Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Alf besöker - Sommarpub och premiär för Stenstrand

$
0
0
Även om några pubar hade lockat med ölen redan några dagar innan, så valde jag att söka mig ut till Nynäshamn för den officiella premiären på bryggeriet sommarpub lördagen den 25 maj.

När jag lämnade hemmet (norr om stan) så antydde molnen på himlen att det nog skulle komma regn under dagen, men ju närmare Nynäshamn pendeltåget kom desto mer sol dök det upp genom de allt ljusare molnen.
När jag anlände till Ölbutiken var klockan strax före fem (den utsatta starttiden) och det var redan då lite folk i lokalen.
Jag satte mig baren och tog in två små öl, Kalkskär och Finlager (Fjäderholmarna).


Dagens två första!
Lasse Ericsson var tidigt på plats, och han tar sitt jobb som kvalitetsansvarig på största allvar.

Lasse kontrollerar kvalitén.

Jag testade bland annat det senaste tillskottet i NYÅB serie av Specialbrygder, nummer 22 är en Bier de Garde på 6.2% som överraskade positivt på mig. Inte en stil som jag testat särskilt många exemplar av. Enligt intruktionsboken så bör BdG ligga över 7%, även om jag blir överraskad av den mörkröda färgen så är ju det inte otänkbart med både amber och brun som färgskala för en fransk bondöl som härstammar från den belgiska saisonen.

Aussie Pale Ale och Specialbrygd #22

Lördagens huvudnummer var ju trots allt Stenstrand Sommar Ale.


Stenstrand är en stor personlig favorit hos mig, trots att den egentligen är en rätt enkel brittisk ale, som påminner lite grand om Bedarö (som ju också är en suveränt god öl).

När Ångbryggeriet börjar pumpa ut Stenstrands Sommar Ale då vet jag att sommaren har kommit på riktigt.

När den väl dyker upp på Cask hos OT och Akkurat så blir det som julafton för min del.

i kön till hamburgerbaren

Detta evenemang var belagt med föranmälan  och en inträdesavgift på 140 kronor, i det ingick en smarrig hamburgare Hawaii-style (en ananas-ring), det var givetvis slutsålt.
Orörd
 Måltidsdryck blev givetvis Stenstrand, som inte är en ultimat burgaöl.
Efter 2-3 tuggor
Det fanns en hel del intressant flasköl också, jag tänkte testa Sotholmen extra Stout svensk ek, men den var slut. Det fick bli en standard-extra istället.





Det fanns Bötet Oloroso, men jag valde att testa en Bötet från 2014 istället, anmärkningsvärt välbevarad både i doft och kropp.
Efter en ålderstigen Barley Wine så var det dags för denna gamling att lämna puben och söka mig ner till pendeltåget för att påbörja min långa hemresa.
Då det var drygt 40 minuter kvar tills nästa tåg skulle avgå från stationen valde jag att göra ett till lokalbesök, på den mer närliggande Kroken.

Här blev det bara två olika G&T, en ren med Hernös röda och en med citron i med gin från Stockholm Brenneri.
Röd Hernö, med Fentimans och is!




Hur var då Stenstrand Sommar  Ale 2019? Jag är inte överdrivet entusiastisk efter mitt första pintglas, beställde in ytterligare. Jag bad då att få lite bättre skumkrona, något som gick att ordna, dock utan att det fick allt för stor inverkan på min doft- och smakupplevelse. Den känns mycket tunnare än jag minns den från tidigare år.

Stenstrand Sommar Ale kommer till Systembolaget den tredje juni (några flaskor såldes i butiken i Nynäs, lördagen den 25 maj, dock inte till mig....!). Jag lär köpa mig några flaskor för att kontrollera om årets version inte håller måtten. Jag återkommer då med ett litet test.



Alf testar - Spontanbasil 2019

$
0
0
Sommaren 2015 så var den en av mina absoluta favoritöl, den stora gröna flaskan som var brygd hos Lindeman i samarbeten med och recept av Mikkeller. Laguppställningen och flaskformatet är detsamma nu när "Basil"återkommit, tillfälligt, till Sverige.

Jag köpte tre stycken flaskor ganska omgående när den släpptes på Systembolaget i början av maj månad i år, en av dessa testades samma helg, en ställdes in i garderoben för lagring och en tänkte jag fira min födelsedag med.
Jag lyckades aldrig med konststycket att lagra någon flaska i den första batchen, men denna gång hade jag bestämt mig för att motstå frestelsen. Dock dök signaler upp som indikerade att just Spontanbasil inte var något ultimat långlagringsöl, basilikan försvinner enligt uppgift ganska snart och då blir Basil i bästa fall en hyfsad Geueze.
Därför valde jag istället att tänka om, några fler flaskor ska (eventuellt) inköpas, den finns kvar i några butiker (ej beställning).
Tanken på längre lagringsexperiment är lagt åt sidan, tillsvidare i alla fall.

ÖLNAMN; Spontanbasil
BRYGGERI; Lindemans/Mikkeller
STIL: Lambic/Old Gueuze
ABV; 6%
FÖRPACKNING; Flaska, grönfärgat glas, försluten med kapsyl och kork.
Långt ner i halsen, sitter vinkorken...
VOLYM; 75cl
FÖRPACKNINGSDAG; ?
BF; 2028
BÄST FÖRE; 2028 (enligt svensk etikett)
KÖPT FRÅN; Systembolaget PK-huset
INKÖPSDATUM; 2019-05-04
INKÖPSPRIS; 139.90 (186.53 kr/liter)
TESTDATUM; 2019-05-27

ÖLGLAS; Två olika


Systembolaget beskriver Spontanbasilika på följande sätt.
Örtig, mycket syrlig smak med tydlig karaktär av basilika, inslag av ljust bröd, äppelcidervinäger, halm, kryddpeppar och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller kyckling.
Örtig doft med tydlig karaktär av basilika, inslag av ljust bröd, äppelcidervinäger, halm och citrus.


Creepy eyes!

När jag testade min första flaska i år så upplevde jag den som att de hade tonat ner basilikan något.
De stirrande vita ögonen i etiketten! Nu när jag testar den igen så får jag smakmässigt lite torr funkig äppelcider-vibbar, dock utan att överta basilikans plats på paletten.
Jag upplevde kärlek vid första avsmakning då för 4 år sedan och den kärleken står sig förvånansvärt väl.
Prislappen är stor, men god öl är inte dyr, den bara kostar lite mer....


ORVAL - nu är den här!

$
0
0
Den första juni så kom Orval tillbaka i hyllorna på Systembolaget, nu i standardsortimentet!
Översiktsbild av bryggeri och kloster, från press-release

Kort historisk bakgrund om Orval.

Orval trappistöl bryggs på klostret Abbaye Notre-Dame d'Orval som grundades år 1132 i Gaume-regionen i Belgien. Bryggeriet grundades 1931 och är en stor del av klostrets verksamhet. Det finns endast ett fåtal godkända trappistbryggerier i världen (mellan 12-14 st.) och Brasserie d'Orval är ett av dom. Den vinst klostret gör från bryggningen går till underhållning av byggnaderna och skänks till välgörande ändamål. 

Trappistklostret tillverkar endast en ölsort (Orval) och säljer all volym på 33 cl flaska. Ett välkänt öl som håller mycket hög kvalitet. Ölet framställs av tre olika maltsorter och Hallertau, Styrian Golding & Strisselpalt. Vid buteljering tillsätts jäst och kandisocker. Fem veckors efterjäsning på flaska sker på Orvals lager och hållbarhetsmärkningen gäller 5 år från buteljeringen.

En mycket generös öl i närmast vinös stil och ett komplext spektra av smaker, vilket tillsammans med en väl tilltagen beska gör det till den idealiska drycken till ost och kraftigare maträtter.

Bryggeriinteriör, bild lånad från Press-release

Knubbig flaska


Jag recenserade ju en flaska Orval, köpt på annat ställe än Systembolaget, för en tid sedan, då förstod jag för första gången ölen storhet. Igår, lördag, så var på plats i min butik för att plocka åt mig några flaskor..

De flaskor som jag köpte är lite färskare än den som jag senast testade. Är den buteljerad den 5 mars eller den 3 maj?

Något som märks tydligt och omgående, tyvärr är inte skillnaden till fördel för denna flaska. Inte alls den intensivt fruktiga funken som jag lärde mig att älska förra gången.



Visst är det en ok öl, även i detta mer stillsamma tillstånd, lite mer kärlek får jag än jag minns att jag uppfattat lägre tillbaka i min ölhistoria. Testar en bit Oud Brygge-ost som tilltugg och det funkar bra.
Jag har ytterligare fyra nya flskor hemma nu, en av dem ska jag nog köra en parallell med den äldre flaskan. Det kommer förhoppningsvis ske under min tidiga sommarsemester. Det blir nog ett testinlägg för Orval innan midsommar. Övriga tre flaskor ska jag gömma i garderoben en tid..

Orval finns i nuläget i femtio stycken av Systembolagets butiker, web-saldot är tomt.
https://www.systembolaget.se/dryck/ol/orval-165003


Alf firar - födelsedag med Bigfoot och Akkurat

$
0
0
Jag har inte kört någon Bigfoot-parallell på några år!
Därför passade jag på att kyla av 6 generationer i kylen hemma medans jag var på Adelsö (mer om det i kommande inlägg), för att återuppta denna vetenskapliga test.

Jag la även upp en öppen (minst 20 år gammal för att medverka) inbjudan bostadsrättsföreningens FB-grupp, dock var det ingen som nappade.
Färdigt att börja!

Upphällning av gamlingen!

Alla glasen upphällda


Resultat gör gällande att 11an är förvånansvärt väl bevarad, här finns både kropp och beska. De tre äldre flaskorna har en lite annorlunda doft, förutom det förväntade plommon och russina så finns en tydlig arom av bränd kola, dock inte negativt. Dessa vätskor är dessutom lite immigare i färgen, även 2016 har viss dimma medans ungdomarna är helt transparenta.



Vilken är godast, det står mellan 16, 14 och 11, där nog elvan får första pris, med ålderns rätt.

Efter att ha softat några eftermiddagstimmar så tog jag sikte mot Akkurat.
Brittisk Real Ale!
Det blev en Britt/Belgo mix dryckesmässigt, till mina Cajun Chicken fingers valde jag att dricka en Franc Belge från de Ranke, ett bryggeri som verkar funka till denna rätt.


Cajun Chicken Fingers med honungssenap dip!
Avslutade kvällen (tidigt) med en Rose de Gambrinus från Cantillon, hallongodis som flytande efterrätt är aldrig fel!



Det blev en lagom födelsedag.

Alf besöker - Adelsö Ölfestival 2019

$
0
0
Safety first, No smoking! Ett lastfartyg i farleden mellan Adelsö - Tofta Holme

Lördagsförmiddag på Tofta Holme!
För tredje året i rad så samkör jag mitt festvialbesök med att hälsa på hos syster och svåger, i deras sommarhus på Tofta Holme. Nytt för i år var att jag lyckades få med mig bägge två till själva festivalen.
Syster & svåger, aka Janneli
(fotograf, Magnus Karperyd i Hop Notch-montern)
De har varit på ölfestival förr, i Göteborg, men detta var premiär i Pannrummet.

Hembyggarborgen var välfylld, både med utställare och besökare. En av mina absoluta favoriter, sett över hela festivalen, var dessa två.

De serverade en mycket välsmakande Amerikansk Brown Ale, Cascade-humlen gav den en tydlig Black IPA-karaktär, något som även Jannelie uppskattade.

Äta bör nan, även jag var rätt måttligt hungrig så köpte jag mig en pizza-slice vid namn Tartuffo.

Min första hembryggd tog jag dock hos Anders (aka Angry Short man brewing), som även skyddade mitt handbagage under festivalen.
Hans Midsommar 2019 pilsner var mycket trevlig!


Hos lokalfavoriterna Brygghus Nyckelbydal så blev jag anmodad att testa denna specialare, den fanns i rätt begränsat antal, därför testade jag den relativt tidigt.
Handskes Hemlighet
Den var småtrevlig, med en lite pepprig avslutning.

Även från södra Stockholm fanns god representation, inte minst Gamla Enskede Bryggeri, Robins humliga saison var klart godkänd, dock inte lika god som hans stora flasksaison som snart kommer på bolaget igen.

Hela vägen från Gotland hade Snausarve hittat, även om det står ROK på tap-lappen så heter ölen Rök. Den var väldigt lättrökt, först i botten av mitt festivalglas så dök den upp.


Brewify gladde mig med sin debut förra året och de hade festivalens godase NEIPA, deras Red IPA vann pris i klassen "Sur, Svart, Stark"!?

Hos Peter PKLK så passade jag på att testa hus ölen från Brisket & Friends Vasastan, Big Bone Brew Bright Side Saison. En start och bubblig saison, som inte fick högsta betyg i min bok. Jag vill gärna testa den på plats på Upplandsgatan.

Danderyds Bryggeri hade en udda skapelse en milk stout som luktar väldigt mycket päronsoda, en väldigt udda kombination som ändå fungerar!

Södra Maltfabriken hade sitt eget Högtryck med sig, lite annorlunda kryddning jämfört med förra året.

Mango var något av årets festivaltema, Waza Mango IPA var inte bäst i den klassen.

Förutom två fat (Janko Unchained!) och några burkar (Boot Print) så hade Jessica och Magnus (Hop Notch) med sig sin Waxholms-portfölj. Jag testade deras ekologiska Saison, den var inte heller best in show.

Även Hopsan Brewing dök upp på förra årets festival och gjorde då stor succé hos mig. I år testade jag deras två NEIPA, Karusellvägens Mango var mycket god medans Hägersten var mindre upphetsande.

Klockan Malm från Danderyd, den hamnade tvåa i min personliga lista över årets öl.

I Am Brut, en god (!?) brut DIPA! Men så är den hembryggd också!

En före detta hembryggare kör sedan några år helt kommersiellt under namnet Qvarnens Bryggeri. Ni som följt Alfs öläventyr ett tag vet vad jag tycker om hans produkter. Här återtestas hans Tripel-projekt collabbeer med Danko Beer, jag gillar den mer nu än när jag drack den färsk på Munkbron.

Sista festivalölen 2019?
Den ölen blev (nog) min sista öl detta år. Jag köpte 20 stycken ölbiljetter och hade ingen med mig hem.

Som vanligt en mycket trevlig festivalupplevelse i kohagen. Synd bara att bussbolaget inte tar arrangörens förvarning om anstormningen av besökare på allvar. Vad jag förstått så var det trångt på bussen från Brommaplan, och jag vet att det var trångt på 311an från Sjöängen (Ekerö-sidans färgeläge) tillbaka till Brommaplan som skulle avgått 17.38. Under hemresan drabbas jag av lättare värmeslag, för mycket sol och värme, för lite alkoholfri vätska och jag borde ha ätit något innan jag lämnade ön.
Väl hemma blev det ispåse på huvudet och mycket vatten. Jag återhämtade mig under kvällen och kunde fira söndagens födelsedag utan problem.

Stort tack till Adelsös festival-crew och alla utställare, inklusive hembryggarna! Stort tack även till syster och svåger för härligt umgänge både inför och under själva festivalen.

Alf besöker - Framtidens mat & dryck, utställning på Spritmuseum

$
0
0
Utställningen "Framtidens mat & dryck" startade tidigare i våras, men jag har inte förrän nyligen kommit mig för att besöka Spritmuseum än i år!?
Utställningen pågår fram till och med oktober 2019, så än finns det tid att besöka den.
Jag valde att smita in en sommarhet lördag och jag blev positivt överraskad.

Besökarnas egen tavla över vad som gäller 2050.

Framtida museiobjekt, eller?


Även drinkblandarna är klimatpåverkade!
Skrämmande framtidsvision!?

Snart ett minne blott, eller?


Vegetariskt pris till mig.....

Hur såg framtiden ut på 50- & 60-talet?




"Tidsödande matlagning blir överflödig"



Infomercial á la svenskt 50-tal, hustrun vill ha vin till maten....


En mycket intressant utställning, både vad gäller matens historia och dess potentiella framtid. Många experter förutsäger att animalisk föda kommer få en allt mindre tårtbit av kostcirkeln anno 2050. De köttbitar som eventuellt konsumeras kommer troligen vara väldigt exklusiva. De mesta tycks peka mot en mer veganvänlig framtid för människans kosthållning.

När jag besöker Spritmuseum så brukar jag besöka deras hembio, där jag, på stora bildskärmar som hänger fritt ner från taket, får följa en kille under en helt vanlig partykväll. Från Nykter till Redlös.



Passade även på att kolla in den pågående Absolut Foto-utsällningen.

Jerry Lewis "slukar Absolut". (fotad av Anne Leibovitz)


Absolut Intravenöst....(foto av Hiroko Bando & Yasushi Ichikawa)


Kirsten McMenamy firar Absolut Midsommar (foto av Helmut Newton)

Kirsten McMenamys Absolut-Diadem (foto av Helmut Newton)

Avslutade mitt museumbesök med att sätta mig på deras Brygga och avnjuta några öl.
Testade en av bryggans Cask-kranar, Galär från Värmdö Bryggeri (som förser bägge dessa kranar med real ale).

Apex Brewing Company hade med sig inte färre än sex stycken NEIPA-bryggder till sin take over, jag testade två av dem, Belma/Citrus och Vic Secret/Cashmere.
En Belma och en Vic Secret!

Emad från Ales & Brews snackar med Apex-gänget.


Mycket trevligt besök på Djurgården. Jag tog färjan till Gamla Stan och käkade sen lunch, Kalvlever Anglaise, på Zum Franziskaner.

Alf testar - två stycken olika Gin-glas

$
0
0
Jag fick ett nyhetsbrev, det sista som det skulle visa sig, från Sejdelshopen. Det innehöll egentligen bara en nyhet, det faktum att Sejdelshopen upphör och att deras sortiment istället gått över till Barshopen. Jag har köpt en del glas från bägge dessa nätbutiker, framför allt sejdel, fördelen med Bar har ju varit att jag kunnat hämtat ut mina varor fraktfritt hos Man in the Moon.

I samband med denna nyhet så gick jag in på webshopen och sökte igenom efter något som jag behövde. Ganska snart så fann jag tre olika Gin-glas som jag blev sugen på, ett av dessa var dock slut i lager (satt på bevakning). Jag slängde iväg en beställning på de övriga två, fri frakt och uthämtning direkt från lagret.
Numer sker inte gratisuthämtningen hos MitM (där kostar det en smärre summa pengar) istället hänvisas jag till företagets lokaler i ett industriområde i Solna. Då den adressen är några stenkast från min bostad så är det ändå ett smidigt alternativ, dock saknar jag besöket hos MitM.... (kan ju åka dit utan att hämta beställning!)
Uthämtningen gick utan större problem, ingången var dock lite dåligt skyltat därför tog det några sekunder för mig att hitta dit.


Vilka glas är det då jag beställt? Det rör sig om, som framgår av både rubrik och texten ovan, Gin-glas, två stycken formmässigt rätt lika varandra.


Innan jag började intressera mig för Gin-konsumtion så var min förutfattade mening att gin alltid serverades i så kallat high ball-glas, utan fot med raka höga kanter och platt botten. Jag tror att det var vid mitt första besök på DomCraft i Uppsala som jag insåg hur fel jag hade. 
DomCraft februari 2018
Numer använder jag själv alltid ett kupat glas (Orrefors Stout-glas), beställer jag på krogen så försöker jag också få den att servera i ett liknande.
 
I samband med besöket på Barshopen.com så var det första glaset som jag fastnade för ett glas från varumärket Feever Tree (en tonic som jag gärna använder), men det glaset fanns nu inte i lager.
Istället så fastnade jag för designen på 1924 Gin och Tonicglas 62cl från Libbey. Snyggt svarvad fot, rejäl kupa och en vinklad glaskant. Just det sistnämnda är en detalj som jag lärt mig att uppskatta i flera olika dryckesglas, det faller mig utmärkt på läppen så att säga.



Is, Gin och Tonic - inget tilltugg!



Det andra glaset som fick följa med hem till mig var av liknande modell, något mindre volym och utan den vinklade kanten. Speakeasy Gin & Tonicglas 58cl, också det från Libbey. Detta glas finns även i en (dyrare) Gold-version, där delar av foten målats med guldfärg.

Hur funkar då dessa två? Jag kör med Hernö Gin blandad med Feever Tree Indian Tonic i bägge glasen, först utan något tilltugg i glasen.
Jag känner inte av någon markant skillnad i doft- och smakupplevelsen, men lutning vilar bekvämt på min underläpp. Bägge glasen är estetiskt tilltalande, inte bara i de välsvarvade fotregionerna.

Hur blandar jag min G&T? Jag ser till att glaset är ordentligt rengjort och sköljt, fyller det till hälften med is, slår på den rumstempererade ginen (oftast 50ml), slår på Tonic (1 del gin och 4 delar tonic.)

Om jag ändå ska utse en vinnare av dessa två ginglas, då blir de det första glaset, det är nog kanvinkeln som fäller avgörandet.

Jag har även testat en för mig ny gin, Biostilla Organic Gin, det är första gången jag köpt denna lilla (350ml, finns även ett "helrör" 700ml) pet-flaska. Det var inte utan viss skepticism, italiensk och i pet-flaska?


Faktum är Biostilla är en klart godkänd doft smak när den är oblandad. När jag mixar den, med Schweppes Indian tonic, så är det även där klart godkänt (i bägge glasen). Även med citron skiva i och en selleristjälk.

Livets goda tyckte så här om Biostilla 2017.

Alf testar - Omaka Beer!

$
0
0
Det dök upp ett väldigt konstigt mail i min blogg-mail häromveckan, misstänkt likt spam, med klickbara viruslänk. Via google så hittade jag en artikel i Nöjesguiden, där framgick det att Omaka Beer var Hedda Spendrup (och hennes bror Axel) nya hemliga projekt, som bara existerat i några månader.

De bjöd in till "säsongsavslutning och början på något nytt", i tillfälliga lokaler på Regeringsgatan i centrala Stockholm.

Jag skulle få vara med och tömma faten, test av knastrig Pils och en helfestlig Grisette, plus några provbatcher som fortfarande är "work-in-progress". Någon tysk korv skulle det nog kunna bjudas på också under kvällen.
Inte tysk korv, eller?


Hedda Spendrup har jag träffat vid flertalet tillfällen mer eller mindre regelbundet i ölrelaterade sammanhang. Som efternamnet antyder så har hon koppling till det familjeägda mega-bryggeriet med samma namn. Hon har dock primärt jobbat med koncernens hantverks-satsningar, utvecklingsdelen i Vårby, bryggning med Brutal Brewing och import (Firestone Walker & Beavertown bland annat). Hon har titeln bryggmästare, Sveriges yngsta, och ska därvidlag bryggt sin först egna Spendrupsöl tidigare i år, enligt artikel i Dalarnas största gratistidning Annonsbladet. (se svar längre ner i texten.)

I artikel i Nöjesguiden så berättar Hedda mer om Omaka Beer, bland annat;

Samtidigt är ambitionen att vara banbrytande inom teknik och smak, till exempel har vi planer på att göra en stout som är ljus. [citat ur text från artikeln i NG]

Sent omsider så valde jag att anmäla mitt deltagande, även om dagen inte var optimal.

Jag anlände strax efter utsatt tid och fick en kort pratstund med Hedda, det mesta som redovisas härstammar dock från de skriftliga frågorna jag skickade via e-post.
Svensk (yngsta) Bryggmästare och omslagskvinna.


En öl fick jag dock omgående, det var den med vit persika pimpade grisetten, en klart godkänd första öl.
Hedda Spendrup

Gästerna fick göra sina egna bryggeri-tishor!

Min tisha! Tryck på ryggen också!

Utökade min mängd av öltishor, den med egenproducerad texttryck.

Johan från c/o Hops och Pelle från Nöjesguiden snackar med Hedda.
De höga Rastal-glasen målades med tuschpenna, texten löstes upp efter några sköljningar.




Förutom Grisetten så bjöds det på en ofärdig tungt fruktig IPA, lite tjock i konsistensen men bra vibrationer.
Det var väldigt många "yngre" personer som minglade på detta evenemang, många för mig obekanta ansikten.

Q&A med Hedda Spendrup;

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Jag googlade ditt namn och hittade några artiklar om dig från 2019. Bland annat en i Annonsbladet (april 2019) där det står om veteöl som då var nybryggd i Grängesberg och skulle släppas i maj. Vad var det för öl?
HEDDA SPENDRUP, Omaka Beer (HS,OB); Det är en vetelager som heter Comet Wheat lager (*), men att den smakar som en IPA är nog missvisande. Det är en humlig, frisk, ofiltrerad lager.
ATOÖ; I nämnda artikel anges du som bryggmästare, men Richard Bengtsson är väl fortfarande det på Grängesberg, eller?
HS,OB; Richard är fortfarande Spendrups chefsbryggmästare. Jag har en bryggmästarutbildning, men jag är inte Spendrups bryggmästare.  

ATOÖ; Brutal Brewing? Fortsätter som varumärke. 
HS,OB; JA! Absolut, brutal är ett team av duktiga, ölkunniga människor där jag var en del av dem men de fortsätter köra på för full fart.


ATOÖ; Var kommer Omaka Beer brygga sina öl? Stockholm? Dina gamla lokaler i Vårby byggs ju om till bostäder.
HS,OB; Stockholmsbaserat.


ATOÖ; Blir det någon ekologisk öl från Omaka Beer? Hållbarhetstänk? Fr¨n råvaruproduktion till kundens förtäring?
HS,OB;Vi kommer brygga ekologiskt i framtiden. När det kommer till hållbarhet så försöker vi alltid att ha högt hållbarhetsfokus. Vi köper tex 90% av vår malt från Sverige och vi försöker just nu hitta en lätt flaska för att minska utsläppen.


ATOÖ; Har läst att ni planerar för att brygga en ljus stout? Varför och vilken typ av stout är det i grunden?
HS,OB; Denna öl är inte bryggd än och vi får se om den ens blir av. Anledningen varför jag ville brygga är framför allt för att jag tycker att det är kul att testa nya tekniker som inte använt förut för att se vad man kan göra.
ATOÖ; Experimentlustan, hur långt är du beredd att gå? Finns ju en liten intern ölstrid, mellan å ena sidan puritanerna och å andra sidan de som gärna blandar lite vildare....
HS,OB; Jag är beredd att gå långt, men för mig handlar inte experimentlustan om att vara effektsökande utan att  hitta nya smaker, tekniker och en lekfullhet för att nå ett balanserat, välkomponerat öl.
Hedda Spendrup [fotograf Matilda Kjell (på Instagram @matilda_kjell) ]

Stort tack till Hedda och Omaka Beer för ett trevligt evenemang, och lycka till i framtiden!

* Comet Wheat Lager finns i drygt 400 av systembolagets butiker.


Alf testar - What the Hell på Zumen

$
0
0
Jämtlands Bryggeri har aldrig haft någon stark ställning i mitt ölsinne. Visst har det testats en del grejer, till och med så pass att jag gillat mycket av det jag testat. Bryggeriet är ju ett det tidigaste i den korta svenska hantverks bryggerihistorien och har väl hamnat i skuggan av de som kom efter.

Med start idag, onsdag 10/7-2019, så kör Jämtland en tre dagars invasion av Zum Franziskaner. Med sig har det bland annat tre stycken öl. Sommarlager, Single Malt IPA Festivalöl 2019 Maris Otter och Jämtlands Dry Hop Helles. Den sistnämnda är det stora skälet till detta besök.

bild lånad från FB-evenemanget.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kort historik (kopierad från Facebok-evenmanget;
Jämtlandsbryggeri och David Jones tog fram ölet Hell tillsammans med Stockholmskrogarna Oliver Twist
och Akkurat redan 1997.
Efter det blev öl-Sverige sig aldrig likt igen.
Nog hade det funnits några välhumlade lager tidigare men ingen med en sådan makalös balans och fräschör som Hell.
Hell var för många inkörsporten till den moderna ölrevolutionen och fortfarande idag hör man framgångsrika bryggare som säger att det var Hell och Jämtlands som fick dem att våga tro på sig själva och idén om att starta ett eget litet bryggeri.

Nu är David Jones tillbaks på Jämtland som huvudbryggare.
Han har några riktigt färska öl liggandes på lagertank just nu
En av dem, Jämtlands Dry Hop Helles, är hans version av hur Hell skulle smaka 2019 om han fortsatt att brygga den.
-------------------------------------------------------------------------------------

Jag var givetvis på plats på onsdagen, och testade givetvis ölen. Jag startade dock med Jämtlands Sommarlager (som finns på bolaget). En småtrevlig fräscht fruktig sommaröl, med hyfsat bett i beskan.
Sommarlager
Jag var ju där direkt efter jobbet, och var rätt hungrig, så jag beställde in en Bratwurst/saurkraut-talrik. Nu hade jag egentligen tänkt att dricka något halvrökigt tyskt till denna underbara måltid, men jag fick in min Dry Hop Helles i samma veva så den fick duga.
Och dög gjorde den, jag förväntade mig inte en så pass rejäl kropp och påtaglig humlekaraktär som dessutom gifter sig synnerligen väl med maten.

För att fira denna lyckade mat/dryck-kombination så tog jag in lite efterrätt. Husets chokladbitar, en stänkare med Diplomatico-rom och Gamla Stan Porter från Skebo.
Avslutade kvällen med en Brännskär och en tysk äppeldricka.



På fredag 12/7 så kommer David Jones själv ner och då serveras även Single Malt IPA, i Bakfickan.

Vad tycker jag då om denna Dry Hop Helles, Jämtland Hell anno 2019? Jag blev väldigt positivt överraskad. Jag vet att jag testat originalet "way back then", men jag har ingen direkt glada smakminnen av den då. Nu är det en modernt humlad lättdrucken lager, med både smak och karaktär. Dessutom den ultimata (!?) Bratwurst-ölen!

Founders byter svensk distributör/importör

$
0
0
Jag fick ett pressmeddelande från Brewery International Sweden AB tidigare idag

inget konstigt med det, då jag står med på deras maillista.

Dock innehöll det lite överraskande nyheter. Från och med första september i år så tar det över rollen som distributör/importör i Sverige av öl från amerikanska Founders!

Bryggeriet är kända för att alltid gå sin egen väg och att bara släppa öl som är av högsta kvalité. Nu har de valt att stärka sin position på krog och restaurang, och kommer därför, fr.o.m den 1 september finnas tillgänglig hos oss. [Citat ur pressmeddelandet från Brewery International Sweden AB]

Founders ingick tidigare (än så länge) i Wicked Wines katalog, och de har under deras vingar fått ett rejält uppsving i tillgängligheten och närvaron (både vad gäller öl och personer) på den svenska marknaden.

Att stora välkända bryggerier byter distributörer är ju inte nödvändigtvis ovanligt. En förklaring till detta byte skulle kunna vara att bryggeriets nya ägare, Mahou/San Miguel, vill samla sina produkter under samma distributionskanaler i europa.
Gruppbild på sortimentet.

Jag hoppas och tror att den nya importören ska göra ett minst lika bra jobb som sin föregångare, för att maximera de svenska Founders-konsumenternas tillgång till deras produkter. Kan ju hoppas att det dyker upp lite bryggerifolk under SBWF2019.

Enligt uppgift så kommer Wicked Wine fylla på sin katalog med andra trevliga produkter inom en snar framtid.

Alf besöker - På Stan Norrtälje!

$
0
0
Roslagens hjärta och huvudstad! En mysig liten kommun en bit norr om Stockholm, där jag spenderat en del tid framför allt i min barndom, under sommarloven bodde jag stora delar på Vätö.
Visst besöktes det en del restauranger i stan även på den tiden, barndomsminnet nummer ett är när familjen åkte in till "Tälje" för att käka lunch på Konsums restaurang. Minns fortfarande hur man beställde via (röda) tryckknappar på väggmenyn. Övergången från barnets favoriträtt, Grillkorv och pommes frittes, till den mer vuxna Entrecôte med pommes frittes. Midsommar middag på ångbåten i hamnen, som senare flyttades upp till Pensionat Granparken, som ändå senare (i modern tid) flyttades till Svanberga, en bit utanför stan.

På senare år har det hänt en del i stans krogutbud, för några år sedan satt jag på Little Dublin på Posthusgatan. Häromåret så besöktes Ed's Burgers, schyssta burgare och hyfsat ölutbud.
För en tid sedan blev jag varse en ny intressant krog på min barndomsö, Norrgärdet (ett besök där kommer förhoppningsvis att ske under sommaren 2019, det ligger lite fel rent geografiskt på ön). Enligt medlemmarna i Facebook-gruppen Vätöiana ska det vara öns bästa både vad det gäller öl och mat. I det gruppinlägget blev jag även uppdaterad på ett lokalt hantverksbryggeri som försåg denna pub med öl. Klucka Strand brygger sin öl i Norrtälje och jag började följa bryggeriet på Facebook och blev därigenom informerad om att de skulle bryggas en husöl till ett nytt ställe i Norrtälje. Det nya stället heter På Stan och har förutom Klucka-öl också en sund inställning till ekologisk mat.

När jag i helgen slutligen kom mig för att sätta mig på buss 676 och åka upp till Norrtälje så lyckades jag synka mitt besök med American Carshows (inte ett evenemang som engagerar mitt intresse mer än nödvändigt) invasion av densamma. Detta begränsade min rörelsefrihet, möjligheten att ta mig ner till hamnen/Socitetsparken var starkt begränsade (om det ens gick utan att lösa inträde till bilshowen...?)

Det gick dock ingen större nöd på mig, jag hann till och med att besöka den lokala systembolagsbutiken!

Ed's, precis i övergången där post blir tillfälle.
Posthusgatan som sedemera övergår i Tillfällegatan verkar på senare år blivit stans stora "nöjesgata", här finns ovan nämnda spritbutik, flera fik (klassiska Pelikan) minst två hamburgerbarer, en ekologisk frisörssalong (där jag käkade lunch för några år sen) och så Fröken Thors leksaksaffär (hette den förr i tiden, nu heter den något annat).
Leksaksaffären, till vänster i bild...
Lördagens bilmeny
Snett mitt emot denna historiska leksaksaffär ligger dagens huvudmål för min del, På Stan. Där jag hade tänkt mig att äta lunch och dricka lokalproducerad öl.



Varmrökt Grisslehamns-lax med färskpotatissallad, och en husöl som måltidsdryck.
Skvaller-Öl GossIPA från Klucka.



Efter lunchen tog jag mig en promenad runt för att kolla in ölbeståndet bland de övrig krogarna i Norrtälje, utbudet är inte fullt lika bra som jag hade hoppats. Hittade dock öl från Roslagens Bryggeri hos Vinbaren (!), där Collins Ostbod tidigare låg.
På Little Dublin var det lokala utbudet begränsat till tre stycken flasköl från Skebo, inget av intresse för min del bland fatölen. Jag valde två andra flasköl, Saison Dupont och Garden of Eden (To Öl).

Tanken var från början att avsluta eftermiddagen på Verandan, och jag fullföljde den planen.
Live-musik på verandan
Under eftermiddagen så satt Amelie Chronéer Helsing (finns på Spotify och Instagram) och lirade gitarr och sjöng på verandans översta etage. Bra mix, med många egna låtar, nya singeln "Ser ni mig" och några covers (bara två som jag kände igen (I am Sailing)).

Utsikt från verandan, klarblå himmel åt det hållet...
Pelle grillar egna färskorvar
Menyn på verandan
Husölen funkar även till korv!
Jag valde en muskotkorv med citrus.

Kände inte så mycket citrus, men klart godkänd muscotnivå.


Kaffesäckar som ljudabsorbenter i taket.

Avslutade eftermiddagen med ytterligare en Klucka-öl, en romfatslagrad Imperial Stout, Impa Rom. Trots sina rätt måttliga, för stilen, 7.2% abv så är det en kraftfull öl. Den passar utmärkt till husets choklad- och hasselnötstårta.



Denna nystartade krog har en minimal uteservering mot gatan, men på baksidan finns flera våningar, från markplan och uppåt, med mysigt planerad Veranda. Insidan har en blandning av café och pizzeria, i ett gammalt hus med allt som det innebär.
Själva "baren", där jag beställer mat och dryck nere i markplan, är lite trång och kön blir lätt lång. Det jag åt och drack var minst lika gott som jag förväntat mig.
Det var mitt första besök, förhoppningsvis inte mitt sista. Jag räknar med att komma tillbaka senare i sommar, under min semester.

Det kommer en uppföljning av detta inlägg, jag har skickar några frågor till Pelle och fått svar. Detta kommer att redovisas i ett separat inlägg.

Alf frågar - Pelle & Sandra, På Stan Norrtälje

$
0
0

Under mitt premiärbesök hos På Stan Norrtälje så kom jag att prata en del med Pelle Grann Wahlgren, som äger och driver denna trevliga restaurang tillsammans med hustrun Sandra. 
Jag skickade några frågor till honom via Facebook och fick lika många svar, från både Pelle och Sandra.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Vilka är ni som driver På Stan och vad har ni för bakgrund?
Pelle & Sandra, På Stan (P&S, PS); Vi, Pelle och Sandra, driver idag 2st lunchrestauranger (restaurang Köket på kommunhuset och restaurang Byssan på sjukhuset, all mat till dessa produceras på restaurang Köket) en kiosk / café i entréhallen på Norrtälje sjukhus och en sommarkiosk på Lundabadet strax utanför Norrtälje. 
Vi har även vår cateringfirma Grannköket catering som Sandra drev redan när vi träffades. Jag är från Svanberga och min mor drev där livsmedelsbutiken, jag har under ungdomen jobbat i livsmedelsbutiker under somrarna. Jag har haft mat & dryck som hobby i många år men jobbat med helt andra saker, det var först när jag träffade Sandra som hobbyn fick bli verklighet (2014 började vi jobba ihop). Jag har sedan dess gått 2st charkutbildningar på Eldrimner mathantverk i Ås och gör nu all vår färskkorv och en del av vårat lufttorkade utbud själv här På Stan. Sandra har en gedigen karriär inom Restaurang och är utbildad sjömanskock och bartender. Hon har jobbat både till sjöss, på stockholms stadshus, tamsviks konferens m.m innan hon 2007 tog över s/s Norrtelje. 2011 sålde hon båten och satsade då helhjärtat på cateringen fram till 2014 då vi träffades och började leta efter något för henne att göra under årets mörka månader. Det resulterade i våra lunchrestauranger och det var då jag fick börja på heltid med detta i stället.

ATOÖ; Det händer en hel del i Norrtäljes krogvärld, inte minst längs eran gata.
P&S, PS; Av dem äldre fiken så finns Pelikan och Café hörnan kvar i staden. I vår lokal har ju En liten smula och Tre praliner varit dem 2 långvariga caféerna (från c:a år 2000 har det varit café här). 
Det har poppat upp många Restauranger och caféer och visst ligger många från stora torget ner mot parken, men vi har även fått ett par nya nere vid Norrteljebåten och nybyggena i hamnen.


ATOÖ; Vad har ni för tänk med menyn? Ni kallas för en Comfort food-restaurang, hur märks det i er meny? Vegetariskt/vegan?
P&S, PS; Egen korv och egen chark är en grund i det vi gör, så det kommer alltid att finnas på menyn i någon form. Vi serverar korv på menyn även med andra tillbehör än bröd, t.ex hade vi picklad rotselleri, rotselleri mos och friterad rotselleri till en korvrätt. Jättekul att du gillade korven, provar lite olika smaker så det alltid ska hända något på menyn. Vad gäller Comfort food så är det något som som vi själva inte lagt till. Vi vet att natur viner, småskalig mat och hantverksöl kan låta läskigt för den oinvigde, men det får inte kännas läskigt och svårt att komma in till oss. Gästen måste alltid känna sig välkommen och sedd när dem kommer in till oss. och vi finns ju där för att hjälpa gästen att få en bra upplevelse. Jag skulle snarare kalla vår meny för Slow Food.
Vi försöker jobba efter säsong och då blir det mycket grönsaksrätter. Vi tar alltid fram alternativ ifall vi behöver förstärka menyn för någon med behov av specialkost. Vi har denna vecka haft soppa som tips över lunchen, ofta grönsakssoppor dock så har vi gjort dem med fond som blir över från korvtillverkningen... Alltså ej vegetariska, men vi gör då alltid lite vegansk soppa samtidigt.

[Alf-reflektion, då både jag och Pelle var osäkra på vad termen Comfort Food (som en recensent lagt till på deras FB-sida) stod för egentligen, så gjorde jag en snabb sökning på google. Där antyds att Comfort food är mat som påminner gästen om svunna tider, barndomens favoriter typ, en översättning skulle väl kunna vara Husmanskost. Det handlar inte om tröstätande i alla fall.]

P&S, PS;Vi vill gärna jobba med det hantverksmässiga, nära och det som känns bra för oss. Vi har kallat oss ett schysst ställe, tanken med det är att vi alltid försökt tagit ett aktivt beslut.


ATOÖ; Hur länge har ni varit igång med På Stan? Namnet? Samma eko-tänk också inom övriga verksamheter?
P&S, PS; Vi öppnade verksamheten i Maj och tog över lokalen i mars i år. På Stan blev namnet efter många och långa diskussioner, vet egentligen inte vad det kom ifrån men det känns väldigt bra. P och S är stora och i guld (Pelle & Sandra). Visst finns det ett tänk även i övriga verksamheter men det är på en helt annan nivå, där är vi t.ex prisstyrda för vad en lunch får kosta. Men att minska svinn och att försöka köpa så bra råvaror som möjligt är självklart, vi försöker också få gästerna att välja mer grönsaker t.ex.


ATOÖ; Ni har ju ett bra ölutbud, inte minst lokala bryggerier, är det så det blir också i framtiden? Några planer på att installera en/flera tap-kran/ar? Övriga drycker?
P&S, PS; Vår bas i ölutbudet är Klucka strand, och det var tanken från början. Eftersom vi också vill ha en lager så har vi tagit in Stockholm brewing Co med en sort. Länna dryckeshandel tillverkar vin som vi har i sortimentet och vi valde därför att ta in 2 olika suröl från dem ( hallon, körsbär ). Vi har Roslagens brygghus som folköl och Nils Oscars som alkoholfri öl. Tanken var att vi ska försöka ha få sorter men att vi ska kunna variera ölsorterna. Finns en tanke på att skaffa öltapp med tre sorter, där klucka strand får variera med olika bryggder. I dryckesutbudet utanför öl kan jag nämna Mjöd från Gävle, Läsk från Stockholm, naturviner, rött vin från Uppsala. Säkert missat en hel del, men lite svar i alla fall.

Stort tack till Pelle & Sandra för svaren och för den goda maten och ölen!

Ytterligare två Cask-kranar i Stockholm!

$
0
0
Real Ale - varför älskar jag dig så?
Ofta rätt slät, gärna på de lägre abv-nivåerna och det tar sin goda tid att få den serverad. Dessutom är den inte särskilt lätt tillgänglig här i Sverige.
I Stockholm finns ett fåtal pubar som serverar riktig ale på riktigt sätt, i Göteborg så kör Haket Bar å sånt regelbundna små Cask-festivaler och har, om jag förstår det rätt, två cask-kranar som laddas mer eller mindre regelbundet, både med lokalt och brittiskt producerad real ale. Jag vet att Bishops Arms Gustav i Malmö har minst en cask-kran också. Även Spritmuseums Brygga har ju två kranar med real ale från Värmdö.
Intresset för Cask borde ju ändå öka något då antalet kranar tycks öka.

Åter till dagens, eller egentligen morgondagens, ämne.
Nu på lördag, 31 augusti, så kör Bishops Arms Bellmansgatan igång sin Cask-satsning med två fasta kranar med klassiska handtag. Det kommer att laddas med liknande uppställning som vid vant oss vid, vi som gärna trakterar Real Ale-kranarna hos Oliver Twist, Akkurat, Bishops Arms Gamla Hornsgatan och Queens Head.
Lagom till premiären så utlovas cask från Saltaire och Illkley, de har även säkerställts leveranser från Black Sheep, Närke Kulturbryggeri, Skebo Bruksbryggeri, Fuller's och York Brewing Co.

Jag hoppas kunna ta mig dit lagom till premiären, klockan 16.00 nu på lördag. Om inte då så lär jag definitivt återkomma lite mer frekvent nu än tidigare.

Alf besöker - Cask-premiär på Bellmansgatan

$
0
0
Redan under fredagen så var det tänkt att öppna den första Cask-kranen på Bishop Arms Bellmansgatan. På grund av kvalitetsproblem valde de dock att avvakta fram tills lördagseftermiddagen.


När jag anländer strax innan fyra så sitter det två välkända gäster från Oliver Twist framför cask-kranarna, och just OT har ju en koppling till detta ställe då både Sergio som drar real ale bakom bardisken och pubchefen Andreas har sina rötter hos OT.
Summer Golden Ale

De två riktiga öl som drogs upp denna officiella premiärkväll var Summer Golden Ale (som kallas Indian Summer på Untappd) från Ilkley Brewery Co. och Titus från Saltaire.

Jag började med den solgula Summer, med ett gnistrande snövitt skum som höll hela vägen och stilsäkert bubbelbefriad. Den har en tydlig citruskaraktär, mycket apelsin i smaken. Klart småtrevlig.

Titus har jag, via Systembolaget, testat på flaska tidigare och gillat den skarpt, eftermiddagens två pint var dock första gången i denna form. Bartendern fick jobba hårt för att fylla mitt (och andras glas) och när den väl var färdig så var den inte i toppform enligt mig.
Jorvik Estates....

Under tiden som jag drack den så dök det upp en bullrig van utanför med intressant lackeringstext på sidan.



När jag fick in min andra Titus, till maten, så hade de nog fått ordning på hanteringen för den var lika god som flaskan. En klassisk brittisk bitter, med karamelltoner både i färg och smak.
Titus, den andra!

Maten blev också den klassiskt engelsk, Bangers & Masch med gröna ärtor och karamelliserad rödlök. Passar utmärkt till en real ale!

När jag kollar vad som registrerades på Untappd under lördagskvällen så tyder det tyvärr inte på någon större konsumtion. Alla som dricker riktigt öl tickar väl i och för sig inte på untappd....

Sedan jag var där så har de fått leverans från både det svarta fåret och Närke....

Jag har skickat några frågor till Bishops centralt, kan bli ytterligare ett uppföljningsinlägg.

Inför SBWF2019 - nästa vecka kör det igång!

$
0
0

Torsdagen den 26 september så kör årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky with Tasteexperience igång ute i Nacka. Totalt 6 dagar utspridda över två helger (torsdag-fredag-lördag) fyllda med goda dryckesupplevelser.

Bland utställarna (listan kan komma att uppdateras innan festivalen startar) så finns några nykomlingar, och några gamlingar saknas.
Craftbeer Corner och Boxframe samlar ihop flera "små" bryggerier.
Jag hade gärna sett fler bryggerier från Göteborg, men många av dem var ju uppe i Stockholm bara för några veckor sedan. Nu ser jag bara Mohawk, Ocean och Poppels ibland utställarna, saknar inte minst Beersmiths...
Även Skånes bryggerier lyser i stort sett med sin frånvaro. Jag vet att Brekeriet är i Stockholm nästa vecka (Beermakers Dinner med Fredrik), men då Brill inte medverkar så blir det nog ingen Cassis i Nacka i år. Brygghuset Finn och Österlenbryggarna är de enda jag hittar i listan.

Master Classes/Provningar finns inte så många registrerade än så länge, nästan bara whisky. Det enda undantaget än så länge är American Craft Beer, Adam Duluye från Brewers Association håller två provningar. Jag misstänker att det kommer att fyllas på med fler MCs innan festivalen kör igång. Bland whisky-provningarna så finns också i år en där ost kombineras med Bushmills!

Festivalglaset 2019
Årets glas är av modellen American Lager, eller Shaker som också funkar. I mitt tycke inte ett ultimat festivalglas. Som vanligt kommer några tidigare års festivalglass finnas tillgängliga i entrén för den som hellre använder en kupa.

I år så störs mina festivalplaner av mitt civila arbete, som pockar på min uppmärksamhet extra mycket även på eftermiddagen/kvällen fredagen den 27/9, kan även inverka negativt på min eventuella närvaro under första lördagen, det är dock inte en dag jag brukar spendera särskilt mycket tid på hos festivalen. Precis som förra årets så kommer bloggen gästskribent, Filip, gå med minst en dag och jag förväntar mig minst en inlägg från honom.



SBWF2019 - Första dagen, med extra snurrig skalle redan innan....

$
0
0
Årets första festivaldag gick av stapeln igår torsdag, jag var givetvis där även om jag nog inte borde varit det. Jag har varit risig hela veckan och inte var det mycket bättre igår.
Jag åkte till Nacka Strandsmässan med den förutsättningen att jag inte skulle dricka något alls denna första dag, bara gå runt och kolla läget. Hälsa på både gamla och nya utställare, se var de befann sig rent geografiskt i lokalerna.

För det har ju hänt en hel del bland utställarna detta år, så här ser det ut där Brill & Co har stått i många år;
Istället för Brill & Co!

Till en början så höll jag mig rätt väl till planen, med undantag för ett litet smakprov under pressinformationen.
Alkoholfritt
Vartefter jag träffade folk så blev dock törsten större än krämporna och en första öl fick bli en Svartvinbärs från vännerna i Hopsan-montern, just detta smakprov borde egentligen ha avskräckt mig (ingen succé), men när jag vände runt så såg jag den nya utställaren Keane Brewing, där måste jag givetvis testa något.
En stout med folkisstyrka borde ju funka... Också denna blev dock en mindre besvikelse. Den låga abv var allt för övertydlig och klarade inte av den rätt spetsiga beskan, lite mer choklad-sötma hade kanske kunnat rädda den.
Björn F. serverade mig en Hedemora Porter.

På den vägen bar det vidare, dock i lugnt och städat tempo med fler pauser.

Det blir mest bilder nu, lite text.
On the rocks, small batch från Mohawk


Don Gonzo, collabbeer Waza o Porsklint



Jonathan skymtar bakom CBS


NJAE, tveksam.


Inte så mycket kokos i Finns BA Stout


Kall kaffe är gott!


EKOLOGISK Whisket från Loch Lommond


Projekt 15, njae.....

Inte bara flytande livsmedel, köpte ost och salami också.
Tryffelcheddar från Fine Deli

Äppelrökt cheddar, från samma monter

Det blev en kort och lite för intensiv dag för mig. Jag var ändå rätt nöjd med min dag när jag lämnade Nacka vid 16-tiden.

Ikväll hoppas jag hinna med en snabbis till Bishops Arms Gamla Stan för att dricka mer Sierra Nevada-öl.
Kanske kör en lördagssväng, men troligen avvaktar jag till nästa vecka.


SBWF2019 - årets vinnare, öl och cider

$
0
0
Under andra fredagens förmiddag delades priser till årets medaljörer, många glada vinnare, några med många och gyllene medaljer.

Ett kort tillägg, innan prisutdelningen startade så hölls en tyst minut och en whisky-skål (angels share) till minne av nyligen avliden dryckeskännare.

TRADITIONELL LJUS LAGER CETRALEUROPEISK STIL
GULD - Weltenburger Festbier, Österlenbryggarna
SILVER - Jever Pilsener, TOMP
BRONS - Zubr Premium, TOMP

INTERNATIONELL LAGER
GULD - Stella Artois, AB InBev
SILVER - Birra Minabrea Lager, Brewery International
BRONS - Spaten, AB InBev

MODERN LJUS LAGER
GULD - Jumping Jack Hoppy Lager, The Pine Ridge Brewery AB
SILVER - Hop Notch Janko Unchained, Hop Notch Brewing
BRONS - Janne Schuffle, Bryggverket

HALVMÖRK & MÖRK LAGER
GULD - The Fearsome Grizzly California Lager, The Pine Ridge Brewery AB

SILVER - Oktoberfest, Ska Brewing/Brewers Association
BRONS - Eriksberg Karaktär, Carlsberg Sverige

EVERYDAY ALE BRITISK STIL
GULD - Hobgoblin Ruby Beer, TOMP
SILVER - Lobkowicz Ale, Österlenbryggarna
BRONS - Glorious English, Bombardier/TOMP

EVERYDAY ALE MODERN STIL - APA
GULD - 41337 Session Pale Ale 33cl, Bryggverket

SILVER - Dales Pale Ale, Oscar Blues/Great Brands
BRONS - Passion Pale Ale, Poppels Bryggeri

EVERYDAY ALE MODERN STIL - IPA
GULD - Indian Tribute, Oppigårds/TOMP
SILVER - West Coast India Pale Ale, Poppels Bryggeri

BRONS - Modus Hoperandi IPA, Ske Brewing/Great Brands

ALE BELGISK STIL
GULD - Leffe Blond, AB InBev
SILVER - Quadrupel, La Trappe/Galatea
BRONS - Chimay Vit, TOMP

SPECIAL ALE BRITTISK STIL
GULD - Goose IPA, Goose Island/AB InBev
SILVER - Ljuva livets Ängöl, Ängöl/Boxframes
BRONS - IPA, S:T Eriks/Galatea

NEW ENGLAND IPA
GULD - Citralush, Epic Brewing/Brewers Associations
SILVER - New England India Pale Ale, Poppels Bryggeri
BRONS - Doubleishious, Mohawk Brewing/Wicked Wine

IMPERIAL IPA & BARLEY WINE
GULD - Barley Wine, Coppersmith's
SILVER - Södra Barley Wine, Södra Maltfabriken

BRONS - Dubbelpipa, Bryggvervet

SESSION IPA
GULD - All Day IPA, Founders Brewing/Brewers International
SILVER - Session IPA, Poppels Brygger
BRONS - Kvarnholmens Pale Ale, Qvarnens Brygghus


PORTER & STOUT
GULD - Steel Toe Stout, Ska Brewing/Great Brands

SILVER Hedemora Porter, Oppigårds, TOMP
BRONS - Klassisk Porter, S:t Eriks bygghus/Galatea

IMPERIAL PORTER & STOUT
GULD - Slumber Joe, Uppsaĺa Bryggus

SILVER - Whiteout Vintage 2017, Mohawk Brewing/Wicked Wine
BRONS - Dragon's Milk, New Holland Brewing/Brewers Association.

VETEÖL
GULD - Vitus Weizenbock, Weihenstephaner/Galatea
SILVER - Hoegarden, AB InBev
BRONS - Hefe Weisbier, Weihenstephaner/Galatea

ALKOHOLFRI ÖL <0.5%
GULD - Stout, Big Drop Brewing Co
SILVER - Alcohol Free, Carlsberg Sverige
BRONS - Brown Ale, Big Drop Brewing

LÄTT- & FOLKÖL 0.5 - <3.5%
GULD - Lillpangarn Pale Ale, Bryggverket
SILVER - Berry Berry Folköl, Uppsala Brygghus
BRONS - Södra Pale Ale, Södra Maltfabriken

ÖVRIGA ÖL
GULD - Oude Geuze Mariage Parfait, Boon/TOMP
SILVER - Grand Cru, Rodenbach/TOMP
BRONS - Oude Geuze, Boon/TOMP
TOMT-trippel


SBWF2019 BEST BEER IN SHOW
Johnny Clayton, Big Drop Brewing Co

GULD - Stout, Big Drop Brewing Co

SBWF BÄSTA SVESKA ÖL

GULD - Whiteout Vintage 2017, Mohawk Brewing/Wicked Wine


SBWF BÄSTA CIDER/ KATEGORI

TRADITIONELL CIDER
GULD - Crispy Apple, Cocky Crane Cidert/Great Brands
SILVER - Original Irish Cider, Magners/TOMP
BRONS - Cloudy Dry Apple, Cocky Crane Cidery/Great Brands

AROMATISERAD CIDER
GULD - Cloudy Lemon, Magners/TOMP
SILVER - Blåbärs Cider, Mora Bryggeri
Mora Bryggeri

BRONS - Sour Raspberry/Lemon, Cocky Crane Cidery/Great Brands


Folkets val (via Untappd-ticks) kommer att tillkännages imorgon lördag 5/10.

Vinnarna i Whisky-tävlingen finns listade här:
http://www.stockholmbeer.se/index.php/tavlingar

Detta inlägg kommer att redigeras i efterhand, skrivet utan glasögon!
Bilder kommer även att läggas till vid senare tillfälle.


SBWF2019 - andra veckan, torsdag och fredag.

$
0
0
Det blir snålt med bilder i detta inlägg, många foton blev tagna, men kameran "tappades bort" under torsdagskvällen (om någon hittat en kompaktdigitalkamera av märket Panasonic så hör gärna av er).

Under andra torsdagen så hade jag tänkt att jag skulle fokusera på sprit i allmänhet och gin i synnerhet, jag höll mig rätt väl till den upplagda planen. Jag började dock med några öl, bland annat Currantly i Hop Notch mysiga monter, där Jessica och Magnus pumpade mycket bira de dagar jag svängde förbi.

Whiskymässigt blev det en satsning på de ekologiska sorterna jag lokaliserat.
  • Loch Lomond Organic hos Stellan Kramer. Den gillar jag sedan tidigare.
  • Bruichladdich The Organic 2009 - den var ingen höjdare, skar sig våldsamt på mina smaklökar.
  • Danska Mosgaard hade med sig två stycken eko-whisky, jag gillade Oloroso Cask bättre än Pedro Ximenez Cask. Dock gör oloroso-fatet att whiskyn får lite för mycket sherry-känsla snarare än whisky-känsla.

Vad gäller Gin så lyckades jag slutligen hitta till Gin-baren (som låg i Bilfabriken - aka Hall II).

  • Drumshanbo Gunpowder testade jag för första gången, både  ren och mixad med tonic. Den har potential att segla upp som en ny personlig favorit, även om prislappen på bolaget inte inbjuder till mer regelbudna inköp.
I just Hall II fanns flera rena Gin-montrar (dock utan någon egentligt omnämnande i utställarlistan på festivalens hemsida.
  • Hendricks, där lockade de med snygga äkta ginglass. Men G&T serverade de i höga raka plastglas, med gurkskiva i!? Jag testade den rent först och det gav mersmak, och även mixad med Feever Tree Indian tonic (och gurka) så blev det rätt bra också, även om just gurkan störde mitt luktsinne.
  • Brooker, ett märke jag inte alls hade hört talas om inför. Den har en rätt kul förpackning (kubb-hatt på korken), flaskan påminner lite grand om Beefeater i formen/designen. Smakmässigt så är det inte lika roligt, dock utan att det smakar direkt illa.
  • Monkey 47 Dry Gin, ett märke som jag hört och läst en hel del om, övervägande positivt. För min del så blev den det absoluta bottennappet. Den funkar varken rent eller mixad med schweppes tonic och en skiva blodgrape.
Långt borta på en hörna hittade jag av en slump en väldigt intressant Gin-monter.
  • Ampersand från Spanien, hade fyra frostade flaskor med smaksatt gin. Jag pekade på flaskan som jag trodde var standardgin med citron, men det blev deras Blåbärsgin istället! Det blev den dagens största och mest positiva upplevelser. Väldigt mycket blåbär både i doft och smak. Den enda av dessa fyra som finns på bolaget är jordgubbe och den smakade jag inte på.

Nere i Hall I fanns montern med hårdrocksdricka, Brands for Bands.
  • In Flames tonic hade jag hört talas om, men att de även gjorde egen Gin det hade jag ingen aning om. Ginen var klart godkänd standard, och med den egna tonicen så blev det en bra G&T.

Jag testade bland annat Higher Ground från Innis & Gunn, och den var riktigt trevlig öl!

Fredagsbilderna är mobilfoton. Under denna långa dag, som startade redan klockan 11.00 med brunsch och prisutdelning (se tidigare inlägg). Strax före klockan 17.00 så dök dagens gäst upp, systersonen Simon som för 3-4 gången nu gick med mig runt på festivalen. Fredagkväll med mycket folk och hög ljudvolym. Det blev en minst sagt lång dag för min del (hemma för klockan 22.00...)

En av festivaljuryns prismottagare.
Janne Shuffle från Bryggverket har ett roligt namn och en lagomt modern lagerkänsla.

Fredagsspecial - Unskinny Hop Peach
Hop Notch Unskinny Hop Peach var en av festivalens med väldoftande öl, passande nog så var det just persika som var den mest framträdande doften!
Galatea annonserade två stycken olika fatöl från Shepheard Neame, första veckan skulle de ha Beer Island IPA - men jag såg aldrig till den och följaktligen förblev den osmakad. andra fredagen hittade jag slutligen ett fat från SN, nu var det Five Grain Lager som kom ut ur fatet.


Guldvinnande Grizzly-lager från Pine Ridge.
Hade det inte varit för Simon så hade jag troligtvis missat Cervisiams monter helt, och det hade onekligen varit ett stort misstag, vi testade fyra olika fatöl, alla med klart godkänt betyg.
HopBernie Sanders NEIPA, lagom bränna!

Framför allt imponerade deras Berliner Weisse "Enough to make a mango sour" på mig.

Hormiga var tillbaka i år, nu med danskt och indiskt i montern. Jag testa Hornbeers Brexit ale, lite dåligt uppdaterad med May istället för Boris på taplappen, men en klart godkänd öl.

Förutom öl, sprit, ost och salami så inhandlade jag även ett nytt ölglas, med bloggens namn blästrat på. Tempert Design hade sin monter i Hall II, där blästrades det glas i olika former så det stod härliga till. Jag är rätt nöjd med designen på mitt personliga glas.

Jag ska försöka sammanfatta årets SBWF också.
En kort återkoppling till fredagens prisutdelning. Inte utan att det värmer mitt Mohawkhjärta när Whiteout vintage 2017 vinner pris som Best in Show Svenska öl. Att dessutom en alkoholfri öl återigen vann priset som årets Best in Show alla kategorier var också rätt kul, Stout från Big Drop är en ruskigt god alkoholfri öl.

Som jag redan nämnt i tidigare inlägg så saknas flera tunga utställarnamn i årets uppställning. Jag har svårt att känna fullt lika stark entusiasm när jag smyger runt bland hallarna. Visst hittar jag favoriter, både nya och gamla, men konceptet med tasteexperience samtidigt som öl- och whisky kanske inte är helt ultimat, även om jag förstår hur Marianne tänker.

Lite synd att gästskribenten Filip inte kunde medverka under årets festivaldagar, men det får bli nästa år istället.

Edit - tillägg; Jag glömde ju att tack all mässpersonal och volontärer, jurymedlemmar, Marianne och Helene. Stort tack för den enorma arbetsinsats som ni lägger ner på att få det hela att gå ihop.


Alf frågar om Cask - Jorvik, ölimportören som specialiserat sig på Cask

$
0
0
När jag satt på Bishops Arms Bellmansgatan för en tid sedan så dök det upp en svart van på gatan utanför förnstret.

Det var Cask-mobilen från Jorvik Estate som kom till handpumpens undsättning!

Att det serveras Real/Cask Ale på ett fåtal platser i Sverige är knappast något hipsterfenomen, det brukar vara rätt lite skägg som hugger på de handtagen. Jag är ingen storkonsument av denna underbara ölform, men när jag besöker de pubar som har handdraget så är det sällan jag lämnar lokalen utan att ha testat minst en.

Under SBWF2018 så fanns det en monter som serverade Real Ale, Värmdö hade både egen cask och gäster i montern i form av öldragare från Jorvik Estate (även om jag inte fullt ut uppfattade det då!?).

Det faktum att det kördes Cask-festival på Haket i Göteborg tidigare i höstas ser jag som ett sundhetstecken, även om jag fortfarande får rapporter som antyder att intresset för Cask är dåligt på Västkusten. Att årets festival i år hade med bland annat Landlord från Timothy Taylor gjorde nog fler än jag lite blöta i brallan av lycka. Min vana trogen så kom jag dock inte ner till årets festival heller. Däremot nåddes jag av glädjande besked att just Landlord nog skulle dyka upp lite mer lättillgängligt framöver, detta tack vare importören Jorvik Estate.

Jag tänker köra några Cask-relaterade inlägg framöver, både tester och intervjuer med branschfolk och konsumenter.
Jag började att skicka några frågor till Jeremy Duxbury på Jorvik Estate.


ALF TYCKER OM ÖL (ATOÖ); How long have you been in business in Sweden? Previous beer-business?
JEREMY DUXBURY, JORVIK ESTATE, (JD, JE); I came here in 2000 to run American Express’ computer systems, back then I was a Guinness drinker as there was not much else available to a born and bred Yorkshire cask drinker, this is partly the reason that I started bring Yorkshire beers into Sweden and why I built my own cask pub at our farm in Örbyhus, The Flying Pig, you can find it on Facenbook, I don’t advertise but after 3 years we now get 60-70 people coming to our pub days over the summer months, we normally run 2 or 3 of them..
I have brewed my own beer for over 30 years, always as an amateur, I have brewed the same six or seven ale recipes for all that time, and have pretty much perfected them, you  cannot keep changing what you brew and be any good at it, you have to get to know your equipment and this can only be done by brewing the same beer and getting it to taste exactly the same as the last batch, that is the mark of a proper brewer J. I am not a big fan of all the new ‘additives’ that modern breweries are putting in to something that was just fine without them J A chocolate stout is about as modern as it needs to be for me.

ATOÖ; History about the name Jorvik Estate?
JD, JE; Jorvik is the old Viking name for York, in Yorkshire, I thought I was being very clever when I chose the name, however it seems Swedish schools don’t teach Viking history much these days as not many Swedish people had ever heard of it, lol. I grew up in this part of the world and was lucky enough to be surrounded by an ale brewing tradition dating back over 300 years. We have never been short of a good pint in Yorkshire.

ATOÖ; How many pubs do you deliver to now? More coming?
JD, JE; Currently we have about 40 general customers and I think around 14 cask customers, we have installed 12 Angram hand pull units this year and were asked by Elite Hotels to try to get more of their Bishops Arms Pubs working with cask ales. I think in Sweden that you have to chip away with new ideas until they reach that point where their own momentum takes over and literally overnight everybody wants whatever it is you are selling. Looking forward to the rush.

ATOÖ; Interest among venues for Real/Cask Ale? Stockholm/Sweden? (Haket Cask-festival)
JD, JE; Fredric at Haket is a regular customer, we went down and gave a talk to his club about the history of Black Sheep and the Theakston family of brewers from North Yorkshire. Maja Kozul, at Bishops Arms Plaza in Malmö was asked by a journalist who comes in her pub if she, through Jorvik, could get Timothy Taylors cask, she gets her first delivery of Landlord and Landlord Dark (the new branding for Ram Tam) on Thursday this week. Last year we joined Värmdö Bryggeriet at the Stockholm beer festival and ran 6 real ale taps, one was a collaboration between Värmdö and York brewery which we organised during a visit to Yorkshire where they got to understand a little more about the difference between a session pint and a stor stark. We have worked closely with them and they produce a couple of cask ales on a smaller system they have. Completely different recipe for the same beer to go into keg and cask, or probably should be.
The big issue for most pubs looking at cask is the sales window, traditionally when you tap a cask you have 4-5 days to sell it before it turns, a bit like opening a bottle of wine, as you probably know.
However, today we quite often install what is called a ‘breather’ or ‘Aspirator’. This is a valve system that links up to the pubs CO2 supply and to the pegged hole in the cask and lays down a blanket of CO2 at atmospheric pressure, thereby halting or vastly slowing down the oxidization process, the manufacturers claim the life extension to be up to 21 days, depending on cellar temperature I think that it is possible to achieve at least 14 days, which takes the pressure off the pub to move a 41L/9 gallon cask over one weekend.

ATOÖ; Interest among customers for Real/Cask Ale? In Stockholm/Sweden? In Stockholm we have five or six pubs that serve real ale (two of them Cask Marque-certified). I know there are some pubs in Gothenburg and at least one in Malmö that serves real/cask ale.

JD, JE; Jorvik are the assessors for the Cask Marque in Sweden, I assessed Akkurat last week. Bellmansgatan Bishops is also applying and Aardbeg embassy in Gamla Stan also has it and is locked in to Värmdös ales. O’Neill’s in Uppsala is hoping to be the first there soon. They installed their first pump last year and we have just put a second one in last month as demand for cask ale is growing. Micke Thörnqvist at The Bishops Plaza in Gothenburg and Maja in Malmö and starting to move quite a lot, Maja particularly. It does need care and attention though, you cannot just throw it over the bar, Northern ales should be pulled with a sparkler on the pump which creates a good tight head that should stay all the way down the pint if someone is not drinking too slowl.


ATOÖ; Again about the interrest for Cask, from what I've heard (from brewers and customers) is that in Gothenburg (beer-capitol of Sweden!) the interrest is quite low still. Not saying that Cask-consumtions is all time high in Stockholm, but we'we had Cask for some time now... ;)
JD, JE; As with any new product in a pub, it takes drive from the pub managers to really get it moving, we have seen sales double in GTB and Malmö. With more and more hand pumps going in, Bishops in GTB ordered two new ones for January, I think it will start to be a sought after style, just now there are not many Swedes who could confidently say exactly what ‘cask ale’ is. Let us not forget that Sweden is lager country, so cask ales will never become ‘the’ drink but I do think it’s popularity will definitely increase among the true beer lovers. 

 ATOÖ; What about England (Scotland, Wales, Northern and Republic of Ireland)? CAMRA is giving up against craftbeer-invasion...?
JD, JE; CAMRA is embracing the new craft ale breweries. It cannot ignore it’s own definition of styles which does mean that many of the ‘apricot, milkshake, salty caramel’ type beers will never be recognised as anything other than novelty and specialist beers by CAMRA. However, that still leaves many others that some modern breweries have chosen to step over in favour of more ‘firework’ recipes;
Bitter, Best Bitter, Mild, Brown Ale, Ruby Ale (Irish Red), Strong Ale, Blonde, Pale, IPA, Dry Stout, Baltic Stout, Milk Stout, Porter, Specialist Porter (Chocolate etc.)



ATOÖ; You have seven brands in your catalogue now, is it full or possible expansion? Best Seller? I love Tripple Chocoholic! <3
JD, JE; Website being updated as I write, currently we take from:
Saltaire, Leeds, York, Ilkley, Black Sheep, Allendale, Rudgate, Boss Brewing and Timothy Taylors.

These were not picked because they were the only ones who wanted to sell in Sweden, a couple I had to convince, we are the only export market for the UK’s favourite pint, Timothy Taylors Landlord, appart from a couple of casks that go to one pub in Denmark), they were picked because I know they make exceptional beers, multi award winning breweries, which says a lot because in Yorkshire there are more craft breweries per capita than anywhere else in the world. I am in touch with the next wave of breweries I want to add, but will probably stick to the Northern styles I think, it is what I know best.

The Black Sheep Monty Python beers sell well, although, you are picked out an exceptional beer with Triple Choc, occasionally it comes in cask and when it does, Oliver Twist in Stockholm can sell 41L in a matter of hours. The Ruby beers are fairly popular, especially at this time of year, Rudgate Ruby Pale (Champion Beer of Britain back ‘09) Yorks Centurion’s Ghost is excellent, each pub does seem to be a little different from the others, Maja probably sells the most traditional beers, along with O’Neill’s, they sell a lot of Black Sheep Special Ale. Pubs with a slightly younger drinker move the Ilkley beers better, these are a bit more on the modern side, more hop presence – ‘different horses for different courses’ as we say in Yorkshire J.
Saltaire Titus, a 3.9% bitter, won the Systembolaget tender last year and is doing OK in their stores. It is a bit difficult to improve the selection at Systembolaget as the different ale styles are not recognised by them, so we are currently in a league table against things like ESB and Guinness and far stronger beers which remain popular largely because of their alcohol content. In a group of beers that doesn’t exist within SB of 4.2% or less we are leading the field, but with current sales being compared to very different beers we may drop from 70-80 stores down to 7 or 8 in March, despite having sold over 100% more beer than the tender predicted we would. I guess when you are a monopoly you don’t have to focus on what your customers want quite as much as you would in a competitive market place.

ATOÖ; How will Brexit affect your importbusiness?
JD, JE; The logistics company I use ships to Norway every week, they are all ready to go to process Customs Entries rather than EMCS (EU) movement documentation, so I have absolutely no problem getting my beers over to GTB where it lands today, I have, however, received absolutely no response from the Swedish Tull/Tax office to explain how things may change on this side of the journey. Currently I move stock ‘in bond’ not paying alcohol tax or Moms until I sell it, it may be that I have to pay that up front after Brexit if we are not n the customs union, I just don’t know as the Swedish authorities will not answer the question J
  

ATOÖ; Skinny Brands - One lager, one margarita and one Cosmo (beer or cocktail?), I found a Cider (at Untappd) as well. Vegan friendly beverages! I'm not vegan my self, but my guestwriter Filip is hardcore-vegan.
JD, JE; We are the Scandinavian agents for Skinny Brands, one of the directors came from York Brewery, which is how I came across it. They have dropped the cocktails and are focusing on the lager and cider, the cider will be available in a 330ml very soon. We have a permanent listing in Supermarkets in Finland and it is selling well in Norway. We tried to get it onto the SystemBolaget bestälningslist last year but were pushed back for some very unfair arguments by their legal department, this was despite them accepting the Spendrups Bright which has 100% illegal marketing on its can. I am currently awaiting a reply to my question about the Spendrups beer from the legal department now, think I may have a long wait:

Skinny Lager, Gluten Free, vegan friendly, kosher compliant and the lowest calorie, carb and sugar beer at 4% in the world (I think that is still the case, we have new branding for it now too, looks really good)


Thanks to Jeremy, for the answers to my questions and all the great beers you serve us!

Nästa Cask-relaterade inlägg kommer nog att handla mer om Göteborg.


Alf frågar om Cask - läsarenkät om Real Ale-vanor

$
0
0
Som en del i den igår påbörjade inläggsserien i ämnet Real Ale så tänkte jag samtidigt undersöka mina läsares Cask-vanor.

Skicka era svar till bloggens mail-adress; Alf_Tycker_Om_Ol@ownit.nu


  • Hur skiljer sig din upplevelse av öl åt om du dricker den som RA/C och på vanligt fat (flaska eller annan förpackning)? Doft, smak, munkänsla, karaktär?
  • Bästa RA/C ölen du druckit i Sverige och utomlands, var och ungefär när?
  • Första RA/C ölen du drack, var och ungefär när?
  • Hur ofta dricker du RA/C?
  • På vilken pub dricker du helst RA/C?


Resultatet av enkäten kommer att redovisas sammanfattningsvis i inläggsform här på bloggen, ingen enskilds persons svar kommer att delges.

OBS! Sista dag för att inkomma med svar, för att ingå i sammanfattningen, är klockan 08.00 den 20 november 2019.
Viewing all 809 articles
Browse latest View live