, Grapefruit är - imho - ändå bättre!

    Oöppnad

    Kapsylen av

    Upphälld


    Fuller's firar 170 år - rätt tam jubileumsöl.

    På fat hos Bishops Folkis!

    Founders Big Lushious också den på fat!

    Klassisk amerikansk ölservering, i fodrad brun påse.

    Dale's Pale Ale - upphälld.
    Who U gonna call!

    Etikett-fokus
    2 stycken foton av Wheat seems to be the officer problem från All In Brewing (blå etikett);



    Paralelltest av 2 ekologiska Saison.

    Funkar rätt bra.


    I november kommer julölen!




    Nyheter på Systembolaget november 2015 - TSLS/Julöl

    $
    0
    0

    Måndagen den 2a november mindre än 2 månader kvar till julafton! Här kommer en första lista på de lokala (några (*) släpps bara i de närmaste butikerna) och småskaligt producerade julölen

    artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, producent - mitt eventuella omdöme.

    • 30726, Charlis Julefrid, 6%, 30.90 kr,  500ml, Charlis Brygghus - otestat bryggeri
    • 30701, Stallhagen Brewdolf the Reinbeer, 6%, 29.90 kr, 330ml, Stallhagen - otestad
    • 30678, Lunds Julöl Ljus Lager 2015, 5.3%, 23.50 kr, 330ml, Lundabryggeriet - otestad
    • 30679, Lunds Julöl Ljus Ale 2015, 4.5%, 22.50 kr, 330ml, Lundabryggeriet - otestad
    • 30741, Villovägens Falu Julöl, 5.6%, 41.90 kr, 330ml, Villovägens Bryggeri AB - otestad, rejäl prislapp (*)
    • 30720, Halmstad Brygghus Slottets Julöl, 5.9%, 22.90 kr, 330ml, Halmstad Brygghus - otestad (*)
    • 30737, Ryentorps Julbrygd 2015, 6.6%, 29.80 kr, 330ml, Ryentorps Bryggeri - otestad, testade Vinterporter på SBWF och den var bra.
    • 30713, Ljusslingan Julöl, 5.2%, 19.90 kr, 330ml, Nya Carnegiebryggeriet - otestad
    • 30731, Oceanbryggeriet Julöl, 5.8%, 32.50 kr, 500ml, Oceanbryggerie - otestad
    • 30733, Gathenhielm Vinthunden, 5.1%, 35 kr, 500ml, Onsala Hantverksbryggeri - otestad (*)
    • 30753, Tjockö Mörk Stark Julöl, 5.5%, 24 kr, 330ml, Västergården Bryggeri AB - otestad (*)
    • 30738, Gärdeby Julöl, 5%, 28.90 kr, 330ml, Rättviks Bryggeri - otestad (*)
    • 30717, Deer Beer Christmas Ale, 4.8%, 32.70 kr, 500ml, Folkared 15 - otestad, men denna vill jag verkligen testa i år. (*)
    • 30715, Tyska Eken Julöl, 5.6%, 24 kr, 330ml, Tyska Eken Eks Tyska Bryggeri - otestat bryggeri (*)
    • 30705, Snö Julöl, 6.3%, 29.20 kr, 330ml, Roslags Näsby Bryggeri - otestad
    • 30723, Bryggare Peters Julöl, 6.1%, 28.40 kr, 330ml, Helsingborgs Bryggeri AB - otestad (*)
    • 30728, Klackabacken Julöl, 5.6%, 25.90 kr, 330ml, Klackabackens Bryggeri - otestad
    • 30745, Umeå X-mas Ale, 6.5%, 32.80 kr, 330ml, U and Me Beer - otestad (*)
    • 30725, Jädraöl Jädra Jul, 7%, 29.90 kr, 330ml, Jädraås Bryggeri
    • 30740, Julöl Sundbybergs köksbryggeri 2015, 6.8%, 34 kr, 330ml - otestad men står med på min önskelista!
    • 30742, Jingel B'Ale Brown Ale, 5%, 26.90 kr, 330ml, Train Station Brewery - otestad
    • 30709, X-mas Ale, 8.7%, 34.50 kr, 330ml, Beer Studio - otestad, Darren & Co har tryckt in en hel del abv i denna julöl. Ska testas!
    •  30712, Byaregårdesn Julöl, 6.4%, 86.60 kr, 1000ml, Byaregårdens Brygghus - otestad, intressant med ett så pass litet bryggeri som släpper en så "stor" flaska. (*)
    • 30747, Christmas Ale 2015, 7.3%, 139.90 kr, 750ml, Åre Bryggcopagni - testade jag på SBWF, gillar den!
    • 30729, Sjöcrona Noël, 9%, 69 kr, 375ml, Kristanstads Bryggeri - otestad (*)
    • 30703, Stallhagen Julbock, 6.8%, 29.90 kr, 330ml, Stallhagen - otestad
    • 30719, Nääs Vinter IPA, 5.5%, 26.90 kr, 330ml, Nääs Gårdsbryggeri - testade jag på SBWF, gillade den då!
    • 30695, Mohawk Dubbel Xmas, 7%, 29.90 kr, 330ml, Mohawk Brewing - otestad, men står med på min inköpslista!
    • 30706, Barlingbo Staffen Julöl, 7%, 28.90 kr, 330ml, Barlingbo Bryggeri - otestad
    • 30727, Charlis Snöfall, 5%, 29.70 kr, 500ml, Charlis Brygghus - otestad
    • 30714, Dugges Christmas Idjit! Imperial Stout, 9.5%, 34.90 kr, 330ml, Dugges Ale- och Porterbryggeri - har inte testat den i år, men detta är ett säkert kort!
     
    (*)= Ej i depå, bara lokala butiker, ej beställningsbar


    Nyheter på Systembolaget 2 november 2015 - TSLS

    $
    0
    0

    Det är ju inte bara ny julöl som dyker upp i TSLS i början av november, det kommer lite "vanlig" (plus några ytterligare med vinterkoppling) öl också. Några av dessa ( (*) ) släpps bara i de närmaste butikerna.

    artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, producent - mitt eventuella omdöme.

    • 30680, Raspberry Pink, 5.6%, 29.60 kr, 330ml, Brygghus 19 - otestad, men jag gilla B19
    • 30684, West Bay Lager, 4.6%, 26.40 kr, 330ml, Bryggeri Fängelset AB - otestad (*)
    • 30653, Tyska Eken Helles, 4.9%, 21 kr, 330ml, Tyska Eken Eks Tyska Bryggeri - otestad
    • 30696, Jannes Shuffle Lager, 5.1%, 35.90 kr, 330ml, Bryggverket (Umeå) - otestat bryggeri
    • 30676, Pacific Pilsner, 5%, 21.10 kr, 330ml, Engelholms Bryggeri - otestat bryggeri
    • 30693, Rådanäs Ekologiska Pilsner, 4.7%, 24.90 kr, 330ml, Rådanäs Bryggeri - testad på SBWF, en ok eko-pilsner, för ett hyfsat pris.
    • 30639, Adelsö White Heat, 6%, 27.10 kr, 330ml, Adelsö Bryggeri - otestad
    • 30702, Slussen Extra Special Bitter, 5.2%, 35.20 kr, 330ml, Macken Bryggeri - otestad
    • 30722, Helsingborg Vinter, 4.5%, 24.90 kr, 330ml, Helsingborgs Bryggeri - otestad
    • 30692, Hornstull Pale Ale, 4.5%, 39.20 kr, 330ml, Pang Pang Brewery - otestad, prislappen avskräcker.
    • 30732, Fryken Vinter Ale, 5.4%, 26.70 kr, 330ml, Västra Ämsterviks Bryggeri AB
    • 30718, Winter Ale, 5.6%, 27.30 kr, 330ml, Fjäderholmarnas Bryggeri - otestad (*)
    • 30687, That's What She Said Amber Ale, 5.6%, 26.90 kr, 330ml, Brewing Költur - otestad (*)
    • 30704, Adelsö Red House Ale, 7%, 38.70 kr, 330ml, Adelsö Bryggeri - har jag testat, god men rätt dyr.
    • 30691, Winter Special, 6.2%, 29.50 kr, 330ml, Brygghuset Finn - testade jag med nöje på SBWF.
    • 30735, Vinter Eko, 5.6%, 49.40 kr, 500ml, Qvänum Mat & Malt AB - otestad ekologisk, vill testa.
    • 30739, South Plains Winter Ale, 6%, 24 kr, 330ml, South Plains Brewing Company - otestad
    • 30661, White IPA, 5.5%, 25.50 kr, 330ml, Helsingborgs Bryggeri AB - fanns med på SBWF
    • 30685, Session IPA, 4.2%, 26.50 kr, 330ml, Bryggeri Fängelset AB - otestad
    • 30694, Stallhagen India Pale Ale, 6%, 29.90 kr, 330ml, Stallhagen - vill minnas att jag testat denna, inget speciellt.
    • 30690, Uprising India Pale Ale, 6.5%, 37.90 kr, 330ml, Dry & Bitter Brewing - otestat bryggeri, rätt saftig prislapp. (*)
    • 30688, No Name Evölution India Pale Ale, 6.8%, 28.90 kr, 330ml, Brewing Költur - testades med nöje på SBWF. (*)
    • 30699, Capital IPA, 6.4%, 21.90 kr, 330ml, St Eriks Bryggeri - testats med belåtenhet.
    • 30660, O/O & Stigbergets Imperial India Pale Ale, 8%, 39.90 kr, 330ml, Stigbergets Bryggeri - otestad.
    • 30683, Mohawk Extra IPA, 7.4%, 28.50 kr, 330ml, Mohawk Brewing Company - eget bryggeri (nästan i alla fall) och en gammal favorit kommer åter!
    • 30686, Snökanon, 6%, 26.90 kr, 330ml, Bryggeri Fängelset AB - otestad (*) 
    • 30689, Promenadporter, 5.5%, 24.90 kr, 330ml, Stigbergets Bryggeri - testades med nöje under SBWF.
    • 30697, Helsinge Porter, 7%, 39 kr, 500ml, Helsinge Ångbryggeri HB - otestad (*)
    • 30700, Don't Break the Oat Oatmeal Stout, 4.7%, 25.90 kr, 330ml, CAP Brewery - har testats med viss glädje.
    • 30677, Södra Stout, 12%, 39.90 kr, 330ml, Södra Maltfabriken Brewery - otestad, men jag är nyfiken.
    • 30698, Mohawk Snowmelter Imperial Stout, 11%, 34.90 kr, 330ml, Mohawk Brewing Company - inte testat i år, men den brukar vara bra.


    Nyheter på Systembolaget november 2015 - Julölen

    $
    0
    0

    Det kommer ju en hel drös julöl (+ julmust och julcider) också i det tillfälliga sortimentet, släpps den 2 november. Flera intressanta ekologiska julöl dessutom.

    artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, producent - mitt eventuella omdöme.

    • 1960, Eriksberg Julbordslager, 0.5%, 11 kr, 330ml, Carlsberg Sverige AB - otestad, alkohofri
    • 1967, Drinkin' the Snow, 0.3%, 16.90 kr, 330ml, Mikkeller - inte testat den i år, men den brukar vara bra, alkohofri.
    • 11330, Slottskällan Winter Eko, 4.5%, 24.20 kr, 330ml, Gamla Slottskällans Bryggeri - inte testad i år.
    • 11409, Melleruds Klassiska Julöl, 5%, 14.90 kr, 330ml, Spendrups - otestad
    • 11362, Winter Session IPA, 4.1%, 18.90 kr, 330ml, St Eriks Bryggeri - otestad
    • 11531, Xmas Wish Glutenfri, 5.5%, 26.40 kr, 330ml, Mikkeller - otestad
    • 11547, Dugges Christmas Bitter, 4.5%, 19.70 kr, 330ml, Dugges Ale- & Porterbryggeri - otestad
    • 11363, Winter Lager, 5.5%, 19.90 kr, 355ml, Samuel Adams Boston Beer Company - brukar vara ok.
    • 11350, Spendrups Julbrygd, 5.3%, 16.90 kr, 500ml, Spendrups - otestad
    • 11338, Mariestads Julebrygd, 5.8%, 18.90 kr, 500ml, Spendrups - otestad
    • 11372, Sofiero Julöl, 5.2%, 15.90 kr, 500ml, Kopparbergs/Sofiero Bryggeri - otestad
    • 11329, Falcon Julöl, 5.2%, 18.40 kr, 500ml, Carlsberg Sverige AB - otestad (Halvliter)
    • 11329, Falcon Julöl, 5.2%, 13.10 kr, 330ml, Carlsberg Sverige AB - otestad (33cl)
    • 11356, Pripps Jul, 5%, 16.90 kr, 500ml, Carlsberg Sverige AB - otestad
    • 11373, Eriksberg Julöl, 5.6%, 18.80 kr, 500ml, Carlsberg Sverige AB - otestad
    • 11371, Grebbestad Julöl, 5.2%, 23.70 kr, 500ml, Grebbestads Bryggeri - otestad, lite dyrare än sina konkurrenter....
    • 11380, Three Hearts Julöl, 5.3%, 16.80 kr, 500ml, Krönleins - otestad
    • 11382, Jämtlands Julöl, 6.5%, 29.60 kr, 500ml, Jämtlands Bryggeri AB - inte testad i år.
    • 11377, Nisse Julöl, 5.3%, 19.50 kr, 500ml, Gamla Slottskällans Bryggeri - otestad
    • 11300, Nils Oscar Kalasjulöl, 5.2%, 19.50 kr, 330ml, Nils Oscar Company - otestad
    • 11826, Nääs Mörk Lager Julöl, 5.3%, 19.80 kr, 330ml, Nääs Gårdsbryggeri - otestad
    • 11311, Wisby Julbrygd, 6%, 19.50 kr, 330ml, Gotlands Bryggeri - otestad
    • 11552, Rådanäs Ekologiska Vinterbajer, 5.8%, 29.50 kr, 500ml, Rådanäs Bryggeri AB - testade jag på fat under SBWF, var inte helt övertygad då men lär köpa några flaskor.
    • 11320, Winter Ale, 5.3%, 27.90 kr, 500ml, Oppigårds Bryggeri AB - testad på fat under SBWF - stabil som vanligt.
    • 11368, Santas Paws, 4.5%, 22.10 kr, 330ml, BrewDog - otestad i år.
    • 11540, Winter Brown Ale, 5.6%, 24.90 kr, 330ml, Electric Nurse/Dugges - otestad
    • 11590, The Red Slope Imperial Red Ale, 8.5%, 32 kr, 330ml, Remmarlöv Gårdsbryggeri AB - otestad
    • 11301, Sleepy Bulldog Winter Ale, 6.2%, 20.50 kr, 330ml, Gotlands Bryggeri - otestad
    • 11749, Mohawk Brown Xmas, 5.7%, 25.90 kr, 330ml, Mohawk Brewing Company - otestad
    • 11811, Mohawk Midvinternattens Mörker, 6.2%, 26.40 kr, 330ml, Mohawk Brewing Company - otestad.
    • 11319, Winter IPA Organic, 6%, 20.90 kr, 330ml, Sigtuna Brygghus - inte testad i år.
    • 11545, Slope Style IPA, 6.4%, 28.40 kr, 355ml, Boulder Beer - otestad nyhet.
    • 11543, Bryggmästarens Stjärnfall Ale, 7.5%, 23.90 kr, 330ml, Åbro Bryggeri - testad under SBWF, KRAV-märkt julöl. Ingen höjdare smakmässigt, men drickbar.
    • 11501, Père Noël, 7%, 26.40 kr, 330ml, Brouwerij De Ranke - inte testad i år.
    • 11532, Bernard Bohemian Winter Ale, 8.2%, 24.90 kr, 330ml, Bernard Brewery - otestad
    • 11369, Julale, 5.4%, 20.90 kr, 330ml, St Eriks Bryggeri - otestad, ekologisk och närproducerad. 
    • 11390, Anchor Christmas Ale, 5.5%, 25.90 kr, 355ml, Anchor Brewing Company - inte testad på några år, kanske dag igen...
    • 11331, St Peter's Winter Ale, 6.5%, 31.50 kr, 500ml, St Peter's Brewery - inte testad i år.
    • 11357, Chrismas Ale, 7%, 28.90 kr, 500ml, Shepherd Neame - inte testad i år.
    • 11365, Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, 7.5%, 59.90 kr, 750ml, Carlsberg Danmark - inte testad i år.
    • 11381, Mysingen Midvinterbrygd, 6%, 32.90 kr, 500ml, Nynäshamn Ångbryggeri AB - testade på SBWF, stabil.
    • 11520, Ayinger Winter Bock, 6.7%, 29.90 kr, 500ml, Brauerei Aying - otestad, standardversionen finns ju numer i tillsvidaresortimentet.
    • 11342, Ölvisholt Jólajór Smoked Bock, 6.5%, 27.90 kr, 330ml, Ölvisholt Brugghús - inte testad i år eller i fjol, men brukar var bra.
    • 11332, Hibernation Ale, 8.7%, 29.90 kr, 355ml, Great Divide Brewing Co - otestad i år, brukar vara stabil, men 2014 var förhoppningsvis ett mellanår.
    • 11560, Dark Strong Winter Ale, 8.5%, 32.90 kr, 330ml, Sigtuna Brygghus - otestad
    • 11574, Fade to Black, 8.5%, 31.50 kr, 355ml, Left Hand Brewing Co - otestad, men lär dyka upp i min julkasse.
    • 11354, Santa's Little Helper, 9.1%, 29.90 kr, 330ml, Mikkeller - otestad i år, men brukar vara bra!
    • 11364, N'Ice Chouffe, 10%, 63.90 kr, 750ml, Duvel Moortgat - otestad i år, men brukar vara bra!
    • 11502, Slottskällan Winter Stout, 4.5%, 19.70 kr, 330ml, Gamla Slottskällans Bryggeri - otestad
    • 11314, Mohawk Whiteout Imperial Stout, 9.7%, 29.90 kr, 330ml, Mohawk Brewing Company - otestad i år, brukar vara ok.
    • 11399, Winter Imperial Stout 7.4%, 39.90 kr, 500ml, Thornbridge Brewery - otestad, men lär inhandlas.
    • 11376, Liefmans Glükriek, 6%, 59.90 kr, 750ml, Duvel Moortgat - otestad i år, inte riktigt min grej, bör drickas uppvärmd.
    • 11355, Falcons Julmumma, 5.2%, 19.40 kr, 500ml, Carlsberg Sverige AB - otestad
    • 11306, Rekorderlig Julecider Äpple Kanel, 4.5%, 17.30 kr, 500ml, Åbro Bryggeri - otestad
    • 1830, Sailor Frost Apple & Cinnamon, 4.5%, 17.90 kr, 275ml, Sailor Spirits - otestad
    • 1837, Sailor Christmas Ginger & Clove, 4.5%, 17.90 kr, 275ml, Sailor Spirits - otestad
    • 1948, Nygårda Julmust lagrad på Calvadosfat, 0%, 29.90 kr, 750ml, Spendrups - otestad
    • 1972, Nygårda Julmust lagrad på Bourbonfat, 0.3%, 29.90 kr, 750ml, Spendrups - otestad



    Nyheter på Systembolaget november 2015 - Tillfälliga små partier

    $
    0
    0

    November är en fullspäckad månad, här följer en förteckning över det exklusiva släppet i små partier - fördelat över 2 dagar.

    Den 6 november släpps följande öl.
    artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, butiksmodul, antal, producent - mitt eventuella omdöme.


    • 11776, Fuller's Past Master Double Stout, 7.4%, 37.50 kr, 500ml, T5, 15 000 st, Fuller Smith & Turner - otestad
    • 11534, Brown Ale, 5%, 19.90 kr, 330ml, T5, 30 000 st, Belhaven Brewery & Oppigårds Bryggeri - otestad
    • 11509, Hello my name is Holy Moose, 5.5%, 32.90 kr, 330ml, T5, 20 000 st, BrewDog - testad på fat, inte den bästa i serien.
    • 11662, Dark Penance, 8.9%, 36.90 kr, 355ml, T5, 10 080 st, Founders Brewing Company - en av fjolårets favoriter.
    • 11512, Sotholmen Extra Stout, 7%, 26.30 kr, 250ml, T5, 7 200 st, Nynäshamns Ångbryggeri AB - otestad i år, men brukar vara bra.
    • 11243, Bötet Barley Wine, 9.1%, 36.30 kr, 250ml, T5, 7 200 st, Nynäshamns Ångbryggeri AB - otestad i år, men brukar vara ruskigt bra, dessutom lagringsbar.
    • 11815, Le Costaud Pacory, 7%, 99 kr, 750ml, T5, 1 200 st, Pacory - otestad
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    • 11556, Projekt 007 Imperial Saison, 8%, 119 kr, 750ml, T6, 4 000 st, Poppels Bryggeri AB - otestad.
    • 11674, Oude Gueuze Tilquin à l'Ancienne, 6.4%, 63 kr, 375ml, T6, 3 060 st, Gueuzerie Tilquin SA - otestad.
    • 11687, Ivar Aasen Barley Wine Kinn, 10.5%, 69.90 kr, 750ml, T6, 2 400 st, Kinn - otestat bryggeri.
    • 11810, Bourbon Barrel Aged Arrogant, 7.9%, 39.90 kr, 355ml, T6, 2 040 st, The Stone Brewing Co - otestad.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    • 11432. La Pirata Black Block, 11.2%, 39.90 kr, 330ml, T7, 1 520 st, Cerveses La Pirata - otestat bryggeri.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Den 20 november släpps följande öl.
    artikelnummer, ölnamn, abv, pris, volym, butiksmodul, antal, producent - mitt eventuella omdöme.

    • 11424, Oneida, 5.2%, 35.90 kr, 473ml, T5, 10 080 st, Modern Times Beer - otestad
    • 11738, Anchor Winter Wheat, 7%, 24,90 kr, 355ml, T5, 20 000 st, Anchor Brewing Company - otestad
    • 11621, Rodenbach Vintage, 7%, 99.90 kr, 750ml, T5, 6 000 st, Rodenbach - fick en flaska i julklapp i fjol. Lär köpa en flaska själv i år!
    • 11700, K:rlek Höst/Vinter, 5.6%, 29.90 kr, 330ml, T5, 40 000 st, Mikkeller - en modern klassiker.
    • 11458, 100W IPA, 7.2%, 26.90 kr, 330ml, T5, 10 000 st, Nya Carnegiebryggeriet - drack den på fat häromdagen, småtrevlig.
    • 11256, Celebration Ale, 9.9%, 43,90 kr, 330ml, T5, 10 000 st, Nils Oscar Company - otestad i år, men brukar vara ruskigt god. 

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    • 11559, Viksten Vienna, 4.3%, 29.60 kr, 500ml, T6, 3 600 st, Nynäshamn och Magic Rock - testade jag med viss glädje på SBWF.
    • 11712, Why can't IBU? IPA, 5.7%, 33.90 kr, 355ml, T6, 3 500 st, Stillwater Artisanal Ales - otestad
    • 11226, Gigantic IPA, 7.3%, 84.90 kr, 650ml, T6, 3 180 st, Gigantic Brewing CO - otestat bryggeri
    • 11269, Autum Amber Saison, 7.2%, 36.90 kr, 355ml, T6, 2 500 st, Stillwater Artisanal Ales - otestad
    • 11585, Beer Geek Dessert, 11%, 69 kr, 330ml, T6, 3 120 st, Mikkeller - otestad
    • 11924, Cidre Breton Gosne, 4%, 69 kr, 750ml, T6, 1 200 st, Florence Loisel - otestad Cider

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    • 11032, Intensified Coffee Double Porter, 11.8%, 148.10 kr, 750ml, T7, 1 000 st, Brooklyn Brewery - otestad men låter mycket smarrig!



    2 Mässor i helgen - Mitt Kök och Foto

    $
    0
    0
    Nu till helgen så blir det full fart ute i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö. Mitt Kök kör samtidigt som Fotomässan - mat, dryck och fotografering, det är ju onekligen något som passar att rapportera om på denna blogg.
    På torsdag - 5/11 - så kör Mitt Kök igång och dagen efter den 6/11 så startar fotomässan, bägge kör fram till och med söndag 8/11.
    Jag räknar med att spendera delar av lördagen där, hälsa på kompisarna i KRAV-montern, äta och dricka gott, köpa med mig en del hem och lära mig mer om fotografering.

    För ytterligare info om respektive mässa klicka på länkarna.
    Mitt Kök
    Fotomässan



    Alf Testar - Lill-Lördag med bland annat Edge och Tired Hands!

    $
    0
    0
    Min höstförkylning - "Pre-fluensa" - drar ut både på tiden och mitt tålamod, dessutom inkräktar den på mina öläventyr. I tisdags - 3/11 - så var det ju nästintill världshändelser på "Hatten".

    Mytomspunna Tired Hands hade skickat ett antal extremt purfärska fat (med flyg) till sina kompisar Henok och Karl. Deras grejer är vad jag förstår väldigt svåråtkomliga ens utanför bryggeriet i USA, att de ens skulle exportera något utanför sin egen hemstad har hitintills varit nästintill otänkbart.
    Men i lilla Sverige så älskar vi ju såna grejer och givetvis blir ett sådant arrangemang välbesökt.
    Jag stod med på "intresserad"-listan på Facebook-sidan evenemang - men valde till slut ändå att avstå. Trängas med 100-tals törstiga ölnördar samtidigt som jag hostar och snörvlar, det är ju rätt lagom skoj.
    Men dagen efter genom facebook-vän blev jag varse att det nog fanns vissa möjligheter att det fanns öl kvar i flera fat. När vännen dessutom hävdade att "den ölen bara MÅSTE du testa!" så bestämde jag mig mot bättre vetande att ta mig upp till Hökens Gata. Givetvis med vissa förhoppningar om att det skulle vara mindre trångt men lika god öl.

    Jag vet ju inte exakt hur trångt det var under tisdagen, men det var rätt trångt på Omnipollos Hatt även på onsdagen, lite mer än vanligt i alla fall. Men jag lyckades få tag på en trött hand, den omtalade Mrs Pigman (som får mig att tänka på ett avsnitt av Seinfeld, men jag visste inte att han var gift), en Tripa som klockar in på 11.5% - men den visade sig vara både lättdrucken (farligt) och extremt välsmakande. Jag valde att beställa in en Yellow Belly Sundae samtidigt och en skål av huset välkryddade BerberMandlar - en kombination av guds nåde!

    Efter detta var det dags att vandra vidare, jag hade innan besöket på Hatten spenderat tid och pengar på Bishops Arms Gamla Stan. Där hade nämligen Beer Enthusiasts lockat med både Tap Take Over och bryggmästarbesök från det spännande spanska bryggeriet Edge. Jag fick en kort pratstund med Sean McLin, den amerikanske bryggmästaren som är på besök. Vi pratade om Spanska ölscenen i allmänhet och Edge i synnerhet, men också om Katalonien frihetstankar...... Jag testade Chance Encounter, Hoptimista och nya favoriten Padrina Porter.

    Sean McLin
    Padrino
    De skulle hänga på OT senare och från Hatten är det inte långt till just Oliver Twist. De blev en lagom promenad - jag fick lufta hjärnan lite efter de heta mandlarna. Väl inne på OT så var klockan inte slagen åtta riktigt än - så jag valde att ta en Milk Stout Nitro från Left Hand Brewing - min favoritöl just nu (både flaska och fat).
    Kom i samtal med en ung man med bekant utseende (men vi hittade inga gemensamma nämnare), han var relativt nyinflyttad i Stockholm från Örebro via studier i Linköping. Han visade sig givetvis vara en av mina trogna läsare - alltid kul att träffa fansen - och vi spenderade delar av kvällen diskuterades öl.
    På OT fanns just inget mer spännande från Edge än de som fanns tidigare på kvällen hos Bishops, därför valde jag att avsluta kvällen med en Real Ale från ett tidigare otestat bryggeri - Elland Brewery. Deras 1872 Porter blev en perfekt avslutning på en mycket bra lill-lördagskväll.

    1872 Porter - smarrigt!


    Edge Brewing utnämndes ju tidigare på Ratebeer till det mest spännande nya bryggeriet i världen, jag är inte fullt lika överväldigad - men de öl som jag testat har överlag varit bra.

    Dålig aktivitet på bloggen framöver.

    $
    0
    0
    Jag har drabbats av vattenskador hemma i lägenheten - detta kommer med stor säkerhet påverka bloggaktiviteten framöver. En hel del tid (och (förhoppningsvis bara) lite pengar) kommer nog att få läggas på att hålla lägenheten någorlunda torr. Jag har en del utkast liggandes ofärdiga - kanske färdigställer någon/några av dem - men i övrigt lär aktiviteten ligga mer eller mindre "nere" de närmaste veckorna......

    Ölfoton special - Öllördag på Spritmuseum!

    $
    0
    0
    Jag var där - med bland andra Solo från Brekeriet (i bakgrunden skymtar Solsidan)
    I lördags var det dags för ytterligare en miniölfestival på Spritmuseum, det blev några kapsyler inlösta och några rätt bra bilder tagna.



    Utställningsölen - med Katareller!
    Fint besök från Staffanstorps stolthet!
    Stor Specialare från NCB!
    Grandios utsikt på övervåningen också. Winter Session IPA från St Eriks i glaset
    Julöl från Hammarby Sjöstads gamla lampfabrik

    De ölen jag testade under miniölfestivalen var;
    • T-K Kombu Goose från Sthlm Brewing Co/Spritmuseum
    • Solo och Sour White från Brekeriet
    • Midvinternattens Mörker och Whiteout från Mohawk (genom Wicked Ola & Micke)
    • Ljusslingan, Bourbonlagrad Krakatau och självrunnen Kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet
    • Ekologisk Julale och Winter Session IPA från St Eriks Bryggeri

    Sur och Vit - lite grand som mig!

    Favoriter? Kellerbier (testades direkt efter Krakatau!), Sour White (direkt efter Whiteout), Midvinternattens Mörker och Winter Session IPA.
    Kellerbier från liten tunna!
    Winter Session IPA
    Jag hoppas att Spritmuseum fortsätter sin härliga ölsatsning också nästa år (och för all tid framöver). 
    En av favoriterna - Midvinternattens Mörker!
    Viewing all 809 articles
    Browse latest View live