Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Alf beställer öl - från drink4you

$
0
0

Webbshoppen drink4you (d4u hädanefter) kom jag första gången i kontakt med i samband med årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival. De samarbetar med importören Hormiga, som har en spännande portfölj med framför allt afrikansk öl. Något som givetvis också avspeglas i shoppens sortiment.
Förutom öl så har det även vin, mousserande, sprit och cider.
Det var framför allt två av de öl som jag testade under festivalen som jag var intresserad av att köpa hem några flaskor av. När jag ändå höll på så plockade jag på mig några andra öl.

Den 26 oktober la jag och betalade min beställning, fick omgående både kvitto på köpet från PayPal och två stycken orderbekräftelser!? För att försäkra mig om att jag inte lyckats lägga en dubbelbeställning så skickade jag en fråga till deras kundtjänst.
Jag fick senare svar, via ett telefonsamtal från Johan på drink4you, där han lugnande min oro - endast en beställning var registrerad.

Dock fanns i det läget ett annat litet problem på deras sida av transaktionen. Det rådde viss oenighet mellan skattemyndigheterna i Danmark och Sverige. Innan detta var utrett så kunde inga leveranser ske. Vecka 45 fick jag så slutligen besked att skattebråket hade löst sig och att leverans borde kunna ske inom några dagar.

Köpvilkor;
  • Fraktkostnad hemkörning (Bring) = 199 kronor
  • Fri frakt = beställningar över 800 kronor
  • Betalning sker i samband med beställning via PayPal.
  • Leverans sker normalt sett inom 1-2 veckor. 

Jag förutsätter att strulet med skatteverket har att göra med att shoppen är rätt ny, därmed bör inte problemet återuppstå vid nästa beställning.
Fraktkostnaden är lite saftig, men i gengäld så är gränsen för fraktfritt lite lägre än andra butiker jag nyttjat.
Utbudet är speciellt, öl som jag knappast hittar hos särskilt många andra leverantörer. Afrikansk öl är en för mig tämligen outforskad marknad.

För min del tog det totalt drygt fyra veckor innan min leverans slutligen anlände.
Till nästa beställning så ska ju skatteproblemet (och andra "barnsjukdomar") vara lösta. Jag fick under min väntetid bra feedback från d4u på vad som hände och varför.
När lådan väl levererades, med Bring, så var exteriören lite "tilltufsad" (inga skador) men innehållet var väl förpackat.

Många 3-chips



De öl jag beställde denna gång var följande;
ÖLNAMN / STIL / BRYGGERI / ANTAL & FÖRPACKNING / STYCKEPRIS
Fyra stycken älsklingar

  • Bone Crusher / Witbier / Darling Brew's / 2 st 33cl glasflaskor / 34 kronor (*)
  • Godfather / IPA / Darling Brew's / 1 st 33cl glasflaska / 39 kronor
  • Long Claw / Saison / Darling Brew's / 1 st 33cl glasflaska / 40 kronor
  • Warlord / DIPA / Darling Brew's / 1 st 33cl glasflaska / 35 kronor (*)
  • Little Wolf Hoppy Lager / Premium Lager / Devil's Peak / 1 st 33cl burk / 28 kronor
  • Guinness Foreign Extra Stout / Stout / Guinness Nigeria / 1 st 33cl glasflaska / 35 kronor (*)
  • Houblonde / Natural Belgian Blonde / (bryggd hos) Brasserie de Brunehaut / 4 st 33cl glasflaskor / 39 kronor (Ekologisk) (*)
  • Mitchell's 90 shilling / Scottish Ale / Mitchells Knysna Brewery / 1 st 50cl glasflaska / 28 kronor
  • Mitchell's Raven / Stout / Mitchells Knysna Brewery / 1 st 50cl glasflaska / 28 kronor
  • Stellies Eike Stout / Stout / Stellenbosch Brewing Company / 1 st 50cl glasflaska / 43 kronor
  • Old Peculiar / Old Ale / Theakstone / 1 st 50cl glasflaska / 35 kronor
  • XB / Bitter / Theakstone / 1 st 50cl glasflaska / 34 kronor

Några av dessa flaskor (*) testade jag under SBWF2018, men innan dess var samtliga otestade.

Innan jag färdigställde detta inlägg så omtestade jag två av de ölen som jag testade under festivalen och drack en annan öl för första gången.
Stellies Eike Stout från Stellenbosch var en de öl som jag kände störst nyfikenhet på, tyvärr blev det i en strut. En blaskig småtrist stout, som inte är värd prislappen.
Bone Crusher från Darling Brew förstärkte mitt första intryck, som var positivt, en bra wit från Sydafrika. Häftig etikett och kul namn.

Den fläckiga hyenan, en missförstådd varelse!

Houblonde, som är kontraktsbrygd hos Brunehaut, blev jag lite mer återhållsam till.
Även om det specialdesignade glaset, som ger en virvelliknande bubbeluppstigning från botten,

är snyggt och ligger bra i handen så gav det inte ölet den skjuts jag förväntat mig. Jag har ju några flaskor till att testa av den, hoppas de funkar bättre. EDIT; Glaset är tillverkat av Ritzenhoff.

Kommer jag att handla från d4u igen, inte helt otänkbart. Då ska jag se till att att fylla korgen med varor för över 800 kronor och därigenom få leverans utan extra kostnad. Som det blev nu betalade jag nästan samma belopp, men fick bara varor för motsvarande knappt 600 kronor....

Kanske kommer det snart en jultävling, relaterad till d4u, här på bloggen snart. Jag har ju en hel låda med snygga ölglas som jag kan tänka mig att dela med mig av.




JULTÄVLING - Vinn det snygga Houblonde-glaset

$
0
0
Dags för öltomten Alf att bjuda på en liten jultävling, med priser i glasform och presentkort.

Julen närmar sig med stormsteg och julöl är ett intressant ämne, som ofta generera många besökare när jag skriver om det här på bloggen. Tre av frågorna är därför julölrelaterade, och två av frågorna relaterar till importören drink4you, som också sponsrar tävlingen med fina priser.

Fyra frågor och en utslagsfråga.

  • 1.     Vilken var den första, kommersiellt bryggda, julöl (bryggeri och ölnamn) som jag recenserade här på Alf Tycker Om Öl? (OBS! jag räknar inte de hembryggda julöl som kommersiellt bryggda.)·      
  • 2.     Hur många ekologiska svenskproducerade julöl finns det registrerade hos systembolaget inför julen 2018?·
  • 3.     Vad föreställer Houblondes sexkantiga logotyp?
  • 4.     Hur många Sydafrikanska vinproducenter stoltserar Drink4You.se med?
  • Utslagsfråga; Hur många gånger har ordet julöl förekommer i mina bloggtexter?
·     
Maila dina svar till Alf_Tycker_Om_Ol@ownit.nu. Ange fullständigt namn och en adress dit eventuellt pris ska skickas. Presentkotet/rabattkoden skickas ut via mail.

Sista dag att inkomma med svar är söndagen den 23 december 2018, klockan 14.00.

Jag som enväldig domare kommer att utse en lycklig vinnare och en lucky looser (tvåan.)


  •  Första prisär ett exemplar av ölglaset Houblonde (se bild) och ett presentkort (rabattkod) till ett rabattvärde motsvarande 15% i webshopen hos drink4you.
  • Andra prisär ett exemplar av ölglaset Houblonde (se bild) och ett presentkort (rabattkod) till ett rabattvärde motsvarande 10% i webshopen hos drink4you.
När presentkortet används bör vinnaren givetvis passa på och köpa minst en flaska av ölen Houblonde.
 
Presentkorten har en giltighetstid på 12 månader och kan användas endast vid ett inköpstillfälle.

Resultatet i tävlingen kommer att tillkännages i ett inlägg, så snart vinnarna har informerats.

Lycka till!

Alf testar - jullunch på Duvel Café

$
0
0
Jag trodde jag bokade jullunch hos Pressklubben, men det var givetvis hos grannen Duvel Café.
Och namnet jullunch har bara koppling till julen i almanackan. Den tre-rätters lunch som serverades hade matmässigt ingen traditionell svensk julkoppling.

Jag hade bokat in mig för en lunch onsdagen den 19/12, dagen innan upptäckte jag att jag hade missat ett mobilsamtal. Telefonnumret ledde mig till Duvel Café, jag hann bli lite orolig när jag såg avsändaren. Hade det avbokat min lunch? Hade jag blandat ihop vilken dag det var? När jag väl ringde upp så blev jag varse att det snarare rörde sig om en påminnelse. Det var i detta läge som jag insåg att det var på Caféet snarare än klubben som lunchen skulle ätas.

Jag anlände min vana trogen i god tid, en halvtimme innan min bokade start. Jag tänkte att jag skulle få några extra minuter att studera dryckesmenyn för att kunna para ihop maten med rätt dryck. Matmenyn visste jag redan innan hur den såg ut.




Frågan var ju bara vad Caféet skulle ha för ölutbud denna onsdag.
På de fyra fatölslapparna lös mina förstaval till för- och varmrätten med sin totala frånvaro, dock fanns en fatöl som skulle komma att passa utmärkt till efterrätten. Jag beställde in en Duvel Singel för att ha något att dricka medans jag studerade flaskölslistan.

Jag hade hoppats på en eller två bra dubblar till både för- och varmrätten, men det fanns ingen sån tillgänglig (en fanns med på listan men var slut i kylen). En belgisk brown ale skulle kanske kunna funka till förrätten.
Jag fick in förrätten innan jag hann beställa in min Kapitel Pater, så Duvel fick initialt agera måltidsdryck.

Viltpaté
Liten nätt förrätt, där gulbetorna nog ändå var bäst.

En brown som var mer red....
Till varmrätten, också det vilt, så valde jag till slut att dricka en Westmallen Trippel en matchning som inte heller var optimalt.

Varmrätten
Här var det faktiskt grönkålen som lockade mig mest, men alla tillbehören var mycket goda. Köttet var lite för rosa och segt för min del.




Efterrätten såg lika god ut på menyn som den var vacker att se på tallriken, och det var inte bara skådebröd. Hela anrättningen var ljuvlig.


Kombinationen med Gouden Carolus Noel var ändå bättre, en gudomlig öl och jobbade än bättre med den mjuka pepparkakan och yoghurtglassen.
En 3-rätters med fyra starka öl till, är inget som jag normalt sett äter till lunch, särskilt inte på en onsdag. Jag var dock julledig och kunde passa på att njuta, för det gjorde jag trots att dryckerna inte alltid var optimerade.

Jag tittade in på Pressklubben en sväng efter lunchen, för att hälsa på denna herre.
Fader jul på fat, Skrubbe i keps
An Delange (Belgodeli) hade tidigare i veckan efterfrågat just Pere Noél till Skrubbe-torsdag, då svarade Jens att den nog inte skulle räcka tills dess. Det fanns dock en skvätt kvar dagen innan, jag hjälpte till att tömma fatet.
Min tomtefar
Pere Noél är inte någon av mina favoriter i julölsklassen, men den får duga.

Alf följer upp - Zumen, drygt ett år senare.

$
0
0
I mitten av september förra året (2017) så träffade jag två stycken krogpersonligheter på deras respektive arbetsplats. Jag ställde en del frågor och fick många svar. Jag tänkte att det kunde vara läge att följa upp vad som hänt på Zum Franziskaner och Akkurat sedan dess. Skickade därför några snarlika frågor till Rikard och Stene.

Jag börjar med svaren från Stene på Zumen.



Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Stene, på Zumen har det hänt väldigt mycket sen du och jag snackade i september 2017. Minst två renovering vändor, bakfickan, Zwanse-day 2018, Cantillon-fat...? Och visst ska väl Bakfickan renoveras ytterligare eller är den "klar"?
Stene Isacsson, Zum Franziskaner (SI, ZF);
Jo det har varit väldigt mycket jobb och väldigt roligt. Jag tyckte att Zwanze Day blev fantastiskt lyckat. Alla som kom var verkligen intresserade och inte bara ute efter att ”ticka” ölen.
Årets Zwanze-öl är den absolut bästa någonsin i mitt tycke och därför värd att få njutas i lugn och ro i lite större klunkar.
Vi kommer att fortsätta att ta in Cantillon och kanske utöka ännu mer men endast på fat i bakfickan de dagar det är öppet där.
Det lär dessutom bli ett uppehåll i januari - februari då vi stänger där inne.
Sedan kör vi igång igen med buller och bång i början av mars.
Det är egentligen bara en stor renovering som gjorts.
Bakfickan får man väl se mer som att vi fick den i ”kördugligt” skick med en tämligen provisorisk bar och en massa städning.
Tyvärr blir det inte någon större renovering i bakfickan nu men vi skall se om vi hinner ta bort några av de hemska sofforna och få in lite mer värme.
En helrenovering med ny bar och nya toaletter får komma lite senare.
Allt tar lite tid men jag vill gärna få det rätt och rustikt från början och inte bara köra på en massa billiga nödlösningar. Det blir oftast både dåligt och dyrt med dubbeljobb.
ATOÖ; Apropå renoveringar, det enorma Slussen-bygget pågår ännu, planerna för hur det kommer se ut framför er är ännu inte klart (eller). Hur mycket tror du detta påverkar er nu och kommer påverkar er i framtiden? (planerna var ju inte helt okända när du tog över Zumen i och för sig....). Kollektivtrafiken till och från Zumen, busshållplatsen som låg precis utanför tycks ha försvunnit? Lite "svårare" att ta sig dit/därifrån....
SI, ZF;
Hmmm…. Jag vet faktiskt inte.
Det är klart att det inte ser så trevligt ut och busshållplatsen här utanför är borttagen.
Men, det är fortfarande väldigt nära att gå ner från Slussen eller Gamla Stans T-bana.
Jag är dessutom övertygad om att bara man levererar kvalitet så kommer folk att komma.
Sedan tror jag naturligtvis att det kommer bli mer rörelse runt hela slussen när det är färdigt samt att utsikten här kommer att bli trevligare utan planket som skymmer.
Vi får se om vi får mer trottoar att ha uteservering på eller om det blir ungefär samma yta. Vad som händer på andra sidan gatan på kajen är inte spikat än.
Det senaste jag hörde var att Miljöpartiet och Moderaterna ville att det skulle vara bilfritt på hela Skeppsbron så det är mycket som är oklart.
Jag tror definitivt att det kommer locka mer folk till området när det är färdigbyggt.

ATOÖ (kommentar gällande busshållplats); För min personliga del så har jag inga större problem att gå, vare sig till eller från Zumen (lite lättare till än där ifrån 😉). Allt som oftast väljer jag gå från Gamla Stan (T-bana/Buss). Försöker jag snedda igenom gränderna så tar det oftast längre tid än att går runt, gångvägen ner från Slussen är nog dock ”lite” närmare.

ATOÖ; Bartendern Anders skriver ju en del på Facebook-sidan för Bakfickan. För en tid sedan skrev han ett lite upprop till alla "bakisar". Jag tyckte termen var fyndig och tog inte illa åt mig. Han har skrivit det bar en gång till sedan dess. Inte riktigt vedertaget att kalla fickan för "Bakisen" (som Zumen)?
SI, ZF; Haha. Vi kanske kan kalla den Bakisfickan och bara ha öppet på söndagar med Pizza och Bloody Mary’s 

ATOÖ; White Guide har ju uppdaterat sina listor inför 2019, kollade igenom listan över Stockholm och hittade inte Zum Franziskaner?
SI, ZF; Jag har nog dålig koll men hade du förväntat dig att se oss med där?
Jag skulle tippa på att vi är lite för rustika och otrendiga för att de skulle vara intresserade.
Visst är det kul att vara med och toppa listor, bli nominerad och få utmärkelser men jag kör min grej här efter eget tycke utan att försöka vara trendig.
När det är fullt med glada och nöjda gäster och jag är nöjd med det vi levererar så räcker det gott för mig
Pelle (Brewers Beer Bar) och Marcus (Barski) var inne i går.
De är sköna grabbar och jag är glad att de går bra för dem och att de är med.

ATOÖ; Live-musik på Zumen? Opeth hade ju en öllansering i bakfickan för en tid sedan. Men ingen livemusik än eller?
SI, ZF; Ja Opeth-releasen var väldigt lyckad.
De är så väldigt trevliga och brukar dessutom gå här ganska ofta så det var intet mycket att snacka om. I fjol gjorde Electric Boys ett akustiskt live-streamat gig på några låtar men då var det i princip bara jag i publiken. Lyxgig!
Sedan gjorde vi en liten spelning med Max Lorentz här i början av november.
Jag ville mest se hur lokalen fungerade. Den är ju väldigt liten men det var fullt hus och lokalen låter betydligt bättre än vad man kan tro när den är tom.
Jag har fått en massa förfrågningar från olika band, framför allt från de som blivit avbokade från Akkurat nu när de tydligen skall dra ner livekvällarna,
men har inte riktigt bestämt mig i dagsläget än hur det blir.
  
ATOÖ; Vad har varit bäst under här tiden på Zumen?
Något som strulat negativt mer än nödvändigt?
SI, ZF; Bäst är naturligtvis allafantastiska gäster. På många sätt har det varit en otrolig medvind med alla som kommer och hejar på och tackar för att vi försöker göra något bra av den här gamla fantastiska lokalen. Det är också vansinnigt kul att ”börja om från början” och se något växa.
Det är ju över 20 år sedan Akkurat var en ”baby” och även om det inte stod still där heller så kändes det för mig som mer och mer färdigt på slutet.
Sämst är nog kassa – och kortterminalleverantören. Det har varit under all kritik och ställt till mycket problem och varit enormt tidsödslande.
Ändå skall det företaget vi använder vara det bästa. Jag tror helt enkelt inte att de hinner med att programmera med allt nytt som händer med kortmaskiner, chip och pin-koder. Då blir deras service och support lidande.

ATOÖ; 
Gästtillströmningen? Jämnt eller spridda skurar?
SI, ZF; Jag tycker många kollegor klagar på att det är väldigt ojämnt nu för tiden.
Vad som är roligt här är att eftersom vi började på i princip noll så ökar vi stadigt hela tiden. Vi ligger i snitt 45-50% över fjolårets siffror och jag hoppas på att vi skall kunna dubbla från där vi är nu.
Sedan tar det nog ett tag innan vi lär oss flödena här i och runt Gamla Stan.
Det skiljer sig en del från Akkurat.

ATOÖ; Du fyllde väl "jämnt" för en tid sedan, hur firades födelsedagen?
SI, ZF; Jag och Jugge Hasselqvist från OT och Great Brands åkte till Italien och firade i alla enkelhet med lite goda vänner och kollegor i branschen.

Stort tack till Stene!


Julen 2018 - några foton från helgens festligheter.

$
0
0
Jag firade jul hemma hos "lilla" storasyster i år, på min (norra) sida av stan. Det blev lite annorlunda julbord, då en av deltagarna är vegan. Jag fixade som vanligt några goda julöl, en av dem ingick även i receptet till Veganssons Frestelse.


Solen belyser Lusse lille
På TVn som framträdde bland andra Lise & Gertrud i studion tillsammans med julvärden.
Lise & Gertrud
Några av de öl jag hade med mig...

Några av de julöl som fanns tillgängliga
Glimma från Nya Carnegie är en potentiellt ny favorit, ingefäran är så perfekt balanserad i denna underbara lilla öl.
Jag var gäst, men gästskribenten Filip var tomte!

Tofun (till höger) var (enligt mig) ingen höjdare.

Till Brysselkålen skulle vi ha druckit en Orval, men jag fick inte tag på det. Filips ugnsgratinerade brysselkål var ändå goda.


Lupulus (från Belgoklubben) till Veganssons
Kål och kål, inte bara från Bryssel, utan även både den röda och den gröna. I veganversionen av Janssons frestelse (med en skvätt Lupulus i) så var grädde och anjovis utbytta mot havregrädde och kapris, och den var överraskande god. Även den senapsinlagda Zucchinin (istället för sill) var riktigt god.
Tomten spexar med min syster!
Nyckelbydal Brygghus har både jag och Filip varma känslor för, därför kändes det naturligt för mig att ta med en flaska av deras Winther från min garderob.

Även om julvädret var soligt så blev det lite dansk Grådask till osten, Portvin som var gott.
Även till osttallriken hade jag med mig lite godsaker, Brügge Prestige och Jersey Blue, värdparet hade en ljuvligt god Cambozola.

I våran familj så köper vi inte julklappar till andra vuxna, men till mig själv gav jag denna goding.
Curmudgeon Better Half från Founders, årets godaste!

Jag fick en nitlott i julklapp av värdparet, men den är ju en sån där lott som det är vinst på varje gång i alla fall.

På juldagen var det dags att söka mig norrut, för att fira jul med två av mina kusiner. En som jag känt hela mitt liv och en som jag träffade första gången i samband med en begravning för 3 år sedan.

Värdinnan Annelie (till höger) pratar med gästen Karin.

Sigtunas Winter IPA hade jag inte testat innan juldagen.
Mer traditionellt julbord ute i Roslagen, kalvsylta var det länge sen jag åt.

Även här bjöds det på starka drycker.
En skotte och en svenne!
Micke bjöd på både Mackmyra Svensk Rök och en 12-årig Aberfeldy.

Även här utdelades julklappar, jag fick en bok av värdparet.
Inte tidigare i min samling!
Jag har en whisky-bok av Michael Jackson sen tidigare, men ingen ölbok (konstigt nog). Omslagsbilden påminner ju en del om det på Jankos bok.....


Mycket och gott, både mat, dryck och trevligt umgänge med släkten, precis som julen skall vara!

God fortsättning, gott slut och gott nytt allesammans!

Nyårspizza på Omnipollos Hatt

$
0
0
Den klassiska nyårsdagspizzan har aldrig riktigt varit min tradition, men jag tänkte jag skulle testa att käka pizza på det nya årets andra dag. Onsdag är ju dessutom passande nog lillördag....

Pizza-Cam 2019-01-02 klockan 15.00.

Sommar-pizza #2, med massor av salami på, har sedan starten varit min favorit (året runt har jag för mig). Som synes så finns den inte med på menyn denna blåsiga januaridag.

Jag velar i mitt val, då jag kollar pizza-cam-fotot redan innan jag åker till Hatten. Men kommer fram till att jag nog väljer någon av de tre sista pizzorna på listan. Det faktum att alla tre innehåller ruccola är en bidragande orsak, dessutom är jag lite sugen på att testa en veganpizza. Samtidigt så är det ju #13 som påminner mest om Sommarpizzan.... Och fänkålshonung låter ju gott.....

 OBS! Bägge dessa meny-bilder är hämtade från deras hemsida, eventuella brister i det rent fototekniska är inte mitt fel! ;)


Vad ska jag då dricka till detta mästerverk? Tobias är tidigare otestad kan vara en lagom startöl som kan funka till 11 och 12, med Shelterstone IPA från Buxton som alternativ. Till 13 kör jag nog snarare en Leon eller möjligtvis en Narangi från O/O.

När jag anländer, något senare än jag hoppats, så är lokalen bara halvfull. Jag lyckas  få en sittplats och eget hörnbord.
Då jag åt en ganska rejäl lunch så valde jag till slut veganpizzan #11, och till den passar ju en fruktig session IPA.
Tobias
 Tobbe tog dock nästan slut innan maten kom.
Mycket ruccola, gott!
Jag följde min tankegång och tog en Shelterston IPA till sista trekvarten

Hur var då min första veganpizza, mitt första intryck är att Muhammaran är en matig paprikasås. Den är också det pålägget som inverkar mest på smakbilden, så pass att jag saknar till exempel fänkålen och soltorkade oliver, som bara märks av vid några få tillfällen.
Smakar det ändå bra? Självklart, måltidsdrycker får en del att bita i av den peppriga såsen, något som både Tobbe och Shelterston lyckas bra med.
Blir jag mätt? Javisst, inte fullt lika påtagligt som vid carnivore-pizza.

När jag ätit upp min middag så är lokalen välfylld (dock inte smockfull)??  jag väljer därför att avsluta mitt besök på Hatten med en Narangi, som inte framkallar något glädjetjut från mig. Jag vet att jag testat den (på flaska) även då utan större framgång. En ok öl, inte mer.
Narangi

Jag äter mer än gärna pizza hos Omnipollos Hatt, problemet ligger i det begränsade utrymmet som gör det svårt att bekvämt intaga deras säregna och välgjorda pizzor.


Jultävlingen avgjord, facit på frågorna och vinnaren har fått sitt pris!

$
0
0
Stort grattis till Rolf i Halmstad som vann frågetävlingen.
Han har fått både en rabattkupong från sponsorn Drink4you och ett Houblonde-glas (plus en bonus) hemskickat till sig.

Ingen andrapristagare har utsetts.

Här följer en redovisning av de rätta svaren.

1. Port Brewing Santas little helper var den första kommersiella julölen som jag recenserade (#61) här på bloggen, den 1 december 2012. Den fick betyget 4 av 5.

2. Den 13 december 2018 så fanns det 13 stycken svenska ekologiska julöl registrerade på systembolagets hemsida.

3. Logotypen föreställer  den vattenmolekylära strukturen efter att Houblondes vatten har behandlats med en vortex/virvelströms-generator.

4. Drink4you har fem stycken sydafrikanska vinproducenter i sin katalog.

Utslagsfrågan; 86 gånger hade ordet julöl nämnts i skriven form på bloggen.

Stort tack också till Drink4you för sponsringen med rabattkupong till vinnaren.

Alf testar - Barley & Cheese tasting på Akkurat

$
0
0
Öl och ost är nästan alltid en bra kombination, och just Barley Wine är något av en favoritstil.
Att den funkar bra tillsammans med ost är inte heller någon nyhet.
Så när Akkurat lockar med en provning med just den kombination som blev jag givetvis intresserad, dock inte värre än att jag glömde att anmäla mig.
Det visade sig dock finnas plats kvar för mig att tränga mig in på denna spännande provning, som kostade 450 kronor. Som Bark skrev, ett mycket rimligt pris.

Sierra Nevada Bigfoot från 2013, på fat, var utlovad som en av ölen, något som givetvis gjorde det hela nästintill oemotståndligt.
Välkomstöl i baren - vintage Bigfoot 2013 från fat!
När vi fått våra Bigfoot så fick vi den stora äran att se baksidan av baren, köksregionerna och hissen ner till det allra heligaste - källaren!

För det var där nere själv provningen hölls. Långbordet fylldes snart av dussintalet nyfikna öl och ost-diggare.

Under ledning av Rasmus så skulle vi prova fem stycken olika Barley Wines, av vilka Bigfoot var yngst med sin fem år. Till dessa öl serverades lika många ostbitar av olika sorter.
Startuppställningen
Jag har inte fullständig koll på exakt vilka ostar som det bjöds på, men en Stilton och en Saint Agur är jag säker på, sen tror jag det var två olika Roquefort. Hårdosten har jag noll koll på vilken det var....
Jag skickade en fråga till Rickard och fick följande svar; "Vi provade dessa 5st ostar och i denna ordning: Saint Agur, Bleu de Cazeau, Appfenzeller, Stilton och Rochefort."


Till Bigfoot rekommenderades det att vi provade Sa-osten (jag uppfattade St = Stilton) som var en Saint Agur och deras lite mjukare framtoning funkar bra till storfots spetsiga humlebeska.
Liknande funktion blev det också i nästa kombination. Old Stock Ale 2009 från North Coast Brewing var välbevarad i smak och doft, men hade tappat en del kolsyra. Den mjuka ölen passade utmärkt till syrligheten i ost B som i Bleu de Cazeau, som ju påminner en hel del om Rochefort. .
Provningens enda äkta britt var Imperial Barley Wine 2012 från Ridgeway Brewery. Här markerades ålderskrämporna allra mest utan att smaka dåligt så kändes den rätt tunn. Den funkar till den anonyma hårdosten Appfenzeller.
Klassiska svenska Bötet Barley Wine 2010 från Nynäshamns Ångbryggeri, är nästan perfekt åldrad och jobbar bra med Stilton.
Kvällen avslutades med provningens äldsta öl, Nils Oscars Barley Wine 2002 också den förvånansvärt välbevarad. Funkar att käka Rochefort till den.

Öl och ost visar sig återigen vara en mycket bra kombination, speciellt när ölen är lite vintage.
Old Stock Ale 2009

Imperial Barley Wine 2012

Bötet 2010
Det blev ingen separat "öl i glaset"-bild på Nils Oscars Barley wine, men den syns på gruppbilderna.

Nils Oscars BW längst till höger

Ett gäng glada Barely & Cheese provare!

Rickard Gustfsson fick också prova!

Stort tack till Akkurat, Rasmus och Rickard (och övriga deltagare) för en härlig provning


Med fokus på ekologisk öl - systembolagets försäljningsstatistik för 2018

$
0
0

Det är dags att rota igenom Systembolagets försäljningssiffror för 2018 och som vanligt börjar jag med det ekologiska.

Det ser fortsatt bra ut, samtliga varugrupper har ökat sina siffror (antal liter ekologiska produkter sålda) jämfört med 2017, totalt sett med nästan 8%.
Under 2018 så såldes det totalt 16.5 miljoner liter ekologisk öl på Systembolaget, det är en ökning med drygt 17%.
Totalt såldes det drygt 256 miljoner liter öl under 2018 (ökning med drygt 9% sedan 2017), räknat i marknadsandelar så har den ekologiska ölen numer cirka 6.5% (ökat med en halv procent ungefär).

På Systembolaget lista över de 100 bäst säljande ölen 2018 så finns 5-6 stycken ekologiska öl med, på 14e plats hittar jag Carlsberg Hof Organic som ökat sin försäljning med 5.6% till nästan 4.5 miljoner liter sålda.
Mariestad toppar med drygt 16.1 miljoner liter (+6.5%) och följs närmast av Norrlands Guld Export på drygt 15.1 miljoner (+9.6%).

Mycket möjligt att jag återkommer med mer statistik, om du vill undersöka statistiken själv så finns på Systembolaget hemsida Pressrum.



Veganpizzans Dag: Filip Lindström om Pizzahatt, Omnipollo och veganpizza

$
0
0

Idag, 29 januari, firar vi Veganpizzans Dag, för att hylla denna rätt som för bara några år sedan var otänkbar i det svenska folkhemmet. Alf Tycker Om Öls gästskribent Filip Lindström, Chefsideolog och Ansvarig Utspridare för publikationen Profet, testar två av Stockholms mest framstående smultronställen för denna rätt – som även är tätt relaterade till ölkonsten – och orerar i vanlig ordning om veganismens överlägsenhet.

Jag är egentligen fel person att skicka ut på recensionsuppdrag till Pizzahatt, den lilla pizzerian i början av Upplandsgatan. Jag är alldeles för partisk. Om det inte vore nog med att jag på senare år förälskat mig i just den här gatans gömda charm och grannsamverkan, så är min avlägsna dyrkan av Karl Grandin tillräcklig grund för min diskvalificering ifrån ett sådant åtagande. Ibland kan jag inte förklara anledningen till min fascination vid Grandin, men jag gissar på att det handlar om hans klättring, så snårig men bestämd som den varit sedan 90-talet.
Jag har begravt mig känslomässigt i historien kring Pizzahatt, för att den handlar om hur Karl Grandin och Björn Altdax gick ifrån att rövmärka en hel generation med Cheap Monday till att starta ett smått (ingen ordvits inräknad) experimentellt pizzahak mellan Odenplan och Norra Bantorget. Grandins ölprojekt Omnipollo gled senare samman med Pizzahatt, och blev den separata restaurangen Omnipollos Hatt, det vattenställe vid backen upp till Mosebacke som ständigt är fullt till bredden.
I skrivande stund slår det mig att det som fascinerar mig hos Grandin är hur han hela tiden, utifrån sett, lyckas lura något slags system. Han startade ett jeansmärke som kidsen slukade med hull och hår, sålde det dyrt innan det ett drygt decennium senare gick i graven och använde pengarna för att på konstnärligt vis hoppa på den spirande lyxpizzatrenden i Stockholm. Att han också har en guldtand, samt skapar smittsamt simpel stilistisk konst, gör bara saken bättre. 

Så ja, jag är partisk när det gäller Pizzahatt. Kvällen i ära, då jag sänts ut på mission av Alf Tycker Om Öl för att smaka av restaurangens utbud av veganpizza och dryck förtärde jag en så kallad vit pizza, ergo en utan tomatsås. På den placerades bland annat en bunt grönkål, och krämig veganost. Alltså pryds pizzapajerna på Hatten inte av det som gemene pizzaälskare är van vid. Ni ser, kära läsare, pizzan som koncept har i och med hipsterrevolutionen gått ifrån den flottiga förortsformen – som vi alla förvisso fortfarande älskar. Denna reform omskriver jag även i mitt recept på veganpizza, som också det släpps just idag, på Profet. Där firas ytterligare Veganpizzans Dag, då jag i mångt och mycket vill framföra min önskan om rättens fortsatta framfart. Ofta nöjer sig pizzamakare med att kasta på kemiskt behandlad veganost för att rentvå sin rätt från det onekliga mordets smuts. Den handlingen är ju i och för sig bättre än den orättfärdiga produkten som kantas av ond, bråd död, den som toppar ”vanliga” pizzor, men jag skulle gärna se framsteg i hantverket så att goda pizzor utan även veganost kan göra framsteg. Den veganost som lagts på min måltid på Hatten är dock bättre än många andra liknande jag har stött på förut.
Vit Pizza
    Till pizzan, serverad av den ypperlige kyparen Ville Lande, dracks Omnipollos Devin The Dude’s Brew, en tyskstilad pilsner uppkallad efter den ganjaförespråkande rapparen Devin The Dude. Som komplement till den välfyllda rätten är den välbalanserade ölen vän, from och passande, alldeles utmärkt för att möta de feta smakerna. Med en inte allt för lång öllista vet personalen vilken dryck som passar fint till rätt pizza. 
Devin!
Då den mastiga pizzan tog sin tid att avdeklareras hanns även en till öl med innan avslutad förtäring. Jag får mig en Dugges Strawberry Sour Beer, den öl som fick bli den officiella drycken för GBG Beer Week förra året. Efter gräseldaren Devins pilsner blir surölen överväldigande syrlig och fruktig, men efter ett par klunkar varvat med tuggor av pizzan blir den lättare att dricka. Slutbetyget blir dock ändå lågt, helt utifrån min otränade tunga, då jag anser att Dugges Strawberry Sour Beer till slut smakar för mycket läsk och för lite öl.
Läsk-Öl!
                       Några veckor senare besöker jag Omnipollos Hatt, för att jämföra upplevelserna mellan de båda syskonrestaurangerna. De är ungefär lika stora, men Omnipollo är alltid mer fullt, troligtvis beroende på att de coola katterna som dignar runt Mosebacke ej innehaver busskort och därför inte kan ta sig hela vägen till Upplandsgatan. Jag tar en pizza med ytterst okonventionella pålägg, närmare bestämt dadlar, granatäpplesirap, soltorkade oliver och rucola – främst av ren nyfikenhet men även för att de andra pizzorna som inte innehåller mord kommer med veganost, vilket jag ju helst undviker.
                      Skapelsen på tallriken spretar åt alla olika håll i munnen. Den är söt i ena stunden, mycket salt i nästa, och jag njuter för det mesta. Stundtals kan hoppen mellan arbetande smaklökar kännas för mycket, men helheten är tillfredsställande. Till detta tar jag mig ett par Perikles Pilsner, hutlöst prissatta men mycket goda, och bevittnar geniet Karl Grandins naivistiska skyltfönstermålningar.
                      I stort känns självklart släktskapet mellan Pizzahatt och Omnipollos Hatt av, men atmosfärerna är definitivt olika. Pulsen är högre på Söder, mysfaktorn (vilket avskyvärt ord, eller hur kära läsare?) kan tyckas vara högre på Upplandsgatan. Pizzorna är åtminstone fantastiska hos dem båda, och ölen är givetvis genomtänkt. Bäst av allt (förutom Karl Grandins närvarande frånvaro) är att det garanterat alltid finns något att äta även för oss som följer den rättfärdiga livsvägen. Klart slut.

Edit - om du vill göra egen Veganpizza hemma, här har du ett recept (flera egentligen) på hur.

Framtidens Mat & Dryck - ny utställning på Spritmuseum

$
0
0
Nästa vecka så öppnar Spritmuseums nya utställning, den handlar om mat och dryck i framtiden!

Framtidens mat & dryck

Från gårdagens drömmar som skapade den massproducerade frysmaten, till dagens alla halvreligiösa mathälsotrender och vidare till framtidens lösningar för att föda en växande befolkning.


Den här utställningen är viktig för alla och vi har därför för
första gången valt att även rikta oss till yngre besökare:
barn och ungdomar - de som faktiskt representerar
framtiden. Det känns både roligt och spännande, säger

Ingrid Leffler, chef på Spritmuseum.

Torsdagen den 7 februari så kör utställningen igång, med stöd av bland andra Änglamark och Konsumentföreningen i Stockholm.

Alf besöker - Frihamnsgatan 26-28, Farm & Stockholm Brewing Co

$
0
0
Jag gnäller ju ofta om att det inte finns tillräckligt många och bra krogar på min (norra) sida av stan. När så en bryggeripub väljer att lämna Södermalm för att starta upp i nya lokaler på min sida, så blir det ändå längre för mig att resa till dem, både i tid och avstånd!

Via tunnelbana och buss (SLs reseplanerare, beroende på var du kommer ifrån så finnst flera alternativ) från Centralen i Stockholm så kommer man fram till Frihamnen, därifrån är det kort promenad (5 minuter) till Frihamnsgatan 28.
På denna adress huserar numer nämligen Stockholm Brewing Co, som nu lämnat källarlokalen på Södermannagatan (som jag besökte för drygt fyra år sedan.)

På andra sidan byggnaden, nr 26, så ligger Farm restaurant och bar där de inte bara serverar öl från bryggeriet på andra sidan panorama-fönstren, även om Stockholm Brewing givetvis är deras primära dryckesleverantör. Livsmedel hämtas primärt från Karshammar gård. En KRAV-certifierad odlare i Grödinge, vars ägare, familjen Larsson Stormgaard också är inblandade i krogen, Mauritz är kökschef. Niklas Jacobsson är bryggeriets representant.

Jag hittade, inte utan problem, fram (ankom väl strax efter 14.00) till bryggeriet och fick en snabb rundtur i de nya STORA lokalerna, högt till tak och ljust. Fick även en liten förhandstitt på en flasketikett till en kommande samarbetsöl med välkänt Göteborgs-bryggeri.

Jag var nu både törstig och hungrig och fick smita in genom glasdörren som förbinder bryggeriet med restaurangen (bakom baren.)

Den stora grågröna taptavlan innehöll sammanlagt 18 (ett tomt fat) påkopplade kranar, majoriteten från Stockholm men också några gästbryggerier. Jag satsade all-in på nya grejer (för mig) från Stockholm (en collabbeer med New Belgium).

Adjuma och Table Helles

R.A-Wit och Almost Famous

Interiören. [fotot lånat från hemsidan]

 Jag är ju rätt insnöad på det ekologiska, och skickade några frågor till restaurangen och fick svar.
Allt vi gör på Farm är ekologiskt dock så har vi ingen certifiering. Delvis för att vi inte har haft tid att administrera det och delvis för att oavsett vad vi skulle ha för certifiering så skulle den inte riktigt förklara vad det är vi gör. Just nu i Stockholm så finns det ingen mer ekologisk restaurang är Farm skulle jag säga, då vi är en kretsloppsrestaurang. Vi försöker tänka utifrån ett miljötänk i alla delar av vår produktion och vårt samarbete. //Emil Thunström, restaurangchef.
Efter att ha provsmakat några nyheter från grannbryggeriet öppnade återigen matserveringen. Jag hade spanat in mig på Flatbread, de hade två olika - en med Lammkorv och en med Bottarga (fermenterad fisk lärde jag mig snart.) Bägge var godkända smakmässigt, men då en Farm-flatbread motsvarar en Omnipollo Hatt-pizza rent prismässigt (130 kronor) så är de lite väl nätta. Det faktum att de är ekologiska spelar givetvis in i prislappen.
Jag blir dock både mätt och belåten på mina två flatbreads.

Flatbread Lammkorv

Flatbread Bottarga


Fyra små slices
Jag har ändå plats över för att testa ost, en tallrik med två bitar Vesterhavs-ost (tror jag, typ lagrad hård kitt-ost) med fröknäcke och fikonmarmelad. Marmeladen var nog det som smakade bäst på den talriken.

Till den drack jag bland RA-Wit (kvällens andra, ny favorit) och Sthlm Noir Imp Stout
Noir!


När jag kom, efter lunch, var det folktomt men under tiden jag var där kom 3 stora sällskap plus några par och det blev rätt stojjigt ett tag, det var ju trots allt löningsfredag.

Strax efter klockan fem så tyckte jag att jag fick vara nöjd, lämnade byggnaden genom huvudingången (26A), en kort promenad bort till busshållplatsen.
Huvudingången till Farm.
Konstigt nog så kom 1ans buss ganska omgående, enligt reseplaneraren så var inte den det snabbaste alternativet (i restid) för att ta mig till S:t Eriksgatan/Västermalmsgallerian, men de minuter som jag eventuellt förlorade fick jag igen på att slippa byta buss.

Alf besöker - Nöjesguidens Stockholm Ölmässa 2019

$
0
0

Även detta år så var det Kägelbanan (under Mosebacketerrassen) agerade lokal för Nöjesguidens 5-årsjubilerande ölmässa. Traditionsenligt så är festivalen förlagd på sista lördagen i januari.
Jag var givetvis där och här följer en kort rapport.

Många nykomlingar, några av dem dessutom långt bortifrån. Finn från södra Sverige, Snausarve Gårdsbryggeri fyller på fjolårets Gotlands-trio. Hopsie Daisy var på plats med några bra flasköl. Hop Notch (Waxholms Bryggeri) är i och för sig ett av rikets allra färskaste bryggerier, men Jessica Heidrich har varit med förr. Beergineers var en ny bekantskap för min del. Internationellt så fanns även några representanter, i Great Brands monter fanns ju bland annat Ska (och givetvis Nynäshamn). En trappa upp så stod tjeckiska Bernard och fyllde på hos dem som just tömt blåsan. Jag osäker på huruvida Lagunitas medverkat tidigare på mässan, de hade sällskap av fjolårets amerikanare Captain Lawrence. Enligt programbladet så skulle även Ballast Point närvara, men jag såg aldrig till någon öl från dem.
Framför scen stod en Spendrups-monter med Beavertown, Blue Moon och Fourpure.

När jag tittade på hemsidan inför mässan så såg jag flera intressanta namn; Spike, Vega, Billdale och West Coast och sveriges mesta festival-bryggeri Pine Ridge men det var nog någon annan mässa (Göteborg kanske) som de är med på.

Men det som fanns räckte mer än väl för fylla mina, och de många övriga besökarnas, behov.

Lite extra kul att, i verkligheten, träffa Emad Moore från Ales & Brew.

Favoriter under årets mässa;
Värmdö Ingarö IPA 4.2% som cask - så ljuvligt mild, med en härlig skumkrona.

Test Hazy från Burgsvik, en lagom hazy IPA.

Affogato från Hop Notch - nog årets bästa, mjölkchoklad på 8.6%.

The SPArk från Hopsie Daisy - mycket trevlig. Även hennes Stout out loud föll mig i smaken.


Fler bilder från årets mässa.

Värmdö Aquavit Barrel fortifed ale, smakprov. Sött!
Värmdö hade dessutom med sig en alkohofri IPA, där bristen på abv var allt för tydlig för att den skulle funka för min del.


Hop Shed hade tre nya burkar, jag testade Winter Spices och English Barley Wine. Ingen av dem var helt tillfredställande.
Start engelsk BW
Tjeckisk Bernard Nefiltrovana 14, 6% - positiv överaskning.

Inte så stor sak.
Hopsie Daysie kör ju med musiktips på sin etiketter, till denna skulle jag tydligen ha dansat med The Boss i mörkret. Ölen var klart bättre än låten!
Whisky Stout från Burgsviks, njeae jag är inte imponerad.
Fjärdholmarnas DIPA, inte så dum.


Ny bekantskap som stod upp väl trots att den hamnade i slutet, efter stora, mörka och starka.
Snausarves Porter var en mycket trevlig ny bekantskap, som jag mer än gärna testar igen.

De sista två bilderna hämtar jag från mitt första besök hos Hop Notch, där Magnus Karperyd hällde upp min första festivalöl 2019, Currantly.
Lagom brunsuris med svartvinsbärsgelé-känsla.


Stort tack till Nöjesguiden, Pelle T, utställarna och personalen på Kägelbanan för ytterligare en bra ölmässa.

Alf frågar - Inför Växjö Ölfestival, Erik Börén

$
0
0

Årets trevligaste ölfestival, Växjö Ölfestival, går av stapeln för sjätte året i rad den 5-6 april.
Återigen är det Kök 11 som står för lokalen och schemat är redan späckat med flera spännande utställare, både nya och gamla återkommare.
Förutom dryckesutställare så kommer det som vanligt vara några montrar med annat.
Nytt för i år är att radioprofilen, komikern och ölfantasten Erik Börén kommer att närvara under lördagen.

Jag drog iväg några frågor till Erik och fick svar på samtliga.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vem är Erik Börén?

Erik Börén (EB); Skåning som flyttade till Kronoberg för ett år sedan. Driver Standup Palladium i Växjö.
Erik Börén (foto lånat från festivalens FB-sida)

ATOÖ; Ölintresset?

EB; Ja, det finns (ölintresse).Första ölen = Norrlands Guld 3,5 (14 år gammal)Bästa ölen = Brukar alltid säga Orval

ATOÖ; Bästa ölstället i Malmö och Växjö?
EB; Finns många bra, men återkommer oftast till Malmö Taproom. Sen är det lätt att ta sig över till Köpenhamn. I Växjö har det inte blivit så många än, men Chapter House uppskattar jag.
 
ATOÖ; Har du besökt Växjö Ölfestival tidigare? Om inte - Vad var det som lockade dig dit nu?
EB; Nej, det blir första gången. Men har hört gott om den och lärde känns generalen för ett halvår sen.

ATOÖ; Är det något som du ser framemot särskilt under årets festival? Du ska ju uppträda (lördagen) hinner du med att avnjuta något av det som finns i dryckesväg?
EB; Tycker bara det ska bli trevligt att träffa likasinnade.


ATOÖ; Du ska ju uppträda (lördagen) hinner du med att avnjuta något av det som finns i dryckesväg?
EB; Uppträda vet jag inte om jag skulle kalla det. Jag kommer ha samtal med bryggare under lördagen, så det finns nog tid av svepa några små bägare.

Jag ser framemot att träffa Erik under Växjö Ölfestival den 6 april i år, jag hoppas att fler tar tillfället i akt och besöker denna underbara lilla pärla till festival, inte bara för Eriks skull.


Alf testar Whisky - Glen Moray Classic peated Single malt

$
0
0
Idag är det ju den sjunde februari 2019, en lite speciell dag för denna dryckesblogg. Börjar firandet med ett inlägg och Whisky!

Glen Moray har under en längre tid varit en favorit bland skotska whiskydestillerier, den 16-åriga i sin snygga metalltub med höglandsmotiv (trots att de är hemmahörande i Speyside) och den 15-åriga i snygg låda.


Häromveckan hittade jag en ny version, den är precis som namnet antyder, lite mer rökig. Jag hittar ingen åldersbenämning på flaskan, men enligt denna artikel i Livets Goda så har den lagrats 7 år på bourbon-fat. I artikeln så förklaras också budgetprislappen på ett bra sätt, under 300 kronor för 70cl (428 kronor/liter) äkta skotsk single malt som mäter in på 40% abv.
Classic Peated Single Malt Elgin Classic heter den och finns i 442 stycken systembolagsbutiker. För min del var det en ren slump att jag såg namnet Glen Moray på whisky-hyllan (letade efter Gin, hyllan bredvid).


Hur doftar och smakar den då? Jag är generellt sett inget stor älskare av tungt rökig whisky, men denna peated (torvrökta) whisky, den här är på en mer lagom röknivå, kanske till och med att jag vid första provningen tycker den är lite för mjäkig.

När jag vid andra testet, några dagar senare, paralellkör den mot min 15 åriga Elgin Heritage, då framgår ungdomligheten i näsan, lite fränare ekfatton, med gnutta citrus i bakgrunden, där en spretig torv skjuter på.
Utseendemässigt finns en lite djupare guldfärg i Classic.
Bourbon-inslag finns i form av söta stänk av vanilj.


Håller jag med beskrivningen i Livets goda? Njae, elegant är inte ett ord som dyker upp på mina smaklökar, men drickbara och hyfsat prisvärd tycker jag den är.
Jag föredrar dock fortfarande den 15-åriga.
Elgin Heritage, 15yo

Sida vid sida.

Passar på och skriver lite grand om en ekologisk whisky som jag testade i höstas (men inte sedan dess, tyvärr).

Loch Lomond var Kapten Haddocks favoritwhisky, inte nödvändigtvis en solklar kvalitetsstämpel.
"whiskyn spelar huvudrollen i seriealbumet Tintin och Gerillan från 1976 där kaptenen törstar efter sin Loch Lomond." saxat från Livets Goda.
Att jag testade en av deras whisky under SBWF2019 var också det rätt slumpartat. Jag spanade lite aningslöst i Stellan Kramers monter med whisky och fastnade för ordet Organic.
17 YO Organic Single Malt Whisky (54.9% abv) gav ett positivt första intryck, som vanligt så påverkar givetvis det ekologiska smakupplevelsen. Tänkte inte så mycket mer på det, tills dess att den dök upp igen häromdagen. Ett sponsrat inlägg (från Stellan Kramer) fladdrade förbi i mitt Facebook-flöde, den texten handlade inte direkt om just denna ekologiska whisky, men påminde mig ändå både om Haddock och monterbesöket.

Den finns i 62 systembolagsbutiker och kostar 699 kronor för en 70cl flaska (strax under tusen kronor/liter). Priset är ju väl tilltaget och därför har snåltarmen inte tillåtet mig något inköp av denna än, men den finns med på framtida inköpslista.


Alf firar - sju år som ölbloggare!

$
0
0

Ja, så var det dags att fira födelsedag igen. Alltså, sju år har gått och snart bryter jag den fyrsiffriga inläggsbarriären!

Ostkaka innehåller ju ost, Alf gillar ost!


Några bilder från torsdagens firande på Pressklubben och Mackinlays.
RabarberLambiek från Oud Berseel

Oud Bruin Cherry från Verzet

Skrubbe-tordag!
 Firade med musselmiddag, Guldenberg (på flaska) är en utmärkt musselöl.
Min första Kwak, någonsin!?

Stor Idiot!

Lägger kanske till lite text imorgon, fredag.

Som vanlig, stort tack till er alla mina läsare - gamla trogna och nytillkomna!

Alf tipsar - Meet and Greet med Sierra Nevada på OT

$
0
0
Nästa lördag, den 2 mars 2019 med start klockan 16.00 så kör importören Wicked Wine en "Meet & Greet Sierra Nevada" på Oliver Twist. Den som representerar bryggeriet denna gång är inte den vanliga bryggeriambassadören Steve, utan istället så dyker Brian Grossman upp!

Brian Grossman är givetvis son till Ken Grossman, och därmed den naturliga arvtagaren när väl Ken pensionerar sig. När han inte besöker Sverige så basar han över bryggeriets östra utpost i Mills River, North Carolina.
Brian & Ken Grossman (bild lånad från WWs pressrelease)

Jag har flera gånger pratat med hans farbror Steve Grossman vid hans besök i samband med hans återkommande besök på Stockholm Beer & Whisky. Detta blir dock första gången jag får äran att mingla med arvtagaren själv.

Oliver Twist kör tre stycken Nevada-fat för att fira Brians besök, Pale Ale, Hop Hunter IPA och Narwhal Imperial Stout. Därtill utlovas flera produkter i flask- och burkform.

Jag lär hänga på låset, vi ses väl där!?


Alf besöker - Sveriges hemligaste bryggeri, med Brasseri och Bar!

$
0
0
Bryggeri Munkbron, Brasseri & Bar dök plötsligt upp i mitt Facebook-flöde häromveckan. De saluför sig själva som Sveriges hemligaste bryggeri.
Fredagen den 1 mars 2019 så var det dags för det officiella öppnandet av lokalen på adressen Lilla Nygatan 2 i Gamla Stan i Stockholm och jag var givetvis där.
Någon känner säkert igen adressen, som den där en av Monks krogar (Vin och S:t Eriks) höll till tidigare, den som nu tagit över lokalen är bryggaren Hans Nyström (tidigare Bryggeri Oscha). Själva Brasseri & Bar delen är sig rätt lik (som jag minns den i alla fall.) Bardisken har fått lite mer konstnärligt utsmyckning.

Öllistan 2019-03-01

Ingen av de ölen på listan härstammar denna premiärkväll från Bryggeri Munkbron, 12 fat, varav 7 är svenska, plus 2 flasköl. Utöver detta så erbjöds även vin, cider och bubbel.


Kvarnholmens Pale Ale i bryggeriglas!
Två välklädda killar skötte serveringen medans bryggaren själv minglade runt i vimlet att glada besökare, vissa mer bekanta en andra.

Lite Ska-öl, Spike Rocksteady Stout
Efter en lagom het chili så passade det utmärkt med en Calyptra från Snausarve.
Gotländsk Calyptra

Kvällens sista här.
Fegefuer Kaiser Stout från Waza fick bli kvällens sista öl på Munkbron.


Jag är nöjd med mitt första besök, utbudet av fatöl är brett men inte utan spetts, både lokalt och importerat. Ser dock framemot att testa Munkbrons egna öl på plats här.


Jag har skickat några frågor till bryggaren, återkommer med nytt inlägg när jag fått svar.

Alf frågar - Hans Nyström, Bryggeri Munkbron och Brasseri & Bar

$
0
0
En uppföljning av inlägget om premiären för Brasseri & Bar.
Jag träffade Hans Nyström, bryggare och VD, under premiären för en av Stockholms nyaste pubar, Bryggeri Munkbron Brasseri & Bar på Lilla Nygatan 2 i Gamla Stan. Vi pratade lite grand då men jag valde ändå att skriva ner några frågor och maila dem till honom, och igår fick jag svar.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Varför inte OSCHA längre? Munkbron har ju en logiskt näraliggande geografisk koppling....
Hans Nyström, Bryggeri Munkbron (HN, BM); OSCHA känns som en del av den gamla surdegen med Monks. 
”Bryggeri Munkbron” är ett helt nytt kapitel. Nya lokaler och ny människor (utöver jag) ombord på skeppet. 
Namnet ”Bryggeri Munkbron” är väldigt enkelt att förklara. Det är lokalt och det säger vad vi är (först och främst). Vi är ett bryggeri och vi ligger på Munkbron. Simple as that. :-) 

ATOÖ; Bryggeriet stilinriktning? Gästfaten under invigningen var stilmässigt utspridda....
HN, BM; När det gäller gästfaten så var det medvetet att det skulle spreta så mycket som möjligt. Variation förnöjer. En annan sak som var viktigt för mej var att det skulle finnas så mycket representation av små svenska bryggerier. Helst från några såna jag känner personligen. 
När det gäller Bryggeri Munkbron och mitt bryggeris inriktning så kommer det att vara rätt stilrent och ganska mycket europeiskt. Även om det självklart kommer att bryggas amerikanskt också. Men om man skulle beskriva stilen hos ”Munkbron”, så skulle jag säga tekniskt kvalitativt och hyfsat klassiskt och stilrent. En lager eller pilsner kommer att vara en lager eller en pilsner, en quad kommer att vara en quad. Osv. 
”Munkbron” kommer m.a.o inte vara en ”Omnipollo-klon”. Omnipollo gör sin grej på ett imponerande sätt, men det är inte min eller ”Munkbrons" grej. 

ATOÖ; Jag har ju ett specialintresse för ekologiskt, livsmedel i allmänhet och öl i synnerhet. Är det något som du funderar över i bryggprocessen och barens utbud?
HN, BM; Ekologiska råvaror kommer att användas i den utsträckning dessa går att få tag i. 
Köket, när det kommer igång på riktigt i maj (i samband med att vi öppnar nedervåningen) kommer att ha väldigt stort fokus på ekologiska råvaror. Och speciellt hänsyn till kött som är producerat på ett etiskt och schysst sätt. 
ATOÖ; Hur går tankarna vad gäller maten i baren, någon särskild koncept?
HN, BM; När det gäller konceptet för maten, när vi drar igång det på riktigt, är än så länge en hemlighet. Vi vill fila lite mer på det innan vi presenterar det. 

ATOÖ; När räknar du med att kunna servera Munkbrons öl i baren? Något till Systembolaget?
HN, BM; Munkbron kommer att starta upp bryggeriet v.15. Då bryggs första brygden! 
Tänkte först brygga en ”Vienna”, mem det blir nog en APA istället. Eftersom en vienna behöver mest 8 veckor på lagertank innan den är prime. 
Men det kommer att bryggas vienna i närtid. Eftersom det är en stil som jag är speciellt förtjust i. :-) 
Munkbrons öl kommer att uteslutande serveras på plats. Inga planer i dagsläget att få ut det på Systembolaget. 

ATOÖ; Den konstnärliga utsmyckningen av bardisken, vem är konstnären?
HN, BM; Konstnären som har utsmyckat bardisken heter Neil Bhat. 
Han står ibland bakom bardisken och jobbar. Han har också en hel del av sina tavlor hängande hos Munkbron. 
Neil kommer även att agera som kurator hos oss. Dvs hitta andra konstnärer som kommer att presentera sin verk på Munkbron. 
Munkbron kommer m.a.o att ha en ständigt pågående konstutställning! :-) 

ATOÖ; D Jag kikade in lite i bryggerilokalerna och såg något som påminer om "Tea-pots", har inget minne av att jag sett såna tidigare?
HN, BM; Bryggverket är unikt i Sverige. Det är från Tyskland och är tillverkat där av en firma som heter BaruKon. Det är ett mycket bra bryggverk. Bryggverkens Mercedes-Benz skulle man kunna säga.
”Tea-pots” formen är en rätt ovanlig modell idag -även om den är klassik, dvs såna har tillverkats under lång tider -speciellt i Tyskland. 
Dom är dock svåra att tillverka och därför rätt dyra. Men eftersom dom är gjorda i handknackad koppar, så är dom för evigt. 
Mäskkärlet är på 5HL (500l). Jästankarna och lagertankarna är på 10HL (1000l). 
Jag kommer att brygga dubbelbryggningar -dvs 2 x 500 liter vört per bryggtillfälle. Så jag jag fyller en hel tank varje gång. 

Stort tack till Hans för svaren på mina frågor och lycka till med både bryggeri och bar!

Alf besöker - Danko Beer i Sundbyberg!

$
0
0
Jag har sagt det förut och jag säger det igen, i min grannkommun händer det spännande saker relaterat till öl! Hemma på min gata i Solna är det fortfarande väldigt mörkt på den fronten.

Det senaste i raden av härliga Sumpan-nyheter är att kommunens egen Danko, Tomas i förnamn, har blivit med eget bryggeri och det givetvis i Sundbyberg.
Av en slump så träffade jag Tomas på Bishops Arms Landsvägen i senhöstas och fick då lite förvarning om vad som komma skulle, då var det ännu lite hysh-hysh, men sedan en tid tillbaka så är det inte bara officiellt,  de är dessutom igång och brygger i lokalen.

Utöver Tomas så ingår även Svante Ericsson i arbetslaget.
Svante och Tomas
Själva bryggeriet är lokaliserat cirka 500 meter från Bishops Arms Sundbyberg..
Bild lånad från releasens FB-evemang
Tap-lappen är ett konstverk som Tomas lånat för ändamålet, det enda som lagts till är loggan, ölnamnet och 4.3%.

Nu på onsdag, den 13 mars 2019, så är världspremiär för Danko Beers första helt egna öl (Danko Beer har släppt några öl tidigare (Local Beta 1, 2 och 3), brygda hos bland andra Monk's.) Helt tidsenligt så har det valt att brygga en snällt humlad modern lager på 4.3%, som de kallar Stefans Lager.
Namnet härstammar från bryggarnas gode vän, tillika barchef på Bishops i Sundbyberg, som har önskat sig just en sådan. Bishops har köpt upp hela första batchen och det är där sker följaktligen också premiären, med start klockan 18.00.
Sju färdiga fat till onsdagens release-event
Inför denna relase så fick jag möjlighet att besöka bryggeriet, några rejäla stenkast från Sundbybergs Station (pendeltåg, tvärbana, tunnelbana och ett stort antal bussar) i en källarlokal så har Danko Beer tagit över och kört igång att brygga kvalitetsöl.

Förutom den färdigförpackade lagern så har de bryggt en tripel på lätta 7%, tillsammans med en annan god vän, Jens Skrubbe. Ölen har fått det passande namnet "Tre vänner".
Smakprov
Det ofärdiga smakprovet jag jag fick testa visar upp tydliga tecken på en stilren belgisk tripel, trotts att den i nuläget är ofärdig och helt utan kolsyra. Även denna öl kommer att ha begränsad spridning, exklusivt "hemma hos" Jens på Pressklubben. Mer exakt när detta sker är i skrivande stund inte bestämt, men risken är väl att det är en torsdag. (*)

Närmast på tur finns långt gående planer på en egen beskbefriad Kellerbier, och till jul kanske det kommer en starkt kejserlig stout.
EDIT - dessutom så har Tomas och Svante gjort en Collabbeer hos Qvarnen!

All Danko öl kommer tillsvidare bara att säljas på fat, någon gång i framtiden kanske det blir någon flaska på bolaget.

Men den stora frågan är onekligen, blir det någon Danko-version av min favorit, Polly-Portern?

Stort tack till Tomas och Svante att ni släppte in mig i eran mancave!
Vi ses igen på onsdag!

* = Torsdagen den 21 mars firar Jens Skrubbe sin födelsedag, Danko Beers tripel  "Tre vänner" serveras då på Pressklubben!  https://www.facebook.com/events/1721312827968146/


Viewing all 809 articles
Browse latest View live