Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Alf undersöker - Veganvänlig öl!

$
0
0
Vad är det i öl som skulle kunna vara ett problem för veganer? Bland annat honung och laktos.

Jag är på intet sätt ens vegetarian, men Filip Lindström som agerat gästskribent här några gånger är det. Han kallar sig själv militant vegan dessutom, därför är till exempel öl med honung i otänkbart för honom.

Han bad mig knåpa ihop ett ölrelaterat matrecept, givetvis skulle det vara veganvänligt. I hans e-publikation, PROFET, har han nämligen ett återkommande tema. Utdrag ur Profets kokbok och jag skulle få äran att inkomma med det första receptet utöver de som han själv bidragit med.

Min första tanke gick omedelbart till svamp, under SBWF2017 så testade nämligen Filip en av mina favoriter, en vegansk rätt på Food courten. Champinjoner doppade i frityrsmet av Guinness.
Min tanke var inte att försöka kopiera det mästerverket utan snarare hitta på något eget med snarlika ingredienser, svamp och Guinness dock inte friterade, det recepten har nu publiceras i Profets kokbok.

För att hjälpa mig på traven så skickade Filip en länk till sidan Barnivore, där finns en databas med drygt 40 000 olika öl/cider, vin och spritprodukter. De är sorterade efter huruvida de är veganvänliga eller inte. Listan är ju onekligen rätt lång, men det finns bra filtreringsmöjligheter, bland annat går det att få en lista som bara innehåller öl som är veganvänliga, de är grönmarkerade.
Detta tyckte han att jag borde uppmärksamma också i ölbloggen och varför inte.

Jag började som hastigast bläddra igenom listan och hittade flera intressanta namn, som jag mer än gärna skulle kunna tänka mig att använda i mitt/mina veganrecept.
Bland de mest intressanta ölen så fanns Aecht Schlenkerla Rauchbier! En veganvänlig öl som doftar och smakar tungt av charkprodukter. Den borde kunna funka både som ingrediens och måltidsdryck.
Jag skickade en fråga till min vän Mikael (som figurerat lite grand tidigare i denna blogg), som är en stor Bamberg-entusiast med just denna rököl som sin absoluta favoritöl. Lite på skoj (han är även stor bacon-älskare) så frågade jag om han hade några tips på vilka grönsaker som passade att koka i just Rauchbier. Det faktum att han vid just detta tillfälle befann sig i just Bamberg (på semester med familjen) gjorde att han passade på att vidarebefordra min fråga till lokalbefolkningen.

Utöver rökbiran så hittade jag många användbara belgiska öl, både sånt som jag har hemma och sånt som är tillgängligt på systembolaget. Saison Dupont Biologique till exempel, den ska definitivt användas som måltidsdryck och kanske också i maten. Att även NOLA-bryggeriet Abita har flera godkända öl i sin katalog. Visst kulle jag kunna göra en vegan-jambalaya med någon av deras öl kanske, Purple Haze går ju att privatimportera (låda med 6 flaskor) via systembolaget.

Jag kontaktade Pax Brygghus (som inte finns med på listan i nuläget) på Facebook och frågade Calle om de kör veganvänligt. Svaret var att det ibland använder gelatin för klarningens skull, men söker en fungerande växtbaserad lösning för att kunna bli helt vegansäkra, dock finns en chans att de i framtiden brygger en öl med honung... I skrivande stund så är Pax Dexter 100% vegan.

Andra veganvänliga svenska öl/cider, listade hos Barnivore.
Bryggeri Nyckelbydal omnämns inte på listan i nuläget, men enligt uppgift så har minst en öl tidigare (2013) funnits med.
Edit; Jag har fått svar från Göran på Nyckelbydal, de använder inga animaliska produkter i sin ölproduktion!

I slutändan bestämde jag mig ändå för att börja mina planerade irrfärder i det veganska köket med en rökig kryddstark böngryta och med en ingefärs-saison som måltidsdryck, mer om detta i kommande inlägg.

Kolla gärna in recepten på Profet också.


Alf testar - Krogsafari i Solna

$
0
0
Jag har ju kört två stycken fulölssafari tidigare, 2014 och 2016, för att följa tvåårsintervallen så är det följaktligen dags för ett nytt safari detta år. Tidigare år har jag valt fyra krogar i närområdet till mitt arbete på Kungsholmen, i år kör jag istället hemma i Solna.
Jag väljer nu också att frångå namnet fulöl och kallar det istället Krogsafari. Dessutom ska jag istället för att beställa en Stor stark försöka beställa en finöl. Istället för att köra alla krogar samma dag så fördelar jag det över några dagar/veckor.

Tänkta besöksobjekt;
Solna Hof - bästa AIK-krogen!? Finns på Untappd!
Dick Turpin - Solnas absoluta AIK-pub!? Finns på Untappd!
Propably ...

Haga Sports bar - Blåkullas bästa bar!? Finns på Untappd!
Haga Bottega - italienskt (medelhavsinspirerat) i HAGASTADEN!? Finns på Untappd!
Offside Sportsbar - på baksidan av Centrum, mitt emot gamla Råsunda! En krogkedja som finns över hela staden. (finns på Untappd)
Isidors Sportsbar - i närheten av gamla Råsunda! (ej untappd)

Etage Restaurang - klassisk lokal vid rondellen utanför huvudentrén till Centrum. (finns på Untappd)
Park Inn by Radisson Flamingo Hotell - där var jag på studentskiva 1984. Gammal kollega besökte baren under sommaren och meddelade att där fanns ett gäng ok öl. (finns på Untappd)

Tanken var att detta skulle ha skett tidigare i somras under juni-juli--semestern, nu blev det lite oplanerat en hyfsat sval lördagseftermiddag i augusti istället.

Jag startade mitt safari med en snabbkoll in hos Etage, de har Åbro som huvudleverantör, bland annat fanns det Bron IPA. Jag valde dock att gå igenom centrum, en snabbkoll hos Flamingo men där verkade det som att baren inte var öppen än. Sen ut på Råsunda-sidan, fotbollsstadion, ja i alla fall där stadion brukade stå.
Där har nu en helt ny stadsdel växt upp. Men Isidors Sportsbar finns kvar, dock ser den mer ut som en typ pizzeria, därför väljer jag att gå vidare. Nästan dörr i dörr ligger en mer publik lokal, East End (östra läktaren), men också detta är mer en burger bar än ölbar.
Vandrar vidare utmed Solnavägen, passerar bland annat Idrottsgatan (där min syster bodde en kort period under tidigt 80-tal), upp mot Råsundavägen. Hittar slutligen The Dick Turpin, och det är en mer klassisk pub, både till exteriör (Guinness- och Staropramen skyltar) och interiör (mörkt och murrigt).

Fatuppställningen för dagen på DT.
vi jobbar hårt för att hålla sortimentet fräscht, brett och riktigt vasst. Om du vill ha tips om vilket öl som passar bäst till vilken mat, fråga personalen: de kan sina grejer. [saxat från DTs hemsida]
Enligt vad jag förstod så är det primärt en kran där de skiftar taplapp regelbundet. Just idag innehåller det fatet Carlsberg unfiltered. Hemside-citatet ovan känns väl inte riktigt aktuellt för min del. Bredden finns i form av industrilager, ljus lager och Guinness. Bland de 5 flaskorna som tronar på hyllan finns ungefär motsvarande som på fat, plus Erdinger.

Jag väljer dock en fatöl, Luma Lager från Nya Carnegie, i en frostad 50cl-sejdel, är ju rätt ok ändå! Att servera kall öl i ett frostat glas funkar väl när det är riktigt varmt ute, men Dick Turpin kör det tydligen året runt.
Luma Lager
Det är ju Carlsberg som är ölleverantör, därför borde de kanske ändra sin (lite ironiska) slogan till "Propably the best pub in Solna".
Närheten till gamla nationalarenan skapade säkert en hel del tillströmning till Dick Turpin i samband med evenemang. Nu när arenan lämnat närområdet söker sig tydligen ändå många AIK-supportrar hit innan match. Det som säljs mest är självklart Stor Stark (Falcon), men även Guinness går det en del av.
Just denna dag är det dock ingen match på Friends Arena, därför är det rätt lugnt på puben under mitt korta besök, 4-5 stammisar sitter på uteserveringen.

Solna Hof ligger närmare Arena Staden, ett stenkast från Solna Station (närmre Tvärbanan än Pendeltågsstationen). När jag väl kommer fram så inser jag att denna lokal mer påminner om en pizzeria än pub, men jag väljer ändå att testa stället (jag är rätt törstig efter lång promenad utmed Råsundavägen, förbi min gamla gymnasieskola). Även här är det Carlsberg som förser kyl och fatanläggning med dryck. Här saknas dock Guinness och öl från Nya Carnegie, däremot finns här Carnegie Porter på flaska.
Jag väljer att ta in en Brooklyn Lager, som serveras i ett Carlsberg-glas (ej frostat). Även här finns några gäster på uteserveringen, men annars väldigt stillsamt.

Jag väljer att åka tvärbana mellan Station och Centrum, rätt smidigt faktiskt. Landar på baksidan och tar ett besök på Offside. En sportsbar som är halvfylld med gäster både in- och utsidan. Jag får dock en plats i baren och beställer in en 100w IPA från Nya Carnegie. Initialt vill tjejen i baren hälla upp den i ett pintglas, när jag protesterar plockar hon fram ett Guinness Relief-glas istället men jag lyckas till slut förklara vilket form jag vill ha på mitt glas. Att det står Staropramen på det får jag leva med, det var det minst dåliga alternativet jag kunde hitta.
100w IPA
Utbudet är Carlsbergs, det har bland annat Brooklyn Pale Ale på fat. I baren och runtomkring i lokalen hänger tv-monitorer, det visar fotboll från Premier League, match mellan Huddersfield och Chelsea.

En sammanfattning av min lilla lördagssafari, tre stycken ställen besöktes;
  • Carlsberg dominerar (jag drack ju inget hos Etage)
  • ok öl
  • lokalmässigt så var Solna Hof mindre rolig, toaletten där (jag besökte alla 3) var dessutom rätt risig.
  • Pris; Luma Lager och Brooklyn Lager 65 kronor, 100w IPA 75 kronor.

Jag lär inte återkomma till någon av dessa barer.

Haga Botega besökte jag redan under semestern, men passar inte riktigt in i sammanhanget då det mer är en hotellbar/restaurang (med god gazpacho) snarare än en pub. Jag hoppas dock att Hagastaden kan locka till sig något publiknade etablissemang i framtiden.
Kanske kör jag en runda hos Wall of Shame (MAS-gallerian) för att närmare undersöka utbudet också där, men det lär knappast generera något nytt favoritställe hos mig.
Kollar jag tickningarna på Untappd så verkar det ändå finnas ett hyfsat stort utbud av svensk hantverksöl på Flamingo, så dit kanske jag ändå söker mig någon gång i framtiden.


Alf lagar mat - Vegan-style!

$
0
0
På begäran från Chefsideologen på Profet, Filip Lindström, så skrev jag tidigare ett inlägg om veganvänlig öl, redan då så framgick ju att jag också skulle skriva något om öl och mat i veganvänlig kombination.

Jag bestämde mig för att i mitt första försök här använda den rökiga charkölen Aecht Schlenkerla Rauchbier från det Bamberg-baserade Brauerei Heller. Jag skulla vilja använda deras Märzen, men den går bara att beställa kolli om 20 stycken halvlitersflaskor från Systembolaget. Den enda Schlenkerla som nu finns på bolaget (i 19 olika butiker) är deras Kräusen och den får väl duga (jag får inte vara kräsen). Den klassiska flaskan med den härligt gulröda etiketten och stiligt designade kapsyl. För det facila priset av 27.90 kronor så får jag ändå en klassisk tysk rököl på 4.5%.


"Kräusen" describes the bubbles that form during the fermentation of green (young) beer. The addition of a small amount of such green beer to an already mature beer is called "Kräusening". Kräusening adds the full flavor maturity of the stored beer to the liveliness of the green beer that is added. Schlenkerla Kräusen is an amber, unfiltered lager with a slight smoky taste. It ripens in the deep tunnels under Bamberg until just before adding the classic Schlenkerla smoked beer. Tasty and not too much alcohol, it is the perfect refreshment for a warm season. Data: Original gravity 11.7% Alcohol 4.5% Bitter 30 Serving: In the brewery from the keg from 1 June to late August. Exports to the United States. [bryggeriets egen beskrivning av ölen]

Enligt uppgift [källa] så översätts Kräusen till "Krusor, Kröjsat öl".

Min gode vän Mikael brukar beställa direkt från bryggeriet egen webshop, där finns ju även det snygga Schlenkerla-glasen.

Vad ska jag då tillaga för mat? Jag söker upplysning i uppslagsverket Brewmasters Table av Garrett Oliver, precis som jag misstänkte så passar rököl till kryddstarka anrättningar, en chiligryta till exempel. Jag har ju tidigare tillagat den klassiska No beans-versionen från Texas. Jag väljer att utgå från detta, byter ut de animalisk så det istället blir en No Meat- och extra beans-version.



Antal portioner - tre (stora eller fyra lagom).

INGREDIENSER;
Gul lök (**)
Vitlök (**)
Paprika gul (**)
Tomatpuré 2msk (**)
Krossade tomater 400gr (2*200gr) (**)
Kidneybönor 240gr (1 burk) (**)
Kikärtor 200gr (1 burk) (**)
Majskorn 150gr (1 burk) (**)

KRYDDOR;
Aecht Schlenkerla Rauchbier 2.5dl
1/2 buljongtärning Umami från Kung Markatta (*)
1 spansk peppar grön
Oregano (*)
Kanel (*)
Salt (*)
Vitpeppar (*)
Spiskummin (*)
1/2 pressad lime + en limeskiva (*)


TILLBEHÖR;
Körsbärstomater (**)
Ruccolasallad (*)
Tortilla-chips (**)

Jag valde att inte ha varken ris eller Oatley iFraiche till, men det är givetvis en smaksak.

(* = ekologisk)
(** = KRAV-märkt)

MÅLTIDSDRYCK;
Pax Dexter Ingefära Lime saison från Pax Brygghus, två flaskor á 33cl.

Vegan chili, tillagning.

  • 1. Förbered dagen innan genom att lägga bönor och majs i ett lufttätt kärl, häll över 25cl öl och låt stå över natten.
  • 2. Efter ca 12 timmar, sila bort vätskan (ölen), spara den i ett annat tättslutande kärl. Tillför kikärterna till majs- och bönröran i det stora kärlet. Krossa två stycken vitlöksklyftor och blanda ner i samma kärl. Tillför finhackad (utan frön), halva den gröna spanska pepparn, krydda med chilipulver och spiskummin, rör om ordentligt.
  • 3. Någon timme innan tillagning, rör ner kanel och tomatpuré i bön-, majs- och ärtmixen.
  • 4. Använd hyfsat stor gryta, häll i den sparade ölen och smula ner den halva buljongtärningen.
  • 5. Skala och hacka gul lök, paprika och finhacka (utan frön) den andra halvan av den gröna spanska pepparn. Lägg ner dessa ingredienser i den kokande buljongölen i grytan.
  • 6. Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och vitpeppar. Låt koka i en halvtimme.
  • 7. Tillsätt  den marinerade bönmixen. Låt småputtra under lock i ca 15-20 minuter. 
  • 8. Servera i en djup talrik, pressa limen över rätten. Lägg till tortilla chips, ruccola-sallad och körsbärstomater som tilltugg.
Så här såg min färdiga rätt ut.
Lite av allt på ett tortilla-chips
När jag provsmakade vätskan innan jag tillförde bönmixen, så hettade det till rejält i mina kinder, därför valde jag att tillföra mer (lika mycket till) tomatkross. Kanske lite feg, men det gav en för mig mer behaglig kryddning. Fortfarande med viss hetta men där de olika kryddorna ändå framträder mer kompatibelt. Spiskummin och kanel får en trevligt framskjuten ställning i smakbilden, tillsammans med ruccolans betska bitterhet och ölen svalkande ingefära så blir det mycket gott. Rökölen smakinverkan på anrättningen var nästintill obefintlig, jag skulle nog ha använt en kraftfullare (Märzen eller Urbock) öl i stället, eller mer av Kräusen.
Bara hälften kvar...


Dagen efter valde jag att servera min veganchili som tillbehör till både lunch och middag, men då med korv respektive kyckling som huvudrätt, det vill säga INTE veganvänligt.
icke vegansk korvlunch, med surkål.

Det funkade givetvis utmärk, inte minst när jag serverade en Kräusen som måltidsdryck till lunchkorven.

Rökmarinerad kyckling.
Kycklingen valde jag att snabbmarinera i en skvätt liquid smoke (som jag funderade på att använda i veganchilin också) innan tillagning. Det gav anrättningen en mer påtagligt rökig ton.

Jag är nöjd med min första veganchili, framöver hoppas jag att den ska bli ändå bättre!

ÖLTYPSDEFINITION lånad från SHBF;
RÖKÖL skall ha en tydligt, men balanserad, rökig karaktär i smak och doft. En klassisk tysk rököl är brygd som ett lageröl.

Färg/Utseende: Bärnstensfärgad till mörkt rödbrun.

Bouquet/Arom: Doften skall vara tydligt rökig men ändå i balans med lagerölet. Maltdoften har ofta en lätt knäckigt rostad karaktär. Ett litet inslag av humle är okej. Ingen fruktestrighet eller diacetyl får märkas.

Smak: Tydligt rökig smak i balans med lagerölet. Maltsmaken är ofta lätt knäckig med rostade inslag och balanseras av en medelstor beska. Högkvalitetshumle ger en liten men märkbar smak. Inga fruktestrar, diacetyl/smörkola eller köldgrumling tillåtet.

Munkänsla: Medium.

Efterlysning - nya prenumeranter till c/o Hops!

$
0
0
Jag har varit prenumerant sedan första numret, även om leveranserna har svajat en del till och från så har ändå innehållet alltid levererat.

Under 2018 så saknas ännu så länge vårnumret (!), det dröjde ett tag men till slut gick Johan ut med en officiellt förklaring. Interna stridigheter (personalproblem) blandat med bristfällig hälsa och personlig flytt till annan ort.
För någon dag sedan så dök det ändå upp en nyhetsflasch på Facebook, det "senaste" numret är nu färdigtryckt och bindning var på gång.

Idag, fredagen den 31 augusti 2018, så la Johan (på sin personliga FB-sida) upp ett utdrag ur det kommande numret, LEDAREN.
Det är en bister läsning som dock innehåller viss hoppfullhet. För att säkra c/o Hops framtid så behövs fler prenumeranter, många fler dessutom.
Om inte målet,  två tusen nya prenumeranter, uppnås innan c/o Hops #24 så ger han upp.

Jag har därför bestämt att om jag inte lyckas få ihop ytterligare 2 000 prenumeranter fram till c/o HOPS #24 som släpps i oktober blir det bara ytterligare fyra nummer efter det (så att de som lagt en prenumeration under hösten får sina fem nummer).

Jag är ju lång och trogen kund och hoppas att fler känner det samma, c/o Hops är ett magasin som behövs i dagens öl-Sverige.

SBWF2018 - lite grand inför årets festival

$
0
0

DATUM; 2018-09-27/28/29 och 2018-10-04/05/06
VAR; Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6, Nacka Strand
ÖPPETTIDER;
Första helgen
  • 15-22 Torsdag 27/9 (press- & branschfolk släpps in redan klockan 12.00)
  • 14-23 Fredag 28/9
  • 11-23 Lördag 29/9

Andra helgen
  • 15-22 Torsdag 4/10 (press- & branschfolk släpps in redan klockan 12.00)
  • 14-23 Fredag 5/10
  • 11-23 Lördag 6/10

LÄNK TILL;Hemsidan
LÄNK TILL; Utställarlista

Det är några gamla favoritmontrar som nog kommer se lite annorlunda ut i år. Nynäshamns Ångbryggeri har så länge jag kan minnas alltid haft en egen stor monter, men i år kör det ihop med Great Brands. Snarlik konstellation blir det med Oppigårds som kommer att hålla till i Tomp-montern, tillsammans med öl från bland andra Rodenbach och Chimay. Tomp som kör som vanligt med sin separata monter för Innis & Gunn.
I hall II fanns ju i fjol en specialsatsning på småbryggerier, även om flera småbryggerier är placerade där också i år så hittar jag inget som direkt antyder att satsningen blir motsvarande i år.
Jag saknar flera av de stod där i fjol, inte minst Pax Brygghus och Kornheddinge Bryggerikompani. Dessutom saknas det samlade gänget från Dalarna. [edit] Dalabaren finns med i ritning i Hall II, men än så länge är det inte klart vilka bryggerier som kommer.
Minst ett nytt bryggeri fyller på, Geflebockens Bryggeri som jag kom i kontakt med under Uppsala ölfestival tidigare i år, mycket trevligt återseende (tror/hoppas jag).
Två andra nykomlingar på min ölhimmel detta år är Brewify och Hopsan, som bägge två imponerade på mig under Adelsö Ölfestival i somras. Men bägge dessa är placerade i stora hallen.
Foto: Hanna Reuterwall

Nya ölglas blir det i år (som vanligt), nu utan fot med två olika loggor, en i färg och en frostad vit!
Foto: Hanna Reuterwall


Även i år hoppas jag få med mig min gästskribent, Filip Lindström, på minst en festivaldag och ett inlägg från honom. Kanske blir en dag med en kompis dessutom, själv hoppas jag hinna/orka med fyra dagar i år. Kanske kör jag även i år en dag med rapport i real-tid!?

EDIT - jag har i efterhand lagt till lite text (om Dalabaren) och lagt till ytterligare en bild av festivalglasen.


Alf frågar och och får svar - Brasserie Dupont

$
0
0
Jag tror jag nämnt tidigare någon gång i denna blogg att jag har vallonblod i mina ådror. Det skulle kunna vara ett av skälen till att jag är lite extra förtjust i ölen från Brasserie Dupont.
Inte för att det i egentlig mening är särskilt konstigt att gilla deras öl, dessutom så finns det fler belgiska öl som jag gillar (nästan) lika mycket, till och med dem som härstammar från norra delen av Belgien (Flandern).
Duponts hemsida kan jag välja vilket språk jag vill läsa på, tre olika valmöjligheter finns. Min högstadiefranska är rätt rostig och holländska (flamländska) är ju som isländska baklänges. Som tur var finns även engelska som val, ett språk jag anser mig bemästra rätt hyfsat.

Inkörsporten för min del gick via deras klassiker Saison Dupont, den ursprungliga belgiska gårds/skördeölen Saison. Stilen som bryggdes första gången under senare halva 1840-talet på vad som då hette Rimaux-Derrider Gårds-bryggeri i Tourpes, i provinsen Hainaut i Vallonien, utmed Belgiens södra gränsen mot Frankrike. Gården startade redan år 1759.
På 1920-talet så köptes gården/bryggeriet av Alfred Dupont, för att på så sätt övertyga sonen Louis att han inte behövde flytta till Kanada för att bli jordbrukare. Där skrev Louis snart ihop ett nytt recept på den ölen som vi idag känner som Saison Dupont.

Året 1942 anslöt Sylva Rosier, Louis bror/systerson (nephew), till familjebryggeriet och vid krigsslutet 1945 så tog Sylva över bryggeridriften helt. Under efterkrigstiden blev pils den bäst säljande öl-stilen i Belgien (precis som i stora delar av resten av världen). Vilket ledde till bryggeriet första pils, Redor Pils.
Sylvas barn, barnbarn och deras barn har följt i sina förfäders spår och sedan 2002 är det Olivier Dedeycker, fjärde generationen, som leder bryggeriet, hans företrädare på den posten var hans farbror Marc. Olivier har jobbat som bryggeriingenjör i bryggeriet sedan 1990.
Just det året så hade farbrodern startat projektet med att producera allt mer ekologisk öl, till och börja med så var det Moinette och Saison som fick en Biologique-version (vid sidan av den konventionella). Sedan dess har ytterligare tre renodlat ekologiska öl tillkommit i deras standardkatalog, bland annat folkölen Biolégère, som ibland går att hitta i välsorterade svenska livsmedelsbutiker.

Fram tills mitten av 1980-talet så var spridningen Duponts öl väldigt geografiskt begränsad. Delvis beroende på att deras årliga produktion endast uppgick till 4000hl (år 2016 var motsvarande siffra 26000hl!
Sedan 1992 så har ölen haft internationell distribution. För att klara av den ökade produktionen och efterfrågan så har stora investeringar gjorts, både i utrustning och lokaler.

Just det faktum att vi svenska ölälskare numer kan avnjuta deras öl kan till viss del säkert tillskrivas importören Belgodeli.
Via deras ägare An Delange så skickade jag över några frågor till bryggeriet och fick snabbt svar genom An, från Olivier Dedeycker.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ);You have some Organic beers in your catalogue, why not all your beers? Price/quality/availability of Malt and hops? Lack of interest from customers?
Brasserie Dupont/Olivier Dedeycker (BDOD);
Mainly explained by the lack of availability of some raw materials : no certitude to find enough raw materials but also less choice in terms of variety, specificity, …
It is really important for us to be able to work with the varieties we choose and not with the only varieties available on the market.

ATOÖ;How do your organic beers sell in comparrison to the conventional (non biologique) beers? Regular Saison/Moinette vs Biologique?
BDOD;
Our organic sales = 31% of our total sales but Organic Saison Dupont = 50 % of Saison Dupont sales (and the same 50% for Organic Moinette vs regular Moinette blonde).
Organic Saison Dupont is our fastest growing beer since 2 years. 

ATOÖ; Any chanses of getting a Avec les Bon Voeux Biologique?
BDOD; No chance ; we use 4 different hops for Bons Vœux and the hop we use for dry hopping of the Bons Vœux is not so easy to get…



ATOÖ; You have three beers that are listed (at Barnivore ) as “Vegan friendly”, what is it in the other beers (production and/or raw material) that makes them non-vegan friendly? (Honey in Bier de Miel)
BDOD; Biolégère and Triomf should also be mentioned as « Vegan friendly ».
The only that is not « Vegan friendly » is indeed the Bière de Miel and this is due to the honey we use for the production of this beer.

Honungsölen.
ATOÖ; The Beers of the future from Brasserie Dupont? Keep on producing your classical Belgian beers or introducing something completely different? More international collaborations?
BDOD; We prefer to maintain the focus on our classical beers but we‘ll certainly do some collaboration brews (but maximum 1 per year).


ATOÖ; How much Dupont-beer is sold in Belgium and how much is exported?
BDOD; (55 to) 60% in Belgium and the other 40% are sold in +- 45 different countries.

ATOÖ; What country is your best exportmarket?
BDOD; France


ATOÖ; I read, in your "our story"-page, about the amount or beer you produced in mid 80s vs 2016 (from 4000hl to 26000hl), has it increased any since then?
BDOD; A little bit more than 30.000 hl for 2018


ATOÖ; Dupont Cheese? Five different cheeses, what Dupont-beer goes best with what Dupont-cheese?
BDOD; Moinette blonde, Moinette bio and Moinette ambrée are really interesting with our cheeses.
Saison Dupont makes also a great pairing with the Saison Dupont cheese. 


ATOÖ; Is the future of the brewery to be kept within the descencants of the Dupont-family, is the familyline secured?
BDOD; Yes, this is of course our target!
We (the 10 family owners of my generation which is the 4th generation) are busy to try to make the 5th generation aware of Brasserie Dupont heritage…
Our philosophy is to make optimal use of technology while maintaining the traditional production processes linked to the history of our brewery. [Citat kopierat från Duponts hemsida]

Merci beaucoup Olivier för svaren på mina frågor och An som agerade kontaktlänk. 



För den som befinner sig i det geografiska närområdet så finns möjlighet att besöka bryggeriet och få en guidad visning (kostar pengar), om man bokar i förväg på deras hemsida.
 

Inför SBWF2018 - Master Classes

$
0
0

Utformningen av SBWFs hemsidas Master Class-sektionär lite annorlunda än de senaste året, alla är listade på sina respektive dagar utan någon närmare info om respektive klass. För ytterligare info måste jag klicka på ett datum och länkas vidare direkt till Tickster, där framgår kostnad och tillgänglighet.
Följaktligen bokar du och betalar din provningsbiljett redan i detta läge. Tidigare har du på hemsidan kunnat boka plats för att sedan betala och lösa ut din biljett i receptionen under mässan. Just denna funktion har ju orsakat en del köbildning och en hel del administration för festivalfolket. Möjlighet finns dock fortfarande att köpa biljetter direkt på plats under mässan, i den mån det finns platser kvar då. Köpta biljetter kommer inte att kunna lösas tillbaka om du ångrar dig.

Det provningar som jag skulle vilja rekommendera är följande;
Utställare - provningsdag/ar - min kommentar.
  • Founders Brewing - Torsdag 27 & Fredag 28 - Jonathan Henderson är riktigt kul att lyssna, brukar vara bra öl också.
  • Brooklyn Brewery - Lördag 29 - Kostar lite mer, men 90 minuter tillsammans med Garrett Oliver och några magiska Ghost Bottles är värt varende öre!
  • Girls in Beer - Fredag 5 - Nya Carnegie har plockat ihop några av landets eminenta öltjejer. Josefin Törnqvist och Jessica Heidrich bland andra.
  • Ost & Whisky - Fredag 28, Lördag 29 & Lördag 6 - spännande kombination.
  • Sydafrikansk & Nigeriansk Craft Beer - alla festivaldagar - kan vara något.
  • Houblonde - Torsdag 27 & Fredag 28 - Bio-dynamisk (ekologisk) öl brygd i Belgien. Kostar 50kr.
  • Evolution of Lambic Beer - Fredag 28 - Testa 6 olika Lambic blandningar

Det finns hur många MC som helst - Avery, Oskar Blues/Cigar City, American Craft Beer, DC Brau, Rodenbach, Plantation Rum, Nikka Whisky osv osv osv...

Förutom alla dessa provningar i Nacka så blir det massor med skoj på olika ställen runt om i Stockholm dessa två helger. Till exempel, varför inte hälsa på hos Eatery Social Skanstull och testa Gin från Mayfield Sussex Hop Gin?


Alf besöker - SBWF2018, de första tre dagarna

$
0
0

Jag är på plats på Nacka Strandsmässan, för årets tredje dag.
En kort sammanfattning av mina upplevelser av de två första dagarna, plus ett gäng bilder.

Jag var som vanligt ute i god tid, vilket faktiskt inte var fel tänkt. Bussstationen under Slussen är annorlunda i år, både vad gäller fysisk placering och nergåneng från Slussen.
Torsdagen påbörjades med den vanliga pressinfon.
Jag tog därefter min rekogniseringsrunda (många förändringar sen tidigare år) så var det dags att börja testa lite öl. Jag hade några timmar på mig innan gästskribent Filip (hoppas få en artikel från honom under nästa vecka) och systersonen Simon skulle dyka upp. Jag hann med en del, men inte allt.
När de väl var plats så försökte jag inrätta mig efter deras önskemål, med hjälp av mina expertråd. Det blev en lång torsdagskväll med många goda öl och trevliga möten.

Några bilder från torsdagen och fredag.

 Rober stod givetvis i Qvarnen-montern.




G and T!

Grim Lager från Oppigårds


Lagom surt från Ballast Point

FIKA!




Brittisk Real ale!

Cantillon Lambic

Två belgogubbar i keps!?
Inte alls överarbetad.

Gästskribent Filip

I Filips glas var det veganvänlig öl.

Medans jag skriver detta så sippar jag på min festivalfavorit än så länge. Röda Linjen Lakrits Vete från Gröndalsbryggeriet Hopsan.
Röda linjen Lakrits (och hallon)

Jag räknar med att återkomma även nästa vecka, bland annat för fredagens provningen med Girls in Beer.

Idag lördag så är mitt pri ära mål med festivalbesöket Master classen med Brooklyn brewery klockan fem, det blir någon öl till innan och några efter misstänker jag. Troligtvis mörkt och starkt.



SBWF2018 - Master Class med Garrett Oliver

$
0
0
Lite dyrare pris (300 kronor) för inträdet till denna Master Class, i gengäld är tiden förlängd med en halvtimme och tio stycken specialflaskor ur Brooklyn Breweries "private stash". Jag tvekade inte en sekund, och det var fler än jag som kände likasamma, Karossen var fylld med förhoppningsfulla festivalbesökare.

Laguppställningen, nio stycken stora flaskor och en tio år gammal BCS i liten!
Under ledning av legenden Garrett Oliver guidas vi igenom denna spännande samling.
GARRETT OLIVER, traditionsenligt klädd i hatt.

Första flaskan är en Ghost Bottle, en av de välkända riddarna kring det runda bordet, Bedivere 2015. Egentligen hette han (enligt legenden) Bedevere (= "Bedivere of the Perfect Sinews" och han var enarmad. I Monty Python-filmen "The Holy Grail" så spelar Terry Jones denna karaktär).
När jag senare kollar upp ölen på Untappd så ser jag att jag har testat den tidigare, under Brooklyn Mash 2016. Den är minst lika bra denna dag.

Bedivere
Det är en funky sour, en trip/quad som innehåller brett-jäst, fatlagringen ger en behaglig vaniljton, trots att surheten stramar en del i mina kinder.

Återigen via untappd så blir jag varse att även nästa öl, Cuvee Noire 2014, är tickad. Den var med under master classen 2014, då var jag måttligt imponerad.
Nu framträder Bourbon-lagringen (Woodford reserve-fat) tydligare, doften är lite boozig men utan att sticka allt för intensivt i min näsa. Även här finns en del vanilj, torr sötma och trots sin spritighet så är kroppen lättsam, lättdrucken för en imperial stout på 10.6%. Dock inte särskilt imponerande.

Sen kommer ytterligare en riddare, denna gång Percival 2011. Enligt legenden så är det han som slutligen finner The Holy Grail.
Även denna öl ingick i provningen under SBWF2014, det finns registrerat via min tick på untappd.

Garrett berättar om kopplingen mellan denna öl och en favorit som jag testade 2016, Serpent som var en collab med Thornbridge och ett engelskt ciderhus. Percival är föregångaren till Serpent. Och visst finns det smakmässiga likheter (äppelcider och vildjäst). Här finns dock en mer framträdande och tyngre funk, inte bara till dess fördel, men en angenäm tjockhet i karaktären.


Öl nummer fyra har det lite oväntade namnet Lessons 2012 (in Lees står det på flaskan också), jag uppfattar ingen närmare förklaring till namnet. Den är en Belgian Strong Dark Ale på 10% abv, med sitt ursprung i den numer försvunna Local 2. Här framträder bretten ganska negativt redan i doften, en obehaglig surhet sticker i min näsa. Grumligheten skär sig en del i mina ögon och den känns lite avslagen, vinlik. De 10% är väl dolda.

Garrett pratar om surhet kontra beska i öl (och andra livsmedel), numer är ju den beska öl väldigt populär, men de flesta människor älskar ju något som är lagom surt ("People love acid"), medans bitterhet ofta fungerar som en varningssignal för gift.

Sen följer provningens äldsta öl, Black Chocolate Stout 2008, här får vi också en hel del roliga anekdoter om den första bryggningen och releasen lagom till julhelgerna, en av de första imperial stouts som släpptes i New York. Ingen på bryggeriet hade särskilt stora förhoppningar om att de skulle lyckas sälja alla de flaskor de skeppade ut på marknaden. När Garrett två veckor senare besökte en butik för att köpa några flaskor så fanns inga kvar. När han frågade var ölen var så fick han till svar "IT'S GONE!". Seden dess har bryggeriet alltid sett till att brygga så pass mycket av Brooklyn Black Chocolate Stout att de med gott samvete kan spara ett antal lådor för eget bruk och för att kunna bjuda på vid provningar som denna.


Fem år brukar ju vara en lagom lagringsperiod för många alkoholstarka öl, men BCS2008 står sig rätt bra även efter tio år. Den är lite mer boozy, chokladen (inga tillsatser) har avtagit och ersatts delvis av lite mer lakrits. Det är fortfarande en ruskigt god stout.

Björnbärsöl
Blackberry Formal 2017 är provningens minsting åldersmässigt, den skapades till bryggeriets personalfest i samband med helgerna i slutet av 2017. Den påminner enligt uppgift om deras egen Bel Air (som jag inte testat), som ju har en egen torrhumlad spökflaska. Att det tillfört björnbär (både råa och kokta) är något som tilltalar mig på pappret. I verkligheten så får inte bäret någon framskjuten position i smakbilden. En småtrevligt fruktöl som stramar åt mina kinder en del.


Ytterligare än säsongsöl med julölstema, nu under den tyska versionen av Bad Santa, Krampus. På Untappd (där jag inte tickat den) står den listad som en Farmhouse ale, färgen antyder att det i så fall skulle vara en Dark Saison, på Ratebeer hittar jag den inte alls! Jag får dock en mer traditionell mörk hollidaybeer, visst finns här spår att brett. Ursprunget är Wild Horse Porter, en collabbeer som gjordes tillsammans med New Belgium och Bluejacket. Det finns även en nyare version i festivalmonter som heter Cloaking device.

Denna Krampusnacht 2015 är ganska anonym, doften sticker lite grand i min näsa och vätskan är torr.

Saffran!?
Vem bestämmer om en öl är en succé eller ett misslyckande? Nästa öl, Quintaceraptops 2015, var Garrett själv väldigt nöjd med, men i USA så var mottagandet ganska svalt. När han tidigare låtit svenskar testa den så har den dock tagit emot med öppna armar, någon har gjort smakmässiga liknelser till den svenska punschen, kan det finnsa Arrak med i bilden? Denna Dinousarie-Quad är en fristående fortsättning på en tidigare öl, Quadraceraptops med snarlikt namn, jag testade den på Oliver Twist för några år sedan.
I denna finns tydliga spår av melassens, men jag känner även något överraskande en klassisk svensk juklkrydda, för visst finns det en hel del saffaran i framför allt doften. En mycket trevlig öl, som jag gillar!

De två sista ölen är samma grundöl från 2014, Hand Seal är en brittisk barley wine med två olika lagringar. Den första har legat i bourbon-fat och andra i cognac-fat.
Bourbon-flaskan har en lite sur doft som jag inte gillar, men smakmässigt så är jag väldigt nöjd med. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som jag känner igen så himla väl här.


Under provningen så nämner Garrett att lagrade Barley wine ibland tenderar att få lite ananas-vibbar, men jag tror inte att det är det som jag känner, eller?
Cognac

Konjak-flaskan har en mer komplett doft och smakbild, något som jag uppskattar än mer, den är lite mer "sofistikerad".

Bägge flaskorna har ett bäst före datum som är satt till 2054 och jag skulle gärna ha minst en av varje hemma, även om jag tvivlar på att jag skulle kunna hålla mig borta fullt så länge.
Konjak-versionen är nog den öl som jag uppskattar allra bäst under denna provning.

Garrett Oliver är en väldigt sympatisk föredragshållare, alltid underhållande men också full av nyttig info. Och ölen han bjuder på är som alltid av högsta klass och hyfsat exklusiva.


Som vanligt så upplever jag en del störningsmoment som inverkar negativt på min MC-upplevelse. Sorlet från pratande medlemmar ur publiken medans Garrett pratar, trots att jag sitt längst fram har jag emellanåt svårt att höra vad han säger. Då Karossen ligger i hall 2, så får provningsledaren också tampas med oljud i form av partymusiken från utsällare i närområdet. Lägg därtill det återkommandet skramlet av folk som slänger stora mängder glas i återvinningskärlet som står precis utanför ingången.
Trots detta är jag mer än nöjd med min provningsupplevelse.

En annan lustig sak, damtoan är strategiskt placerad just utanför. Under den tiden jag köade inför provningen så dök det upp flera vilsna ich kissnödiga herrar som inte förstod var herrarnas var. Jag kan inte påminna mig att jag råkat ut för det någon gång tidigare.



SBWF2018 - andra torsdagen, i realtid!

$
0
0
Jag tänkte att jag under dagens besök på Nacka strandsmässan ska köra ett publicerat inlägg som jag uppdaterar vartefter.
Jag börjar dock med några gamla bilder, från förra veckan.



Klockan 14.15 så lägger jag upp de första bilderna från dagen besök i hall 1.







 Mera text kommer att läggas till senare.

Klockan 15.00 släpp allmänheten in.

15.45, fler bilder.







Jag ska in till Bishops ikväll tror jag.... blir någon till uppdatering innan dess.

Troligtvis dagens sista festivalbilder, mörkt och starkt.

Firestone Walker Parabola 2018, på fat.



Lägger kanske upp någon bild från Bishops också.
Det blev inga bilder från eller ens besök på Bishops idag. Ett hastigt besök på Tritonia och två goda polska öl fick det bli istället.

Nu, klockan 22.45 så avslutar (text och redigering kan tillkomma under morgondagen) jag detta realtidsinlägg.


SBWF2018 - Pristagarna

$
0
0
Idag fredag så har det delats ut medaljer i de olika tävlingsklasserna.
TOMP är en av festivalens stora medaljörer, inte bara tack vare Oppigårds. Även Galatea plockar hem många valörer.
Här följer min lista över vinnarna i öl-klasserna.

TRADITIONELL LJUS LAGER Central Europeisk stil
GULD - Eriksberg original, Carlsberg
SILVER - Rychtar Grunt, Österlenbryggarna
BRONS - Weltenburgee festbier, Österlenbryggarna
BRONS - Grim Lager, Oppigårds/TOMP

INTERNATIONELL LAGER Transatlantic
GULD - Sapporo, TOMP
SILVER - Budweiser, AB InBev
BRONS - Lone Star Beer, Galatea

MODERN LJUS LAGER
GULD - Brooklyn lager, Carlsberg
SILVER - Organic Pilsner, Coppersmith's AB
BRONS - Pivo, Firestone Walker/Spendrups

HALVMÖRK & MÖRK LAGER
GULD - Celebrator, Ayinger/Brill & CO
SILVER - Octoberfest, Ska Brewing/Great Brands
BRONS - Octoberfest, Brooklyn Brewery/Carlsberg

VARDAGSALE Britisk stil
GULD - Honkers, Goose Island/AB InBev
GULD - Lobkowicz Ale, Österlenbryggeriet
SILVER - Amber Ale, Mora Bryggeri (Bergslagens Brygghus var fel....)
SILVER - Portrait Brown Ale, Bergslagens Brygghus
BRONS - Third Rale Brown Ale, Train Station Bryggeri




VARDAGSALE Modern stil
GULD - New Dogtown Pale Ale, Lagunitas/Galatea
SILVER - No monkey Business, The Pine Ridge Brewery AB
BRONS - American Brown Ale, DalaBryggeri

ALE Belgisk stil
GULD - Quadrupel, La Trappe/Galatea
SILVER - Tripel, Westmalle/Galatea
BRONS - Blonde, Grimbergen/Carlsberg
BRONS - Dubbel, La Trappe/Galatea

SPECIAL ALE Britisk stil
GULD - The Original Bourbon barrel Scotch ale, Innis & Gunn/TOMP
SILVER - Twisted Thistle, Belhaven/TOMP
BRONS - Proper Job, S:t Austell/Beer Enthusiasts

NEW ENGLAND IPA
GULD - Union Jack, Firestone Walker/Spendrups
SILVER - Powder Dream DDH NEIPA, Captain Lawrence/Galatea
BRONS - Lushiois IPA, Mohawk Brewing/Wicked Wine

IMPERIAL IPA & BARLEY WINE
GULD - Hand & Seal, Brooklyn Brewery/Carlsberg
SILVER - Nebuchadnezzar, Omnipollo/Brill & CO
BRONS - On the wings of Armageddon, ??/Great Brands

SESSION IPA
GULD - All Day IPA, Founders/Wicked Wine
SILVER - Neck oil, Beavertown/Spendrups
BRONS - Session IPA, Innis & Gunn/TOMP

PORTER & STOUT
GULD - Porter, Port City Brewing Co/Brewers Association
SILVER - Craft Beer Porter, BRLO/Speedy wine store AB
BRONS - Milk Stout, Left Hand Brewing Company/Brewers Association

IMPERIAL PORTER & IMPERIAL STOUT
Klackabackens Guld
GULD - What the Duck, Klackabacken
SILVER - Eclipse, ??/Brewery International
BRONS - Ten Fidy Imperial Stout, Oskar Blues/Great Brands

VETEÖL

GULD - Extra white,  Vedett/Galatea
SILVER - Optimal wit, Brewers Association
BRONS - Weissbier, Oppigårds/TOMP

LÅG ALKOHOL <3.5%

GULD - Weird weather, Mikkeller/Brill & CO
SILVER - U.NN IPA, Wicked Wine
BRONS - Winter-Alt, Mora Bryggeri

ANDRA ÖL
GULD - Cuvee des Jacobins, Beer Enthusiasts
SILVER - Oude Geuze Mariage Parfait, Oud Beersel/TOMP
BRONS - Oude Geuze, Oude Beersel/Brewery International
BRONS - Caractere Rough, Rodenbach/TOMP

SVENSK ÖLMÄSTARE (Swedish beer champion)
Sylvia Falkeström med en av varje!
GULD - Single Hop, Oppigårds/TOMP
SILVER - Lushious IPA, Mohawk Brewing/Wicked Wine
SILVER - Amarillo, Oppigårds/TOMP
SILVER - What the Duck, Klackabacken
BRONS - Thurbo Stout, Oppigårds/TOMP

BÄSTA ÖL SBWF2018
GULD - Cuvee des Jacobins, Beer Enthusiasts
GULD - Weird Weather, Mikkeller/Brill & CO

BÄSTA NYA SVENSKA BRYGGERI SBWF2018
GULD - The Pine Ridge Brewery

FOLKETS VAL (via Untappd)
Meddelas lördagen den 6/10 klockan 18.00.

Gruppbild med ölvinnarna!


Länk till resultatsidan på SBWFs hemsida, där finns även vinnarna i Whisky-tävlingen. http://www.stockholmbeer.se/index.php/tavlingar

INLÄGGET KOMMER ATT UPPDATERAS MED LITE BILDER.





SBWF2018 - provning med Girls in Beer!

$
0
0
Två av de Master Classes som jag i förhand hade spanat in mig på krockade tidsmässigt med varandra, bara lite grand men tillräckligt för att jag bara skulle kunna gå på en av dem.
Jag valde att besöka "Girls in Beer", en provning under ledning av fyra stycken av landets många profilstarka tjejer, Josefine Törnqvist (Brill & Co + Ölgäris), Fatou Fishdo Camara (bartender extraordinaire, bland annat Omnipollos Hatt och Mikkeller Bar Sthlm), Lise Ljungman (Nya Carnegiebryggeriet) och Jessica Heydrich (fd S:t Eriks, numer helt eget).
Josefin

Fatou

Jessica

Lise

Jag tog för givet att denna provning skulle dra till sig en del intressenter, men lokalen (två grupprum ovanför caféet) skulle kunna ha tagit emot avsevärt fler provare. Det var många killar/herrar och några kvinnor/tjejer som sökt sig dit.

Fem öl skulle provas, inte några specifika "tjejöl" utan öl som alla kan tycka om.

Första ölen ut var en av förmiddagens vinnare under prisutdelningen, en ny alkoholfri burköl från Mikkeller, Weird Weather. Här pratades en del om en av många nya trender, den alkoholsvaga ölen och dess utveckling från blaskig industrilager till de smakfyllda hantverksproducerade ölen som nu fyller dryckeshyllorna i våra livsmedelsbutikerna.

Om den första ölen var en nyhet, så var nästa öl desto mer klassisk. Den första amerikanska craft beer Pale Ale. Den allra första öl som Ken Grossman bryggde för Sierra Nevada för snart 40 år sedan. En öl som fortfarande är högt klassad bland både konsumenter och andra producenter.
Sierra Nevada Pale Ale

Sen fick vi ett glas öl som hälldes upp ur en omärkt kanna, det visade sig vare en mycket angenämt tung lagom sur aprikosgul öl. Jag lyckades helt missa vilken öl detta var under provningen, men jag har i efterhand fått klargjort att det rörde sig om Brekeriets nykomling Lucifer. En fristånde fortsättning på fjolårets julölsfavorit Lusse Lelle (bägge fanns i Brill-montern).
Lucifer

Jacques Rôse
Den fjärde ölen, en storflaska från Nya Carnegie, Jaques Rôse (jag läste Böse först på flaskan), som fick representera den mörk chokladiga ölen med viss syrlighet.
Jag hittar ingen Bôse någonstans på nätet... En Rôse med koppling till NCB hittar jag via google, på Ratebeer finns Rouge och Bruine.

Jacques Rôse

Jet Black Heart
Avslutningsvis så dök det upp ytterligare en burk, nu från BrewDog. Deras Jet Black heart, en lätt milk stout på 4.7%.
Jet Black Heart


En rolig provning under ledning av fyra tjejer med lite olika bakgrund i branschen, men med en samstämmighet om det mesta inte minst vad gäller kärleken till öl.
Lite synd att inte fler tog chansen att vara med på denna provningen.


SBWF2018 - Filip testar festivalens veganvänliga sida

$
0
0

Filip Lindström, gästskribent & vegan
Titeln »Stockholm Beer and Whisky Festival« blir mer missvisande ju längre in man går på Nackamässans kassako i början av hösten. Där finns självklart mest öl, en del whisky, men också en partysektion där klassiskt smetiga substanser inmundigas i shotform, där också dessa dryckers vanligaste konsumenter flockas för stämningen som den automatiskt piskar opp. Där finns korv- och- osthörnan (ej passande för målgruppen för denna text) och utströdda olivförsäljare med Hötorgsmentalitet.
                      Min mission för mitt besök på festivalens första dag är att undersöka dess veganvänlighet, ergo dess kompatibilitet med den upphöjda, förfinade sinnesnärvaro som krävs av människosläktets främsta varelser: Veganerna.
                      Ni tänker nu säkerligen ”Håll dig bara borta från korv- och- osthörnan, så är du hemma”, men ni tänker fel. Förödande fel. En eftertänksam dryckesentusiast bör med gott samvete veta om att öl kan filtreras genom fiskblåsor, att ägg mirakulöst nog är vanligt förekommande i vin och att det förskräckliga sladderämnet gelatin nämns för ofta i relation till alkoholhaltiga drycker. Är du då eftertänksam nog förstår du alltså att Veganen, denna upplysta och ultimata skapelse, måste vara på sin vakt i alla stunder – specifikt på en dryckesmässa som denna.
                      Det bästa med att vara Vegan, förutom att ständigt få påminna världen om ens överlägsenhet, är något som förekommer när man umgås med grupper av carnivores: Efter att man själv ställt frågan »Har ni något veganskt?« till diverse krängare av valfritt livsmedel börjar till slut de stackars köttätarna ställa frågan åt dig, då de inte längre orkar med väntan som den innebär.
                      Så går jag alltså majestätiskt, med två carneterianer som förtrupp, från bås till bås och får reda på att de utställare som faktiskt har tillverkat sin brygd på egen hand självklart har stor kunskap om vad som stoppats i. De större företag (främst i partysektionen av mässan) som anställt hantlangare för presentationen av sina produkter går bet i det ädla Vegantestet – den utsände i båset har ingen aning om vätskan har vidrört något animaliskt på sin bana till min mun.

                      Med en urdrucken sejdel Pilsner Urquell, den veganvänliga klassikern, sätter jag mig ned för en stunds ljuv vila, då jag ser Urquells osannolikt karismatiske överhuvud Václav Berka passera förbi. Mitt blod kokar, mitt hjärta far upp i halsgropen som en guttaperkaboll och jag rodnar likt Hopsan Brewings oveganvänliga hallonöl. Václav Berka är ölvärldens största och starkast briljerande stjärna, en ynnest att få bevittna på så nära håll. Jag tackar alla gudar jag kan minnas namnet på för att en sådan storhet kan få vistas i min omedelbara närhet och jag höjer instinktivt min tomma sejdel mot Václav när han flanerar åt mitt håll. ”Enjoy!” säger han med ett slående smajl, och traskar sedan vidare för att fortsätta sin frälsning av den värld som knappt förtjänar en sådan förträfflig personlighet. Jag älskar Václav Berka, från den djupaste botten av mitt arma hjärta.
   
                      Utbudet på den lilla uteplats där mattruckarna parkerats är generöst, till och med för Veganen (än så länge får man se en veganrätt av fem på menyn som generöst, vilket snart kommer förändras, tro mig). Fjolårets Guinnessfriterade svamp, en fröjd för sinne, hjärta och själ, är ej närvarande. Istället slår jag till på det Fish & Chipsvagnen har att erbjuda mig: Friterad vegankorv med pommes frites. Upplevelsen höjs markant av den simultant sura och charmiga brittiska damen som står i luckan och tar beställningar, men den sänks av den decimetertjocka frityrsmeten som inte smakar någonting alls. Plus i kanten ges dock för den autentiska rekommendationen om maltvinäger på potatisen, ett urbrittiskt måste i samkväm med rikliga saltmängder.

                      Hur som haver, vilka lärdomar tar jag med mig från årets upplaga av Stockholm Beer and Whisky Festival? För det första hyser jag en större respekt för pålästa öltillverkare, trots att de flesta ändå känner att frågan om animaliskt innehåll är obekväm och ovan. Förhoppningsvis och troligtvis kommer de med tiden höra frågan oftare och förr eller senare vänja sig vid den, eller varför inte till och med märka ut vilka produkter som är veganvänliga? 
För det andra, vinäger, salt och friterad potatis är bra kompisar, men smaklös frityrsmet och korvsubstitut talar inte med varandra. 
För det tredje, och allra sista, Václav Berka är en gud.

Alf testar - en av Systembolagets nya kassar

$
0
0

Av en ren slump så köpte jag en ny kasse när jag handlade på Systembolaget (Lindhagensgatan, Stockholm) häromdagen. Inte en sån där vanlig plastkasse (som bara duger till att transportera en begränsad mängd alkoholflaskor), nej utan en av bolagets totalt tre nya (ja, de har tydligen funnits ett tag) kassar. Alla bygger på produktionsprincipen att råvaran ska bestå av återvunnet material.

De kassar jag menar är;
  • En vit tygkasse (återvunna lakan/hotell-linne) som ska fungera som presentförpackning. Kostar 49 kronor. VIKT: 60 gram HÅLLBARHET: 7 kilo (5-6 helflaskor.) RENGÖRING: Maskintvätt 40 grader, hängtorka. (slut just nu, kan återkomma.)
    bild lånad från SBs hemsida
  • En svart PET-kasse (snarlik den traditionella plastkassen i form och storlek, gjord av återvunna PET-flaskor). Kallas "Systembolagets lilla svarta", hopvikt får den lätt plats i fickan. PRIS: 25 kronor. HÅLLBARHET: 8 kilo (12*33cl burk/8*50cl burk) RENGÖRING: Torka av med fuktig disktrasa.
    bild lånad från SBs hemsida
  • Den gråsvarta kasse som jag köpte är gjord av återvunnen plast och går under namnet "Flergångskasse Fack". Den är lite styvare i materialet och på insidan finns fyra fickor där man placerar en flaska/ficka. PRIS: 35 kronor HÅLLBARHET: 10 kilo RENGÖRING: fuktig disktrasa borde funka.

Tillgänglighet?
Enligt bolagets hemsida så finns den vita och svarta nu cirka 80 butiker (se svar i Q&A längre ner i denna text), för mer info om vilka anmodas jag att kontakta kundtjänst. Den gråsvarta finns åtminstone i två butiker i Stockholm, PET- och plastkassen hittade jag också i min närmaste butik (Kungsholmen), men jag såg inte att någon av dessa butiker hade den vita tygkassen.

Druvklasen...
Måtten för min första "plast"-kasse är (i centimeter); 20*20*32, i fyrkantig form, diametern i den fyrkantiga flata botten är 26cm. Med handtagen så blir bärdjupet 54 centimeter, vilket passar mina orangutanglånga armar utmärkt.

Tygkassar med för långa handtag är annars ett vanligt "problem" för min del. De duger inte som axelremsväska och bär jag dem i handen så släpar de i marken.

De fyra invändiga tygfickorna dämpar de annars så vanliga (pinsamma) klinkande glasljudet, då flaskorna inte slår emot varandra lika direkt.
6 flaskor, varav fyra i fickor.
Jag fick utan problem plats med totalt sju flaskor (fyra stycken halvliters från Fullers och tre stycken 33or från Omnipollo). Ölburkar i storlek upp till 50cl kan staplas två i varje ficka. Stor 70cl-flask ryms också i fickan.

Mitt första test av denna kasse gör gällande att den är mycket användarvänlig, handtagen är bekväma. Inköpspriset motsvarar knappt 18 stycken plastkassar (à 2 kronor styck) och den har en avsevärt längre förväntad livslängd. Det enda som jag kan se som ett problem är att fickornas funktion och form, även om de inte är fasta, eventuellt stör påsens andra användningsområden.

Jag skickade några frågor till systembolaget och fick följande svar;


Storleken?
Storleken på kassarna baseras främst på tyngd, det vill säga att de ska klara av ett visst antal flaskor/brukar. Plastkassen och PET-kassen har samma format och är specialdesignad för att flaskor och burkar ska stå stadigt och för att det inte ska bli för tungt att bära. Det får plats åtta burkar (50 cl), eller 12 burkar (33 cl) eller 5 vinflaskor eller en box. En påse håller för att bära 8 kilo. Flerfacksassen ska kunna rymma en box och två flaskor alternativt 4-5 stora flaskor, med en vikt på max 10 kilo.
 
Designen på utsmyckningen?
Designen på vår plastpåse är klassisk, ändamålsenlig och mycket uppskattad, därför har två av våra flergångskassar i linne och av PET samma format som plastpåsen. Många vinkunder har också efterfrågat en flergångskasse med fack, anpassad främst för flaskor, därför har vi tagit fram också en sådan med druvklasen som illustration. Linne-kassen fick precis som du skriver illustrationen med humle-kotten för att testa den varianten. Illustrationerna på kassarna kan ändras till andra produktionstillfällen. 

Mer specificerad info om "Flergångskasse Fack"?
Flerfackskassarna är gjorda av polypropen. Liksom Polyester är Polypropen en av de fem vanligaste plasttyperna i Europa. Råvaran återfinns ibland annat livsmedelsförpackningar, hushållsartiklar och leksaker, vattenrör och inom bilindustrin. Flerfacksassen ska kunna rymma en box och två flaskor alternativt 4-5 stora flaskor, med en totalt vikt på max 10 kilo.

Är det tänkt att SB ska fasa ut vanliga plastkassar?
Systembolaget har idag inga planer på att sluta med försäljningen av sockerrörskassar i våra butiker. Däremot har vi satt ett utmanande mål med ambitionen att halvera försäljningen av plastpåsar (jämfört med utfallet för 2016) till år 2020. Vårt syfte med detta är att vi vill göra ett konkret avtryck i en miljöfråga och spara på naturens resurser samt minska nedskräpningen. Konkret innebär detta att vi vill minska antalet sålda sockerrörskassar med 43 miljoner stycken, vilket motsvarar 500 ton plast. Det viktigaste är att kunderna återanvänder våra bärkassar, oavsett om det är den klassiska bärkassen gjord av sockerrör eller flergångskassarna gjorda av återvunnet material.

Tack till Karin, Pressekreterare på systembolagets huvudkontor, för svaren på mina frågor.


Ytterligare inlägg i detta ämne kan komma, om/när jag testat de andra två påsarna.



SBWF2018 - En kort sammanfattning

$
0
0
Dags att sammanfatta årets festival, lite kort text bara plus några fler bilder.

Kömoralen till garderob och toalett ! Några som smet förbi garderobskön genom att använda den vänstra utgång. Korkade människor som ställer sig i lång kö när man kan smita in genom utgången. Toaletten längst ner i korridoren utanför Hall 1, också klassisk in- respektive utgång, men det kanske går att gå in till en annan toalett via den kölösa ingången? På stora herrtoan (bakom receptionen) har det "alltid varit två köer, en för de som önskar sitta och en för de som ståpinkar. Funkade bra i år, vad jag såg men det brukar vara problem med folk som inte riktigt vill förstå den snillrika lösningen. Ett annat problem på just den toaletten är att låsmarkörerna på flera båsdörrar alltid lyser vitt, därför är det svårt att veta vilket, om något, som är ledigt. Något som leder till att det allt som oftast rycks i dörrar som är låsta.

Lite mindre trängsel, bara en sen kväll. Enligt festivaladministrationen så uppgick årets totala antal besökare till 36900 stycken. Trots det så upplevde i alla fall inte jag någon våldsammare trängsel. Jag var dock endast där en "sen" kväll (första torsdagen).

Utställarna. Lite omflyttat, lite nytt och några saknade. Importören Hormica tillsammans med webshopen Drink4you var med för första gången och hade fyllt sin stora monter med en del spännande öl, primärt från Afrika, bland andra Guinness Nigeria och min nya favorit Darling Brew från Zambia.


Men också en ny ekologisk öl, Houblonde, brygd i Belgien (lite mer om den i ett kommande inlägg).

Oppigårds och Nynäshamns Ångbryggeri hade flyttat in i distributörmontern. Nynäs hade en liten hörna hos Great Brands, där det bland annat serverades självrunnen Tjockholmsk Tjinook. I Tomps monter hade Oppigårds fått en lite större egen sektion, där bland andra Sylvia Falkeström serverade nyheter som Grim Lager, Norn Ale och Lavis IPA. Hon fick ju med sig en hel del priser hem till Dalarna.

I nybryggardelen så gladde särskilt Hopsan mig, allra mest glädje spred Röda Linjen Lakrits Vete!
Hopsan Lakrits

I Brooklyn-montern fanns flera spännande stora flaskor, men det var Defender IPA som överraskade mig mest positivt.



Poppels monter hade flera stora tunga svarta öl, även flera samarbetsöl. Kokos Topp doftar och smakar som den heter.

En annan samarbetsöl hittade hos Klackabacken, Orchard Saison, som de gjort tillsammans med Stockholm Brewing Co. Riktigt trevlig äppelsäsongs öl.

Jag missade lördagens finbesök från Landskrona i Brill-montern, men jag hann ändå få ett smakprov på årets Lusse Lelle!

En nykomling på årets mässa var Piteå-baserade This is how (påminner en del om BrewDog i sin framtoning). Testade deras Chocolate Stout How To Skippa Efterrätten.

Jonathan Henderson från Founders sprang jag på första veckan. Greg Koch höll i Stones take over på Bishops Hornsgatan. Sista fredagen blev det kärt återseende av Steve Grossman, beerambassador för Sierra Nevada. Jag drack Southern Hemisphere då.


Gladde mig lite extra åt att Mohawk Brewing vanna fina priser i årets tävling, dock inte för denna öl.
Jag trodde den hette GoPink först, men #Gopnik är samarbetet med Malmö Brewing.

Pang Pang hade flera sura burkar med sig, jag gillade Mango Pusher bäst, men Peach var bra den med.

Ytterligare stor stark mörk samarbetsöl i Poppels monster.

En KRAV-märkt AIPA hos Klackabacken.

I Värmdös monter fanns ett gäng Real Ale-pumpar, förutom deras egna två så fylldes de på med öl från Storbritannien. Saltaire och Black Sheep bland annat.





Hos Cask så hade Ballast Point laddat med en kran för sina öl i begränsad upplaga (limited). Tart Cherry Sour Wenche var riktigt bra.

Johan Holm från c/o Hops var givetvis på plats, jag fick ett ex av senaste numret (Göteborgsspecial).
John pratar med Fredrik Sörbom.
Ost och öl, gamla favoriter från Fine Deli och Brännas Gårdsmejeri.

Salami-korvar köpte jag också!


Jag är nöjd med mina fem festivaldagar, första dagen gick mycket koncentration åt att lotsa mina två gäster runt och testa så mycket godsaker som möjligt.
Jag skulle gärna gått på någon mer Master Class och något event på stan, men min gamla kropp hänger inte riktigt med lika snabbt som förr. Jag grämer mig mest över att jag missade Meet & Greet med Westmallen på Bishops Hornsgatan. Att jag missade Oppigårds 15-årskalas på Akkurat första torsdagen var ofrånkomligt.

Ett litet evenemang som jag höll på att missa var på Tritonia i Gamla Stan, där förste kranförare Johan Thor pumpade två eminenta gästöl från det polska bryggeriet Browar Trzech Kumpli (4 klasskamrater från Tarnow), vars bryggare jag fick ett kort samtal med.

Edit - lägger till de numer registrerade vinnarna i Untappd-tävlingen "People's choice award 2018".

GOLD – Firestone Walker Parabola (vann inte den förra året med?)
SILVER –Collective Arts Life In the Clouds
BRONZE – Collective Arts IPA No.6

Det kan komma ytterligare (minst) ett festivalrelaterat inlägg.



Var Untappd-tickar Alf oftast?

$
0
0

Untappd är en smidig app med många medlemmar. Jag har varit medlem (Alf Tycker Om Öl) sedan slutet av 2012, sedan dess har jag registrerat drygt 4100 öl, varav drygt 2500 blev listade som "unika" i samband med ticken. Detta har genererat knappt 1600 badges och jag har samlat på mig 195 vänner/följare (inte alla som jag träffat i verkligheten).
Den enskilda öl som jag tickat oftast är Jaipur från Thornbridge Brewing, 27 gånger totalt, närmast efter följer Mazarin/Maz och NOA pecan mudcake, bägge från Omnipollo.

Jag tickar inte alla öl jag någonsin dricker, ibland efterblafar (registrering en/flera dag/ar efter konsumtion) jag, nu för tiden nästan uteslutande öl som varit lite mer speciella.
Jag skriver på engelska, och försöker alltid skriva något vettigt. Sätta sifferbetyg och bifogar ofta ett foto.
Numer behöver jag inte skriva ut alla uppgifter som jag gjorde i början, appen har uppdaterats under fjolåret. Flera uppgifter som kan klickas i direkt (serveringstyp, smaker, inköpsställe).

Det har alltid funnits möjlighet att checka in var någonstans man dricker ölen, och jag gick in och kollade min lista och hittade följande venues på min topp 10-lista över antalet registrerade besök.
  1. Hemma där jag bor, där har jag tickat drygt 1100 öl.
  2. BrewDog Kungsholmen 355 st (mer sällan numer)
  3. Flyings Scotsman Inn 190 st
  4. SBWF 186 st (men här finns inloggningar separat för vissa å)
  5. Pressklubben 156 st
  6. Akkurat 146 st
  7. Oliver Twist 134 st
  8. Omnipollos Hatt 109 st
  9. Bishops Arms Hornstull 71 st (senaste tillskottet i Bishops-familjen i Stockholm)
  10. Xarcuteria 56 st (mitt lokala lilla tapas-ställe)

Längre ner på listan så dyker de första ställena utanför Stockholm upp. Växjö Ölfestival leder den ligan på respektabla 40 ticks (under fem års tid), medans Uppsala Beer & Whisky står kvar på 14. Nya Mikkeller Bar (Brahegatan) har genererat hela 29 ticks sen de återuppstod. Nya Carnegie har också genererat nästan lika många ticks 28, Zum Franziskaner som står på 22 nu.

Jag är lite hemkär, det avspeglas tydligt i denna lista. Vilket i sig är motsägelsefullt, då appens motto är "Drink socially", så sitter jag ensammen hemma och dricker öl...

Årets nyskördade chips-snacks från Estrella, var det något att ha?

$
0
0
Snackstillverkaren har ju i några år, under hösten, kört en begränsad upplaga av två olika lite exklusivare chipssorter. Jag har tidigare år gillat framför allt den ena, medans den andra inte varit lika populär hos mig. Förra året, 2017, så var de två smakerna Äppelpaj och Vitlök/Gräddfil, den förstnämnda var ingen höjdare medans vitlöken visserligen var god, men lite för standard. Året innan dess, 2016, så var Kantarell-chipsen en stor personlig favorit.
Även årets skörd, gjorda av Lady Rosetta-potatis, bestod av två olika smaker, karamelliserad Rödlök och Tryffel, och min vana trogen så var det bara en av dem som verkligen föll mig i smaken. För min del så var det Tryffel som passade allra bäst.

Som tilltugg till öl brukar jag inte föredra godissnacks, ost och chark är det ultimata för mig. Chips har nog aldrig riktigt funkat för min del, salta jordnötter är ju en klassisk törstskapare som jag numer undviker till öl, Salta pinnar funkar lite bättre. Pop-Corn (som ju gärna bjuds på bardisken) är för min del en absolut icke-ölsnack.
I andra sammanhang så äter jag (lite för ofta) gärna alla dessa sorter, men inte just till öl. En av få Estrella-produkter som jag uppskattar som öltilltugg är deras Ostbågar med äkta cheddar. Alternativ till de salta nötterna skulle kunna vara Jordnötsbågar (OBS ej ringarna, som inte alls är lika goda!?)

Estrellas grovräfflade Tryffel-chips visade sig passa mina smaklökar väldigt bra och överraskande nog funkade de även som ölsnacka. Den har en förvånansvärt framträdande, nästan funkig, tryffeldoft som även följer med in i munnen. Nästan lite tung vitlökskänsla, fast utan vitlöken. Jag testade dem framför allt med ljus öl, funkade perfekt till saison men också till lagom fruktig IPA.

kan gå att hitta i en del butiker....
Testkörde även tillsammans med min favoritost Tryffelcheddar, från Ford Farm/Fine Deli, något som förstärkte min positiva upplevelse ytterligare.

Min sista påse


Säsongsprodukten är nu tyvärr slutsåld (kanske kan finnas någon påse kvar i enstaka butiker) och jag är glad att jag han köpa på mig några påsar innan de försvann. Jag hade en tanke att jag skulle spara en påse, men jag är svag i min motståndskraft och den oemotståndliga kraften från Tryffeln gjorde min kamp fruktlös.
Undrar vad det blir för smaker nästa år?



Det brinner i Kalifornien!

$
0
0
Om jag ville vara humoristisk så skulle jag skriva "Amerikanerna gör ingenting halvdant!"

Att det brinner utmed den amerikanska västkusten är ju på intet sätt ovanlgt (enligt vissa, opålitliga, källor så beror det på statens trädkramarklimatvänliga styrning!?), men detta år är första gången jag hört namnet Chico nämnas i larmrapporterna.

Chico har drygt 90000 invånare och i närheten finns ett av mina favoritbryggerier, Sierra Nevada Brewing.
I närheten av Chico låg tidigare staden Paradise, enligt uppgift så har den lilla staden (26000 invånare) fullständigt ödelagts av skogsbranden som nu rör sig mot just Chico.

Bryggeriet stängde ner verksamheten igår (torsdag) och har stängt tillsvidare.

Rent krasst för oss Nevada-diggare i Europa, bör inte tillgången på deras öl påverkas så mycker, då "vår öl" produceras i Mills River i North Carolina.
Undantaget är tillexempel Bigfoot......

Med färskt minne av de svenska skogsbränderna sommaren 2018 så går det ändå inte att bortse ifrån proportionerna. En stad med 26 tusen (mestadels (?)) evakuerade invånare) finns inte längre......

Jag ber inte till gud, men mjna tankar går onekligen till de människor dom bor, lever och verkar i det drabbade området.

Jag dricker en Bigfoot 2017.

Alf frågar - Johan Holm på c/o Hops

$
0
0
Sveriges enda (med undantag för ölfrämjandets eminenta medlemstidning Maltesen) renodlade magasin för primärt hantverksmässigt framställd öl, det är c/o Hops.
En tidning som funnits sedan sommaren 2013 och har förgyllt min vardag fyra gånger/år sedan dess.

Men under våren 2018 började det komma allt tydligare larmsignaler, allt var inte frid och fröjd , det fanns akuta finansiella problem.
Chefredaktören Johan Holm, som under denna period flyttade till Karlstad, la ut ett rop på hjälp på Facebook. Texten, som senare publicerades som en ledare, med den bistra rubriken "Början på slutet?", i det senaste numret (#22) av tidningen förklarade den uppkomna situationen och innehöll en vädjan om fler prenumeranter.
Så illa ska det väl inte behöva gå!

Så snart som möjligt behövdes ett stor antal nya prenumerationer registreras.

Uppropet genererade ett bra gensvar på Facebook, flera personer och företag, både i och utanför ölbranschen delade texten och uppmanade folk hjälpa till att rädda tidningen.
Jag själv insåg att min gamla årsprenumeration hade gått ut och behövdes förnyas (i egentlig mening är jag ingen "ny" prenumerant) något som numer givetvis är åtgärdat.

Jag skickade några frågor till Johan, för att ytterligare pusha för nya prenumeranter och en påminnelse till gamla prenumeranter om att förnya sin prenumeration.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Starten, hur började det egentligen? Initialt handlade det rätt mycket om Pelle Strid, som jag uppfattade som intiativtagare och genomdrivare. Vad gjorde du då?
Johan Holm, c/o Hops (JHcoHops); Ja, det är mycket av ett missförstånd. Redan vintern 2011-2012 hade jag de första skisserna på c/o HOPS klara efter att Mattias Grane som då var marknadschef på Wicked Wine hade efterfrågat en kundtidning för deras räkning. 
Men då jag tidigare jobbat med kundtidningar och sett hur begränsad man (såklart) blir till uppdragsgivarens portfölj var jag inte så sugen på det. Jag såg ett behov av att kunna skriva om alla olika öl, och samtidigt öka kunskapen om öl till fler, inte bara kunder till Wicked wine. 
Mycket mer riskabelt såklart, med en sån typ av lansering men också mycket större potential att kunna göra en bättre produkt.  Med formgivarjobb på av Sveriges största förlag i bagaget tog jag den kunskapen och började skissa upp en struktur för ett ölmagasin likt ett livsstilsmagasin. 
Ett drygt år senare, efter att Mattias Grane via den kille som jobbade som annonssäljare för mig bekräftat tre annonsbokningar i de tre första numren vågade jag ta de pengar jag hade sparat och trycka på startknappen. Det var därefter som vi, jag och annonssäljaren tog kontakt med Pelle Stridh för att höra oss för om han var intresserad av rollen som chefredaktör. Därefter började jag och Pelle arbetet med att lägga ut uppdrag på fotografer, och ölkunniga skribenter (bland annat Johan Lenner och Lars-Göran Dahlgren som idag utgör den frilansande redaktion som bollar idéerna för alla nummer) och lägga pusslet för att få ihop c/o HOPS första nummer. 
Pelle hade ett heltidsjobb så det var jag som drev arbetet framåt, i praktiken har jag varit chefredaktör från dag ett men då jag inte hade någon lust att fronta tidningen på det sättet och inte heller hade den kunskap om öl som jag tyckte att en chefredaktör ska ha så plockade jag in någon för den rollen. 


ATOÖ; Hur många nya prenumeranter har tillkommit? Hur många lösnummer?
JHcoHops; Det är runt 450 nya som tillkommit... nej, precis nu fick jag bekräftat att Bishops Arms köper 2-3 prenumerationer till varje pub, så då är vi drygt 100 prenumeranter närmare mål. Jag hoppas såklart att fler pubar vill vara med och stötta och samtidigt köpa utbildning och inspiration för sin personal. Jag har sedan starten sagt att jag tror att det finns minst 10000 prenumeranter runt om i Sverige, det gäller bara att nå ut till alla de.

Drygt 2000 ex distribueras via Tidsam och säljs i runt 350 butiker runt om i Sverige, bland annat ICA Maxi och Pressbyrån. Bäst säljs de på flygplatserna och de stora tågstationerna i Stockholm och Göteborg.


ATOÖ; Smygläsningar av framtida nummer? Flera städer?
JHcoHops; Jag vill gärna göra smygläsningar, och gärna i fler städer än de vi gjort hittills. Men vilka städer det blir är mycket en fråga för de som sponsrar med ölen. 
Smygläsningarna är en typ av annonsering (aktivering) där c/o HOPS kan tjäna pengar, företaget kan nå ut med information om sina nya produkter och printmagasinet behöver inte svämmas över av annonser. 
Så självklart hoppas jag på fler, och ännu bättre event under 2019. 

ATOÖ; Vad hände 2017?
JHcoHops; Det är en väldigt lång historia. I korthet så upptäckte jag att en del annonseringen som var bokad sommaren 2017 i själva verket inte var bokat, vilket startade en händelsekedja som slutade med att mitt företag backade över en miljon och försatte både mig och alla fantastiska frilansare i en riktigt skitsits då de pengarna som jag trodde skulle komma in inte kunde faktureras. 
Kampen att dra in en extra miljon på något som redan har små marginaler var det som till sist, i våras gjorde att jag tog kraschade och inte orkade jobba längre. 

ATOÖ; Framtiden för c/o Hop? Är 2019 säkrat? Personalförstärkning? Sponsorer?

JHcoHops; Ja, den är säkrad så tillvida att majoriteten av skulderna är betalda. Men för att jag ska orka fortsätta så behöver jag bygga ett team omkring mig, att som idag sköta allt från kundservice och webbshop-beställningar, event och festivaldeltagande samtidigt som man ska få ihop nya nummer och innehåll i sociala medier mm är inte hållbart.
Det är därför jag jagar de 2000 nya prenumeranterna. Vill jag så kan jag fortsätta, men jag har dragit en gräns för mig själv för att rädda min egen kropp och hjärna.
Och jag tänker också att om c/o HOPS kan vara så här bra nu, hur kan det inte bli om det är 3-4 som jobbar med magasinet, eventen och annat som idag finns på idéstadiet.


ATOÖ; Hur skulle du vilja vidareutveckla tidningen? (med tanke på dagens läge så är detta kanske inte det du primärt tänker på...)
JHcoHops; Jodå, jag tänker hela tiden på hur jag vill utveckla c/o HOPS. 
Jag har en mapp på min datorn med runt 15-16 undermappar med idéer för att bygga ut och vidare på c/o HOPS-universumet. Jag är ju väldigt intresserad av öl och mat i kombination så där finns ett gäng idéer. 
Men framtiden får visa om de blir verklighet eller inte. 

ATOÖ; Ölscenen i Värmland?
JHcoHops; Den är på gång, det händer lite varje vecka och mer kommer det hända förhoppningsvis. Har hört några rykten om att det kommer hända inom kort i Karlstad. 


ATOÖ; Årets julklapp 2018, en prenumeration av c/o Hops!?
JHcoHops; Självklart är c/o HOPS årets julklapp, kunskap i form av ett magasin om öl. Kan det bli bättre? 

Förutom att du får hem ett nytt nummer fyra gånger om året så får även full tillgång, via inloggning, till artiklar på hemsidan.
Där hittar du även information om hur du skaffar dig en prenumeration (ny eller förnyad).

Stort tack till Johan, både för svaren på mina frågor och det jobbet han (och medarbetarna) gör för att producera landets bästa öltidning.


Flera ölpubar med i White Guides lista 2019

$
0
0

White Guide har sedan 2005 arbetat med att bedöma restauranger i Sverige (och Norden) utifrån fastställda normer. Anonyma och betalande kunder/gäster bedömer årligen ca 800 restauranger (även krogar, barer, pubar, matbutiker, caféer och hotell).
På restaurangscenen premierar vi framför allt personlighet, förnyelse, hållbarhet och ambiance. Vi följer nyhetsflödet löpande, liksom trender och utvecklingen i stort, dels i våra digitala kanaler, dels i White PAPER, vårt trend- och reportagemagasin. [Källa; Om White Guide Sverige]

På nästa års (2019) lista över Hotell + Bar så finns en hel del nyheter, flera välkända ölpubar kommer med. Med på listan finns bland andra;
  • Barski, Helsingborg
  • BrewDog Bar, Malmö
  • Brewer Beer Bar, Göteborg
  • DeKlomp, Linköping
  • Katarina Ölkafé, Stockholm
  • Malmö Brewing & Taproom, Malmö
  • Mikkeller Bar, Stockholm
  • Omnipollos Hatt, Stockholm
  • Ölstugan Tullen Andra Lång, Göteborg
Ingen av dessa som ens nominerades i klassen Årets Dryckesupplevelse, där regerar finare vinbarer än så länge...

Sedan tidigare finns bland andra dessa Stockholms-pubar/krogar/caféer (som omnämnts på bloggen eller är personliga favoriter) med på listan;
  • 800 grader, pizzerian i Birkastan
  • Nya Carnegiebryggeriet
  • Delibrukets Flatbread, pizzerian i gamla vattentornet i Sundbyberg
  • The Flying Elk
  • Spritmuseum
  • Tradition
  • Brunkebergs Bröd
  • Konditori Genuin
  • Kalf & Hansén

Saknas på listan gör bland annat;
Akkurat, Belgobaren, Man in the Moon, Pressklubben, Zum Franziskaner....

Viewing all 809 articles
Browse latest View live