Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Alf tipsar - ölevenemang i Stockholm

$
0
0

Witches & Bitches!



Enligt uppgift så finns en koppling mellan gamla tiders kvinnliga ölbryggare och häxjakten under medeltiden. När männen insåg att kvinnorna som då var dem som bryggde ölen blev mer eller mindre självförsörjande så spreds rykten om att de (bryggarmadamerna) egentligen var häxor. Kvinnorna hade ofta strutformade svarta hattar, kvastar för att sopa rent i brygghuset och en svart katt för att hålla ordning på råttorna som drogs till lokalerna.


Nu har Swedish Brewlady, Sandra Lööv, tagit ett nytt initiativ för att stödja dagens häxor. Ett litet evenemang i Stockholm.
Närmare bestämt på restaurangen Whippet Lab på Rutger Fuchsgatan 5 (på den adressen bodde en tidigare en lumparkompis till mig....) på Södermalm (i närheten av Skanstull), med start klockan 18.00 ikväll.
I inträdeskostnaden, 200 kronor betalas i dörren, ingår en donation, lott (fina ölrelaterade priser), snacks och en välkomstdrink.

För att säkra en plats så måste en föranmälan göras till
info@whippetlab.se
ange namn och antal biljetter.
 Det finns några biljetter kvar, så skynda att fynda......


Alf testar - alkoholfri stout från Big Drop Brewing

$
0
0


Jag fick ett erbjudande från importören Åkesson Vin för ett tag sedan, var jag intresserad av att testa en ny alkoholfri produkt från England? I inbjudan ingick även ett potentiellt möte med ägaren och bryggaren, som skulle besöka Stockholm i slutet av november. Efter en snabb kontroll så anmälde jag intresse, tyvärr så visade det sig att det personliga mötet var förlagt på en tid som inte passade mitt schema. Markus (från Åkesson Vin) erbjöd sig då istället att skicka hem ett varuprov till mig för test.

Vad är det då för öl? En alkoholfri (0.4% abv) Milk Stout från Big Drop Brew. Den skapades av bryggeriets grundare Rob Fink, då han saknade en bra stout som han kunde konsumera med gott samvete under arbetsluncher. Tillsammans med vännen James Kindred och bryggmästaren Johnny Clayton (tidigare Wild Beer) så driver han nu Big Drop Brew. Förutom Milk Stouten så finns ytterligare tre öl i deras katalog för närvarande. En lager, en Pale Ale och en Spiced Ale, samtliga med en alkoholstyrka på max 0.5%.
Det är dock bara Milk Stout som ingår i det varuprov som jag nu har testa, den släpps på systembolaget nu på fredag (1/12-2017).
Jag väljer att testa den som måltidsdryck under min söndagslunch. Maten består av en Kycklingpaj från NZ Craf Pies, tillsammans med en skiva IPA/Hasselnöts-bröd.
Hantverkspaj från NZ Craft Pie och saltgurka.

Ölen skummar måttligt vid upphällning, dessutom försvinner skummet omgående. Doften är klassisk brittisk stout, rostad malt. I munnen dyker det upp en lite väl stickig kaffebeska, med en lätt kropp som inte riktigt står upp mot detta. Det finns ändå en bra stout-karaktär i smaken, hade gärna haft lite mer mjölkchoklad däri, men för en alkoholfri stout så är det ändå ok.
Som måltidsdryck så fungerar den, den jobbar bra med dijon-kryddningen av kycklingen.



Ölen har vunnit medaljer både i The International Beer Challenge där den tävlade mot andra lågalkoholhaltiga ölsorter.
Dessutom tilldelades den nyligen en silvermedalj i World Beer Awards (bläddra ner till sidan 23, nedre högre hörnet) i kategorin -smaksatt stout och porter- där de tävlade mot konventionell, alkoholhaltig öl.

Mitt omdöme?
Småtrevlig, men inte en öl som jag lär köpa i stora mängder, det finns ju numer ett rätt hyfsat utbud av lågalkoholprodukter i Sverige.

PRODUKTFAKTA

Lanseringsdatum: 2017-12-01
Importör; Åkesson vin och Kivik Musteri
Systembolaget artikelnummer: 11966
Antal butiker: 215
Producent; Big Drop Brewing Company
Nationalitet; Engelsk
Stil; Milk Stout
Pris: 19,90 kr (60.30 kr/liter)
Förpackning; färgad glasflaska
Volym; 330 ml
Alkoholhalt: 0,4 % vol


Alf testar - IPA-bakat hasselnötsbröd

$
0
0
Tyvärr är jag ingen bagare själv och sanningen är att jag numer sällan köper/äter mjukt matbröd.
Bröd är ju lika med öl i fast form, nästan oavsett vilka ingredienser som används.

Jag fick via bryggerisida på Facebook tips om ett nytt bröd som bakats med ingredienser från ett av deras öl.
Det är inte ovanligt att bagare använder restprodukter (vörten) från ölproduktionen i sina bak, men i just detta specifika fall så har Bread & Table på Birger Jarlsgatan i Stockholm använt själva drycken som vätska i baket. Ölen de använt heter Pax Regina IPA och bryggs hos Pax Brygghus i Flyinge, Skåne.

Tap-lapp under SBWF2017


Bagar-Sarah beskriver brödet så här; "48 timmar långjäst surdegsbröd bakat på IPA!".

Jag skickade iväg några frågor till Sarah, som jag träffade som hastigast i samband med mitt första besök på Bread & Table.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Kopplingen till Pax Brygghus? 
Sarah Lindberg/Bread & Table (SL/BT); Jag kom i kontakt med Marika från Paxbryggeriet genom facebookgruppen ”Ölgäris” då jag slängde ut en förfrågan om det fanns några hemmabryggare som hade överbliven öljäst eller tex feljäst öl som inte gick att dricka. Dumt att kasta och smakerna finns där och är fantastiska att baka med. Hållbart tänkande och kul med samarbeten. Fantastiskt gensvar fick jag i gruppen och det blev ett väldigt lyckat samarbete med Marika och Pax! 
ATOÖ; Har ni använt drycken som vätska i baket eller på annat sätt (vörten?)  
SL/BT; Jag har endast använt ölen som degvätska till brödet. Man får baka brödet efter ölen eftersom det är den som ska ge alla smaker till brödet. Du kan komplettera med kryddor osv med du måste vara försiktig då mycket av smaken från ölen kan försvinna och då tycker jag poängen med ölbröd försvinner.
ATOÖ; Använder ni några andra (öl)ingredienser därifrån i baket?
SL/BT; Som sagt låt ölen föra smakbilden i brödet. Till Regina som hade en väldigt stark smakbild så lät den styra. Pax Regina, surdeg, vetemjöl, dinkelmjöl och salt. Inte mer eller svårare än så!

ATOÖ; Den första limpan var ju stor succé förstod jag, sålde hasselnöten slut lika snabbt?
SL/BT; Ja! Och det va flera som hade lagt beställningar i förväg så det blev en större omgång andra gången vilket är ruskigt kul och positivt! Hittills bara fått positiv feedback och folk frågar ofta när nästa omgång kommer. Så jag försöker baka ölbröd så ofta jag kan.  
ATOÖ; Kommer det fler Pax Regina-bröd? Annan öl från Pax? Annat bryggeri? 
SL/BT; Absolut! Jag har även Pax Origo hemma som ska bakas på! Har även planer på att försöka få fram en öl-croissant. Tror det kan va intressanta smaker att få ihop.
Har även bakat mycket med Dugge ”all the way”, Enskede bryggeri och Omnipollo. När jag tävlade i Årets Bagare nu i våras så använde jag en dubbel IPA från Omnipollo som hette nebuchadnezzar, fantastiskt att få baka på!

ATOÖ; Ekologiska ingredienser, är det något ni använder?
SL/BT; Ja vi försöker att använda ekologiska ingredienser i största möjliga mån i bageriet och har en stor fokus på noll-svinn och att ta vara på allt! Något jag känner mycket starkt för och där är en anledning att försöka komma i kontakt med bryggare för att ta tillvara på öl som inte går att sälja eller dricka men funkar utmärkt att baka på. 

Som jag tidigare nämnde så äter jag numera sällan mjukt matbröd, men detta ölbröd-projekt skapar onekligen ett intresse från min sida. Just Pax Regina har ju bakats i två olika versioner, jag hann bara få tag på ett bröd från den andra omgången som även innehöll hasselnötter.


Brödet har en rätt hård skorpa på toppen. Insidan mörkt beige med inslag hasselnötter. Doftar en del "öl" faktiskt. Första brödbiten testar jag utan pålägg till den dagens jobblunch, en lagom het chili, en klart godkänd kombination. Beskan är klart framträdande i smaken och tillsammans med nötsötman så blir det en mycket smakrik kombination.
Senare på kvällen tar jag några mackor med pålägg i form av tunt skivad engelsk tryffelcheddar, och till det dricker jag givetvis en Pax Regina. Brödet och osten är ljuvliga samarbetspartners och ölen funkar utmärkt som dryck också till brödet, även om den fortfarande skummar lite väl våldsamt.


Testar även ostmackan med den lite mörkare Pax Vesper, det funkar det med.

Bread & Tables ölbröd har skapat ett behov av mer mjukbröd i min kost, även om de ligger lite avsides för min del så kan jag tänka mig att göra resan dit igen.

Stort tack till Marika (Pax Brygghus, det kommer snart ett inlägg med mer info om dem) som tipsade mig om brödet. Givetvis också stort tack till Sarah (& Bread & Table) för det härliga brödet och svaren på mina frågor.

Alf möter - Marika från PAX Brygghus

$
0
0
Innan SBWF2017 hade jag aldrig ens hört talas om Pax Brygghus, men när festivalen var över så hade en ny favorit trängt sig in högt upp i min ölhimmel.
Lanthandel i Flyinge, ca år 1920.

Citat från PAX.
I maj 2014 hittade vi en övergiven kattunge som fick namnet Pax – sinnesro på latin. Ett år senare grundade vi Pax Brygghus, inspirerade av katten som gjorde att vi vågade tänka sånt som tidigare varit otänkbart.

Pax, alldeles nyfunnen!

Något senare, lite mer laid back, på väg hem till Skåne!

Inte ett ögonblick har vi ångrat vårt oöverlagda beslut. Istället ledde det till att vi vågade tänka större och utanför givna ramar även på andra plan. En vild idé om en bryggpub i byn växte till ett verkligt företag.
Pax visade oss att det blir bra när man väljer med hjärtat. Därför heter vårt brygghus Pax.
Calle och Marika Sjöström, Flyinge
Calle Sjöström håller provning på bryggeriet. Fotat av Stefan Hellström, Ren Media.

Marika, på SBWF2017. Fotat av Patrik Hedljung.
Jag skickade över några frågor till Marika via mailen och fick efter ett tag följande svar.


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vad gjorde ni innan ni träffade kattungen PAX? Ölrelaterat? Bakgrund/Utbildning? Ölintresse?
PAX; Marika hade just sagt upp sig från sitt jobb i Malmö Stad och Calle hade begärt tjänstledigt från Sony Mobile för att prova eget företag. Vi ville jobba tillsammans hade tekniska idéer som vi ville utveckla.
Vi är båda civilingenjörer och har mest jobbat i IT- respektive telekombranschen. Calle är teknisk doktor i rehabiliteringsteknik, men hamnade i telekomvärlden efter att ha disputerat.
Vi har båda engagerat oss i stora ideella projekt, framför allt i scouterna där vi gjort jättestora läger.
Mat och dryck har alltid intresserat oss. Efter åren på högskolan var vi nog rätt färdiga med öl. Intresset för vin och destillat var betydligt större. Så började hantverksölen komma och intresset vaknade till. Calle fick ett ryck och började brygga hemma och då hände något. Wow, vad gott det kunde vara! Lite grand på skoj var det någon på en cykelfest som föreslog att vi borde öppna en bryggpub i byn. Vi avfärdade idén men ett frö hade såtts, som låg där och grodde. Plötsligt så skulle vi bara kolla lite på en lokal och efter ett tag hade den vilda idén tagit form och slutligen slagit rot.

Kunde vi skaffa katt fast vi aldrig skulle ha husdjur så kunde vi väl slå in på en helt ny bana även i arbetslivet. De tekniska idéerna fick ligga kvar i lådan tillsvidare, och på den vägen är det.

ATOÖ; Ni körde igång redan2015 (på systembolaget 2016/17), men jag har inte sett/hört talas om er före 2017-09-28....?
PAX; När vi inte hittade någon lokal så gjorde vi sommaren 2015 om vårt hembryggeri till ett pyttelitet godkänt kommersiellt bryggeri, samma jobb, samma tillstånd. Det gav oss möjlighet att i liten skala testa om folk på riktigt skulle betala för att dricka vår öl och för att lyssna på oss när vi pratade öl.
Så den 11 september 2015 så sålde vi vår första öl, då bryggd i väldigt liten skala. I november samma år så började våra PAXBOXar (fyra olika öl i en låda om totalt 12 flaskor) säljas via privatimport på systembolaget. Mixlådan blev omgående stor försäljningssuccé, en paxig smakupplevelse att njuta av hemma. Just detta upplägg vore kul att få återkomma till framöver.

I slutet av mars (2016) så fick vi äntligen nycklarna till den lokal som skulle bli vårt brygghus, en före detta lanthandel (se foto i början av inlägg). Lokalen var då långt ifrån färdigställd för våra behov. Den var i dåligt skick, så pass av vi bokstavligen trampade igenom golvet på vissa ställen. Därför fick vi lov att under en period plocka bort ett R och satsa helhjärtat på att bygga.
I december samma år kunde vi äntligen ta bryggeriet i bruk och i januari 2017 så kom vår första öl, Pax Citra, in på Systembolagets TSLS-sortiment, då enbart i Eslöv. Det var först i halvårsskiftet när vi släppte Pax Dexter som vi blev tillgängliga i resten av landet. Eslöv har förblivit vår enda tilldelade butik, men vi har fått in Dexter på ett antal ställen på efterfrågan, bland annat i Stockholm. Nu åker vi tyvärr av hyllan i och med släppet i fasta sortimentet den 1 december.
Vi årsskiftet så firar brygghuset ettårsjubileum och vi hoppas givetvis på att vi lyckas kvala in igen.

Vi har en stark förankring på vår hemmaplan i Flyinge, men också en stadig kundkrets i butiken i Eslöv där vi säljer bra. Vi har valt att initialt satsa mest på den lokala marknaden, #medhjärtatiflyinge, därav den något bristfälliga nationella kännedomen om våra produkter.
Vi har varit med på två mässor i Malmö MOW2016 och 2017, vilket lett till ett visst lokalt kändisskap. I september var det debut för oss på Stockholm Beer & Whisky (i Nybryggarbaren).

ATOÖ; Buteljeringssamarbetet med Finn, självförsörjande snart eller fortsatt? Personalstyrka?

PAX; Det är ännu så länge Calle & Marika som jobbar i bryggeriet, vi har tillfällig hjälp av Marie, som jobbar med att sälja våra öl till restauranger och krogar runt om i landet.

Vad gäller buteljeringen så slog vi i taket under våren 2017 och jobbade ett tag parallellt på några olika lösningar. Valet föll på att dra nytta av utrustningen hos bryggarvännerna på Finn.
Vi har under tiden byggt vidare på vårt eget bryggeri och kan nu brygga mer öl med mindre arbete. På flaskfronten är vi inte i hamn men jobbar på att få liv i en begagnad rundfyllare. I nuläget så kör vi vidare med Finn-lösningen, vi får se vad som händer i framtiden.
Vi har hela tiden bryggt också i Flyinge. Vi är tack och lov både lösningsorienterade och kreativa, så riktigt vilka lösningar vi kommer på härnäst vet vi inte en själva, ännu…


ATOÖ; Ekologiskt? Finn har ju en del eko-öl.... Råvaror (Malt o Humle? Vatten?) Miljö?
PAX; Vi har valt att brygga med det mesta för att skapa de smaker vi är ute efter. Därmed har vi inte begränsat oss till ekologiska eller svenska råvaror även om vi i grund och botten har ett sånt tankesätt. Vi tar mycket basmalt från lantmännen i Hörby, inte ekologisk men väldigt närodlad. Vi har just inlett diskussioner med en väldig lokal spannmålsproducent och hoppas kunna erbjuda ett superlokalt öl om det går i lås.
Vattnet är kommunalt och samma som i stora delar av Skåne, neutralt och bra, lätt att justera det som behövs.
Vårt miljötänk syns tydligare i andra delar än valet av råvaror.
Vi har tagit vattenkranar, diskbänkar, hoar, handfat, lampor, strömbrytare, eluttag och så vidare från Flenmo Byggnadsvård utanför Flen (där vi har vårt fritidshus). Det är alltså material som tagits om hand vid rivning och får ett nytt liv hos oss istället för att gå till skroten.
Hela kontoret är inrett med begagnade och "remakade" möbler. Det finns ett företag i Dalby som hjälpt oss med detta, Soeco med Ola Sjödin i spetsen. Även resten av huset är inrett på liknande sätt, porslin och prylar är till exempel från Erikshjälpen.
Råvarorna till ölproduktionen måste vi köpa, men inredningen bygger helt på återvinningsprincipen. Detsamma gäller också till stora delar bryggverket.


ATOÖ; Skånska ölscenen? Bryggar/dryckes-gille (Jakob Thomsgård) Samarbetsöl?
PAX; Här har vi inte hunnit så långt, men vi har varit med på lokala festivaler i mån av tid. Många trevliga bekantskaper har vi gjort bland bryggerierna i närområdet. Bara i lilla Eslöv är vi ju tre stycken bryggerier nu, bland andra Remmarlöv Gårdsbryggeri.

ATOÖ; Bryggeripub!? Serveringstillstånd? Mat?
PAX; Vi har serveringstillstånd för provsmakning sedan mitten av april. Vi har ett fantastiskt samarbete med två stycken kockar i grannbyn (Linnérs Mat i Södra Sandby) som förser oss med god och vacker mat, så just nu har vi inga planer på att försöka göra den delen själva. Däremot längtar vi efter att kunna öppna upp vår bryggpub, men till det har inte tid och pengar räckt riktigt ännu.

Ölprovning under ledning av Calle. Fotograferat av Stefan Hellström, Ren Media.
ATOÖ; Något övrig att tillägga?
PAX; Vi hyr ut plats till andra företagare (Coworking) som vill ha ett schysst kontor på hemmaplan, just nu Stefan Hellström, Ren Media. Vi tar också emot mindre konferenser och arrangerar möten. Hantverksöl som nav att bygga upplevelser och möten kring.
Vi har även samarbetat med konditoriet Bread & Table i Stockholm, där de har bakat bröd med hjälp av Pax Regina.
 

ATOÖ; Något övrig att tillägga?

PAX; Vi hyr ut plats till andra företagare (Coworking) som vill ha ett schysst kontor på hemmaplan, just nu Stefan Hellström, Ren Media. Vi tar också emot mindre konferenser och arrangerar möten. Hantverksöl som nav att bygga upplevelser och möten kring.
Vi har även samarbetat med konditoriet Bread & Table i Stockholm, där de har bakat bröd med hjälp av Pax Regina.

PAX - numer en fullvuxen bryggarkatt! Fotad av Jonas Nyhav.
Jag fick ett väldigt bra första intryck av både Marika personligen och deras öl, när vi möttes första gången under SBWF2017. Sedan dess har jag hunnit med att testa flera av deras öl och även ett av bröden från Bread & Table (hasselnöts-brödet, se eget inlägg om själva brödet.).
Pax Regina IPA - både bröd och dryck!


Detta första intryck har sedan dess förstärkts genom återkommande kontakter både på Facebook och Instagram.
Förutom att de brygger god öl så har de ett starkt social engagemang, något som tilltalar mig.

Jag får liknande vibbar av Pax som jag får hos Bryggeri Nyckelbydal. Calle & Marika och Göran & Maria, rediga människor som brygger bra öl i gammal lanthandel.

Systembolaget finns det nu 6 stycken Pax-öl listade, samtliga går att beställa styckvis. Bland deras två säsongsbryggda julöl, Vesper och Polaris. Deras smakrika lättöl Auriga finns än så länge lokalt i livsmedelsbutiker i brygghusets närområde, men jag hoppas på större spridning också på den.
Pax Auriga lättöl 2.2% abv

Min favorit i Pax-katalogen är dock Pax Dexter, en lagom kryddig (Ingefära och Lime) svensk Saison, som jag kommer smyga med in på julbordet, där den primärt kommer att köras mot lax.

Stort tack till Marika och Calle för medverkan till detta inläggs uppkomst och för den härliga ölen!

Alf tipsar - stöd Musikhjälpen 2017

$
0
0
SVT/SR årliga insamligsjippo Musikhjälpen startade igår, måndag 11 december 2017. Årets tema har det lika självklara som behjärtansvärda namnet "Barn är inte till salu".

En av insamlingsbössorna som finns har namnet "Ölbryggare mot barnsexhandel", där har jag swishat in en liten summa till att börja med (kommer mer efter löning). Denna bössa är givetvis inte bara öppen för ölbryggare, alla som vill får mer än gärna skänka.
Du behöver ju inte använda just denna bössa, men sätt gärna en slant.

Samuel Adams blir Baseball-öl!

$
0
0

Amerikansk fotboll har jag viss förståelse för (Go 49rs!), men den absolut största nationalsporten i USA är vad jag förstår Amerikansk brännboll!?
Det vill säga Baseball, lika spännande som en testmatch i Kricket enligt mig......

Boston Brewing Company (Samuel Adams) är från och med igår, tisdagen den 12 december 2017, den officiella ölen för det klassiska laget Boston Red Sox. De tar över efter Budweisser, som länge varit klubbens ölsponsor! Bägge parterna i det nya samarbetet har ju en mer lokal prägel!
Red Sox!

När säsongen kör igång i januari 2018 kommer det bland annat innebära;
* Minst två Samuel Adams-barer, "Sam Deck" och "Sammy's on Third" (who's on first?) kommer att öppnas på Fenway Park.
* Helt nya öl, utöver klassiker som Boston Lager och Summer Ale, blir det givetvis, bland annat Sam '76.

När får vi se något liknande i Sverige?

Jag är personligen inte helt säker på att jag skulle vilja se något liknande på svenska arenor, personligen tycker jag nämligen att det generellt konsumeras alldeles för mycket alkohol bland svenska fans. Visserligen inte ett problem som nödvändigtvis skulle eskalera om en specifik leverantör fick ensamrätt till försäljning inne på min hemmaarena.
Hur ställer jag mig som öldiggare till att mitt favoritlag köper tjänsten från en producent vars produkter inte finns med ibland mina favoriter? Jag byter ju inte favoritlag för att favoritbryggeriet börjar sponsra ett annat lag, eller?

Länk till artikel (på engelska) i Boston Magazine.

Julöl 2017

$
0
0
Jag har inte testat så många julöl än i år, men har börjat samla på mig för att kunna förgylla julbordet med något, då min kokkonster är otillräckliga så tillför jag istället god dryck.
Lite sent så kommer här nu mina tips i julölsdjungeln.

Alkoholfritt vuxenalternativ i form av Drinkin' the Snow från Mikkeller är en självklar del av mitt julölbord.

Småländsk julöl, med klassiska tomtar på etiketten. Jenny Nyströms Julöl är snyggare i designen än den är god, men snyggheten räcker till en plats tillsammans med bryggerikamraten Kalla Tider, från Ängö Kvartersbryggeri.


Mera sydsvensk julöl, en härlig trio från Pax Brygghus i skånska Flyinge. Polaris och Vesper är deras mörka starka säsongsöl, där framför allt Polaris imponerar. Bör funka utmärkt till chokladpralinerna. Deras härligt friska Saison Dexter med ingefära och lime tänker jag servera till den kallskurna fisken.

Mer sydsvenskt, nästan granne med Pax finns ju Remmarlövs Gårdsbryggeri, deras Red Carol är en trevlig lättdrucken julöl. I mitten har familjens nya favorit de två senaste åren, Mangofeber DIPA, gillas av framför allt damerna i sällskapet, inte minst till sillen.
Från Brekeriet har jag med årets härligaste decemberöl, lussebullen Lusse Lelle känns lite svårplacerad matmässigt, men den är ändå självskriven till julaftonsfestligheterna. OBS! Lusse Lelle är sedan länge slut på systembolaget!


Fortsätter med två stycken mer klassiska svensk julöl, Oppigårds Winter Ale och Nynäshamns Mysingen Midvinterbryggd. Alltid populära och stabila!

Två andra klassiska julölsleverantörer för min del är Shepherds Neame och Samuel Adams. Christmas Ale är en lättdrucken ljuvligt kopparröd brittisk ale. Amerikanaren från Boston har ändrar design på etikett och Winter Lager, Lager D'Hiver antyder förändring, jag har dock inte testat den i år. Den är normalt sett julvärdinnans favorit så jag hoppas att de inte har ändrat innehållet allt för mycket.

Jag tar även med mig två säsongsöl från Bryggeri Nyckelbydal, värdfamiljen har numer en klar koppling till Ekerö därför känns det naturligt att också ha med öl därifrån. Sånga Rimfrost är en belgisk blond ale, som jag hoppas ska kunna passa fler än mig vid julbordets varmare rätter. Likaså bör Winther Special Ale 2016 kunna funka där.

Skulle gärna vilja ha med något från Adelsö och Nordic Kiwi Brewing, får se om jag hittar något från dem nästa vecka.

Sista ölen är inte någon egentligt renodlad julöl, men S:t Eriks Vesper Ale är en ruskigt god mörk öl.


Enligt den senaste beräkningen så blir vi elva stycken vuxna vid julbordet i år, minst två av dem är troligen chaufförer. Som vanligt blir det lite pyssel med att hitta rätt kombinationer och rätt mängd, men jag tar hellre med mig några flaskor för mycket.
Utöver det ölen som omnämnts här ovan kommer givetvis också Gouden Carolus Christmas från Het Anker att finnas med, men det är mer för egen räkning. Några flaskor av typen Mariestad och kanske en Naked Christmas från Carlsberg......

Mina inlägg om och kring julöl har historiskt genererat en hel del sidvyer, givetvis hoppas jag att också detta inlägg ska locka många läsare, men också att ni som läser finner någon ny (eller gammal) julöl att testa.

Alf fotar - mina egna favoritbilder 2017

$
0
0
Som vanligt så har jag fotat en hel del under årets som gick (2017), några mindre bra och minst lika många som blev förvånansvärt bra.
Här kommer ett urval av mina favoriter, många har redan figurerat här på bloggen.
Lussebulle doppad i Lusse Lelle

Två flaskor i ett glas!

en av årets nykomlingar, positivt!

Premiärbesök på Bierhaus i Uppsala

Öppning påbörjad

Ryker det ur glaset!?

Gamla Stone-meriter

Ett av många nya ölglas

Uteserveringen på Fjäderholmarna

K is for LOVE and Kriek!

Jubileumsglas från Nynäs!


Gammal Bigfoot på fat, hos Akkurat!


Beercapart

Bra vardagsporter!

Daniel fick jobba i baren!

Lasse i gatan!

Whisky

Tänd ett ljus!

Alli i bakgrunden

En av årets sista puböl, Gouden Carolus Christmas hos Mackinlays.

Dagtid på Nyårsafton.


Södermalms Pilsner i bryggeriglas


Med fokus på ekologisk öl - Systembolagets försäljningsstatistik för 2017

$
0
0


Försäljningssiffrorna av ekologiska produkter på systembolaget fortsätter att öka även under 2017.
Genomsnittet för marknadsandelar är 12.7%, där toppar fortfarande eko-vin som har nästan 22% av den totala försäljningsmängden vin.
Den ekologiska ölen har knappt 6% av den totala bolagsmarknaden.
Alkoholfria eko-produkter har nästan 20% och ekologiska Cider- & blanddrycker drygt 9%.

Totalt såldes det nästan 61 miljoner liter eko-produkter på Systembolaget under 2017, en ökning med nästan 9% jämfört med 2016.
Vad gäller ekologisk öl så såldes det drygt 14 miljoner liter under året, en liten ökning med 2%.
Den totala mängden öl som såldes under året uppgår till nästan 242 miljoner liter.
Topplistan över fjolårets bästsäljande öl domineras som vanligt av svensk industrilager, Mariestads Export såldes det drygt 15 miljoner liter av, det vill säga mer än den totala mängden ekologisk öl.
Högt upp på listan finns ändå en ekologisk öl, Carlsberg Hof Organic på trettonde plats med drygt 4.2 miljoner liter sålda (dock en minskning med 5% jämfört med 2016).

För den som önskar undersöka statistiken själv finns den på Systembolagets hemsida.



De stora drakarna i Systembolagets försäljningsstatistik för 2017

$
0
0

Hittade lite statistik-listor som jag tidigare inte grävt bland.
Systembolagets försäljning per de 50 största leverantörerna.

Slår man samman samtliga varugrupper (sprit, vin, öl, cider/bland och alkoholfritt) så leder Carlsberg Sverige AB listan med drygt 70 miljoner liter sålt under 2017. Den siffran är dock lite lägre än året innan, minus 1.7%. Vad gäller marknadsandelar (MA) så är minskningen "bara" 0.4%, till 14.5%.
Närmast efter följer Spendrups Bryggeri AB, med nästan 66 miljoner liter, en ökning med 4.5% (MA 13.6%).
Sedan blir det ett lite längre hopp ner till tredje platsen, där huserar Åbro Bryggeri med nästan 42 miljoner liter, ökning med 3.4% (MA 8.7%).
Galatea huserar på en sjätteplats, med nästan 19 miljoner liter (minus 1%) (MA 3.9%).

Motsvarande lista vad gäller ölförsäljning så toppar Carlsberg Sverige AB även där, drygt 66 miljoner liter öl som de har levererat till försäljning hos bolaget. Den siffran motsvarar drygt 94% av deras totala försäljning och drygt 27% marknadsandelar. Topp tre är samma gäng här och i samma ordning, närmast följt av Kopparbergs Bryggeri AB och Galatea.
På försäljningslistans topp 100 öl så ligger ju två stycken Spendrups-öl, Mariestads och Norrlands Guld, i topp. Närmast följt av Sofiero från Kopparbergs. Först därefter dyker det första Carlsberg-ölet upp, Falcon Export. Och på plats nio och tio dyker två stycken Pripps-öl upp. Ändå så leder Carlsberg totalligan!?

Multibev (Solera) är än så länge en liten aktör i detta gäng, men finns med på både den totala listan och öl-listan. I båda fallen har det skett en markant ökning av deras siffror sedan fjolåret. På ölsidan från 14 144 liter till nästan 2 miljoner liter! En ökning med nästan 14 000%!! Vad jag kan se på deras hemsida så har de bland annat Grolsch, Peroni och Ängöl i sin portfölj. Ölsidan står dessutom för drygt 78% av deras totala försäljning på Systembolaget. Marknadsandelarna är än så länge få, under 1%.

Några folkkära leverantörer som visar på positiv utveckling.
Oppigårds ligger på en tionde plats och har ökat med 5.7%.
Brill & Co ligger på fjortonde plats och har ökat med 3.8%.
Wicked Wine ligger på femtonde plats och har ökat med drygt 20%.
Poppels ligger på sjuttonde plats och har ökat med hela 52.3%!
Remmarlövs Gårdsbryggeri ligger visserligen långt ner på listan, men ökningen med 78% är imponerande.

Det finns även "negativa" siffror också för några av våra välkända leverantörer, bland annat så har Great Brands AB tappat 44%.

Länk till Systembolagets statistiksida.


Försäljningstatistik för Systembolaget, var handlar vi mest?

$
0
0

I vilket län handlar invånarna (och tillfälliga besökare) mest på bolaget?
Om jag slår ut det på antalet invånare/län så framkommer en klar "segrare", en liten överraskning för min del. Det är framför allt de "små" (invånarantal beräknat 2017-09-30, källa Wikipedia) länen som har de högsta genomsnitten!

Det län (tredje största), eller snarare Region, där det handlas allra minst kan det dock finnas en naturlig geografisk förklaring till dåliga siffror. Där har inköpen av öl på Systembolaget minskat med 1.4%, detta trots att jag under året besökte en av de lokala butiker.

Jämtlands län (färre än 150 000 invånare) toppar listan, både vad det gäller inköp av öl och samtliga varugrupper sammanslagna. Min första tanke var att detta borde påverkas av säsongsbunden vinterkonsumtion, då många turister besöker Åre och omgivande skidanläggningar. När jag kollar upp det olika kvartalsrapporterna så kommer denna fundering omedelbums på skam. Det är framför allt under sommarhalvåret som den stora konsumtionen sker. Genomsnittet för Jämtland ligger på 53 liter öl och nästan 95 liter totalt/invånare. Kan det vara så att det är många norrmän som shoppar i Jämtland?

Värmland ligger närmast i statistiken/invånare, dit åker det väl definitivt en del norrmän och handlar, eller? Hur som helst, 47 respektive 84 liter/invånare är siffrorna för Karlsta-töserna.

Ett annat "säsongsbundet" län, Gotland visar dock på tydliga toppar i samband med deras högsäsong, sommaren. Detta genererar totalt ett genomsnitt på 32.5 liter öl/invånare och 69 liter totalt placerar Gotland på en tredje plats i snittet på totaltabellen, inte illa av Sveriges minsta (färre en 60 000 invånare) län.

Vad är det då som orsakar de vikande siffrorna i Skåne? Kan det vara så att många skåningar (totalt 1.3 miljoner) föredrar att åka utomlands och köpa sina alkoholhaltiga drycker? Under 2017 så handlade Skåningarna endast 12.5 liter öl och 30.6 liter totalt/invånare hos Systembolaget, en solklar bottenplacering i tabellen, även om det ligger högt upp i totala inköpsmängder.

Mitt egen län, Stockholm, toppar givetvis mängdmässigt inom samtliga varugrupper (utom Cider & blanddrycker), men utslaget per invånare så genererar bara 22.6 liter öl/invånare en placering rätt långt ner i tabellen. Även om jag slår samman alla varugrupper (48.4 liter/invånare) så förbättras inte den placeringen mer än nödvändigt.

sidan på två av detta web-dokument så finns den totalsammanställningen för länens konsumtion på Systembolaget under 2017.

Alf listar - fjolårets bästa nya ölhändelser

$
0
0
Det dök upp en hel del nya öl, evenemang och krogar under året, alla har inte varit ens bra men några har fastnat i mitt ölfiskenät. Jag har försökt att kort sammanfatta 2017, med några av höjdpunkterna.

Nya öl från betrodda producenter;
Brekeriet Rhubarbe och Lusse Lelle, ekologiska och väldigt speciella. Funkade inte för alla, jag älskar bägge två.
Brouwerij de Molen Not For Sale Ale Craft Lager - mitt favoritprojekt i ölbranschen fick ny stil och ny producent. Skummar en hel del, men smakar som en bra hantverkslager.
Dugges/Stillwater Mango Mango Mango - förälskade mig i denna mango-bomb i Växjö. Har tyvärr inte druckit den så ofta sedan dess.
Frequency Beer Works Stockholm Style IPA 08 - ett "nytt" bryggeri, men gamla betrodda medarbetare och en lyckad start.
Fullers Past Masters 1905 Burton Ale - en gammal öl i ny tappning. Jag har väl varit rätt återhållsam i mitt omdöme om de tidigare PM-ölen jag testat, men denna föll mig mycket väl på läppen.
Evil Twin (Poppels) Imperial Biscotti Break - dök ju upp på burk (var det 2016 kanske) men sen lagom till Nöjesguidens festival så stod Jeppe där i Poppel-montern och krängde denna härliga gamla favorit.

En helt ny bekantskap dök upp under SBWF2017.
Pax Brygghus Pax Dexter Ingefära Lime Saison - det var kärlek vid första smakprovet och Pax fortsätter att imponerar.

Några "nya"ölställen dök upp under 2017.
Mikkeller Bar Stockholm - efterlängtad comeback som också fungerade i verkligheten.
Zum Franziskarner - ny ägare i samma lokal, Stene lockar både nya och gamla gäster till Zumen. (OBS Stängt på grund av renovering under januari 2018, planerad återöppning är den 24/1-2018).
Frequency Taproom - bakfickan på Bierhuis, där huserar Frequency. Inte bästa stället, men en skön cross-over-bar.
Uppsalas nya pubar - när jag körde min runda (under kulturnatten) så hann jag med att besöka 4 nya ställen, sedan dess har ytterligare minst ett ställe slagit upp sina dörrar.

Lite roliga nya event;
Stockholm Brewers Festival Katarina Kegger - mycket väl genomfört och bra utställare. Körde även en Halloween-fest på NCB (som jag inte besökte).
Nynäshamns Ångbryggeris 20-årsfest - jag var givetvis där, ett av regionens bästa bryggerier. De förtjänade bättre väder men det blev mycket skoj ändå.


Alf testar - ny folksuris från Brekeriet, hos Folk & Friends

$
0
0
Trots att det var "release" för ölet Field Trip i lördags eftermiddag så fanns det ett drygt trettital tickningar registrerade på Untappd redan innan första glaset tappades upp från fatet hos Folk & Friends Kungsholmen (måste lägga till vilken numer, då det snart ska öppnas en till F&F, på Södermalm).
From Skåne With Love!

Jag var inte på plats redan då utan dök upp först någon halvtimme senare, rätt lagom mycket folk i lokalen då. Bland andra Brekeriets lillebror André Ek och Andreas Jaeger från Brill & Co. Något senare dök även Untappd-bekanta Ann-Louise och Roger upp. Lite besviken över att jag missade Lars och An från Belgodeli, som dök upp efter det att jag lämnat lokalen.

Victor jobbar hårt bakom baren.

Jag började med att testa lördagens färskaste release-öl, Field Trip.
Den är registrerad som en Berlinerweisse på Untappd, en ölstil som historiskt sätt har passat mig mindre bra. Men precis som julölen Lusse Lelle så överraskar denna bw mig väldigt positivt.
Jag testade min sista flaska av Lusse Lelle kvällen innan och då hade den redan tappat en del intensitet i saffransdoften, smakmässigt var den minst lika bra som tidigare.

I Field Trip har bröderna Ek använt passionsfrukt som huvudingrediens, något som inte luktar lika intensivt men smakintensiteten är nästintill explosiv, givetvis i positiv bemärkelse. En lagom syrlighet passar mina smaklökar alldeles utmärkt, en rakt igenom väldigt lyckad folksuris!
Skål på dig, André, bra jobbat!

Testade även Brekeriets Picnic Sour Ale, men den hamnade djup i bakvattnet efter utflykten, en bra folkis i den bästa av världar, men inte riktigt samma klass här.

Köpte med mig två flaskor hem för flasktest i lugn hemmiljö, kanske blir en mer djuplodande recension på den i framtiden.

Svenska småbryggerier satsar på tysk mässa!

$
0
0
International Green Week
Loggan lånad från hemsidan.

Gröna Veckan, eller Grüene Woche som den heter i original, i Berlin är troligtvis världens största livsmedels/konsument/jordbruksmässa, rimligtvis också den mest långlivade. Sedan premiären 1926 så har Grüne Woche gått av stapeln 86 gånger.
Årets mässa startar nu på fredag, 19 januari 2018 och pågår i tio dagar, till den 28e.
Messe Berlin ligger i stadsdelen Westend och har en total utställningsyta av 160 000 kvadratmeter, fördelat över 26 stycken mässhallar.
Messe Berlin, bild lånad från; Av Taxiarchos228 - Eget arbete, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27202646

Under 2016 så var där 1600 utställare från hela världen, fördelade över drygt 100 000 kvadratmeter, med sig hade drygt 100 000 stycken produkter av olika slag och ursprung. De drog till sig i runda slängar 400 000 besökare!

Men varför skriver då jag om detta på min ölblogg?


Under årets mässa kommer dessa besökare få möjlighet att prova svenskproducerad hantverksöl, då föreningen Sveriges oberoende småbryggerier skickar ner sin mobila ölcontainer, den som under de tre senaste somrarna har agerat bar på Spritmuseums uteservering Ölbryggan.
När den står på Djurgården, Ölcontainer med många kranar.

Tjugofem (25) kranar med öl från sju olika svenska bryggerier. Från Möllys Craft Beer, Nääs Gårdsbryggeri, Närke Kulturbryggeri, Oppigårds Bryggeri, Poppels Bryggeri, Qvänum Mat & Malt och Sahlins Brygghus.
Bryggerierna kommer att ha personlig representation på plats, men fördelat över olika tidsperioder. Närke, Nääs, Oppigårds och Sahlins är på plats första veckan och Möllys, Qvänum och Poppels andra veckan. Men ölen kommer det finnas från samtliga alla tio dagar.

Satsningen för att öka möjligheterna till export görs tillsammans med Jordbruksverket, som ett led i myndighetens satsning på den svensk livsmedelsproduktion.

Citat från pressreleasen; Det är ett helt logiskt samarbete. På mässan presenteras svensk mat och svensk öl sida vid sida och kan upplevas tillsammans. Hantverksölet har de senaste åren tagit sig in i finrummet som måltidsdryck, säger Berith Karlsson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier och fortsätter, Vi är otroligt stolta över vår hantverkstradition och vi har öl av ypperlig kvalitet och bjuder på både innovation och tradition. Det hoppas vi att tyskarna kommer att gilla.
Även om inte Gruene Woche på något sätt är en renodlad ekologisk mässa, så uppfattar jag det som att en viss inriktning år det hållet ändå finns.
Bland de deltagande svenska bryggerierna så är ju Poppels, Qvänum och Oppigårds certifierade för produktion av eko-öl.

I innehållsförteckningen över de ölen (totalt 55 fat) som kommer att skickas ner till mässan så finns bland annat följande öl med. (denna text kommer att uppdateras när jag fått den infon)

Edit; Här kommer ett första utdrag av vad de svenska småbryggerierna kommer att ha med sig.
  • Nääs: DIPA, IPA, APA, Pale Ale
  • Oppigårds: Amarillo, New Sweden, Dalalager EKO, Weissbier
  • Närke: Örebro Bitter, 2xBock Grandios Manipulator, Pors och Tvärs, Hello! my name is Hampus (m ekologisk hampa)
  • Möllys: Golden Shower, Möllys Brownie m vanilja och hallon, Möllys goes Tropicana


Vad jag kan se på mässans hemsida så kommer inga andra ölbryggerier att medverka. Kiviks musteri är dock där. Tyvärr verkar det inte att gå att söka på öl/beer för att vilka inhemska och utländska bryggerier som deltar. Det blir att kolla upp land för land.
Här ett litet ölrelaterat urval av det som jag grävt fram.
Den belgiska montern innehåller en del öl vad jag kan hitta, av totalt 21 produkter i deras monter så är tio stycken öl. I den svenska montern finns totalt 41 produkter och i den norska är de 75 stycken, varav minst två är bryggerier (för mig okända). Bland andra Rodebakk Gårdsbryggeri, som brygger ekologiska farmhouse ale.
Flest produkter kommer givetvis från värdnationen Tyskland, drygt 3200 stycken. Jag har inte plöjt igenom den listan, men jag misstänker att det bör finnas med några bryggerier.

Jag kommer  tyvärr inte att kunna åka ner till Berlin, det får bli ett annat år.

EDIT - Jag har fått tilläggsinformation från Martin Odh (Kommunikatör hos småbryggerierna).
En länk till en komplett lista över ölrelaterade utställare;


Alf testar - ölimportören/leverantören Glasbanken

$
0
0
Första gången jag hörde talas om Glasbanken var under Stockholm Beer & Whisky 2017, var då fram och snackade som hastigast med de som stod i montern utan att närmare sätta mig in i deras affärsidé. Strax innan hade jag läst om ett nytt lagförslag som snurrade runt på remiss, det handlade om förändringar i reglementet för nätbutiker som säljer alkohol i Sverige (se länkar längst ner i inlägget).

I förra veckan så drog Glasbanken ändå till slut igång sin verksamhet, med fri frakt första helgen som morot för nya kunder. Jag kollade in på hemsidan i senaste laget, på söndagen, och hittade då ett antal intressanta produkter. Tre stycken öl och ett bryggeriglas från Brekeriet.

Lite hetsigt så drog jag omgående iväg en beställning på en förpackning av vardera öl/glas. När jag sedan bläddrade vidare i sortimentet så hittade jag ytterligare 4 stycken öl. La därför in ytterligare en beställning, återigen 1 flaska/öl.

Tyvärr så kollade jag inte upp mina adressuppgifter, som lades upp automatiskt (via Klarna) då jag i det läget ännu inte skapat något konto. Tydligen hade jag där blandat ihop två olika adresser, en nästan helt korrekt hemadress men med postnummer kopplat till arbetsadressen. Något som skulle komma att orsaka vissa smärre leveransproblem (helt självförvållat).

Två stycken orderbekräftelse dök upp i min mail, och förväntningarna var satta i rörelse. Fyra dagar senare nåddes jag av sms-avisering för bägge mina paket. Personlig förvirring uppstod när uthämtningsstället som angavs var i närheten av jobbet snarare än min hemadress (som jag trodde att jag angett!?). Glad i hågen dök jag dagen efter in på postens företagscentrum (nära jobbet) med kolli-id i tron att jag skulle få hämta ut mina paket där. Jag lämnade lokalen tomhänt!
Några timmar senare fick jag fick jag besked att PostNord styrt om mina paket till det korrekta utlämningsstället, där det första paketet redan fanns på plats och det andra "var på väg".
Väntade tills dagen efter (lördag) utan att få någon avisering på det andra paketet, valde ändå att uppsöka Hemköp i Solna Centrum för att hämta ut mitt paket, med god hjälp av tjejen i kassan lyckades jag även lokalisera och kvittera ut även mitt andra paket!

Där stod jag då, lycklig med min båda paket. Lite skrymmande emballage gjorde att de inte gick ner i min dramaten-vagn, därför passade jag på att packa upp innehållet och lägga de välpackade produkterna löst i min vagn. Konstaterade att samtliga överlevt transport utan synliga skador, inget läckage i alla fall. Dessutom innehöll lådorna lite lull-lull i form av en bunt glasunderlägg, varav ett var direkt kopplat till en av mina produkter.


Negativt?
  • Rejält inslagna produkter med bubbelplast, men löst liggande i halvfulla lådor.
  • Dyrt. I jämförelse med de produkter som finns på systembolaget så är det genomgående dyrare.
  • Hemsidan; Kontakt-länken sitter lite dumt nere i högra hörnet. Dessutom hade jag svårt att hitta info om fraktkostnaden.
Positivt?
  • Snabba puckar, både med bekräftelse och leverans.
  • Bra personlig återkoppling via e-post, om de frågor jag haft.

Jag skickade några frågor inför detta blogg inlägg och fick raska svar från Axel på Glasbanken.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Fraktfritt första helgen, och hädanefter för alla beställningar över 999 kronor. Hur mycket kostar frakten för mindre beställningar?
Axel, Glasbanken (A, GB); För hemkörning till dörren så tar vi 99 kronor, för leverans till distributörens utlämningsställe så tar vi 89 kronor. Det finns en länk i sidfoten, Köpinformation, på hemsidan.

ATOÖ; Det har skrivits en del om de priser ni har, några öl är avsevärt dyrare än att köpa från Systembolaget, hur tänker ni där?
A, GB; Vi har inriktat oss i grunden på ett sortiment som inte finns i vanliga fall på Systembolaget, och vi ser oss inte som en konkurrent till systembolaget utan som ett komplement. Men det betyder som du sett inte att vi helt struntar i produkter som man på något sätt kan köpa via Systembolaget, vi gillar goda grejer och tycker vi en öl passar in i vårt sortiment så köper vi gärna in den, speciellt från svenska bryggerier som annars kanske har svårare att nå ut i hela landet. 
Att vi behöver ta ett annat pris än systembolaget har troligtvis att göra med att vi måste handla med helt andra volymer än dom gör och kanske snarare köper in produkter för ett snarlikt pris dom kan sätta som pris ut till kund. Så vissa produkter kan helt klar vara billigare på Systembolaget. 
Jag har sett att det diskuterats prissättningen av våra varor och vi försöker ligga i en klass som matchar våra konkurrenter idag som Tex. Boxbeers vad det gäller fraktpriser, sortiment och produktpriser. 
Vi har varit igång i ca 1,5 veckor så mycket kan fortfarande ändras med tiden!


ATOÖ;Är jag inte nöjd med era priser så måste jag ju inte köpa produkten hos er!
A, GB; Precis, det är ju faktiskt så att man får välja själv där som kund vilka öl man vill handla hos oss och Systembolaget. Men om man nu kan plocka ner en Orval samtidigt som man ändå köper sin Speedway stout eller Hoppin Frog Stout (Som inte finns på Systembolaget)  t,ex. Så finns det iallafall som alternativ. 
Just Orval har inte varit någon jag haft i mina lokala butiker på länge och tycker det hör lite till att man som ölbutik har den i sortimentet om man har möjlighet (sådan fin klassiker), så det är kul att vi har den på lager tycker jag personligen även om den ligger lägre i pris hos Systembolaget!

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Prisjämförelse på de produkter som jag nu köpte hos Glasbanken, och de öl som finns hos Systembolaget.
ÖL / Pris hos Glasbanken / Pris hos Systembolaget / tillgänglighet hos Systembolaget.
  • Orval / 45 kronor / 27.90 kronor / finns i tre (3) butiker, kan gå att beställa styckvis.
  • Saison Dupont / 35 kronor / 24.90 kronor / beställning 24 flaskor 
  • Vuur & Vlam / 39 kronor (burk) / 28.90 kronor (flaska) / beställning 24 flaskor
  • Cocoa Wonderland / 45 kronor / 34.90 kronor / beställning 12 flaskor
------------------------------------------------------------------------------------------------

ATOÖ; På minst en av de produkter jag beställde och fick levererade så fanns en klisterlapp som anger "Importerat av Det belgiske huset", mellanhand eller er firma?

A, GB; Vissa utav våra leverantörer sätter på klisterlappar på sina öl för att visa vart ifrån dessa är köpta, bland annat då De Belgiske Huset som är en utav våra leverantörer/grossister.
ATOÖ; Danmark eller Sverige?
A, GB;  Vi är ett danskt bolag i grunden och vårt lager ligger strax utanför Köpenhamn, just för att göra det hela lagligt och regelrätt. Vi som har grundat och nu arbetar på Glasbanken är svenskar.

Tack till Axel och Glasbanken för leverans och svar på frågor!

För den som är nyfiken på ovan nämnda lagförslag om näthandel med alkohol så följer här lite länkar.
DS-2016:33

Vilka remissinstanser?

Några av de inkomna remissvaren, från;
Folkhälsomyndigheten

IOGT-NTO

Tullverket

Skrivelse från Nätvinhandlarnas branschorganisation, sammanfattar de inkomna remissvaren.



Inför Nöjesguidens Ölmässa 2018

$
0
0
Nu på lördag, den 27/1, så går årets upplaga av Nöjesguidens Ölmässa av stapeln på Kägelbanan, Södra Teatern, vid Mosebacke (Södermalm, Stockholm) bara några stenkast från Omnipollos Hatt.


Klockan 13.00 slår dörrarna upp och på insidan finns några gamla utställare;
  • PKLK
  • Gamla Enskede Bryggeri
  • Great Brands
  • Stockholm Brewing Co
  • Åre Bryggcompagni
  • Sigtuna Brygghus
  • Nordic Kiwi Brewers
  • Värmdö Bryggeri
  • Sundbybergs Köksbryggeri
  • Fjäderholmarnas Bryggeri
  • Gotlands Bryggeri
  • Södra Maltfabriken
  • det kan tillkomma fler utställare...

Men också många nya, några helt nya för min del;
  • Macken
  • Burgsviks Bryggeri
  • Alskute Bryggeri
  • Hop Shed
  • Dunder och krut
  • Lagunitas
  • Captain Lawrence

Kägelbananär ju ny som mässlokal för Nöjesguiden, tar max 700 besökare, fördelat på en stor och en liten salong.
Förutom öl och mat utlovas i år också live-musik!

Jag lär vara där och hänga på låset som vanligt, vi ses väl där!

Alf besöker - Nöjesguidens Ölmässa 2018

$
0
0

Ny lokal, ett enda långt pass och flera nya utställare och ny glaspolicy med sköljstationer istället för glasbyte, men annars var mycket sig likt.
Biljetterna sålde slut tidigt veckan före mässan, och på mässans Facebook-sida dök det upp rätt många efterlysningar på just den varan, många som glömt att köpa typ.

När jag tidigare år besökt det tidiga passet så har det varit rätt lugnt, något färre besökare. På Kägelbanan så fylldes lokalen ganska tidigt på eftermiddagen, dock aldrig till någon kaotisk nivå. Den tvådelade lokalen funkar även om passagen mellan inte var ultimat. En väg gick via trappor upp till whisky-loungen (och herr- och dam-toaletterna, handikapp-WC fanns i markplan). I markplan så gick vägen via in- och utpasseringen, där det blev lite trångt emellanåt.

I stora hallen fanns scenen, där gjorde Josefin och Sandra en live-inspelning av nästa avsnitt av Veckans Ölhäng med gäster. Under den tiden jag var kvar så spelade ett band live-musik, det kan ha varit minst ett ytterligare live-framträdande senare under kvällen. För de utställare, Åre Bryggcompagnie och Södra Maltfabriken, som hade sina montrar på golvet precis nedanför scenkanten så var det nog lagom härliga perioder.
Under hela tiden jag var där så kördes, precis som tidigare år, DJ-vald musik i högtalarsystemet.

I den lilla hallen fanns förutom ölmontrar också korv. Jag köpte med mig en påse ölkorv med hög köttprocent och vild råvara, framför allt björn var riktigt god.


Till väsentligheterna, ölupplevelserna, finns det något att berätta om? Det tycker jag definitivt, några nya bekantskaper som överraskade positivt och några betrodda producenter som levererade över förväntan.

En av lördagens mest positiva överraskningar för min del var när jag såg att Värmdö Bryggeri hade apterat sin monter med tre stycken klassiska cask-handtag, och visst hade de för avsikt att under dagen/kvällen servera Real Ale.

Dock var inte utrustningen riktigt intrimmad från start och det dröjde ett tag innan de kunde börja dra i spakarna på allvar. I väntan på det så testade jag deras nyhet Semla, med en småtrevlig kardemumma-ton, men mer en kul grej än ett gott öl.


Här följer lite bilder från eftermiddagen. Inte nödvändigtvis i samma ordningsföljd som de inmundigades under dag.
Robin hade stark och ekologisk startlinje i Gamla Enskede-montern, bland annat denna nyhet under namnet Sju Brunnars Brown Ale 4%. Namnet har tydligen någon koppling till lokal kyrkogård, där det finns både väg och stig med samma namn. Jag gillar ju hans öl, denna BA är härligt mild och mjuk hela vägen, en av mässans bästa enligt mig!

Bryggeriet Redchurch drack jag en del av för några år sedan på pub i Stockholm, den har varit rätt svårtillgänglig sedan dess. I torsdags så invaderade de Bishops Hornsgatan, ett evenemang som jag tyvärr missade. Men jag hade vissa förhoppningar om att Great Brands skulle ha med sig några öl från dem i sin monter. Under parollen "Can is king" så hade Jugge & Co dukat upp ett välfyllt burkbord, därför höll jag på att missa de fyra flaskorna som stod i mitten.
Urban Farm House är en serie lite surare öl från detta brittiska bryggeri, och de överraskade mig väldigt positivt. Testade två stycken plommon-surisar, den fatlagrade var suverän!

Redan tidigt under dagen så slog det mig att andelen tjejer/kvinnor som besökte årets mässa var lite högre än "normalt". Några av dem var dessutom uppmärkta med runda små klistermärken och/eller brunvita tygkassar med emblemet "Ölgäris" på.
Tjejsnack!
Ett mycket positivt inslag bland den annars så typiskt mansdominerade mässbesökaren.

Nynäshamns Ångbryggeri flaggade sent omsider om att det skulle närvara, både i personlig form och ölmässigt. Två tunnor med ofiltrerade Pickla och Landsort, strategiskt placerade vid ett sköljbord (senare fick de ett eget utställarbord).

Nordic Kiwi Brewers var givetvis på plats, några fatöl och några burkar från deras nya satsning, den enda burk jag testade var Tutti Frutti DIPA, som smakade mer nötcreme än frukt.
Dessutom hade de med sig pajer från NZ Craft Pie, jag avnjöt en Chili paj tillsammans med en Trippie Hippie (från fat).


Testade även Don't call me Brett på fat, alla med klart godkänt resultat.

Apropå burköl så testade jag Mashing up the world (Sigtuna/Bronx) i den formen under SBWF2017, nu fick jag möjlighet att testa den på fat. Jag gillade burken och fatet var ändå bättre.

Bland nykomlingarna var det bland annat två stycken bryggerier från Gotland, Alskute Farm & Brewerys Levide Pils är en trevlig blek pilsner.

Hop Shed hade med sig några spännande provbrygder på burk, jag gillade verkligen deras Golden DIPA.

Återigen grabbarna från NKB, här i samtal med smålänningarna från Åre, i mitt glas hade jag NKBs samarbete med grannen Södra Maltfabriken, Black Kiwi.
En bra cascadian dark, med ett lite en touch av det exotiska.
Poppels var också på plats, med sin samarbetsöl de gjort med Alefarm och All in Brewing. En farmhouse ale som inte infriade mina förväntningar fullt ut.

Tillbakablick till min första mässöl 2018, det fick bli Flädersour från Stockholm Brewing Co. Jag testade även deras Serenity Now, mest för Seinfeld-kopplingen då Gose sällan passar mina smaklökar allt för väl.

Jag avslutade min eftermiddag mörkt och starkt, återbesök hos Alskute för att testa deras Breakfast Stout. Klart godkänd utan några våldsamma ovationer.

Passade givetvis på att testa årets version av Barrel Aged Ten Fidy, den är minst lika bra som förra året. I år lyckades jag beställa några burkar, väntar ivrigt på leveransbesked.
En mer svensk fatlagrad stout, Mr Cocoa från Fjäderholmarnas Bryggeri. Jag vet fortfarande inte riktigt vad det är, men något stämmer inte överens med mina känsliga censorer. Visst finns fatkänslan där, men mjäkigt!?

Sent under eftermiddagen så fick Värmdö äntligen fart på sina handdragna cask-handtag, när jag väl fick mig ett smakprov så var det nästan tomt, men en liten skvätt fick jag mig till livs ändå.
Inte den bästa real ale jag smakat, men de får ändå en guldstjärna i min bok för tanken.
Riktig Ale från Värmdö!

Stort tack till Pelle och NG-gänget som återigen arrangerar en trevlig ölmässa, och personalen på Kägelbanan som slet för att vi gäster skulle få en härlig mässupplevelse.
Tack även till alla utställare!

Hämtpizza, på väg från Hatten.

På vägen hem från Kägelbanan/Mosebacke Torg så svängde jag in på Hatten för en öl och lite hämtpizza, nummer tretton blev det denna gång. Den klarade sig hela vägen hem utan att tappa allt för mycket kvalitet.

Alf möter - An Delanghe från Belgodeli

$
0
0
Första gången jag hörde talas om Belgodeli så var jag lite skeptisk, det var på den tiden när jag fortfarande gärna sa "Jag tycker inte om belgisk öl!". Omnämnandet skedde i samband med att jag besökte fredagspuben på Sigtuna Brygghus, vilket kanske låter lite konstigt. Den naturliga förklaringen låg i att Lars Landeman då jobbade på brygghuset, och han berättade om sitt sidoengagemang för just Belgodeli. Som ju dessutom inte bara handlade om öl då.
Det var först långt senare som jag någorlunda ens förstod vad det hela handlade om egentligen.

Sedan dess har jag vid oregelbundna tillfällen träffat Lars, numer inte ute i Sigtuna, och även hans charmerande partner An Delanghe. Inte sällan i samband med mina allt mer frekventa besök på Internationella Pressklubben, som ju är en av flera återförsäljare av de produkter som Belgodeli importerar.

Jag stämde möte med An på Internationella Pressklubben (Skrubbe-torsdag) med förhoppning om att fördjupa min kunskap om belgisk öl i allmänhet och få veta mer om Belgodelis verksamhet kopplat till den i synnerhet.
Och frågan om Belgodeli hade utvecklats på samma sätt i Australien.....

Vi satte oss vid ett fönsterbord i loungen.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); An, du är ju ursprungligen från Belgien. Vilken del, Flandern eller Vallonien?
An Delange, Belgodeli (AD,B); Jag är uppvuxen i by strax utanför Brygge, det vill säga den nordvästra delen av Flandern.
(messenger-fråga) ATOÖ; Har du sett filmen "In Bruges"? (handlar om två irländska gangsters som gömmer sig i staden, det dricks en del öl vill jag minnas) Ger den en bra återspegling av staden.

(messenger-svar) AD,B; Det var ett tag sen nu, men jag känner givetvis igen många platser.


ATOÖ; Hur kom det sig att du hamnade i Sverige? När?
AD,B;Efter avslutade språkstudier (svenska och engelska) vid universitet i Gent, så ville jag åka till Australien på utbytesår, men det landet fanns inte med i det utbytesprogrammet. Andrahandsvalet innebar självklart ett utbytesår i Sverige. 
Väl i Sverige träffade jag Lars, som varit i Tyskland som utbytare med samma organisation. När jag flyttat tillbaka till Belgien efter utbytesåret och jobbade i Bryssel så fick han tjänstledigt 5 månader för att läsa nederländska vid universitetet i Gent. Därefter åkte han tillbaka till Sverige och jag flyttade efter februari 1989.
------------------------------------
ATOÖ; Fundering i efterhand; Vad hade hänt om An istället åkt till Australien? Hade den australiska ölmarknaden varit lika välkomnade för belgisk delikatesser? Hur hade den svenska belgo-kulturen sett ut nu? 

------------------------------------
ATOÖ; Belgodeli körde igång 2005, vilka var de första kunderna? Någon stammis som fortfarande är kvar? Första producenten ni importerade?
AD,B;NK var första delikatesskunden, första ölen (Ename Cuvée 974 från Brouwerij Roman) gick till Systembolaget som fortfarande är storkund. Hanna från Lilla Barkaby kom in tidigt i bilden, Pressklubben var inte med från allra första början.

ATOÖ; Ursprungligen hade ni andra delikatesser (ost) än "bara"öl, men numer inte. Hur kommer det sig?
AD,B;För mycket jobb och för liten efterfrågan på den svenska marknaden.

ATOÖ; Utbildad Sommelier på Restaurangakedemin, fanns det någon öl-del i den utbildningen då? Numer verkar det som ölen har fått en del utrymme i den utbildningen.
Det fanns tydligen tankar hos dig på att köra Öl- och ost-provningar?
AD,B;Tyvärr har det inte blivit av att hålla några öl- och ostprovningar. När jag gick utbildningen, hösten 2005-hösten 2006, så var det en (1) förmiddag där det pratades öl, väldigt liten del av hela utbildningen.

ATOÖ; Någon egen favoritost?
AD,B; Mögelostar är jag inte förtjust i. Men Oud-Brugge (framför Prestige-varianten), Chimay Grand Cru, färska getostar som t.ex. Saint-Maure och Brillat-Savarin, det är gott!
ATOÖ; Ost, sellerisalt och senap? Alle tre eller bara två? (c/o Hops) Bästa Icke-belgiska ölosten?
AD,B;Hemma kunde använde antingen senap eller sellerisalt, aldrig att vi blandade senap och sellerisalt. Min favorit är ost och senap!


ATOÖ; Belgodeli har en imponerande importportfölj, bryggerier både från Flandern och Vallonien. Jag har fått för mig att det finns en del missämja mellan de två landsdelarna. Hur ser samarbetet ut mellan bryggerier? Hur "trogen" sin landsdel är belgaren när han köper öl?
AD,B; På mindre orter och hos äldre bryggerier är det fortfarande vanligt att man håller sig till ett geografiskt närområde. I städerna, hos nya bryggerier och bland yngre konsumenter är man mer öppen för att dricka eller samarbeta mer nationellt och internationellt.

ATOÖ;Renlärliga belgare, många som försöker kopiera de klassiska stilarna, i Sverige och annorstädes. Saison som innehåller konstiga saker. En personlig favorit är Pax Dexter Ingefära Lime. Jag körde den parallellt mot Saison Dupont, och insåg då att klassiskt fortfarande är bättre!
AD,B; Jag föredrar en traditionellt stilren saison

ATOÖ; Många nätbutiker, konkurrensen hårdnar..... Belgoklubben? Jag köpte en flaska Saison Dupont från Glasbanken...
AD,B;Näthandeln är nog bra för bryggerierna, men..... Med just Belgoklubben råder samförstånd så att inte våra produkter krockar vid lansering hos Systembolaget respektive Belgolådan.


ATOÖ; Jag skriver ju ofta om ekologisk öl, bland annat om just belgisk eko-öl [länk]. Elke Aerts bok om belgiska eko-ölproduktion. På systembolaget finns "bara" två stycken ekologiska belgiska öl listade.... av 183 belgiska öl totalt på bolaget.

Citat från hemsidan; Utgångspunkten för oss har främst varit att hitta små familjeföretag som tillverkar högkvalitativa produkter hantverksmässigt och utan extra tillsatser. Ett fåtal större företag har också engagerats tack vara sina väletablerade och mycket uppskattade produkter.
ATOÖ; Brasserie Duponts Saison Biologique (en av två eko-öl på bolaget) är en av mina favoritöl alla kategorier. Bland övriga bryggerier, hur mycket eko produceras?
AD,B;En mer krävande bryggprocess (inköp, planering, själva bryggningen) och begränsat intresse hos konsumenterna gör att många bryggerier avstår från att brygga ekologiska öl. Dupont var en pionjär och har flera ekologiska öl i sin portfölj. 
Även Brasserie Caracole har några. Men nu växer efterfrågan, även i Belgien.
 

ATOÖ; Du har i nuläget tio stycken bryggerier, välkända namn som Brasserie Dupont, De Ranke, Brasserie Artisanale de Rulles, Brasserie de la Senne och Gueuzerie Tilquin. Men också några mindre namnkunniga (i alla fall för min del) som Brasserie Caracole och Brouwerij Contreras. Du har en väldigt personlig kontakt med både bryggare och deras familjer.
AD,B;Det är så jag jobbar, helst inte genom någon administrativ "säljare" utan direktkontakt med fotfolket. Det underlättar att jag kan prata med dem på deras eget språk också, både nederländska och franska.

ATOÖ; En naturlig samarbetspartner i Sverige är Brill & Co (där Lars numer jobbar)? Var det genom Lars som det samarbetet startade.
AD,B;Jag jobbade en del med dem redan innan, Brill började sälja Saison Dupont på flaska till krog för ett antal år sedan. I takt med att både Brill, Belgodeli och ölmarknaden har växt har försäljningen till krog ökat och numera säljer Brill en stor del av Belgodelis sortiment till krog, både flaska och fat
ATOÖ; Det finns ett gäng krogar med mer eller mindre renodlad belgisk inriktning, men numer når väl dina produkter även ut på mer mainstreamställen?

AD,B;Jo, så är det, inte minst tack vare samarbetet med Brill & Co så har jag fått en bredare kundkrets, dessutom spridd över större delar av landet.

ATOÖ; Bästa återförsäljningsstället (krog) 2017?
AD,B; Pressklubben!

ATOÖ; Intresset för belgisk öl? Ökande, minskande eller konstant? Kundkrets? Mest ölnördar eller växande Svensson-intresse?
AD,B; Jag har öl i portföljen för både mainstream- och nördmarknaden. Zinnebir finns just nu i alla butiker, Saison Dupont säljs på ett stort antal krogar – mainstream-marknaden för dessa öl ökar medan nördarna vill ha Tilquins Pinot Noir.

ATOÖ; Belgodelis hemsida?
AD,B; Hänger kvar sedan starten, men jag använder mig numera främst av andra kontaktytor, inte minst via Facebook-sidan.


Under samtalets gång så drack vi givetvis öl som köpts in via Belgodeli. Vi började med Saison d'Erpe-Mere från Brouwerie de Glazen Toren. Sen fortsatte jag med en Guldenberg från Brouwerij De Ranke medans An drack en Taras Boulba från Brasserie de La Senne.
Förutom An så deltog även Belgodelis fyrbenta kontorsassistent Blanka i kvällens aktiviteter, men hon fick nöja sig med vattenskålen och hundgodis.

Blanka spanar efter matte, som är i baren.

Stort tack till An, och Blanka, för trevligt umgänge och samtal, och givetvis alla goda öl du importerar!

Alf firar - sex år som ölbloggare!

$
0
0
Siffran 6 på teckenspråk

Siffran 6 har alltid följt mig genom livets irrfärder, av tio siffror i mitt personnummer så är fem stycken just en sexa. Kommentaren "Oj, vad många sexor!" hör jag rätt ofta, jag brukar svar "Jo, jag är ju rätt halvsexig!". Jag har ingen tvättbrädemage, jag har ett sexpack!


Det finns numerologiska system som översätter nummer till bokstäverna och annan innebörd än siffrans ursprungliga. [KÄLLA; Wikepedia om numerologi)
Siffran 6 motsvarar bokstäverna "F, O och X", en liten räv har nog allt bakom örat.
Nyckelord för siffran 6 är "Reaktion och Ansvar". Vet inte riktigt hur jag ska reagera på detta, jag är ju rätt måttligt ansvarsfull.
Inom matematiken [källa; wikepedia] är siffran 6 ett semiprimtal, det första perfekta talet, ett superymningt (alternativt kolossalt ymnigt) tal. Sexan är även känd som ett Armstrong- och Schrödertal.

Därför var det väl rätt logiskt att jag den sjunde februari 2012 fick tipset (av en kollega) om att jag borde starta en ölblogg. Och nu sex år senare så sitter jag fortfarande här och yrar, i skriftlig form, om öl och andra relaterade ämnen.

Mina tidigare kalas har firats med glada pubrundor och inte hade jag för avsikt att bryta den traditionen i år, Förra året så senarelades firandet med en dryg vecka, och pubrundorna flyttades istället tillfälligt till Malmö. Årets jubileumsdag inföll på en lill-lördag, med efterföljande arbetsdag, något som inkräktade en del på mina partyplaner.

Dessutom föll det sig så väl att jag dagen innan (den SJÄTTE!) fick ett sms från systembolaget angående de beställningar jag la i torsdags och fredags, allt fanns klart för avhämtning! Skulle jag kanske istället stanna hemma och fira med Barrel Aged Ten Fidy och en damsugare?
Dammsugare!

Ett tag funderade jag också på att lura med mig en gammal klasskamrat, som indirekt låg bakom att jag började blogga. Men Tomas skulle fira frugans födelsedag just denna dag, toffelhjälte som han är (tur för mig att jag är singel).

Pubrundan blev av likafullt, tog sikte på den härliga ölduon OT/Akkurat (två tredjedelar av den heliga öltriangeln där Hatten också ingår). På Oliver Twist fanns nämligen fatöl från Redchurchs Urban Farmhouse-serie, dock ingen av dem som jag med stor glädje testade under Ölmässan på Kägelbanan förra helgen. Nu visade det sig att Tartelette var minst lika god som plommonölen.

Vid bardisken lockade de tre Real Ale-kranarna med öl från Skebo och Saltaire.
Triple Chocoholic från den sistnämnda är en ny favorit.

Funderade på att testa även Brännskär på cask, men jag valde i de läget att vandra vidare ner till Hornsgatan.
Nils Oscars hade premiär för sin nya ofiltrerade Granat, en Amber lager som var riktigt trevlig. Beställde in en portion Cajun Chicken Fingers för att tysta min knorrande mage. Till den valde jag att dricka en tidigare oprövad öl från Alvinne, Cuvée Sofie.

På Untappd är den listad som 10%-ig, men på Akkurat var den bara 8%!? Ölen var hur som helst klart godkänd, även om kombinationen med maten inte var perfekt.

Efter det så var det dags att börja röra på mig norrut, närmare hemmet. En planerad avstickare in på Mackinlays för att testa Omnipollos Dimma, följdes upp av Storm King från Victory.
En inte helt lyckad avslutning skulle det visa sig. Dimman var lite för lätt, jag älskar inte humlebränna men den här var lite för tunn. Storm King var om möjligt ändå tunnare, en småtråkig karaktärslös imperial stout.
Sista ölen!
Jag hade vissa planer på att ta genvägen via Sundbyberg och besöka onsdagspuben på Köksbryggeriet, men då jag inte hade föranmält mig och kände mig lagom berusad som det var, så valde jag att ta bussen hem.

Det blir en fristående fortsättning på fredag/lördag, med avsmakning av de nyheter (Krakatau från NCB och Chai Yeti från Great Divide) som inhandlades i tisdags.


Alf besöker - Wicked Day, vintern 2018.

$
0
0
Importören Wicked Wine hade ju tidigare ett samarbete med Hotell Amaranten på Kungsholmen och då ordnades där med jämna mellanrum sortimentsprovningar.
Igår så var det dags för Clarion Hotell Amaranten att återigen inhysa alkoholhaltiga drycker från Wicked, av många olika stilar i sina lokaler. Under stora delar av måndagen så serverades det öl, vin och sprit (och korv) till särskilt inbjudna (inklusive mig) besökare. Gästskaran var stor och orsakade en del trängsel, inte minst vid ölhörnan. Som jag tidigare märkt vid dessa sortimentsprovningar så är det många unga människor, kanske branschfolk från universitetens nationspubar.

En förvarning är på sin plats, jag tog en del bilder. Några få hyfsat bra, några mindre bra och några oanvändbara. Jag skyller på trängseln. Jag plockat ut några mindre bra och lägger upp några av dem i detta inlägg tillsammans med de bästa bilderna jag lyckades knäppa under eftermiddagen.

Bland de första som jag stötte på när jag anlände vid fyra-tiden var en välbekant ölpersonlighet från andra sidan Atlanten.
Jonathan Henderson, gör reklam för Founders

Han känner igen mig från de gånger (bland annat på Chicken Bar, numer tyvärr nedlagd) vi träffats under hans återkommande Stockholmsbesök. Den sextonde februari så är det release för deras senaste Bourbon Stout på systembolaget. Nu är det Canadian Whisky-fat som stått för lagringen.
Bättre än Kentucky!
Kanadicken har en avsevärt mer aggressiv bourbon-ton både i doft och smak, den funkar dock mycket väl för min del (bättre än KBS).
Uppspelt fotograf = skakig bild

Bland de som serverade öl fanns även en engelskspråkig representant för Sierra Nevada på plats, dock inte fullt lika välbekant för min del. Det var han som fick servera mig dagens första smakprov, Sierra Nevadas nya DIPA, Hop Bullet.

Hop Bullet
Passade även på att testa Narwhal, den är bättre än vad jag minns den. Har varit måttligt förtjust i den tidigare.


I WWs europeiska portfölj finns ju bland annat några bra Draak-öl, men denna Baptist hade jag aldrig tidigare testat. En god Blonde (finns även som Wit), men den finns bara i krogsortimentet än.
Från Van Steenberge.
Mr Mohawk var inte på plats, men väl ett gäng av hans öl. Jag testade Lushious IPA New England Style. Den orsakade ingen som helst humlebränna i min hals, bara småtrevlig.

Lushious NEIPA eller?

Jag reflekterade inte över Bigfoots närvaro på Sierra-bordet så mycket, innan jag la märke till att etiketten såg lite annorlunda ut än fjolårets?
Lite ljusare, eller?
Givetvis så var det årets modell som fanns med (även om det stod 2017 i programmet) på provningen.

Jag testade självklart, och visst är den sig lik också i år! Bigfoot 2018 kommer på systembolagen den 20e april.

Jag avslutade kvällen med min Founders-favorit Backwood Basterd, ruskigt god öl, som inte fotades denna gång.

Träffade en av medarbetarna från bästa puben vid Brommaplan, Sorbon, under kvällen. Han berättade spännande nyheter, håll ett extra öga på deras Facebook-sida framöver.

Kul att träffa Wicked-gänget igen och en mycket välfylld provning. Utan några större överraskningar.

Viewing all 809 articles
Browse latest View live