Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Alf firar - många dagar som ölbloggare!

$
0
0
Jag har i och för sig inte bloggat om öl samtliga av dessa dagar, men jag har hunnit med en hel del under dessa 48 tusen timmar.
Första inlägget las upp på eftermiddagen/kvällen tisdagen den 7 februari 2012.
Sedan dess har jag publicerat nästan 900 inlägg och drygt 230 000 sidvyer har registrerats (tack!).

Igår - lördagen den tjugonionde juli 2017 - så var det dags att fira KK (2K eller tvåtusen)  inlägg!

Min vana trogen gav jag mig ut på stadens gator, som en helt vanlig ölnörd, för att både äta och dricka lagom mycket men extra gott!

Väderprognosen för lördagen tydde på hyfsat soligt och inget tegn, vad åassar väl då bättre än att ta en liten färjetur ut till Stockholms närmaste skärgårdsö. Det var fler än jag som tänkt liknande tankar, färjan var mer än välfylld när den ankom bryggan precis utanför öns bryggeripub.

Även puben var välbesökt denna soliga dag, men jag lyckades både beställa och få en sittplats inomhus. Körde en 4-glas flight där höjdpunktera låg i de två samarbetsölen. Archipelagose (Tempel Brygghus) och Dessert Island (Öde Bryggeri). Mycket gott, både mat och dryck.
Sen var det lagom dags att ställa mig i kön utanför och invänta returresan till Slussen. Inte fullt lika många passagerare på denna resa.

Jag hade tänkt käka något på Zum Franziskaner, men väl där var fortfarande så pass mätt efter lunchen, så jag nöjde mig med två öl.
Pickla Pils från Nynäs
Återtestade även den weissbier som verkar vara husöl på Zumen. En klart godkänd weiss från Tucher.
Stene i rörelse.....

För att få lite motion så tog jag sedan en avstickare ut till Hammarby Sjöstad och Nya Carnegiebryggeriet. Dumt att busshållplatsen hamnat så långt bort! Sommarens första besök på deras härliga uteservering genererade endast en öl, Fläderwit. Så mycket fläder och ändå så mycket öl!
Efter det började CC väsnas alltför mycket med uppvärmningen inför kvällens quiz, och jag längtade tillbaks till Franziskaner-Stene.
Väl tillbaka så hittade jag snart en lyckad mat/dryckkombination. Jag ville gärna testa huset egna akvavit, som Nils Oscar bränner speciellt för dem. Det fick bli en liten rackare till den halstrade rödingen med rökveteölsås, till den rekommenderade Stene en Veteöl.

Som skrivet - en mycket lyckad kombination, det faktum att akvaviten inte serverad iskall utan bara kall är något jag uppskatter extra.

Efterrätten blev också en lyckad kombination av fast och flytande njutning.
Rabarberpaj med vaniljsås och jordgubbe vid sidan om, och en Skebo Herrgårdsporter.

Jag hade planerat ytterligare ett pitstop på vägen hem, men jag kände mig rätt nöjd med dagens aktiviteter och åkte raka spåret hem istället.

Väl hemma plockade jag fram en Fatamorgana ur kylen och satte mig på föreniningens uteplats i kvällssvalkan.

En lagom avslutning på en lyckad jubileumsdag i det goda ölets och den läckra matens tecken.



För några veckor sedan firade en sveriges äldsta/bästa (fortfarande aktiva) öblogg Ofiltrerat sitt tioårsjubileum, vi får se om jag håller på så länge (drygt fyra å kvar).



Alf testar - Milk Stout Nitro från Left Hand Brewing

$
0
0

KEEP COLD * POUR HARD!
Denna Nitro-stout var för några år sedan en personlig favorit, både på fat hos Oliver Twist och ur flaska hemma. Då var den hyfsat lätt tillgänglig i beställningssortimentet, ett 6-pack för under två hundra kronor. Men så hände något - plötsligt så var den inte ens svårtillgänglig på systembolaget.

Sex-pack!


Förklaringen visade sig vara relaterad till logistik och färskhet, bäst före datum tog slut innan flaskorna han lämna importörens (Great Brands Sweden) lager. Där stod de dessutom förpackade i lådor om tjugofyra flaskor, som i samband med beställning måste packas om i sex-pack.....

Det dröjde inte så länge innan ölen återigen var beställningsbar, men då med kollikrav på tjugofyra flaskor. Jag har ju minst en kamrat som med lätthet skulle kunna dela en sån låda med mig.
Trots detta så blev det inte av att beställa, det vill säga - fram tills häromveckan.

Jag kollade av med Darren på Great Brands, och visst hade de Nitro inne, hyfsat bra bäst före datum (23/12-2017) var det på lådorna dessutom. En privatimportsförfrågan skickades omgående in och offert (36 kr/flaska = 101.41 kr/liter) för en låda (á 864 kronor) godkändes.
Väl värd 36 kronor!
Via Facebook-gruppen "Vi snackar Öl" lyckades jag hitta ytterligare tre intressenter och snart var lådans innehåll (ännu ej levererat) jämt fördelat.

Lådan!
Väntan på leverans kändes olidlig, men så till slut så dök lådan upp! Samma dag dök tre törstiga samköpsdeltagare upp för att hämta ut sin andel och senare samma eftermiddag var det dags för mig att återstifta bekantskapen med Milk Stout Nitro America's Stout från Left Hand Brewing.

Jag valde att nyttja det soliga eftermiddagsvädret för att avnjuta min första flaska på föreningens uteplats. Den hade stått i kylen på jobbet under eftermiddagen, men rätt snart insåg jag att den inte var fullt ut så nedkyld som vore önskvärt.
Godkänt!

Kan det ha varit temperaturen som gjorde att upphällningen inte funkade fullt lika bra som den brukade - trots att jag använde samma glas som tidigare!? Trots detta så lyckades jag skapa en godkänd skumkrona.
Beercapart!

Kapsylfokus
Ryker ur skummet!?
Även om temperaturen inte var helt perfekt så finns allt med som förväntas finnas där, dock inte in i kaklet. Nästa flaska skall jag se till att servera vid rätt temperatur.


Alf spekulerar - puburunda i Stockholm med vänner från annan stad

$
0
0


Jag skrev ett inlägg om pubrundor i Stockholmför tre år sedan, det har ju hänt en del i stan sedan dess.

Den klassiska pubrundan (pubcrawl) har väl många testat vid minst ett tillfälle. Troligtvis helt spontant, när man tröttnar (eller om personalen tröttnar på mig) på ett ställe så vandrar man vidare till nästa och så vidare.

Men för en seriös ölnörd så finns det givetvis behov att planera och strukturera inför en bra runda.
  • Vilka är det som ska gå? Du själv? Kompisgänget (regelbundet lr gamla)? Utsoknes lr lokala? Ölnördar eller inte?
  • Hur mycket? Fyllerunda eller finsmak?
  • Tidsrymd? En heldag eller tre timmar? En helg eller en vecka?
  • Vad? Kultur och historia eller renodlat?
  • Prisklass? Stor stark eller Delux-tour?
  • Mat? Pubburgare eller 3-rätters?
  • Transportlogistik? Promenera, kollektivtrafik, taxi, bil?

Min stad är Stockholm och här har jag ett antal olika rundor.

Om jag skulle planera för att underhålla ett gäng vänner på tillfälligt besök (från annan stad/annat land), alla är inte hardcore beergeeks, men några är det. Någon ”gillar inte öl” men kan nog övertygas…. Jag har tre dagar (fredag, lördag, söndag) på mig att visa det bästa av det mesta av min ölstad, vad väljer jag då?

För att möjliggöra smidigast möjliga transportlogistik så ser jag till att samtliga deltagare har varsitt ”busskort” (SL-Access). Även om jag gärna förordar att man promenerar rätt mycket i samband med dessa rundor, så kan avstånden ibland bli väl långa.

DAG 1 - FREDAG
  • Klockan 12.00 LUNCH; Vi besöker en av stadens renodlade folkölsbutiker, Folk & Friends på Norr Mälarstrand. Äter NZ Craft Pies och dricker folköl till. Klappar på hunden Chewie och njuter av utsikten.
  • Klockan 14.00 SYSTEMBOLAGET; Besöker Stockholms vinkällarbutik i PK-huset (fredagsrusning!?). Valfritt att handla….. Passar på att besöka NK Ölbar.
  • Klockan 15.30; Besöker Mikkeller Bar Stockholm
  • Klockan 18.00 MIDDAG; Pressklubben, belgisk öl och god mat!
  • Klockan 21.00 KVÄLLSRUNDAN; Monk’s Wallingatan, Man in the Moon, Bierhaus.

DAG 2 - LÖRDAG
  • Klockan 10.00-12.00 BRUNCH; Babajan Bar, exotiskt med bra ölmeny (alt. Kalf & Hansen, ekologiskt Mariatorget).
  • Klockan 13.30 SÖDERMALM; BrewDog Södermalm, Stockholm Brewing Co, Katarina Ölkafé, Oliver Twist, Bottl3.5hop,  kanske en avstickare till Hammarby Sjöstad och uteserveringen på Nya Carnegiebryggeriet.
  • Klockan 16.00 KULTUR & SMÅBRYGGERIER; färjan från Slussen till Djurgården, besök på Spritmuseum och Ölbryggan.
  • Klockan 18.00 MIDDAG; Spritmuseums eminenta restaurang. Oberoende Svenska Småbryggerier står för dryckjomet.
  • Klockan 21.00 KVÄLLSRUNDAN; Zum Franziskaner, Bishops Arms, Tritonia Ölverkstad, Monks Porter House i Gamla Stan.
DAG 3 - SÖNDAG
  • Klockan 12.00 LUNCH; Vi besöker Omnipollos Hatt, enda staden där denna krog finns (än så länge). Käkar pizza och dricker god öl.
  • Klockan 14.00 SKÄRGÅRDEN; Färjan (kostar pengar, knapp 60 minuter t&r) till Fjäderholmarna för ett besök på bryggeripuben (bryggeriet).
  • Klockan 18.00 MIDDAG; Akkurat, världens bästa pub! Live-musik under söndagskvällar. Avslutar där!
Klockslagen är givetvis inte absoluta, mer ungefärliga riktmärken, beroende på antalet deltagare så kan ju bordsbokning vare mer eller mindre nödvändig för middagarna.

En halvdagsutflykt ner till Nynäshamn, med mat på Kroken och bryggeribesök, kan ju också vara ett alternativ. Men kollektivresan tar ju runt 130 minuter T&R.....
För lite mer kultur, ett besök på Fotografiska med måltid......


Blandade ölfoton - sommaren 2017

$
0
0

Sommaren 2017! Jag är ju i min natur inte någon stor sol- och värme-dyrkare, men denna sommar har i mitt tycket varit lagom varm. Och det har fallit lagom lite regn (även om planeten nog skulle behöva några droppar till).
Det som varit ut över det vanliga med denna sommar (vädermässigt) har istället varit vindarna! För visst har det blåst mer än vanligt, eller? Inga orkanstormar, men hård vind mest varje dag.

Men jag är ju inte här för att skriva om sommarvädret utan om alla mina sommarbilder. Många foton blev det, både inne och ute, hemma och på krogen. Nästan lika många öl har avnjutits och sommaren är inte ens slut än.

Helgas eko-brygd från Qvänum

Kongero 2015, en Svelgare från Uppsala!

Return of the Nitro!

Gjutjärnsöppnare i brytläge och motsol...... i flaskan en gammal dansk-rysk kejsarstout.

Ständig solnedgång i landet Fatamorgana
Till mörka öl använder jag gärna kamerafiltret "Dynamisk monokrom" - svart-vitt kallar jag det för.
Bee Cool and Hard!
Att belysa ljusa öl underifrån ger ofta en härlig effekt.
Upphällning i underljus!
Alf tycker om Saison, självklart måste Alf ha ett bryggeriglas från sitt favoritbryggeri!
Nytt bryggeriglas - gissa bryggeriet....!

Session-IPA på Månen
När jag sitter vid bardisken på Omnipollos Hatt så är det lättare att hålla kolla på upphällningen.
Upphällningspaus på Hatten!
Morgondagens bryggeri har jag följt länge, men först nyligen fick jag tag på en av deras öl - en riktig Hipster-öl! Folkölstyrka (köpt på Folkölsbutiken på Hornsgatan), med både riktigt bröd och jästkultur från surdegsbröd, givetvis är den ekologisk.
Hipster-folkis!


Mitt första besök i denna butik som ligger några stenkast från Akkurat.

Apropå nya ölglas - jag har länge längtat efter ett eget Sierra Nevada-glas, via Barshoppen så fick jag äntligen tag på ett. Visserligen i formen "Shaker", men det funkar ju för att dricka Pale Ale ur!
Svävande kapsyl......
I samband med beställningen av ovan avporträtterade shaker-glas inköpts också ett glas från Great Divide. När det testades så kom min gamla nyckelrings-kapsylöppnare (gåva från Manker) från samma bryggeri väl till användning.
Dags att bryta upp!


Yeti upphälld i nya glaset


Nu var inte Yeti den enda stora, starka och mörka ölen som testades i sitt bryggeri-shakerglas.

Stone Brewings Imperial Russian Stout kryddad med Chai, från 2015! Tyvärr så har jag bara en flaska kvar av den!
Äkta belgisk trappist-tripel, i bryggeriglas!

Sensommarens första fredagspub i kyrkan i Sundbyberg bjöd bland annat på dessert i form av Tryffel rullad i bryggeriet egen Lasse i gatan. Jag valde att dricka husets egna small batch-tripel till, en gudomlig kombination!
With cherry on the side!
Mycket gott har jag ätit och druckit i sommar!

I samband med mitt besök i Sundbyberg så svängde jag givetvis förbi Nybergs Torg, fick tyvärr en lite obehaglig överraskning där.
Ny regi!?
Nya stället verkade inte vara igång än, men det stod Gränges på sidan av huset, kanske ny sponsor.....

Vad händer nu när sommaren går över i höst?
Planering pågår inför årets SBWF, det kommer troligtvis innebära en återkomst av gästbloggaren.
Inventering pågår också av ölgarderoben (listar den på Untappd), bör kunna generera ett inlägg.


Alf testar - Fullers på Queens Head

$
0
0
Häromdagen så fick jag en inbjudan från Evelina på Arvid Nordqvist, som bland annat importerar och distribuerar ölen som vi känner som Fuller's.

Ville jag komma till puben Queens Head på Drottninggatan och testa några av Fuller's exklusiva höstlanseringar.

Jag anmälde givetvis intresse och i onsdags var det dags att återbesöka QH igen för första gången på rätt länge. Mina förhoppningar inför var att det skulle kunna finnas åtminstone en öl på pubens Real Ale-cask-kran.

De öl som utlovades var Past Masters 1905, Imperial Stout, Old Winter Ale, Vintage Ale och Imperial IPA - alla utom den sistnämnda har jag testat i någon form tidigare, öl av hög Fuller's kvalitet. Det såg rätt lovande ut helt enkelt.

Det visade sig vara endast flaskversioner som vi (en liten grupp nyfikna testpersoner) skulle få testa under kvällen, men det är ju inte fy skam.

Först ut var en Old London Ale i deras Past Masters serien, den bygger på ett Burton Ale recept från året 1905. En mycket trevlig Old Ale där alkoholen är förrädiskt väl dold, trots en kraftfull karaktär. I slutet av testet så doftade jag på slatten och kände en behaglig lakritsdoft.

Past Masters 1905
Detta är den åttonde årgången av Past Master, jag testat några av de tidigare men ingen av dem har tilltalat mig fullt så mycket som 1905 gör.
Den förtjänar ett mycket bättre foto än det enda som togs, därför lånar jag ett proffsfoto från bryggeriet.

Den gav ett mycket bra första intryck av de ölen som skulle testas under kvällen.

Efter den succéstarten togs kapsylen av flaskan på Fuller´s senast katalogtillskott - en Imperial IPA. En IIPA som ska påminna om en kraftfull amerikansk IPA. Humlesorterna är dock klassiskt brittiska (Goldings, Target och Fuggles), det är dock mer rikligt förekommande i receptet än vad annars brukligt är i brittisk IPA. Men det är inte humlen som har den mest framträdande rollen i min upplevelse av denna öl, utan sötman. Den känns dock lite tunn i kroppen, trots sina 10.5 procent. Men klart intressant.
Dubbelt så mycket humle....?
Deras kejserliga Stout är ju en återkommande goding, på intet sätt bäst i sin klass men trygg i sin karaktär.
Impad Stout
Nästa öl var flaskad endast två veckor innan vi fick testa den, så här är inte bottle conditioningen helt färdigutvecklad än.
En oerhört snygg öl, som kommer tjäna mycket på att att få fylla flaskan några månader till innan den släpps på bolaget. Kan förbättras ytterligare genom något/några års lagring hemma. Nu hamnade den dessutom direkt efter två stycken alkoholstarkare och kraftiga öl i turordningen, något som också kan ha påverkat upplevelsen.
Kvällens sista öl kändes också den malplacerad i turordningen, Old Winter Ale är deras återkommande vintervärmare på lite drygt 5% abv, ingen stor öl ens under bästa förhållanden. Men en lättdrucken julöl som passar det svenska julbordet.

FAKTARUTA;
ÖLNAMN - STIL - ABV - PRIS - RELEASEDATUM (Systembolaget)
  • Past Masters 1905 - Old Ale - 7.9% - 39.90 kr - 2017-09-08
  • Imperial IPA - IIPA - 10.5% - 64.90 kr - 2017-10-20
  • Imperial Stout 2017 - Imperial Stout - 10.7% - 64.90 kr - 2017-11-03
  • Vintage Ale 2017 - English Strong Ale - 8.5% - 64.90 kr - 2017-12-08
  • Old Winter Ale 2017 - Julöl - 5.3% - 27.90 kr - 2017-11-01

Samtliga flaskor är i storleken 500ml.

5 slattar
Tydligen så är Sverige deras största exportmarknad, flera av deras öl säljer bättre här än de gör hemma i England.
På plats hos Queens Head så fanns förutom folk från Arvid Nordqvist också två representanter för Fuller's - Will Theakston och Michael Campbell-Lamerton (exportmanagers för Europa)
Förutom de ölen som testades så pratade vi en del om bland annat pubdöden i England.....
Will och Michael efter provningen
Efteråt så testade jag pubens välfyllda Chark/Ost-talrik med en Black IPA från Fuller's, en klart godkänd kombination.
Ost & Chark!

När väl efter att ha testat dessa flasköl kom ut i baren igen så såg jag att de hade ESB på Cask-kranen, men när jag väl kom mig för att testa den så var den ur "funktion" (rengöring pågick).

Stort tack till Evelina, Will, Michael och personalen på Queens Head för en mycket trevlig provning.

Alf testar - Fuller's Past Masters 1905

$
0
0
Häromveckan skrev jag om en provning jag var på med fem kommande nyheter från Fuller's. Idag - fredagen den åttonde september - så kommer den första av dessa öl på systembolaget.
Jag har testat en hel flaska nu och hur funkade det jämfört med det smakprov jag fick härom veckan?

BRYGGERI; Fuller's Smith & Turner, Griffin Brewery 
ÖL; Past Masters 1905 Old London Ale
TYP; Burton Ale/Old Ale
NATIONALITET; Engelsk
BATCH; ?
FÖRPACKNINGSDATUM; ?
BÄST FÖRE; år 2021
IBU; (låg/mellan)
ABV; 7.9%
FÖRPACKNING; mörk glasflaska 
VOLYM; 500ml
PRIS; 39.90 kronor (79.80 kr/liter)
TESTDATUM; 2017-09-07
RELEASEDATUM; 2017-09-08 (på Systembolaget) 
ARTIKELNUMMER; 99918
ANTAL FLASKOR; 13 000 stycken (tillfällig nyhet)
GLAS; Teku, passar bra, två upphällningar.

Jag drack en flaska av Fuller's ESB till middagen innan testet, inte för att jämföra, men ville ha en god måltidsdryck.
ESB


Hur klarar jag då av att följa upp sensationen från tidigare provningen av kvällens huvudföreställning? Till att börja med så går det väl så där....

En härligt djup karamellröd färg med god transparens, och med en liten försvinnande vit skumkrona.
Initialt väldigt många söta bär i doften, när temperaturen stiger dyker lakritsen upp.
Den kalla serveringstemperaturen ger ett väl hårt metalliskt inslag i den annars behagligt maltsöta smaken. Här hjälper dock temperaturhöjningen till att slutligen lyfta fram mer bärkarameller (lingon och jordgubbar).
Det dyker upp en mycket angenäm efterbeska, som gjuter lagom olja över den ljuvliga sötheten.

En mycket snygg och välsmakande klassisk brittisk old ale (söt Barley wine). De åtta procenten alkohol är väl infiltrerade i ölets karaktärsdrag utan att någonsin ta överhanden. Klart prisvärd öl, jag kommer definitivt köpa några flaskor.

Urklipp från importörens produktblad.

För varje nytt recept som tagits fram på Fuller’s sedan 1845 har varje bryggmästare skrivit ner sina recept i den handskrivna ”Book of Brewer’s”. Varje år går man tillbaka för att upptäcka ett nytt recept och i år har valet fallit på en Old London Ale från 1905. Denna limiterade upplaga släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment 8 september.

Alf besöker - Kulturnatten 2017 i Uppsala

$
0
0
Det var länge sedan jag var i Uppsala, jag missade till exempel årets öl & whiskyfestival. Och det har hänt en del i stadens krogutbud sedan jag senast var där. Minst fyra stycken nya och bra krogar med ölrelevans.Det var dock en musikupplevelse som slutligen gjorde att jag tog tag i planerna på ett återbesök i min närmaste storstad - det tar nästan 40 minuter med tåget från Stockholm Central.
Ja, normalt så tar det inte längre tid än så att färdas med SJ denna korta sträcka, men lördagens resa tog avsevärt längre tid att nå slutdestinationen. Närmare bestämt drygt två timmar!
När jag anlände så hade jag både träsmak och led av svår kissnödighet, därför blev det en hastig promenad bort till ett av de ställen jag planerat att besöka. Tanken hade varit att avsluta kvällen hos vännerna på Tilltugg, nu fick det bli första stoppet, en Miss Behavin, Ost- o Chark-talrik och ett välbehövligt toalettbesök.

med kaprisbär - överraskande goda sådan!

Det hade ju varit ändå närmare att från tåget hasta till mitt nästa stopp under kvällen. Bishops Arms Uppsala ligger ju på gatan som heter Bäverns Gränd, alldeles precis vid stora busstorget. Nu fick det istället bli kvällens andra besök.
Stor lokal med klassisk Bishops-interiör. Det första jag ser när jag kommer in är dock glasskåpet där Cask-faten står (eller kommer att stå), där intill börjar också den välvda bardisken. Jag sätter mig i den ändan, vid det fyra klassiska pumphandtagen - bara ett av dem är laddad.
Klassiska Cask-kranar
Snakehead IPA från Uppsala Brygghus

Ett hyfsat BA-standardutbud på fatlistan, det som stod ut lite grand var den senaste tillskottet på den lokala bryggerifronten. Fyra fatöl från Uppsala Brygghus, jag valde att testa Snakehead IPA. En mycket god IPA, mycket apelsin och med härligt grapefrukt-sting i beskan.
Brygghuset släppte fyra öl mitten av förra veckan, jag har än så länge bara testat denna IPA, men den får klart godkänt betyg.
Uppsala Brygghus (bild lånad från deras pressrelease)

Det är en typisk Bishops-krog, med lite extra lull-lull i form av Cask-kapaciteten.

På S:t Olofsgatan 23 låg tidigare Pipes of Scotland som jag gärna uppsökte i samband med besök i Uppsala, senast jag var där så var den nedlagd. Det var först när jag nägrmade mig adressen som jag insåg kopplingen till Bierhuis något senare uppstått.
På vägen upp hade jag på Pilsner.nu (Mauro) sett en ölbild från Bierhuis, föreställande den romfatlagrade versionen av Piraat från Van Steenberge. Den ville jag givetvis testa och så blev det också, lite fel i turordningen med en så pass stark öl så pass tidigt på kvällen, men det fick gå. Bra smakade den ju dessutom, oerhört mycket rom i både doft och smak - på ett väldigt positivt sätt. Förärades med helgens bästa ölfoto.

Piraat på bardisken

Pirat på bordet.

Bryggeriet Ångkvarn dök upp på stadens Öl & Whiskyfestival förra året och veckan efter så öppnade de sin bryggeripub. Denna pub ligger nere vid ån (östra sidan), några stenkast från Fyristorg där livemusik - bland andra Among Lynx - spelades under kulturnatten.
I anslutning till Bäverns Gränd, samma gata som Bishops härbärgerar på (fast i andra änden). Under promenaden dit så fick jag användning för mitt paraply och därför var det lite extra mysigt att komma in på deras krog. Stor och öppen lokal, med en lite avskärmad matsalsdel, en lång vinklad bardisk. På griffeltavlan fanns bara bryggeriets egna öl. Jag testade deras American Brown Ale, lite lätt efter Piraaten senast, men en ok brown ale.
American Brown Ale
Det fanns ett fat med öl från Nääs, här fanns dessutom de fyra ölen från Uppsala Brygghus på fat.
Men jag valde att gå vidare med en flasköl från West Coast Beersmiths. Jag feltolkade namnet på ölen, trodde att det var en Quad, namnet anspelar snarare på antalet olika humlesorter i bryggningen. Den var riktigt trevlig sak.
Pratade med bryggmästaren om deras verksamhet, och det faktum att det senare i september/oktober kommer ner till Nybryggarmontern på SBWF2017. Jag fick dessutom tips om att Tap Beer Bars låg bara något stenkast bort på andra sidan ån.
Inte en quad, men god ändå!

När jag lämnar Ångkvarn så har regnet tilltagit och men jag tar mig över ån, och ganska snart hittar jag fram till Tap Beer Bar på Drottninggatan, Uppsalas allra senaste tillskott på ölhimlen.
Även här är det välbesökt, men jag lyckas ändå hitta en liten yta vid bardiskhörnan närmast dörren, alldeles vid griffeltavlan med tap-listan.
Tämligen omgående fastnar mina blickar på nionde raden där det står Ali & Baba, en Imperial Stout från Brouwerij de Molen. 


En väldigt torr och stark rackare, med tydliga spår av lakritsrot. I vimlet skymtar jag en av stadens ölprofiler Johan "Portersteken" Lenner och väluppfostrad som jag är så sicksackar jag mig fram och hälsar. Samtidigt så hör jag en låt av Among Lynx, funderar om det är i barens högtalarsystem eller live från torget?
Tap Beers Bar ser bra ut, lite Mikkeller-känsla över lokalen, väl värt att besöka.

Jag avslutade kvällen mörkt hos Tilltugg med fyra olika spanska stouts. Först en flaska Brandy-fatlagrad Apokalypse från Reptilian. Klart godkänd Imperial Stout även om lagringen inte känns av allt för mycket.
Sen plockade bartendern upp sitt First Aid Kid, en mixlåda med tre små medicinflaskor fyllda med lite olika Stout från De Calavera.
Den längst till vänster är originalet, men det var flaskan längst till höger som jag fann mest tilltalande. Är dock lite osäker på identiteten på de två övriga flaskorna. Jag vet att det finns en "Swedish Vodka"-, en "Mexico"- och en "Bushmil"-version. Vodkan ska ha blå text på etiketten, så den borde inte vara med i denna samling....

Tågresan hem fungerade enligt planerna, det var en mycket nöjd, lätt berusad och duktigt trött som tumlade in över tröskeln hemma strax efter midnatt i söndags morse.


Alf gör reklam - Not For Sale Ale

$
0
0
Jag har ju skrivit om detta ölprojekt -Not For Sale Ale - vid ett flertal tillfällen på bloggen, men det finns alltid utrymme för mer.


100% av vinsten går till kampen mot modernt slaveri och till offer för trafficking via organisationen Not For Sale!
Mästerligt bryggd av Brouwerij de Molen, valt till ett av världens bästa bryggerier!
Not For Sale Craft Lager är en GOD öl på riktigt!

Beställ via Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/dryck/ol/not-for-sale-ale-8948403
Artikel nummer: 8948403
Finns också att beställa för restauranger och barer hos Galatea www.galatea.se/produkt/not-sale-ale-craft-lager/ och Martin & Servera.

Bild och text är hämtade från nyhetsbrev/FB-sida.



Alf möter - Stene Isacsson på Zumen

$
0
0
Under sommaren 2017 så slog det ned en smärre bomb i lilla öllandet Sverige;
"Stene Isacsson säljer Akkurat"
Det var nog många med mig som satte ölen i vrångstrupen i samband med detta. Varför?
Stene har ju aldrig varit ensammen ägare, men varit Akkurats galjonsfigur, som ofta syns på bägge sidor om bardisken och uttalar sig i krog-/Akkurat-relaterade frågor i sociala medier.

Nu valde han ju att inte försvinna från den stockholmska krogscenen, knappt ens att han lämnar Södermalm. Han har numer tagit över en av stadens mest klassiska ölpang, under namnet Zum Franziskaner så har det funnits en krog i Stockholm sedan medeltiden (typ), den nuvarande adressen intogs redan 1622. Den nuvarande fastigheten byggdes i början av 1900-talet.
Hmmmm, Falcon och Zeunerts.....

Och den första juli 2017 så tog Stene - samarbete med Sven-Åke "Bagarn" Andersson - över verksamheten.

Jag träffar Stene i baren en tidig torsdagseftermiddag för att snacka lite om Zumen.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Tanken att lämna Akkurat har ju figurerat hos dig ett längre tag har jag förstått. Fanns det någonsin några funderingar på att lämna krogbranschen helt och hållet?
Stene Isacsson (STENE); Jo, visst tänkte jag tanken. Det är lite kul att vända blad på det där sättet och framtiden verkligen blir helt öppen.
Jag tror dock att efter noga övervägande så var dragningen till krogen för stor för att helt byta bana. Jag tror också att det är svårt att hitta något som är mer varierande än att driva krog.
Listan på saker jag gjort som kroganställd är nästan oändlig.
Däremot kände jag att jag inte kunde tillföra så mycket mer på Akkurat. Det hade blivit 22 år nu i höst och jag kände verkligen att det var dags för någon typ av förändring i mitt liv.


ATOÖ; Fanns det några funderingar på att starta om på annan plats - i Sverige eller utomlands?
STENE; Jag har ju alltid älskat New Orleans och någonstans närdes en dröm om att flytta dit och köra krog där, men det fanns inte riktigt utrymme för att genomföra det.
Det gick faktiskt så långt så att vi var nere och började kika på boende och krogkoncept.

ATOÖ; Varför blev det just Zum Franziskaner?

Närmaste busshållplatsen, åt bägge håll.
STENE; En klassisk krog, med härlig inredning och i en underbar miljö.
Jag har dessutom alltid gillat kultur och gamla saker.
Utsikten är absolut trevligare än från Akkurat där man bara ser ner i Söderledstunneln.
Nu är de dessutom färdiga med fasadrenoveringen och snart skall bygget på Skeppsbron vara klart också. Jag tycker att Stockholm förtjänar att ha denna gamla pärla i riktigt bra form och ser det som en stor utmaning att få chansen att driva den.


ATOÖ; Mat och dryckesutbudet, hur kommer det att se ut?
STENE; Matmässigt blir det klassisk svensk/tysk husmanskost. Vällagat med bra råvaror. Sådant folk känner igen men även en del nyskapande och kanske bortglömda rätter.
STENE;Ölmässigt blir blir det hantverksmässigt producerad Tysk och Svensk lageröl.
Jag har fortsatt samarbetet med några favoriter som Nynäsgrabbarna och Andreas Gänstaller.
Vi har även Spezial från Bamberg fast på fat vilket är ascoolt. På sikt kommer vi utöka antalet kranar ( från 7) till kanske en 10-12 med sedan får det räcka. Men det är en nödvändighet att få in något mer tyskt, något från vännerna på Oppigård, Nils Oscar och Skebo och kanske någon gästkran.
Flasksortimentet är ganska litet men innehåller både svensk samt en del privatimporterat tyskt.
Vi har inte så mycket plats i baren så det kommer fortsätta ligga på en 10-15 flaskor.
Sedan har vi vår egen hussnaps, Zumens Aquavit, som Palle destillerade år oss. Där ingår bl.a. en Gueuze jag blandade redan 2003. Det är fantastiskt att en del av spriten innehåller den sista brygden från Oud Beersel.


Fat-leverans från Nynäshamn.
Fina flasköl!

Här hittar ni menyn på hemsidan.

ATOÖ; Häromveckan var det live-musik inne hos grannen Skeppsbaren, kommer ni att sätta upp någon scen på Zumen!
STENE; I nuläget finns inga sådana planer. Vi kör med musik i högtalarna istället.
ATOÖ; Varför ska det prompt spelas musik på många krogar? För mig som hörselskadad så spär detta på "oljudet"än mer i en redan bullrig miljö. (OBS Inte något som är specifikt eller extra just på zumen)
STENE; Jag skulle inte kunna ha en krog utan musik. För mig faller då hela stämningen eftersom musik är en oerhört stor del av mitt liv. Vi får även mycket komplimanger på musikvalet och det var riktigt skönt att få sätta en egen prägel på Zumen även med musiken.
Sedan får man ju ha i åtanke att lokalen är ölhallsbullrig i sig och att man inte kan spela starkt när det är mycket folk. Så sorlet får helt enkelt ta över vid dessa tider.


ATOÖ; När jag besökte nya Zumen första gången - dagen efter premiärdagen - så hängde det fortfarande två stycken tjock-tv-apparater i lokalen, de är nu borta. Inga nya jättelika platt-tv-apparater där ni kan visa veckans sporthändelser?
STENE; Nej! Vi vill att folk skall umgås och ha trevligt utan något som stör.



ATOÖ; Gästerna? Jag känner igen många från Akkurat, dyker det upp några gamla gäster och vad tycker de i så fall om NYA Zumen? Visst är det så att den nya ledningen på krogen lockar många som annars aldrig skulle söka sig till en krog med det utbudet?
STENE; Många stammisar - både från gamla Zumen och från Akkurat. De gamla Zum-gästerna verkar uppskatta att kommit in med nya friska tankar och idéer.
Det har också varit enormt mycket gamla kompisar och musiker inne.
Alla har varit väldigt positiva över att vi taget över och önskar oss lycka till.
Det känns jättefint.



Ölhundar! Hundgäster är välkomna i Bakfickan.
Jag besökte den gamla krogen första gången för 2-3 år sedan och det skapande inget behov av återbesök, men sedan Stene tog över har jag besökt stället vid flera tillfällen. Och fler lär det bli, för jag trivs, både med sällskapet, miljön, maten och ölen går ju an.

Jonas, Kökschef

Bakre matsalen


Den stora matsalen längst in i lokalen används inte i nuläget, men kommer givetvis att användas på något sätt i framtiden.


Som jag tidigare skrivit - en härligt klassisk kroglokal, med stora ytor och utvecklingspotential. Jag lär inte bli stamkund, men definitivt återkommande gäst.

Stort tack till Stene för samtalet och svaren! Alltid lika kul att träffa och snacka öl och kultur med dig!

Alf möter – Rikard ”Rille” Gustafsson på Akkurat

$
0
0
När Stene i somras tillkännagav att han och hans partners hade sålt Akkurat så var det många med mig som funderade över vad som skulle hända med denna guldklimp på Stockholms ölhimmel.
När jag funderat en liten stund så kom jag fram till att den nya ägaren knappast skulle göra om Akkurat till något annat än det varit, eller?
Vartefter tiden gått sedan övertagandet så har detta blivit ganska tydligt att förändringen har skett men Akkurat består, men jag kände ändå att jag ville ta ett snack med någon ur management.

Dessutom insåg jag att det inte skrivits särskilt mycket om Akkurat i denna blogg, ingen renodlad artikel om själva stället. En sökning bland inläggen gör gällande att Akkurat omnämns i endast 61 av totalt nästan 900 inlägg. Av dessa 61 så är det väl bara 3-4 stycken som mer direkt handlar om upplevelser jag haft just på Akkurat.

Även om Stene aldrig varit ensammen ägare av Akkurat så har han ändå figurerat som språkrör, frontfigur och ibland (rätt ofta) både som kranoperatör i baren och som värd ute på golvet. En väldigt gemytlig och genuin person som aldrig varit rädd att uttrycka sina starka åsikter.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vem tar över den rollen på nya Akkurat?
Rikard Gustafsson (RG); Vi har  olika ansvarsområden och tycker väl att den platsen inte riktigt behövs.

Rikard "Rille" Gustafsson började jobba på Oliver Twist i slutet av 90-talet, men hamnade snart nere på Hornsgatan. Där har han jobbat som barchef i tio år, nu utökas de arbetsuppgifterna med en del av det som Stene tidigare skötte. Däribland ansvaret för Akkurats vida omtalade ölkällare, men också det regelbundna nyhetsbrevet (via e-post). Ni som fick det senaste vet ju hur det funkade ( 😊 ), det blev lite tokigt (men korrigerades ganska snabbt).

När jag träffar honom en torsdag några timmar innan krogens officiella öppningstid så känner jag igen honom, lite grand i alla fall - han är Hammarbyare, det märks omgående (tack vare T-shirten han har på sig), men det är ju inte jag. Det är ett ansikte som jag inte sett i baren så där jätteofta.

Rille (RG); Jag jobbar alltid på måndagar, sen hoppar jag in i baren vid behov, blir några kvällar i veckan.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ);  Vilka är de nya ägarna?
RG; Alexander Youssef är en av de tre nya ägarna, ett välbekant namn i krogvärlden - både i Uppsala och Stockholm.
ATOÖ; Vad jag kan hitta så har det inte riktigt rört sig om krogar i Akkurats stil tidigare, men visst blir det inte några stora förändringar? Att köpa "varumärket" Akkurat för stora pengar och sedan stöpa om hela konceptet till någon form av "sportbar", det känns inte varken särskilt klokt eller rimligt.
RG; Akkurat har ju under sina dryga tjugo år i Stockholm inte sett exakt lika dan ut, utan har förändrats med tiden, vartefter förutsättningarna förändras så måste ju även krogen. Men grundkonceptet blir detsamma. Några små förändringar kan givetvis komma att ske.

Alexander Youssef; Den nya ägaren känner stor stolthet över att ha en krog som Akkurat i sin portfölj. Vi (Rille och övrig personal) känner att man visat att man strävar efter att förvalta och bibehålla Akkurats position på krogkartan i Stockholm och som ölbar i världen.
Som alla krogar så går den självfallet att förbättra saker och ting, och det är det som de nya ägarna i så fall kommer att bidra med. Det kan vara allt från logistik förbättringar till att att säkerställa kundnöjdhet och kvalitet på service.



Rose de Gambrinus (fotat av ATOÖ)
Krogscenen i Stockholm/Sverige/Världen har ju utvecklats en hel del under Akkurats tidsepok, inte minst de senast fem åren. Samtidigt så har Akkurat snarare fungerat som en förebild, för hur det kan funka att erbjuda bra öl och mat i härliga lokaler.

ATOÖ; Bland de saker som jag hoppas blir kvar så finns bland annat Real Ale/Cask-handtagen, Cantillon-fatet och söndagsmusiken. Zwanze-day?
Cantillon Kriek (bild lånad från hemsidan)
RG; Anledningen till att Zwanze försvann från Akkurat 2017 är ju att det arrangemanget är kopplat till personlig vänskap mellan Jean van Roy (ägare av bryggeriet Cantillon) och de krogägare som arrangerar den speciella dagen. I Stenes frånvaro så saknas den personliga biten, följaktligen ingen Zwanze Day på Akkurat 2017 (*). Men Cantillon-fatet ska blir kvar på sin position i mitten av baren, och likaså Real Ale-kranarna.
Real Ale-kranar på Akkurat (bild lånad från hemsidan)

RG; Live-musiken på söndagar är en institution som inte kommer att försvinna i första taget. Våran ljudtekniker Jonatan har tagit över bandbokningarna.

ATOÖ; En av Stenes hjärtefrågor under tiden på Akkurat har ju varit att de bryggerier som figurerar i kranarna hos Er ska vara "riktiga", det vill säga ha eget brygghus. Det ska åtminstone ursprungsmärkas klar och tydligt.
RG; Det är en gyllene regel som kommer att praktiseras även fortsättningsvis. Flying beermakers eller Etikettnissar är vi gärna utan.

ATOÖ; Fortsatt samarbete med Nynäshamn, Skebo, Oppigårds, Nils Oscar?
ATOÖ; Nya samarbetspartners? Bryggning hos Uppsala Brygghus!
RG; Akkurat kommer fortsätta att stödja och supportrar bryggerier som håller den höga kvalité som våra vänbryggeier alltid gjort.


ATOÖ; Personalstyrkan, samma gäng som förr, några nya ansikten?

RG; De nya ägarna har varit väldigt mån om att behålla befintlig personal som de ser är oerhört värdefulla för krogen. Enda skillnaden är att Rasmus har kommit tillbaka efter ett par år på andra ställen samt att Mario i servisen kommer att jobba lite x-tra i baren.
Det är fortfarande Micke Nilsson som har hand om Whiskeyn.


Stort tack till Rikard för samtalet och svaren. Mycket trevligt att "lära känna" dig och nya Akkurat lite bättre.
Klassisk Moules-gryta (bild lånad från hemsidan)
Några bilder i detta inlägg är lånade från Akkurats hemsida.

* = Zwanzes svenska del firas i år istället i Göteborg, närmare bestämt på Ölrepubliken. Den 23 september.




Alf besöker - Systembolagets nya butik i Sthlm City

$
0
0

För en tid sedan fick jag en inbjudan till en förhandsvisning av Systembolagets nya butik.
Denna butik, som öppnar imorgon onsdagen den tjugonde september klockan 10.00, kommer att ha sina lokaler i direkt anslutning till T-Centralens uppgång mot Sergels Torg, under Åhléns City, vid Hemköp och Urban Deli.


Det är i sig inte en ny butik, utan butiken som tidigare låg på Klarabergsgatan har flyttat in mer centralt. Denna nya lokal har både större butiksyta och lagringsutrymme, plus att det finns mer genomtänkta arbetmiljölösningar på varumottagning och lager.

Butiken är utformad i enlighet med systembolaget nya butikskoncept, som hade premiär i Uppsala 2015. Med denna butik så finns numer tio stycken butiker som är utformade efter samma koncept, som har finjusterats lite sedan första försöksbutiken.
Tanken är att ca tjugo butiker per år skall implementeras helt i detta koncept. Några butiker har ju redan börjat styra om till denna modell.

För oss som handlar öl på systembolaget så innebär denna förändring en lite tydligare skyltning bland ölhyllorna. Precis på samma sätt som sökfunktionen på nätet utvecklats att innehålla fler filter för att jag lättare ska kunna hitta vad jag söker.

Just hyllorna har fått en liten justering, vad gäller färgen, för att skapa lite större kontrast med produkternas etiketter så är de numer svarta. Även skyltarna med info om vad som finns i hyllsektionen har fått ny design för att tydliggöra innehållet, svart text på vit botten.

I dessa butiker finns också en renodlad uthämtningsdisk, i detta fall placerad utanför kassorna (inte inne i butiken som det var i början). Där går det även att köpa presentförpackningar och alkoholfria drycker.
uthämtningsdisken

Där finns dessutom en liten kundterminal, en Ipad där kunderna kan logga in på hemsidan för att kontrollera sina existerande och/eller lägga ny beställning.
Uthämtningsdisken skall alltid vara bemannad, åtminstone på så vis att någon i butiken (i närheten av disken) har som sin uppgift att sköta detta. Inget nummerlappssystem, men om det visar sig vara nödvändigt så kan det komma att införas. Fördelen med denna disk är att de beställda varorna inte står ute på det stora lagret utan i direkt anslutning till uthämtningsdisken, mindre letande efter varor.

Det är inte någon vinkällarbutik, men de kommer att det stora sortimentet just under.

Under visningen så fick vi - jag plus ett 20-tal tappra dryckesskribenter (ingen jag kände igen) - även tre olika alkoholfri öl och mat-kombinationer under ledning av systembolagets dryckesexpert Oskar Henriksson.
Oskar och de tre maträtterna.

Till den tyska IPAn serverades goda Abborre-bollar, till den vegetariska Jordärtskocks/Umani-kreationen fick vi en tysk lager och till Weissbier fick vi en rågbrödsmacka med ?? (tupp?), bondbönor och pepparrotskräm. Jag gillade den vegetariska anrättningen bäst, men inte kombinationen med ölen. Testade att köra IPA med den också, det funkade mycket bättre.

Jag pratade med butikschefen om den nya geografiska placeringen, närheten till "plattan" med dess historia som tillhåll för missbrukare (det har ju minska sedan ombyggnaden). Men den tidigare butiksadressen var minst lika utsatt ur den synvinkeln.
På min fråga om det kommer att dyka upp några kylda drycker i sortimentet blir svaret givetvis nekande. Men när jag föreslår att de ska installera kylar för det alkoholfria sortimentet, så blir det mer intressant, en idé värd att fundera vidare på.

Jag kommer inte att besöka butiken regelbundet, jag har andra innehållsmässigt likvärdiga butiker på geografiskt mer närliggande håll. Rör jag mig i City så är fortfarande vinkällarbutiken i PK-huset den bästa. Men som ett alternativ till butiken borta på Drottninggatan så är den ett för mig i ett bättre läge. Närheten till tunnelbanans alla linjer och pendeltågen ger den givetvis ett bra utgångsläge.

Inför SBWF2017 - Alf & Filip möter Marianne Wallberg

$
0
0
Det är dags att aktivera min hårt arbetande gästskribent Filip Lindström igen. Jag har lyckats locka med mig honom på att besöka årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival with Taste Experience.

Inför detta premiärbesök så tänkte jag att det kunde vara kul för honom att besöka mässlokalen i förtid och snacka med festivalfixaren Marianne Wallberg. Via Helene Reuterwall-Thideman, mässans PR & Marketing Manager, så lyckades vi boka en tid i slutet på augusti.

I stora mässhallen pågick förberedelser inför kommande mässa.
Marianne Wallberg

Vi fick en hastig inblick i den mysiga och hemtrevliga kontorsvärlden där gänget bakom festivalen sköter sina dagliga arbetsuppgifter, hälsade på tävlingsledaren Tomas Danko som var där och jobbade inför festligheterna.

Marianne Wallberg var den som person drog igång Stockholm Beer (som den hette på den tiden, innan whiskyn tillkom) och hon berättar ivrigt bland annat om det intensiva frågor som hon slitit under åren för att överhuvudtaget kunna genomföra dryckesfestivaler med provsmakningar. Många och långdragna diskussioner med myndigheter. Utan hennes footwork så hade knappast den svenska ölfestivalmarknaden blomstrat som den nu gör.
På personalsidan så har  hennes kamrat och kollega Heléne Reuterwall-Thideman kommit tillbaka i organisationen kring SBWF (Nacka Strandsmässan), efter att jobbat elva år på Pernod Ricard, Heléne deltar aktivt i samtalet.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vad tycker du om "konkurrensen" från alla nya festivaler som dyker upp i Sverige!
Marianne Wallberg (MW); Ingen är gladare än jag, bra festivaler som satsar på utbildning snarare än bara kommersiellt jippo för att tjäna pengar är bra för branschen. Det som är bra för branschen är bra för hela branschen.
ATOÖ; Ni hade ju vissa planer på att utöka SBWF med ytterligare en festival/år, vad blev det av med det? Det blev en hembryggarfestival på Skansen för några år sen.....
MW; Inför Skansen blev det för kort om tid, dessutom blev vi väl medvetna om risken att arrangera utomhus då vi tidvis hade endast två grader ute. Vi satsar full ut på våra två hösthelger istället.
Filip Lindström; Varför delar ni upp det på två helger istället för att köra en hel vecka.
MW;För att alla besökare ska hinna hit och kunna vara här. Det är inte alla som kan första helgen, kan de den andra eftersom det är en internationell festival.

Vi pratar en del om trenderna som kommer, men också en del om de trender kommit och gått under de 25 åren som passerat sedan Stockholm Beer körde igång. Från två svenska whisky-klubbar, svensk stor stark, tjeckiskt, tyskt och ljumna britter. Via de första svenska småbryggerierna, Single Malt-whisky och Brewers Assosciates. Vidare till japansk, svensk och multinationell whisky-produktion och amerikansk kvalitets-bourbon, och flera hundra svenska whisky/whiskey-klubbar. Belgiska suröl och amerikanska kopior, tysk IPA och närproducerad Nacka-öl i Nybryggar-montern. De stora svenska bryggeridrakarna som ser behovet av att utöka sin repertoar, både vad gäller egen produktion och import/distribution.
Stockholm Beer & Whisky Festival är numer en av världens största internationella festivaler av sitt slag, och har många välrenommerade producenter som gärna återkommer år efter år.

ATOÖ; Några nyheter för i år?
MW; Det är våra utställare som står för det mesta i nyhetsväg då de presenterar sina nyheter. Internationella besökare kommer till oss varje år från hela världen, de kommer från bryggerier, destillerier och media och i år slår vi alla rekord i antal. De skapar många nya kontakter och nätverkar med svenska kollegor och det mynnar faktiskt ofta ut i samarbeten av olika slag mellan dem.

Vi har en ny glasmodell varje år. Årets glas är det snygga Teku-glaset, skapat i samarbete mellan den italienska bryggarmästaren Teo från Baladin och den italienska ölexperten Lorenzo "Kuaska" Dabove, själva kallar de glaset för "det ultimata dryckesglaset".

Teku-glaset i förgrunden



MW; Nybryggarbaren växer stadigt varje år och i år har vi samlat dem i Bilfabriken, Hall II. Där kommer de mindre och ofta nya bryggerierna ställa ut tillsammans i en gemensam bar. Nytt för i år är också ”Craft Beers of Dalarna” som består av 6 st genuina bryggerier från just Dalarna förstås.
Vi kommer även ha ett ÖL-Café där det kommer att säljas öl från producenter som inte själva kan närvara under årets festival. Denna kommer drivas i Nacka Strandsmässans egen regi.


ATOÖ;Även den internationella tävlingen får ju (återigen) en ny utformning.
MW; Ja, det stämmer! Under ledning av Tomas Danko med understöd av Sveriges ölnestor Jan-Erik Svensson och Mikael Göransson. Folkets röst kommer att räknas in via Untappd.

Mer om tävlingen kommer lite längre ner i texten.



En annan utveckling av de övrigt förekommande mässorna i Nacka Strandsmässans lokaler är att Marianne erbjuder att oavsett vad mässan handlar om så kan de ställa upp en bar med servering av högkvalitativ svenskproducerad hantverksöl. Inte alla som hakar på det, men jag druckit god öl under både Korv- och Vin-festival i dessa lokaler.

För den som vill se tillbaka genom festivalhistorien så finns en hemside-samling för de senaste 19 festivalerna.



Filip Lindström, vanligtvis Chefsideolog för musikmagasinet Profet, gästar åter Alf Tycker Om Öl och återger sin bild av mötet med Marianne Wallberg på Nacka Strandsmässan.

Som gästskribent på en ölblogg är jag enligt egen utsago ute på djupt vatten. Jag uppskattar alltid en ny förfrågan och ser det som en spännande utmaning att skriva om något som ligger ett par vacklande steg utanför min bekvämlighetszon. Därför accepterar jag att som novis i finölsammanhang ta mig an att tillsammans med Alf Tycker Om Öl-Roger intervjua grundaren av Sveriges största ölmässa. Jag tänker mig att min egentliga okunskap gällande dryckerna som presenteras på mässan ska vägas upp av min förmåga att föra och analysera samtal, där jag kan bidra till Alf Tycker Om Öl-läsarna genom att måla upp ett porträtt av Marianne Wallberg. Vill ni ha djupdykningar i vilka brygder som Stockholm Beer & Whisky Festival visar upp hänvisar jag hjärtligt till Rogers del av den här texten, i min del kommer ni inte hitta det ni söker. I mina meningar kommer ni finna tankar om andra detaljer hos Marianne och SBWF som självklart har delvis med öl och whisky att göra, men som kanske inte beskriver vilken den ballaste nya spontanjästa kumquatölen som alla måste testa är (som sagt, jag är novis och skäms inte det minsta för att vifta i mörkret).
                      Marianne Wallberg välkomnar mig och Roger varmt in på sitt kontor på Nacka Strandsmässans övre plan, trots att hon är fullt upptagen med arrangemanget av den stundande festivalen. Hon är ofantligt lätt att prata med och ställer i princip frågor till sig själv, för att hon brinner så starkt för det hon gör. Jag lägger märke till hur hon låter blicken vila på den hon tilltalar för ett par sekunder, för att sedan titta vidare på någon annan i sällskapet för att inkludera samtliga parter i det hon säger. På ett behagligt vis rycks jag med i hennes engagemang och lutar mig bekvämt tillbaka i sammetsfåtöljen och förser mig med en ljusgrön vindruva som bjuds ur en skål, under tiden jag lyssnar noggrant på vad Marianne säger. Det talas mycket om trender, och vissa av de har Roger redan tagit upp, medan vissa andra lämnats till min uppmärksamhet. Den viktigaste, i min bok, av trenderna är något som sakta men säkert haft sin framfart under en lång tid, nämligen intresset för kunskap.
                      - Vi kan inte bara frälsa de redan frälsta, säger Marianne. Vi som är frälsta vet ju redan vilken öl som passar, och trenden är att det är fler och fler som kan det. Det är det vi lär ut här:  ”Vilken smak har jag?”. Man provar vad man tycker är bäst. Ingenting är fel.
                      Inom vilket specialintresse som helst finns det ju som bekant besserwissrar som tycker det är roligt att flagga sin expertis genom att trycka ner de som vet mindre. Sådana personligheter måste naturligtvis också existera i öl-världen. I min roll som grovt okunnig i findryckeskulturen är det förvånande och avslappnande att höra att Marianne, som är väldigt kunnig, inte dömer ovetskap. Hon ser det hellre som något positivt att någon är intresserad av att hitta sin egen väg, och hon lyser upp bara av att tala om den vägledning som hon bistår med på sin mässa. Dryckesbranschen, och mässan i sig, överlever på nytillskott och nyintresse – då fler med åren väljer bort En Stor Stark för något mer smakrikt. Det sätts ett större värde i kvalitet i och med att den medvetna minoriteten växer sig större, och sprider sig vidare.
                      Då kunskapstörsten för kvalitativ törstsläckning inte tycks släckas når den även grupper som tidigare inte närt den. Sinnebilden, eller nidbilden, av en dryckesintresserad person är en man, och det har säkerligen skrämt bort andra ifrån intresset. Kvinnor förknippas sällan med det som finns tillgängligt på SBWF, och Marianne berättar målande nog att Mackmyra har tagit fram en rosa körsbärswhisky för att locka den målgruppen. Mina ögonbryn skjuter i taket efter lärdomen av den informationen, för idag anser jag det helt absurt att hålla kvar i tanken om att kvinnor bara gillar det som är rosa och sött. Varför inte bara göra en blåfärgad björnbärswhisky som riktar sig enbart till män, så har vi könsrollerna bekvämt satta. Jag frågar Marianne vad hon tycker om att nischa något speciellt fruktigt och rosa till kvinnor.
                      - Det tycker jag inte om. Jag tror att deras tanke är att locka in kvinnor i whisky-världen. Det kan finnas många kvinnor som tänker så, men jag tänker inte så. Jag jobbar i en mansdominerad bransch och jag ser att både jag och Helene [Reuterwall-Thideman] gör ett tillskott. Både män och kvinnor behövs ju. Vi gillar ju öl och whisky, annars skulle vi inte hålla på med det här, men att göra typiskt manligt och typiskt kvinnligt, det är ingen trend.
                      Som Roger också nämner i sin text så driver även Marianne Nacka Strandsmässan resten av året, och inkorporerar dryckeskultur i alla andra evenemang. Hon berättar glatt om hur hon fått in några kvadratmeter ölprovning på Korvfestivalen, varpå jag ställer en fråga som har med ovanstående genusproblem att göra:
                      - Hur får man en korvfestival att inte bli bara en korvfest?
                      Jag gissar att Marianne missar min mening med frågan, alltså hur man gör en sådan festivitet till något annat än en sammankomst för snubbar. Hon vänder istället för att svara på detta blad och kommer in på något som ligger mig som vegan varmt om hjärtat.
                      - Vi har Vegomässan här också. Jag ville ha öl där också, alltså öl som passar. Visst var det synd att vi inte fick ha med öl där? För även om du är vegan så dricker du öl, fast du dricker rätt sorters öl. Jag är inte vegan men jag äter 90% grönsaker och frukt. Ibland kan jag äta lite vilt eller skaldjur, men slaktindustrin den klarar inte jag.
                      - Men då är det viktigt med trenden om kunskap, säger jag. Att utbilda och informera om vad man kan kombinera med vegetariskt, så att det inte bara blir så att om man är intresserad av öl, då ska man käka korv.
                      - Jag håller med dig till 100%, det är därför jag försökte övertala de som arrangerade Vegomässan om att ta med öl. Jag sa att vi kunde ta jättebra alkoholfri öl men det ville de inte. Det är att sätta in veganer i ett fack som inte stämmer.
                      - Ja, att det bara skulle vara nykterister som dricker färskpressad ingefärsjuice.
                      Alkoholhaltiga drycker är i stort grovt underrepresenterade när det talas om det vegetariska och veganska köket. Jag är ense med Marianne om att det borde finnas ett större svängrum, där man kan lära sig att tänka på smaker som gifter sig oavsett kötthalten i det man äter. Dock, på tal om nykterism så är alkoholfri eller alkoholsvag välbryggd öl just nu på uppsving, menar Marianne. Det och öppenheten för att alla ska få komma in och hitta sig själva i smakdjungeln är tecken på en rörelse i detta universum som jag då och då gästar för att skriva om. Det är fritt fram att vara nybörjare, och det är fritt fram att vara nykterist, målet är att du ska komma fram till din egen preferens. Alla välkomnas, alla respekteras, åtminstone av Marianne Wallberg. Med en sådan ledare för en fortsatt spirande dryckesmässa kan kulturen få spännande utveckling och vidare tillväxt. I slutändan börjar ju allt ändå bara med ett intresse.


Då vi inte hann med att snacka så mycket med Danko så skickade jag (Roger) några frågor till honom.

Tomas Danko
ATOÖ; Marianne pratade en del om nybryggarmontern, men jag fick känslan att det var i stort sett samma koncept som tidigare, eller?
Mässpersonal sköter servering så kan bryggarna mingla med besökarna på andra sidan montern…. 
Tomas Danko (TD); De riktigt stora skillnaderna märks mest av bryggarna själva, då upplägget för hur det fungerar bakom kulisserna samt vilken support de får skiljer sig från tidigare år. Då jag själv är bryggare och faktiskt ställt ut flera gånger på SBWF har jag kunskap till att utforma saker och ting för att hjälpa alla i Nybryggarbaren bättre än någonsin. I år består Nybryggarbaren dessutom av fler riktigt färskt nystartade småbryggerier vilket är extra roligt.


ATOÖ; I jury-tävlingen så var det ju en hel del nyheter redan ifjol, funkade det mindre bra då eller?
TD; De senaste tre åren har man ändrat öltävlingens utformning och koncept från år till år för att prova nya format. Förra året var formatet dessutom mindre jämfört med tidigare, av praktiska anledningar. I år är allting omgjort från grunden, större än någonsin och tävlingen har gått hela vägen vad gäller internationalitet. 

ATOÖ; People's Choice via Untappd, har ju funkat på flera andra festivaler - via ölfrämjandet vill jag minnas. Men alla är ju inte Untappd-användare, särskillt inte på en så pass stor festival som SBWF....?
Själv är jag ivrig Untappd'are, men under festivaler står jag helst inte med näsan begravd i mobilen/plattan. Men några favoriter ska ju reggas givetvis.
TD; Skillnaden är att underlaget kommer kureras manuellt av Untappd samt SBWF och det endast är betyg på festivalen samt under dessa datum som kommer att aggregeras på ett unikt sätt för SBWF People’s Choice Award, jämfört med tidigare exempel där all föregående data inkluderas på Untappd. Ölfrämjandet körde vissa samlade listor och incheckningsflöde på sin skärm tidigare år, i år kommer vi samarbeta och publicera roterande data tillsammans. Vi kommer ha tydliga skyltar på festivalen där besökarna informeras om hur enkelt det är att vara med och bedöma öl för SBWF People’s Choice Award genom att ladda ner Untappd. En annan ambition är att man enkelt skall kunna hitta i vilken hall och monter de öl man söker finns med sökfunktionen, genom att strukturera vår Untappd Venue-sida på ett särskilt sätt.
 
Samtliga bilder i detta inlägg är lånade från Nacka Strandsmässan/SBWF.

Stort tack till Marianne, Helene och Tomas för att ni tog er tid att prata med oss och svara på våra frågor. Vi ses på festivalen i september!

    Inför SBWF2017 - Imorgon öppnar årets festival!

    $
    0
    0

    Allmänheten släpps in från klockan 15.00, men som kulturbärande ölskribent så har jag och mina kollegor plus branschfolk tillgång till lokalerna redan från klockan 12.00. Därmed kan jag i lugn och ro ta mig god tid att besöka de olika utställarna.

    Festivalen kör följande dagar och tider (för allmänheten);
    • Torsdag 28 september & 5 oktober; 15.00 - 22.00
    • Fredag 29 september & 6 oktober; 14.00 - 23.00
    • Lördag 30 september & 7 oktober; 11.00 - 23.00

    TIPS!
    • Kom i god tid! Ju senare på kvällen ni anländer desto längre köer utanför och mer besökare inne i mässhallarna (= större trängsel).
    • Testa "nya" saker, drick/ät inte bara samma saker som du alltid gjort, både hemma och på krogen. Det finns många härliga upplevelser om du bara vågar. Själv räknar jag med att för första gången testa minst två öl från det Louisiana-baserade bryggeriet Abita som finns i Galatea/Craftbeer-montern.
    • Besök någon av alla de provningar och Master classes som erbjuds under festivalen.
    • Under festivalens samtliga dagar så kör CC från Ölpodden två stycken "Ölsafari". En guidad visning med tips och historier bland de olika utställningsmontrarna, som Christian själv kallar det; en kompass i ölskogen. Turen, som utgår från Nya Carnegiebryggeriets monter, tar ca 45 minuter och har begränsat (boka på hemsidan eller i festivalreceptionen) antal platser per tillfälle. Det kostar 100 kronor, men då får du en T-shirt från Ölpodden på köpet!
    • Se till att skölja provningsglaset/glasen ordentligt, drick lite vatten och ät någon fast föda. Då blir troligtvis din festivalupplevelse så mycket roligare.
    Vi ses väl där!


    Alf besöker - SBWF realtidsuppdatering

    $
    0
    0
    Tänkte testa något nytt i år, liverapportering i inläggs form som uppdateras under dagen.
    Jag har just anlänt för min tredje festivaldag, klockan är  13.30 lördag eftermiddag, ingen kö utanför men gott om besökare på insidan. Glömde mitt ölprovarglas hemma men fick ett nytt i entren, och lyckas ganska omgående fylla (fatöl upphällt av Conor) det med ett smakprov av HopSession från Uppsala Brygghus.
    Dagens första!

    Nu har jag testat samtliga öl i deras nuvarande katalog, och denna är väl den som funkar minst bra.

    Vad händer då under första lördagen? Jag har hunnit med en del (ungefär vad jag förväntat mig) under de två första dagarna, jag har en del kvar att beta av.
    Första dagen handlade delvis om att lotsa runt gästskribenten Filip bland utställningsmontrarna.
    Gästskribenten Filip pratar med Robin/Gamla Enskede.

    Han var med några timmar under eftermiddagen och räknar med att köra några timmar också under andra torsdagen. Om ni ser honom i vimlet - sträck en näve och hälsa. Jag hoppas hinna in några tiimar samma kväll, kör definitivt fredag, bland annat Master Class med James Buchanan från Thornbridge.

    Festivalens hödpunkt för mig har varit Närke Kulturbryggeris monter (brevid Bishops, mitt emot Brill).
    Pors i taket! (forat i fredags)

    I nybryggarbaren sprang jag igår på en ny bekantskap i form av PAX, testade deras Dexter och gillade verkligen den kryddiga saisonen. Snackade en del då med Marika Sjöström, som är på plats även idag (även nästa vecka).
    Marika med min lättöl i handen.
    Har idag testat deras lättöl, en rejäl beska som får stabilt stöd i en bra kropp och mjuka smaker.

    Dagens tredje uppdatering sker vid Värmdö Bryggeris monter, verkligen i realtid!

    Dricker Hefeweizen Lemon Twist, förvånansvärt stilren trots twisten.
    Redan innan Värmdö så var jag en sväng förbi Södra Maltfabriken och testade deras Empress, kan varmt rekommenderas.

    Nu sitter jag ute i korridoren och njuter av Sorbon X, den fjärde generationen som Stefan/Mohawk brygger avv denna jubileumsbryggd som ursprungligen brygdes åt Brommaplans bästa ölkrog.

    Kul att se Mr Mohawk på plats bakom monterdisken, dessutom är ölen riktigt bra!

    Lunch i Nya Zealand! NZ Craft Pie Dijon Chicken, serverad am Tom, men en Local lager från Nordic Kiwi, så himla gott!


    Såg ett bekant ansikte i Staropramen-montern och passade på att testa den ofiltrerade versionen.



    Jag fick dessutom tips om spännande saker som händer i den montern på torsdag.

    Jag följer upp det experimentet med ett besök i Pilsner Urquells monter..
    Det tillhör inte vanligheten att jag dricker två tjeckiska pilsner efter varandra!?

    Om en timme, klockan 18.00 i Poppel-montern!

    I Nynäs-montern just nu Sotholmen Extra Stout lagrad på svenska ekfat.


    Sista fatet sägs det......

    Hos Brill/Hantverksbryggeriet har de gammal Baron, bland annat från 2012, det funkar rätt schysst egentligen.



    Ett återbesök i nybryggarmontern, nu hos Beermonkey där Daniel serverade mig en Sulverback DIPA. Mycket trevligt första försk på ölapans produkter.



    Nu så är det dags för lite NEDIPA från Poppels.
    Lupulino tror jag att den heter.....


    Lördag klockan 19.00. Efter att inhandlat lite ost så tar jag mig en stänkare inför hemresan. Black Ops från Brooklyn Browery (Garrett var bara närvarande i tryckt form just då).



    Lördag klockan 19.17, buss 443 kommer en extra sväng för min skull!😋💓.
    På väg hem efter en väldigt bra lördag, första veckan får klart godkänt resultat av mig.
    Denna nya inläggsform har funkat över föväntan för min del, hoppas att ni läsare tycker detsamma. Kom gärna med förbättringsförslag i kommentarsfältet, inte bara vad gäller detta inlägg.

     ......fortsättning följer inte idag! Någon form av uppföljning sker nog i slutet av nästa vecka





    Halloween Mash! Bryggerifestival på NCB i slutet av oktober

    $
    0
    0
    Flaggparad under juni-festivalen (eget foto)

    I början av juni i år så dök det upp en ny ölfestival i Stockholm, väldigt fokuserad på lokala bryggerier med vissa internationella inslag (Beavertown, Basqueland och de Molen). Redan då ryktades om att Stockholm Brewers Festival också skulle köra en höstfestival, och så blir det nu.
    Festivalen går av stapeln den 28 oktober, inga förköpsbiljetter eller inträdesavgift.
    Festivalen flyttar in hos Nya Carnegiebryggeriet, med sig har de bryggerierna PKLK, Stockholm Brewing Co, Nordic Kiwi Brewers och Brewing Költur.

    Höstfestivalen har ett tydligt Halloween-tema, som också kommer påverka utbudet av öl. De fem bryggerierna har bryggt var sin festivalöl inspirerad av amerikanska pumpaöl, men råvaran härstammar från Öland, närmare bestämt i Löttorp. Där jordbrukaren Albin Helgesson odlar sina storvuxna pumpor, årets största som deltog vid den traditionella skördefesten på Öland här om veckan, vägde in på 300kg.
    Albin Helgesson, pumpaodlare (foto från press-info)

    De pumpor som använts i produktionen av årets fem festivalöl har vägt i lite mindre, mellan 100 till 275kg (totalt 800kg)! Pumpaskalen används också under själva festivalen som behållare för drycken och om jag förstår arrangörens beskrivning rätt så serveras de i självrunnen form.

    Förutom öl så arrangeras även Pumpa-gröpningstävling, bästa Halloween-kostym, musik och specialmeny.

    För mer och uppdaterad info så hänvisar jag till evenemangets Facebook-sida.

    För egen del så är mitt deltagande i detta evenemang långt ifrån spikat, då jag är rätt måttligt förtjust i pumpaöl i allmänhet och halloween-fester i synnerhet.



    Filip besöker - Stockholm Beer & Whisky Festival with Tast Experience

    $
    0
    0


    2017 blev min premiär på Stockholm Beer and Whisky Festival och premiären inleddes väl med en intervju med festivalens grundare Marianne Wallberg som går att läsa på Alf Tycker Om Öl. Mina andra erfarenheter av dryck på mässa sträcker sig så kort som till den allmängiltiga matmässan i Älvsjö där jag som ej fyllda 20 (eller kanske till och med ej fyllda 18) år sprang runt och försökte tigga till mig dryckessmakprov av utställarna. En hel del vatten har runnit under broarna sedan dess och det är med en annan säkerhet som jag sätter foten på den mer nischade Stockholm Beer and Whisky Festival på Nackastrandsmässan. Efter att ha pratat med Marianne om genus i dryckesvärlden, och svårigheten i att vinna dit fler kvinnor, förväntar jag mig det värsta när jag kommer till den första dagen på den första festivalhelgen av två. Jag hade tänkt mig en uppsjö av gubbar med skägg, på båda sidor av utställarbåsens bardiskar. De finns på plats, gubbarna med skägg, men de fyller inte hela mässan på egen hand. Både bland utställare och besökare finns kvinnor, som inte är där för det som så otrevligt kallas för tjejdrinkar. Öl och whisky kan locka alla, det syns när de mest insatta har samlats på samma plats.
                          Denna första dag inleds med en presskonferens där Marianne stoltserar i en kavaj prydd med en pin för varje gången festival. Utrymmet på kavajens slag börjar ta slut, det är ju ändå tjugosjätte året i rad som Marianne sätter upp festligheten. Pressträffen erbjuder ett antal utställare att visa upp sitt utbud, och de valda utställarna har kommit från när och fjärran. Charmigast i alla kategorier är en högljudd tjeckisk herre, Václav Berka, som representerar gamlingen Pilsner Urquell, en veteran som varit med i leken i 175 år i år. Om föregående mening förvirrar någon läsare på grund av syftningsfel så är det alltså den ursprungliga pilsnern som fyller 175 bast, inte den hypercharmige tjecken Václav Berka. Informationen om att Václav Berka heter just Václav Berka och säljer öl är för mig ovärderlig.
    Lånad bild, Berka är mannen till vänster på fotot.
     Charmtjecken håller sin lilla låda i ett par minuter till min obeskrivliga behållning innan han ger utrymme åt amerikanska, brittiska och svenska bryggare som alla tagit sig till festivalen med sina dryckesverk. Öl tar all plats i programmet för presskonferensen, förutom då att Mackmyra bland annat får presentera en ny hantverksgin från Lab Distillery. Den ekologiska ginen är tillverkad av Rickard Aldén, en ung man som välsignats med mindre karisma än Urquell-mannen, men som har arbetat med Mackmyra sedan han var för ung för att konsumera deras drycker. Åter igen, om någon läsare anklagar meningen strax innan denna för fel i syftning så är det alltså inte den tjuskraftige tjecken från Urquell som arbetat på Mackmyra sedan ung ålder, det är Rickard Aldén som gjort det.

                          Vidare i protokollet, en av höjdpunkterna bland presentationerna på detta lilla pressmöte är Södermalmska Bottl3.5hop. Södergrabbarna har skarpt prickat in en av de trender som Marianne pekat ut under vår intervju, öl med låg alkoholstyrka. I affären på Kocksgatan i mynningen till SOFO säljs hantverksöl med upp till 3.5 i alkoholvolym, den siffra som så snillrikt hittat sin väg in i butiksnamnet. Det speciella med Bottl3.5hop på Swedish Beer and Whisky är att det går att köpa med sig deras produkter hem från mässan. Det går inte att göra med drycker som når en högre alkoholhalt. I deras monter testar jag en mörk persikosaison som hade fungerat väl som måltidsdryck i min bok.
                          De fruktiga saisonerna finns hos flera utställare och jag bestämmer mig för att testa mig fram. Adelsö bryggeri har en rödbetssaison och Nolsterbrew i Nybryggarbaren har en hallonsaison. Båda två är starkare än Bottl3.5hops svarta persika men tunnare i smaken. Som svalkande sommaröl hade dessa senaste två fungerat bäst.
                          Hos Närke Kulturbryggeri smakar jag på en öl som inte bara är god i gommen utan även har ett gott budskap. Rainbow Warrior kallas den och är måhända redan känd för samtliga ölfantaster där ute som något relaterat till firandet av Pride-festivalen. Döpt efter skeppet som är stoltheten inom Greenpeace-flottan och med underrubriken ”Putin – Have No Fear!” är Rainbow Warrior en av de mer politiskt medvetna törstsläckarna på festivalen. En slagkraftig banner läggs till och med till under etiketten, med texten ”En manifestation för en kärnvapenfri värld och alla människors lika värde och rättigheter.” Budskapet ska tydligen ha blivit för politiskt för Systembolaget, som säljer ölen utan slagorden. 



                          Även Brekeriet kom med en överraskning till festivalen, julölen Lusse Lelle med saffranstoner. I Alf Tycker Om Öls tjänst har jag tidigare testat och recenserat Brekeriets rabarberöl som jag faktiskt hade mer behållning av än Lusse Lelle även fast jag tycker julölen i tanken är en god idé.   
                          Sist men inte minst vill jag nämna ett välkommet inslag på festivalen, matvagnarna på den lilla innergården. Hos de trevliga skåningarna i den irländska street food-vagnen kunde jag få svamp friterad i vegansk frityrsmet (baserad på den numer veganska Guinness) med pommes frites täckta av salt och vinäger. Tillsammans med det självklara valet av Guinness även i glaset förs jag tillbaka till min utflykt till Dublin i somras, som går att läsa om på Profet.
                          På det hela taget blev mitt premiärbesök på SBWF en succé, mycket tack vare charmiga tjecker, fruktiga saisons, vegansk frityrsmet och politiskt medvetna kulturbryggerier. Vi får se om nästa år kan toppa detta första intryck.

    //Filip Lindström
    Gästskribent
     

    Alf möter - James Buchanan, Thornbridge Brewery

    $
    0
    0
    Under SBWF 2012 så kom jag för första gången i direkt kontakt med bryggeriet Thornbridge. Jag hade givetvis hört och läst många bra saker om dem, framför allt deras IPA Jaipur, men det hade aldrig blivit av för mig att testa den.
    Jaipur under SBWF2012

    Då jag hittade den i Galateas monter så blev det "love at first taste", minst sagt. I december 2012 så blogg-recenserade jag den. Under en period så var den väldigt vanligt förekommande i mitt flöde på Untappd, trots att första tickningen där inte skedde förrän i november samma år. Sedan dess har jag reggat den på Untappd ytterligare 26 gånger (senast i augusti 2016), med största sannolikhet den öl som jag tickat flest gånger! Och allt som oftast med gott betyg.
    2013 så var jag på en provning med Thornbridge-öl på Bishops Arms på Folkungagatan. Där medverkade två medarbetare från bryggeriet, Alex Buchanan och Matthew Clark. Då förekom inte Jaipur, däremot dök det upp en annan favorit, Heather Honey Imperial Stout.

    Alf och Alex Buchanan, BA-Folkis 2013 (foto av Tobia Göth)
    Bland deltagarna vid denna provning så fanns bland andra Jessica Heydrich (S:t Eriks bryggeri), som senare kom att brygga en samarbetsöl som fullständigt slog undan fötterna på mig.

    Numer har Thornbridge hamnat lite i bakvattnet, missförstå mig rätt, det gör fortfarande god öl men jag har hittat andra minst lika goda öl och spännande bryggerier. Sen har tillgängligheten för deras öl här i Sverige varit lägre på sistone.
    Bryggeriet importeras numera av Bier & Co och det är i deras monter jag återigen dricker Jaipur under årets SBWF. Där lyckas jag även få kontakt med Zoi och genom henne bokar jag ett möte med James Buchanan.
    James Buchanan

    James sköter export och marknadsföringen på bryggeriet, under årets festival så håller han dessutom en Master Class. Jag får genom Zoi möjlighet att sitta ned med James under tidiga fredagseftermiddagen.
    Vi pratar initialt om mina första kontakter med Jaipur och jag nämner även mina tidigare möten med bryggeriets utsända. Under samtalet så avnjuter jag deras Session IPA, AM/PM, som vann pris under festivalen.

    Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); I met a brewery-representative called Alex Buchanan a couple of years ago, any relations?
    James Buchanan (JABU); He is my father. Was that at the tasting at BrewDog Stockholm?
    ATOÖ; No, the year before at Bishops Arms.
    ATOÖ; In 2014, I did attend the tasting at BrewDog Stockholm, with three (3) brewery-reps, amongst them I believe was your current brew master Rob Lowat!?
    JABU; Yes, that would be correct.
    ATOÖ; Matthew Clark don't work at Thornbridge any longer?
    JABU; No, he has started working at a different, smaller brewery.

    ATOÖ; I have a special interest for Organic food in general and organic beer, I don't believe I've ever seen any organic beer from Thornbridge? Do you use any organic ingredients in your brewing process?
    JABU; No organic beers from Thornbridge so far, nor do we generally use any organic ingredients. ATOÖ; The Interest for organic products are rising, consumer awareness and the number of organic beer that is being produce in increasing.

    Why don't Thornbridge produce any organic beer?
    JABU; Never had that much of a demand for it really. 

    ATOÖ; The BIG trend within the beer-industry and among many beer-consumer and producers in Sweden right now is beer with low abv, less than 3.6% down as to alcohol free beer. And Session-beers are also in high demand.

    JABU; Thornbridge regularly produces four beer with abv under 4%. Black Harry 3.9%, Lumford 3.9% and Made North 3.8% are all available in cask, so is Wild Swan. Wild Swan is also available in bottle. And several beers between 4-5% abv.

    ATOÖ; Over the years since I first discovered Thornbridge you have made some very nice collaboration beers. Imperial Raspberry Stout with Jessica Heydrich/S:t Eriks, Twin Peaks when Steve Grossman came over from Sierra Nevada. Last year I was very pleased to try Serpent, your collaboration with Brooklyn Brewery, using Brett-yeast from Oliver's Cider and Perry.
    JABU; Twin Peaks is still available in keg, but the others are long gone. But we have several collaboration beers.
    The Fuller’s & Friends line, one Fuller’s brewer collaborating with six brewers from different breweries, Cloudwater, Fourpure, Hardknott, Marble Beers, Moor and Thornbridge. Creating six new collaborations in varied styles from dry hoped lager to New England IPA. It will be packaged together, exclusive to Waitrose .
    The beer from Thornbridge is called Flora and the Griffin, a 7 % Red Rye Ale. Brewed with spicy rye.
    This mix-pack will be available later this year in time for Christmas, only in the UK.

    We hav special partnership with Sheffield Wednesday Football Club and have created their official beer!




    It will be available on cask at the stadium for all home matches and coming soon in bottles. The Wednesday is a light, citrusy and easy-drinking pale ale.

    ATOÖ; I've read some disturbing news about the "death of the British pub". Heineken buying a large chain of corporate-pubs (now owning a total of 3000 pubs). Many of the previous regular guests now prefers to buy bottles/cans at the supermarket, for a much lower price.
    In Sweden, people has always complained about how expensive it is to eat and drink in restaurants and pubs. And now the pubs are growing in number and in exclusiveness, much related to the growing Swedish craftbeer-scene, both in production and in consumption.
    You used to have 12 brewery pubs (in 2013), how many do you run now?
    JABU; A total of seven pubs, six of them in Sheffield and one in the Netherlands.
    ATOÖ; Why the Netherlands?
    JABU; Big export market for Thornbridge, good contacts with our importer (the headquarters of Bier & Co is in Amsterdam).
    ATOÖ; Do you only serve your own beers at your pubs?
    JABU; No, primarily our beers obviously, mixed with some local British brews.

    ATOÖ; How do you think Brexit will affect your export market? (Master Class-question)
    JABU; Hopefully not at all. Obviously, the EU has a big share of our export market. Other countries are Russia, USA,Thailand, China, Hong Kong and others.

    ATOÖ; I've come to love Real Ale, not all that easily accessible in Sweden, only a very few pubs nationwide serve actual Real Ale (only two pubs have the official Cask Marque). I have only tried one of your beers, Jaipur, in that form. How much RA do you produce.
    JABU; Our products are divided over 50% bottles, and 25% each of Keg and Cask/Real Ale. We would like to increase the amount of Real Ale.

    ATOÖ; There has been a lot of brewery buy-ups from big companies over the world market. Is Thornbridge your own brewery?
    JABU; Yes! Still the same two persons, Jim Harrison and Simon Webster, who owns Thornbridge Brewery.

    ATOÖ; One last question, about Flora. Have ever had any problems with censorship since putting this beautiful but semi naked lady on your labels?
    JABU; No, not in Sweden or any other country.

    Under fredagens Master Class så fick jag och några till deltagare testa fyra stycken standardöl från Thornbridge - AM/PM Session IPA, Jaipur IPA, Halycion IIPA och S:t Petersburg Imperial Stout. Alla bra öl, även om jag gärna hellre sett Cocoa Wonderland Chocolate Porter som fjärde öl. Som femte och sista öl så dök den så slutligen upp, provningens bästa öl.
    Days of Creation är en fatlagrad Sour Red Ale som har legat på Bourgognefat i över ett (1) år med hallon och har en abv på 7%. Den ljuvliga doften av raspberrys är överväldigande och den finns givetvis också med i smaken, där den får en precis lagom touch av körsbär. En för mig lagom nivå av surhet uppskattar jag också, i mitt minne dyker det upp en Sour Brown Ale som var med vid BrewDog-provningen 2014.



    Days of Creation fanns förra veckan tillfälligt tillgänglig i TSE, men under tiden som jag jobbat på detta inlägg så har websaldot gått ner på noll. Det finns i nuläget drygt 300 flaskor på Systembolaget, fördelade över 11 butiker.
    Bland övriga Thornbridge-produkter så i nuläget åtta stycken olika öl tillgängliga utöver ovan nämnda. Men på dessa öl, bland annat Jaipur, så är det kollitvång, minst tolv flaskor måste beställas. Några av dem finns ute i några enstaka och geografiskt spridda butiker, använd sökfunktionen på systembolagets hemsida för att se vad du eventuellt kan hitta.

    SBWF2017 - några bilder från årets festival

    $
    0
    0
    Som vanligt har det fotats en del under de dagar jag besökt Nacka Strandsmässan.
    Femton minuter före öppning, sista fredagen.

    Börjar med ett lånat foto, Ronny Karlsson (jag har fått tillstånd att använda bilden) från Beernews tog detta foto av mig, och Per Erik Alm som är bryggmästare på Bryggeri Ångkvarn, redan under festivalens första sena eftermiddag. Ångkvarn vann ju nästintill storslam i samband med festivalens tävling avgjordes, här testar jag deras Triple IPA.
    Tror att jag har en Trippel IPA från Ångkvarn i glaset. Fotat av Ronny Karlsson, Beernews.

    I samma del av hall 2, i Nybryggarbaren stod en av årets allra mest positiva överraskningar. Pax från skånska Flyinge. Marikas saison Dexter är en ny favorit.
    Men den allra största och absolut roligaste överraskningen för min del kom när jag svängde förbi Bishops-montern och såg att HG och Berit stod där och pumpade Närke-bira, romfatslagrad Stormaktsporter vann "bara" silver" i folkets val delen av tävlingen.
    HG och annan Närke-medarbetare (obs ej Berit!)
    Guld i folkets val, via Untappd, vanns istället av Parabola Vintage 2017 som fanns på fat i Firestone Walkers monter. En i mitt tycke mycket värdig vinnare!
    Parabola!
    Andra torsdagen så dök minst två av Bröderna Ek upp i Brill-montern, med sig hade de sin kommande julöl, Lusse Lelle, som är smockfylld med härligt doftade saffran!
    En annan mörk vinnare var den fatlagrade versionen av Mr Cocoa hos Fjäderholmarna,
    Hos Nya Carnegie hade de besök från E.C. Dahls Bryggeri, deras BETA Skatval var en ny favorit hos mig.
    Uppsala Brygghus fyllde ut montern hos Ölentusiasterna, jag har nu testat alla deras tillgängliga öl och alla utom en (Hop session) har fallit mig mycket väl i smaken, här är Fyrisch Ale.
    Fick tips från en av medarbetarna på Craftbeer.se, testa Mashing up the World. Ett mycket bra tips, mycket läskande öl!
    Mashing up the World från Bronx
    Brasserie de la Senne körde ju lång Sverige-turné tidigare i år, då hade de inte med sig denna samarbetsöl med Cantillon. Wadesda 7 är ytterligare en ny favorit, den bästa ölen som jag testade i Brill-montern i år.
    Wadesda 7

    När jag springer på ölfestival så träffar jag allt som oftast på massa trevliga människor, både gamla och nya bekantskaper.
    Lars Landeman och An från Belgodeli, kan vara Tillquin i glaset.

    Steve Grossman, Sierra Nevada. Deras October-Bock i glaset.

    Ronny Karlsson från Beernews och Zoi från Bier & Co Sweden

    Maartens Vanwildemeersch egen öl i glaset.

    Berit Karlsson i bakgrunden, Pors & Tvärs i förgrunden.

    Robert från Qvarnen ser rätt nöjd ut, när han håller mitt glas med Cream Stout.
    Black Ops med Garrett Oliver i bakgrunden.
    Claes Stenmark serverar en Virtuous G&T.

    Några bra ölbilder där dryckesinnehållet inte nödvändigtvis är ihågkommet.

    Ofiltrerad

    Paulaner Oktoberfest-bier

    Vinnaren i hembryggar-SM, Skrapan Lager hos Åbro.

    Kärt återseende av KISSMEYERS Stockholm Syndrome DIPA och Peak Organic IPA.
    Denna väckte härliga minnen från när jag testade Syndromet i Bishops-montern under SBWF2010. Fatet var inte i absolut toppform (mycket skum), men den smakade ok.
    Skum öl!
    Hos mina nya kompisar Bier & Co Sweden så hittade jag äntligen en öl från Peak Organic igen. Deras IPA är ju dessutom riktigt bra.

    Snygga tap-lappar kan ju locka till spontanköp, men i detta fall så var det snarare att den hastigt handskrivna tap-lappen (den uppdaterades med en proffsigare produktion senare) ådrog sig min nyfikenhet och det gav mycket positivt utslag. Proto #1 Dry Hopped Saison från Uppsala.

    Beavertown ingår ju numer i Spendrups importportfölj, där hittade jag bland andra Hedda, men framför allt bryggeriets collabbeer med FFF (jag trodde det var det brittiska bryggeriet). Heavy Lord w. Coffee klockar in på 14% och det bränner en del, men övervägande positivt intryck hos mig.

    Days of Creation, en korkad öl!
    Sista fredagen så stötte jag på Stefan från Cask Sweden utanför entrén och fick tips om att de under dagen skulle koppla på Ballast Point Sour Wench någon timme senare.
    När jag dök upp en dryg timme senare så hade detta ännu inte hänt, samma sak ytterligare någon timme senare!?
    När jag var på väg att lämna festivalen senare på fredagskvällen så insåg jag att jag fortfarande inte hunnit testa den, det blev att återvända in i hall 2 och uppsöka deras monter. Och visst var den då påkopplad.
    En lagom sur Sour (för min del), inget jättespektakulärt, men kul att ha testat.
    Sour Wench
    Kul namn (och god öl) på en vegansk stout på 4%, Dubh Linn Stout.
    En annan god lågalkohol-stout fanns på flaska i Ocean-montern.
    Ocean Stout 4.4%
    Fick ett tips från en kollega, testa Mikkellers Gammel Dansk-öl. Jag gillar ju en bitter dram och testade givetvis, men jag tyckte att det var för lite dram i den.

    Södra Empress!

    Gammal Baronen, från 2012

    Åter i Nybryggarbaren, första ölen från Kornheddinge. Klart godkänt.
    Min favorit i Nybryggarbaren var ändå kattbryggeriet i Flyinge. Testade bland annat deras lättöl Auriga.

    Det blev ju lite annan dryck än öl inmundigad under festivalen.
    Branden på orten, från Mjödhamnen.
    Fick ett tips från ytterligare en festivalbesökande kollega (totalt tre stycken fristående), i Riktig Cider-montern fanns en mycket bra britt-cider. At the Hop väckte väldigt trevliga minnen från fjolårets master class med Brooklyn. Den härstammar nämligen från Oliver's Cider and Perry, vars brett-jäst medverkade i ölen Serpent. Cidern var mycket bra och genererade dessutom ett besök på systembolaget för att inköpa två flaskor.
    När jag testat den med så gott resultat så plockade personalen fram en Österrikisk flaska, och den var i min mening ändå bättre. Wild Tree Hoppy Cider från Blakstoc. Även denna flaska har inhandlats från Systembolaget sedan detta test.

    Benromach whisky!
    Förutom Benromach så testade jag även en Rare Old Super från Nikka.

    Jamesons Whiskey

    Och en Jameson som lagrats på Craftbeer-fat, Caskmates Stout Edition.


    I Galateas monter fanns en nymodighet från Clicksys som snart kanske dyker upp i en bar nära dig. Påminner en del om de bokningsautomater som finns hos MAX Hamburgerrestauranger. Jag försökte att beställa en av de ölen som jag visste fanns i montern, men den fanns inte med i automaten!?

    Avslutar med en svartvit bild från träfatet som stod i NCBs monter, här som underlag för Black Ops från Brooklyn.

    Jag har ett gäng bilder kvar, kanske blir det ytterligare ett bildinlägg från SBWF2017.

    En kort summering av årets festivalupplevelser.
    Hur många dagar? Jag var där 5 dagar, inte sista lördagen.
    Var det bra? Jag är nöjd.
    Mycket folk? Enligt uppgift lite färre besökare i år än rekordåret ifjol. Men visst blev det trångt.
    Saknas något? Några av de klassiska bryggerierna.
    Bästa nyhet? Nybryggarbaren har ju funnits i någon form de senaste 2-3 åren, men jag gillar detta upplägg.
    Höjdpunkt? Närke Kulturbryggeri med HG och Berit plus Romkaggen!

    Stort tack till Nacka Strandsmässan, Marianne Wallberg och alla medarbetare, utställare och besökare. Vi ses igen nästa år!


    Alf ordnar - Öl och ostprovning som födelsedagspresent.

    $
    0
    0
    Den fjärde juli i år så fyllde en kär kamrat år, jämna år dessutom (hon är några år äldre än jag). Jag köpte en fin flaska vin och en god ost till henne. Då hon önskade sig upplevelser tillsammans med givaren så la jag till en Öl och Ostprovning under ledning av mig.
    Nu i helgen, drygt tre månader efter själva dagen så var det äntligen dags att leverera den delen av presenten. Hemma hos henne i Ekerö, i sällskap av hennes syster och svåger (också de kära kamrater till mig).
    Osten var inhandlad och tre öl speciellt utvalda för att passa till osten. Jag la till en fjärde öl, inte för att den skulle passa särskilt bra till osten, utan för att jag gillar den lite extra.

    Då jag skulle utföra ett annat blogg-uppdrag tidigare (lite längre ut på Mälaröarna) under dagen så packade jag kylväskan för att hålla lagom temperatur både på dryck och ost.
    Tack vare transporthjälp  så anlände jag i precis lagom tid till hennes adress, samtidigt som de två övriga gästerna.

    Som välkomstdrink fick vi ett glas läskande fläderbubbel och jag fick delge några anekdoter om mina blogg-relaterade upplevelser tidigare under dagen (mer om det i ett kommande inlägg).
    Sen blev det middag med en härlig fiskgryta och med vitt vin (presentvinet från i somras) funkade mycket bra som måltidsdryck.
    i bakgrunden skymtar värdinnan. (fotat av ATOÖ)
    Därefter var det så äntligen dags för själva provningen.

    De ostar jag valt ut för denna provning var;

    • Vit Caprino från Bränna Getgård, KRAV-märkt. (inköpt under SBWF2017)
    • Getost inköpt hos Fromageriet, de hade ingen Caprino, men denna (namn?) påminde mycket om den.
    • Pecorino Romana inköpt hos Fromageriet, lagrad torr ost var min tanke, torr var den men också väldigt salt visade det sig.
    • Shropshire Blue inköpt hos Taylors & Jones, en härlig orangegul blåmögelost som jag älskar.
    Jag hade med både stark finska senap och sellerisalt, även om de deltagande ostarna inte är ultimata samarbetspartner med just dessa ingredienser.

    Ölen som skulle testas mot dessa ostar var;
    • Brasserie Dupont Saison Dupont Biologique
    • Pax Brygghus Dexter Sasion med Ingefära och Lime
    • Brouwerij 3 Fonteinen Oude Geuze
    • Founders Backwoods Bastard 

    Värdinnans nya favoritöl


    passar utmärkt till Shropshire Blue

    Så här i efterhand har jag insett att jag blandade ihop vilken ost som skulle ha testats med vilken öl. De lite funkiga Caprino-ostarna borde jag nog ha kört ihop med geuzen och den salta Pecorinon mot saisonerna. Men det funkade ändå ok, alla ostar fanns tillgängliga att testa med valfri öl.
    Kvällen höjdare vad gäller öl- & ost-parningen var solklart Blue och Backwoods, en sanslöst god kombination, det var i alla fall jag och värdinnan överens om. Hon tyckte dock allra bäst om PAX-ölen, vilket glädjer mig lite extra!
    Jag tror inte att hon kommer dricka den ölen (eller någon av de andra ölen) särskilt ofta i framtiden, men det är alltid kul att kunna bjuda någon på en ny härlig smakupplevelse.

    Alla utom ett fotografi i detta inlägg är tagna av andra provningsdeltagare, jag tog inga (!) bilder under själva provningen.

    Alf besöker - Bryggeri Nyckelbydal

    $
    0
    0
    Jag kom första gången i kontakt med Bryggeri Nyckelbydal 2012, genom en artikel hos Manker Beerblogg. Sedan dess har namnet figurerat i endast 10 stycken blogginlägg här på Alf Tycker Om Öl, trots att deras bryggeri har blivit något av en favoritproducent hos mig.
    Det beror åtminstone delvis på att deras öl fortfarande har en rätt begränsad spridning. De finns i privatimportutbudet på systembolaget, de säljer endast flaskor och till ett begränsat antal krogar i Stockholmsområdet. De är dessutom rätt återhållsamma med att saluföra bryggeriet och dess öl.
    Via Farfar Pär hamnade de hos Restaurang Tradition, där jag numer är återkommande gäst, inte bara för att de serverar Nyckebydal-öl.
    Lurudden funkar utmärkt som måltidsdryck, här till Lapskojs på Tradition.

    Jag har haft turen att vid några tillfällen springa på Göran & Maria (ägare, bryggare och etikettdesigners) vid några tillfällen. Första gången var på Adelsö Ölfestival 2015 och senast nu i somras på samma festival. Två stycken väldigt sympatiska ölpersonligheter, som började som hembryggare för 25 år sedan. Det var genom ett slumpmässigt möte med Tomas Danko som det till slut vågade ta steget till kommersiell bryggning.

    Bild lånad från BNs Instagram

    I deras nyligen startade Instagram-konto (för första gången i sociala media) så dök det häromveckan upp en bild (se ovan) på deras senaste kreation, Nyckelby Bärnsten, en lättöl på 1.8%. Den skulle finnas tillgänglig på endast två livsmedelsbutiker, Coop Kungsberga (Färingsö) och ICA Nyckelby, den finns också på minst en lokal bensinmack.

    När jag fick en inbjudan till middag hos kamrater i Ekerö så dök tanken upp att jag skulle ju kunna samköra detta med en förlängd bussresa till Nyckelby, köpa några öl för att sedan vända tillbaka till de lite mer centralare delarna av Ekerö.
    Då jag är beroende av busstransport så uppstod ett smärre logistikproblem, tiden mellan ankomst till Nyckelby och returbuss var avsevärt längre än den tid själva inköpet skulle ta. Därför tog jag mod till mig och slängde iväg ett mail till bryggeriet och undrade om de skulle kunna tänka sig anordna en guidad visning av bryggeriet när jag ändå befann mig i närområdet?
    Då min fråga ställdes bara några dagar innan själva besöket var planerat så var jag väl inte överdrivet hoppfull om att de skulle ta emot mig. Snart dök det upp ett svar i min inkorg och de var ett mycket positivt svar, visst var jag välkommen!

    ICA Nyckelby, upp till höger skymtar brygghuset.

    Tidsplanerna börjades spikas när nyheter om ICA-butikens begränsade öppettider nådde mig, på lördagar så stänger butiken redan klockan 14.00. Vilket var tio minuter före min tidigast beräknade ankomsttid. Skulle jag satsa på att komma en timme tidigare, bara för att få köpa några flaskor lokal lättöl? Ganska snart insåg jag att det inte skulle funka med mitt förmiddagsschema i alla fall. Lättölen kunde jag ju fixa genom kamrater vid annat tillfälle. Så här i efterhand så hade jag gärna satsat på ankomst en timme tidigare, men nu blev det istället en timme senare och vi fick lov att avbryta besöket när jag måste hasta iväg mot Tappström. Det löste sig på ett smidigt sätt när jag fick skjuts av Maria och tips om att det gick att köpa deras lättöl vid den bensinmack där hon släppte av mig.


    Även om det tar mindre än sextio minuter att åka kommunalt (om buss och tunnelbana går som de ska) från Fridhemsplan ut till bryggeriets lokaler så blir det en rejäl miljöomställning när jag stiger av bussen, ute på landsbygden.
    Jag har åkt förbi huset ett antal gånger nu, på väg ut till Adelsö, men det är först nu när jag står alldeles intill det som jag inser hur stort det verkligen är. Det är ett gammalt hus där den lokala lanthandeln (!) tidigare huserade (fram till mitten av 50-talet).

    Historiskt foto, lånat från hemsidan.
    Det är ett väldigt begränsat antal utomstående (skribenter och andra) som fått ynnesten att besöka lokalen, det är inte utan viss stolthet jag inträder i det allra heligaste.
    Själva bryggeridelen  är förlagd till husets mittsektion (mellan källaren och övervåningen). Dessutom finns här ett välfyllt maltlager där finns även maltkrossen.
    Laboratoriedelen har det hemma i den privata bostaden (två kilometer från brygghuset), där förvaras de sex (6) jäststammar (en är deras helt egna) som används i bryggningen.
    De flesta öl som kommer från Nyckelbydal har en tydligt belgisk prägel, något som jag allt mer uppskattar. Min personliga favorit är deras Belgian Strong Ale vid namn Lurudden. Ölen i deras katalog har nästan uteslutande namn med kopplingar till närområdet.
    Casper, the friendly brewdog!
    Bryggeriet har i dagsläget en kapacitet på knappt 15 000 liter öl/år, lokalmässigt så skulle de kunna öka något, men de föredrar i nuläget att hålla sig på denna nivå. Det är ju ett litet familjebryggeri där de förutom de själva endast har hjälp av brygghunden Casper och en chaufför/etikettklistrare.

    Under mitt besök fick jag bland annat testa en "hembryggd", gjort på lokalt plockade brännässlor!
    Citat från hemsidan; Vi använder oss huvudsakligen av kommersiell men även av egenodlad humle. Vi odlar ett flertal kända humlesorter samt en gammal lokal humle med okänt ursprung från Mälaröarna.

    Vi tar även fram vår egen koriander som används till vissa av våra ölrecept.



    Nyckelby Bärnsten innehåller tillräckligt mycket eko-råvaror för att kunna eko-märkas men bryggeriet saknar certifiering för att få märka produkten som ekologisk. Det finns tyvärr inte riktigt utrymme för att genomföra de lokalmässiga förändringar som krävs för certifiering.
    Upphällning

    Sånga Rimfrost Blond Ale


    Första året de deltog vid Adelsö Ölfestival så vann en av deras öl första pris, trots att de själva knappt ens visste att det var en tävling. Just tävlingsmomenten är något Göran och Maria uttrycker viss ambivalens till. Inte så mycket att de ogillar att tävla, men om de gör det så ska de vinna!

    Inom Stockholms-området så går det just nu att beställa tre av deras öl, Treudd, Bronsguden och Fläder i lådor om tolv flaskor (det går att mixa efter eget tycke och smak) via privatimport.



    Det finns även ett väldigt begränsat antal småflaskor (330ml) av deras julöl WINTER att beställa i lådor som privatimport från Systembolaget.

    Filip Lindström, som agerar gästskribent här på bloggen, jobbar ju på baren NOMAD och de serverar några av bryggeriets öl, där är dessutom något lite extra speciellt på gång.

    Det är lite grand så som Göran och Maria jobbar, urvalet av ställen som får nöjet att servera deras hantverksmässigt producerade flasköl sker på väldigt personlig basis. Gärna små ställen med en specifik grundidé. Till exempel Restaurang Tradition med sin husmanskost och Lilla Barkaby med sin tydliga belgiska inriktning.
    Lokala förmågor som Sånga Säbys konferensanläggning eller Rönneberga kursgård ute på Lidingö är återkommande kunder, som beställer egna specialöl i samarbete med bryggarna.

    Stort tack till Göran, Maria och Casper för detta trevliga besök.


    Viewing all 809 articles
    Browse latest View live