Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Alf frågar om Cask - Fredrik på Fellowship of the Cask

$
0
0

Jag har aldrig träffat Fredric Hallström, men jag vet att vi har minst ett gemensamt intresse - kärleken till Real Ale. Fredric driver Facebook-comunityn Fellowship of the Cask och har de senaste två åren arrangerat en Cask-festival på Haket i Göteborg.
Fredric Hallström, senaste cask-festivalen. Fotograf - Annika Lindow.
I min inläggsserie med nyfikna frågor till folk som på något sätt regelbundet kommer i kontakt med denna gudomliga dryck så är det nu dags att ställa några frågor till just Fredric.


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Du startade ju FB-sidan "Fellowship of the Cask" för en tid sedan, än så länge är det väl mest du som lägger upp tips och bilder. Hur många följare har gruppen?

  • Fredric Hallström, Fellowship of the Cask (FH, FOTC); 173 stycken. Jag hade en tanke om ett fellowship där intresserade och även krögare kunde lägga upp i forumdelen vilka cask som är på men jag tror faktiskt inte att krögarna är intresserade. Jag kanske öppnar upp forumdelen igen.

ATOÖ; Real Ale-festivalen på Haket gick ju av stapeln också i år (tyvärr utan min medverkan även i år). Hur många besökare har  ni haft under årets (förra året) festival?

  • FH, FOTC; Runt 250, det är dock svårt att uppskatta då vi inte tar någon entré utan säljer bara ölen.
ATOÖ; Jag har fått känslan av att intresset för Real Ale fortfarande är rätt svalt i Göteborg...? (Jag påstår inte att det är särskilt starkt i Sthlm/Sverige i övrigt...)

  • FH, FOTC; Visst vi har inget ställe som erbjuder fler än en pump men de som håller på vet vad de gör och vill göra det bra. Haket har gjort det till en grej att ha cask på onsdagar och det är väldigt uppskattat. Jag upplever att det bubblar lite. Det är några krogar som funderar på det och Bishop Plaza som planerar utökning.

ATOÖ; Vad har du för kopplingar, utöver medarrangör av festivalen, till Haket?

  • FH, FOTC; Egentligen inget mer än att jag är stammis. Jag snackade med dom om att göra en Real Ale festival och de var på.  Jag tycker det är roligt att kunna erbjuda en annan typ av festival.

ATOÖ; Hur skiljer sig din upplevelse av öl åt om du dricker den som RA/C och på vanligt fat (flaska eller annan förpackning)? Doft, smak, munkänsla, karaktär?

  • FH, FOTC;Jag tycker den ofta smakar mer än dess motsvarighet på flaska att man också för det mesta får den vid rätt temperatur hjälper säkert också till. Det jag gillar också är de ofta är sessionvänliga att man kan tre utan att trilla av stolen.

Fredric har även besvarat den läsarenkäten som jag tidigare lagt upp, men de svaren kommer inte att publiceras här.

Tack till Fredric för svaren och för din insats för att öka intresset för Cask i allmänhet och i Göteborg i synnerhet.

Alf frågar om Cask - Svenska bryggerier - Oceanbryggeriet

$
0
0
Jag har skickat ut en enkät till nio stycken svenska bryggerier som brygger Real Cask Ale mer eller mindre regelbundet.
Jag kommer att redovisa svaren komplett (copy/paste) från varje enskilt bryggeri.

Först ut att inkomma med svar var Thomas och Rodrigo på Oceanbryggeriet.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången? 
  • OCEAN, THOMAS/RODRIGO (O, T/R); 2007 
ATOÖ; Varför brygger ni cask? 
  • O, T/R;För vi älskar brittisk öl 
ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl? 
  • O, T/R;Vi tar det direkt från tank, det andra filtreras och kolsyresätts.  
ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till? 
  • O, T/R;Akkurat 
ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter? 
  • O, T/R;10 sorter och 100 cask. 
ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?
  • O, T/R;Ja, Ocean Västkust
ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst? 
  • O, T/R;Bäst i sthlm och malmö. Akkurat och OT.   
ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)? 
  • O, T/R;Det är bäst i sthlm. Vi har ökat med cask i gbg, men för oktober sålde vi 18 cask i sthlm, 6 cask i malmö och två i gbg. Men från noll till två är ju inte så dåligt. 
ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)? 
  • O, T/R;Om något finns från Jämtlands Bryggeri  
ATOÖ; Var dricker du helst cask? 
  • O, T/R;Akkurat

Mvh
Thomas Bingebo & Rodrigo Arvidsson från Oceanbryggeriet

Stort tack till Thomas och Rodrigo för svaren på frågorna och för att ni förser oss svenska Cask-älskare med välproducerad svensk Real Ale.
 

Alf testar Cask - Pubrunda en lördagseftermiddag.

$
0
0
De första blogginläggen i den pågående serien om Cask har handlat om andras tankar kring Real Ale, därför bestämde jag mig för att ge mig ut på en runda på stan.
Tanken var att jag skulle köra en pubrunda med specialtema - bara dricka Real Cask Ale. Jag klarade inte riktigt av mitt uppsatta mål, avslutade bland annat med några jubileumsöl på månen.

Lördagsvädret var passande nog klassiskt brittisk ruggigt höstväder och paraplyet fick följa med hemifrån när jag tog sikte på dagens första pub - Oliver Twist.
Ett av skälen till att jag väljer att starta rundan just där är att de öppnar lite tidigare (12.00) än övriga Cask-pubar. Nu anlände jag vid två-tiden och hittade tre stycken påkopplade cask-handtag, vilket är fullt lag på OT. En av dessa tre hade jag testat tidigare, både på flaska och cask, valde därför att avstå den.

Smultronkyss från Kent

Började dagen med en vältempererad tungkyss från Kent, även om läpparna har en intensiv smak av smultronläppglans så blir French Kiss från Kent Brewing aldrig kladdig. Den intensiva beskan balanseras upp av bärigheten och den mjuka vaniljen.
När jag skulle beställa dagens andra så skymtade jag en öl i flaskkylen, den måste jag ju också testa givetvis (och redan där så grusades mina ståndaktiga planer...). Nåväl, jag tog ändå en riktig öl först, ett stiligt litet odjur från Saltaire Brewing vid namn Best.
Best

Övergången från den bäriga kyssen till denna mer traditionella bittern blir först en liten besvikelse. Det vill säga innan jag inser att det ju egentligen är så här det ska smaka. Mörkt rödsvart i färgen med en liten skumkrona som lämnar rejäla draperier utmed glasets sida. Underbart vacker och välbalanserad där malten är den primära smakgivaren.
På det sista Cask-handtaget fanns Titus från Saltaire, men den har jag ju testat - både på flaska och cask. Därför blev det den flaskan som jag tidigare spanat i kylen. Även den en öl som jag testat på Cask tidigare, dock aldrig på flaska.

Återigen är det Saltaire som producerat ölen, en godisljuvlig chokladstout vid namn Triple Chocoholic. Det blir fler och lite hårdare bubblor och dessutom kylskåpskall. Ändå så slår den underbara chokladen igenom, med både sötma och beska. Inte lika extremt god som på Cask, men det räcker långt ändå.

När jag var färdig med OTs cask-sortiment så var det dags att vandra ner till Akkurat, trots att just hade öppnat (dom öppnar 15.00) så var här rätt fullt med folk redan, inte minst framför deras Real Ale-sektion. Där fanns dagen till ära tre (av totalt fyra) cask-handtag laddade.
Jag lyckades med vissa problem beställa in en Hunky Dory från engelska Triple fff Brewery, ett bryggeri vars cask ale brukar falla mig på läppen.
Kroppkakor

Denna hamnar dock i skuggan av de öl som jag testat tidigare under dagen, återigen en klassisk real ale (lite kall), funkar utmärkt som måltidsdryck till Kroppkakor (en kaka uppdelad i klyftor!?).

Här fanns även dagens första svenska cask, Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri.

Deras slogan för denna är ju "Du är vad du dricker", men jag är mer som Tony Richardsson. För denna blev nog eftermiddagens bästa real ale. Även detta är en klassisk bitter, med en uns av svenska småbär.

Efter mat och dryck så var det dags att fortsätt mot stans senaste tillskott bland Real Ale-levererande pubar, Bishops Arms Bellmansgatan. Här var bara en av två handtag taggade, men Rudgates Ruby Mild lockade mig till en premiärtest.

När jag drack nästannamnen Ruby Jane (från Ilkley) härom veckan så var det ljummen karamell. Denna Mild är lite svalare, men likafullt än klassiskt mild britt.
Bitter! Half a pint of  heaven!

Medans denna öl avnjöts så kopplade även pubens andra handdragna på - med en välbekant Örebroare, jag fick in en halvpint av den och den smakade minst lika som den på Akkurat.

Även här så fuskade jag med en oriktig öl, denna gång en fatöl från Oppigårds.
Amarillo är en sån där öl som är för lättillgänglig, den finns nästan alltid där i ale-hyllan på systembolaget, men när jag väl dricker den så inser jag att jag borde dricka den mer regelbundet. Inte fullt lika ofta jag ser den på puben, denna gång kunde jag inte motstå frestelsen och det var mödan väl värt.

Sen var det dags att lämna Söder och styra stegen mot The Queens Head, där det brukar finnas två-tre stycken riktiga cask, de har i alla fall möjligheten. Då tanken var att jag skulle avsluta eftermiddagen på Man In The Moon så passade det geografiska läget bra in.
På TQH finns denna sena lördagseftermiddag två stycken handdragna påkopplade, dessutom med två av mina favoriter, Hophead från Dark Star och Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri.
Jag vet inte vad det var, kan ha varit jag som hade druckit lite för mycket - men resan till Rådmansgatan och promenaden upp till Drottninggatan borde ha lättat lite på det trycket.
Kan det varit glasets fel? Hophead...
Jag började med Hophead, men det funkade inte alls (jag har tickat den som en fyra (av fem) på Untappd!?), lämnade tillbaka halva glaset (ej pintglas) för vaskning och tog in Bedarö istället. Det gick dock lika illa där!? Jag tror dock på sviktande personlig form som en trolig förklaring.

Promenaden upp till Tegnergatan, gav mig återigen chansen att syresätta hjärnan.
Anledningen till mitt besök på Man in the Moon var inte kopplat alls till Real Cask Ale och därför skriver jag inget mer om det här, utöver att det var gott!


Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Mohawk Brewing Co

$
0
0
Mohawk är ett gammalt favoritbryggeri, även de har faktiskt bryggt och levererat en begränsad mängd Cask till våra torra strupar. Jag har lyckats testa en av dem, In The Bag på Bishops Hornsgatan. Något som jag faktiskt hade glömt när jag satte ihop listan med bryggerier, men som tur var så påminde mig Stefan Gustavsson om hans Cask-bryggning i en svarskommentar på Facebook.
Stefan Gustavsson, under SBWF2017

Här följer Q&A Mr. Mohawk;


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?

  • Stefan Mohawk Gustavsson (SMG); Kommersiellt gjordes det första gången 2018 i samband med SBWF. Men jag har löpande gjort provbrygder för egen utvärdering sedan millennieskiftet.

ATOÖ; Varför brygger ni cask?

  • SMG; Av både historiska och smakmässiga anledningar. En grundläggande tanke för Mohawk har alltid varit att brygga öl som visar på dryckens mångsidighet. För tio år sedan innebar det att göra moderna, ofta amerikanska öltyper. Idag är amerikansk öl de mest populära typerna och därför vill vi visa fram bra exempel på traditionella ölstilar. Under 90-talet var GBBF ett stående resmål och jag har även jobbat som voluntär där. Real Ale när den är som bäst har en unik komplexitet och smakrikhet för sin modesta alkoholstyrka.

ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?

  • SMG; Jag har gjort enstaka provbrygder av specifika öl som traditionellt serveras ur cask. Då sker normalt efterjäsningen helt på casken. Men vanligen tappar vi bara upp några cask när vi gjort en större brygd i en stil som är lämplig för detta. Då fyller vi casken från jästank efter jäsning och kylning, men innan vi trycksätter tanken. Casken får då en mycket liten dos av socker och eventuell torrhumling.

ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?

  • SMG; Bishops Arms Hornsgatan.

ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?

  • SMG; Enstaka fat när vi har bryggt en lämplig 'vanlig'öl, och det samtidigt finns möjlighet att sälja till någon av de få krogar som serverar cask. 

ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?

  • SMG; Nej. 

ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?

  • SMG; I Göteborg och Stockholm. 

ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?

  • SMG; Mycket begränsat men växande. Vi hoppas fler ställen vill börja installera utrustning för detta och kommer fortsätta supporta dessa ställen. 

ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?

  • SMG; Min favoritstil är Special Bitter, följt av standard Bitter, Porter, Blond Ale och special/festive. Exempel på favoriter är Brakspear Special, London Pride, Landlord, Centurions Ghost.

ATOÖ; Var dricker du helst cask?
  • SMG; I London :-D

Stort tack till Stefan för att goa öl du gjort under åren, jag hoppas att det kommer mer cask från dig i nära framtid.

Alf frågar om Cask - Iain Russel från Charlies Bar

$
0
0
Jag skickade några frågor till Iain Russell som driver två framgångsrika pubar i Danmark, där det bland annat serveras en del Real Ale. Charlies Bar i Köpenhamn hade jag givetvis hört talas om (men aldrig besökt), dessutom driver han The Wharf som ligger i Aalborg.

Jag väljer att publicera hans svar som en text snarare än i Q&A-form.

Mina frågor;
  • For how long have you been serving Real Ale at Charlies Bar Copenhagen?
  • Who is your "average" Cask-customer? Young or old? Male or Female? Danish (Copenhagen or countryside) or foreigner (Swedish)?
  • The Interrest for cask in Sweden is NOT very strong, what about the danish beer drinkers?
  • Best selling Real Ale at Charlies Bar? Do you have any Danish brewerys the produce Real Ale?
  • Do you serve any swedish Real Ale?
  • Do you have the Cask Marque-sign in Charlies Bar?
Iains svar.
Thank you for your interest in Cask Ale aka Real Ale and what my two pubs (Charlie’s Bar, Copenhagen, and The Wharf, Aalborg) have been doing the past 20 years to keep the Cask Ale Tradition alive and extremely well. I am very proud to say that our work over the last two decades has made Denmark by far the biggest Cask Ale drinking country in the world outside the UK measured in pints and we import 1000s of cask ales in to Denmark each year from right across the UK and this growth is exponential. Without fear of contradiction. 

Cask Ale Culture is inclusive of all ages, gender, and nationalities or races, like its twin genuine Pub Culture, and therefore totally egalitarian and fraternal. Cask Ale and the Pub go together - you can’t have one without the other! Which is probably why there are no Cask Ale breweries in Denmark and precious little elsewhere in the world solely brewing Cask Ale. Sadly! We have tried a few Swedish Cask Ales over the years but not very successfully I’m afraid, you don’t seem to understand the meaning and therefore the commitment to brew good Cask Ale, I’m sorry. It’s a bit like what the French say about other countries when it comes to producing wine and good food.

Cask Ale Culture is a lifestyle, I always like to say “Drink Cask Ale and save the planet Earth!” Also Cask Ale is the “Real Craft” - that much overused and abuse noun these days - (and you can’t hide anything in a cask...), because you need skill, love, dedication, and passion to make Cask Ale and too in equal measure genuine Pubs to look after and serve the casks at. Please take notice Pubs are different to bars, and therefore they are not just businesses but instead are a vocation to the communities they serve; therefore both Cask Ale Brewery and Pubic House (or Ale House) are a “lifestyle” inasmuch as they are a way of life in Harmony with Nature and Mankind. 

Cask Ale Cultural on the practical side requires an Organic link - a symbiotic relationship - between the brewery and pub, because it necessitates skill and dedication both ends to produce good cask ales. Therefore not everyone can do Cask Ale if they don’t understand those requirements.

Anyone who has the Knowledge of Cask Ale will tell you that cask ales talk to you, and whether they are good, ok, or bad, they all have a personality and need looking after and nurturing. Whereas the “K” word - keg beer -  are dead, indifferent, and require absolutely no skill in looking after, and always remain the same whatever, which is why the modern commercial world loves keg beer so much: As it’s just a commercial link to the brewery needing no effort each end; and this applies to the so-called ‘Craft Beer’ industry (Hipster Capitalism we like to call it!) too with their mountain-building of one-way-nonreturnable pressurised plastic kegs, as much as it does to the old industrial keg factories. Often the more things change, the more they remain the same....

Cask Marque for what’s it worth these days... Charlie’s Bar, and The Wharf, Aalborg, have had for almost two decades now. We were the first two pubs outside the UK to receive accreditation. 

Cheers,
Iain

Thanks to Iain for your answers, I hope to meet you in person sometime in a not to far away future, perhaps at the Wharf!

Quote from e-mail-correnspondence;

You really should try and visit The Wharf in the not too distant future, we really built it as    an Cathedral to Cask Ale 18 years ago now, and there’s nothing else like it in Europe and wider afield I would reckon, I say this proudly but with our usual modesty, without fear of contradiction. //Iain Russell.
 
Bild lånad från The Wharfs Facebook-sida.




Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Skebo Bruksbryggeri

$
0
0
Skebo Bruksbryggeri har länge haft en särskild plats i mitt ölhjärta, från det att jag besökte Norrtälje Bluesfestival (2008 eller 2009?) och drack Gjutarns Bästa Bitter ur plastglas! Senare samma sommar lyckades jag snacka till mig ett studiebesök i bryggeriet, fick en kort rundtur i det vackert belägna brygghuset i den klassiska bruksmiljön på Upplandsslätten (mellan Norrtälje och Hallstavik).

Sedan dess har jag druckit Skebo så ofta jag fått chansen, både på vanligt fat, flaska och givetvis i formen Real Ale. Nästan uteslutande hos Akkurat och Oliver Twist, men på senare tid har de skapat en hus-cask åt Bishops Arms Bellmansgatan, som kort och gott heter Bellman.

Bryggmästaren Bengt anses av många vara rikets bästa Cask-bryggare, därför kändes det självklart att inkludera även Skebo i min bryggerienkät.


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?

  • Bengt, Skebo Brukbruksbryggeri (B, SB); Första trevande försöken med lånta casks var för tio år sen, jubileum! Akkurats stammisar drack Bruksöl och Herrgårdsporter utan att protestera.

ATOÖ; Varför brygger ni cask?

  • B, SB; Lång historia, börjar för typ 30 år sen på The Beer Shop, Pitfield Street i London. Jag köpte flasköl men andra kunder fick ölen levererad direkt från en cask ner i medhavda plastdunkar. Kulturchock för en som mest druckit burköl sen moppeåldern. Fick en grundkurs i draught beer av killen i butiken och skickades vidare till deras pub, the Ship and Blue Ball (borta idag) där jag drack Pitfield Dark Star. Det var startskottet för min karriär först som hembryggare, senare kommersiell bryggare med mycket större kastruller. Sen fick jag förfrågan från Akkurat om jag kunde börja brygga real ale till dom, hörde mej säga Javisst! Telefonen ringde igen, Oliver Twist, ”hörde att du ska brygga real ale åt Akkurat, får vi vara med?” Och ett nytt Javisst! Och på den vägen är det.

ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?

  • B, SB; Brygger hela batcher öronmärkta för Akkurat/Oliver Twist, kyler huvudjäsningen lite tidigare än en ”vanlig” öl för att få kvar lite sockerextrakt till efterjäsningen. Får ligga kallt med en säck humle i en klarningstank ett par veckor innan tappning på cask med isinglass. Blir typ 22 fat.

ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?

  • B, SB; Akkurat

ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?

  • B, SB; Uppskattningsvis 5000 l/år, 5 – 6 unika recept

ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?

  • B, SB; Näe

ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?

  • B, SB; Södermalm (även Bishops  Bellmansgatan och, nån gång Bishops Hornsgatan)

ATOÖ; Hur uppfattar du kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?

  • B, SB; Skulle nog säga att det är en väldigt smal produkt i Sverige i stort, Akkurat och Oliver Twist har gjort ett kanonjobb genom åren att lära sin kundkrets att uppskatta real ale. Och självklart finns det flera duktiga cask-krögare runt om i landet men det behövs en hel del törstiga gäster för att tömma ett 40-liters fat innan ölen börjar tappa charmen!

ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?

  • B, SB; Alla pratar om Timothy Taylor Landlord. Väl ompysslad av kompetent cellerman är den fantastisk i all sin enkelhet. En slarver i källaren och ölen är ganska trist.

ATOÖ; Var dricker du helst cask?

  • B, SB; Storbritannien, små pubar på bakgator i Edinburgh och London, numera finns CAMRAS Good Beer Guide som app, kanon. Leta rätt på Kay’s Bar nästa gång ni är i Edinburgh. Blir inte bättre än så.


Stort tack till Bengt för svaren och för alla goda öl (både vanliga och riktiga) du brygger åt oss!

EDIT -lägger till ett foto på HÖSTLÖV Bitter.


Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Närke Kulturbryggeri

$
0
0
Dags att köra ytterligare ett inlägg i Cask-serien.
När jag häromveckan var ute på min lilla cask-runda, så var det en öl från detta bryggeri som föll mig bäst på läppen, Örebro Bitter.
Därför passar det ju extra bra att det är Berith Karlsson (och Håge) från Närke Kulturbryggeri som besvarar min frågor.

Berit under SBWF2017.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?
  • Berith Karlsson & Håge, Närke Kulturbryggeri (BKoH, NK); 2005.

ATOÖ; Varför brygger ni cask?
  • BKoH, NK; Vi gillar traditionell ölhantering. Vi gör också ”Bayrischer Anstich” (självrunnet / gravity), dvs på tyskt traditionellt vis, sedan flera år. Båda sätten har sitt ursprung i tiden före ölflaskorna. Och så blir det så himla gott!

ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?
  • BKoH, NK; Vi fyller cask på traditionella rostfria firkins i slutet av primärjäsningen.

ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?
  • BKoH, NK; Ravintola Pikkulintu (Helsingfors) och Akkurat.

ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?
  • BKoH, NK; Ca 1500 liter.

ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?
  • BKoH, NK; Nej.

ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?
  • BKoH, NK; Hittills endast storstäderna Stockholm och Malmö.

ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?
  • BKoH, NK; Ganska stort från intresserade ölkonsumenter, men det finns väldigt få pubar med cask-hantering.

ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?
  • BKoH, NK; Två pint under 6 %.

ATOÖ; Var dricker du helst cask?
  • BKoH, NK; Där det finns. Om det finns.


Stort tack till Berith och Håge för svaren på min enkät, och för alla goda öl ni brygger.


Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Värmdö Bryggeri

$
0
0
Turen har kommit till ett Sveriges senaste tillskott bland Cask-producenter, Värmdö Bryggeri har haft egna Cask-kranar både på Spritmuseums brygga (sommaren 2019) och hos Ardbeg Embassy.

Värmdös Elder Cream, på bryggan utanför Sprimuseum i somras.

Jag testade deras första staplande steg under Nöjesguidens Ölmässa (eller var det SBWF, året innan?) för några år sedan, även om det då var långt ifrån perfekt så fanns ändå potential.
Stefan Slätt har svarat på enkäten enligt följande.


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?
  • Stefan Slätt, Värmdö Bryggeri (SS, VB); Vi börjande experimentera med konceptet i vår dåvarande bryggpub i Sickla under hösten 2016. Dock i väldigt liten skala och för eget behov skulle man kunna säga. Men under våren 2017 bryggde vi för vår första kunds räkning. 

ATOÖ; Varför brygger ni cask?
  • SS, VB; För det första smakar det fantastiskt gott, ser oerhört snyggt ut när den pumpas upp men sen är det också så att både den lite lägre alkoholhalten och kolsyran gör att drickbarheten blir så mycket större jämfört med konventionell kolsyremättad lageröl. Tilläggas skall kanske också att vi har ett väldigt gott öga till den brittiska livsstilen och hur avdramatiserat och självklart intagandet av en pint kan te sig i både pubar och på läktaren till ruggbyfältet. Vi skulle väldigt gärna vilja överföra lite av den kulturen även till Sverige!

ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?
  • SS, VB; I grund och botten är produktionen väldigt avskalad och enkel. Traditionerna går långt tillbaka i tiden och även om vi på Värmdö Bryggeri inte (ännu!) jäser i öppna jäskärl så försöker vi eftersträva en så autentisk tillverkning och hantering som möjligt. 

ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?
  • SS, VB; Brasseri Elverket på Linnégatan i Stockholm

ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?
  • SS, VB; Vi producerar 1 sort regelbundet men har ytterligare 1-2 sorter som kommer och går lite efter behov och humör. 2017 producerade vi 500 liter. 2018 sålde vi 800 liter och hittills i år (2019) drygt 2000 liter. Blygsamma volymer med brittiska mått mätt men det går åt rätt håll här i Sverige tycker vi nog. 

ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?
  • SS, VB; Inte i dagsläget. 

ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?
  • SS, VB; Vi säljer ännu så länge enbart i Stockholm med omnejd. Det är spridda skurar och ställen kommer och går som tar in cask. Ofta hänger det på att det finns ett genuint intresse hos någon i personalen bakom bardisken. 

ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?
  • SS, VB; Vi upplever att Cask väcker intresse och nyfikenhet men att det krävs några pints för att poletten skall trilla ner så att säga. I alla fall när det kommer till ”nybörjare”. Tyvärre är vi i Sverige, generellt, alldeles för kolsyreälskande för att rakt av byta ut den ljusa lagerölen mot den mjuka och krämiga cask’en. Den uppfattas lätt som avslagen och något för högt tempererad för den oinvigde. 

ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?
  • SS, VB; Svårt att säga bara en - Black Sheep Special ale och Yorkshire Terrier från York Brewery (numera ägda av Black Sheep). Båda är fantastiska representanter för respektive bryggeri och deras traditioner.

ATOÖ; Var dricker du helst cask?
  • SS, VB; Hos Black Sheep i Masham, Yorkshire! Ett fantastiskt fint bryggeri med en härlig atmosfär och underbart god öl. 


Stort tack till Stefan för svaren och för att ni brygger riktig öl!


Alf frågar om Cask - Enkätsvaren sammanfattas

$
0
0
För en tid sedan la jag upp ett inlägg med enkätfrågor om era, mina läsares, dryckesvanor gällande Real Ale/Cask. Nu är det dags att sammanfattningsvis redovisa de inkomna svaren.
Då det är ett fåtal som inkommit med svar så blir sammanfattning rätt kortfattad. Jag ger också mina egna svar på samma frågor.

Följande frågor ingick i enkäten.


Hur skiljer sig upplevelsen av öl åt om du dricker den som RA/C och på vanligt fat (flaska eller annan förpackning)? Doft, smak, munkänsla, karaktär? Serveringstemperatur?
Alla pekar på mjukare och färre kolsyrebubblor. Hälften menar att den har lite mildare smak, medans andra halvan snarare hävdar mer smak. Real Ale ska inte serveras "varm", men inte heller kylskåpskall. 12-15 grader finns koncensus om - vilket ju är en rätt lagom temperatur för många öl.
Alkoholstyrkan är ofta lite lägre, session-style inbjuder till konsumtion av fler än en öl.
  • ATOÖ; Jag håller med i nästan allt. Smakmässigt tycker inte jag att det är så stor skillnad, det handlar mer om mjukare karraktär och bubblorna. Temperaturmässigt så kan jag tycka att jag druckit rätt många "kalla" real ales i Stockholm, dock aldrig så att jag lidit av det. Tanken dök upp när jag fick en ljummen real ale för en tid sedan.

Bästa RA/C ölen du druckit i Sverige och utomlands, var och ungefär när?
Alla olika, från Oceans Midvinter till Kent Golding Bitter, Fullers London Porter, Skebo Sambucus Superbira.
  • ATOÖ; I Sverige så slog Saltaires Triple Chocoholic undan benen på mig när jag testade den för första gången på OT i februari 2018. Det var länge sen jag drack real ale  utomlands, ingen som lagt till sig på min drömlista. Senast var 2003 när jag besökte släkting i Haywords Heath (mellan London och Brighton), jag vet att jag drack Badger-öl då, men tveksamt om det var Real Ale.

Första RA/C ölen du drack, var och ungefär när?
Från 80-talet (exakt öl, pub och ort - imponerande ölminne!), via 1997 (bara pub), 2000-talet (misslyckat försök i London) till 2010 (lyckat försök på OT).
  • ATOÖ; Jag drack min första pint of bitter på en pub i London i november 1985, det gav ingen större mersmak. Mest beroende på att jag då drack nästan uteslutande pints of lager.

Hur ofta dricker du RA/C? 
75% anger att de dricker RA hyfsat regelbundet, beroende på tillgång. Den sista fjärdedelen dricker det mer sällan.
  • ATOÖ; Jag dricker mer än gärna real ale, så pass att jag anpassar min pubrunda - börjar nästan alltid på ett ställe där det finns riktig ale. Någonstans mellan 1-4 gånger i månaden. Om en "bra" cask dyker upp i online-flödet (Insta, Untappd, Facebook) så genererar det allt som oftast ett besök på puben och intagande av sagda öl.

På vilken pub dricker du helst RA/C?
Oliver Twist och Akkurat är återkommande för reguljära besök. För de mer exotiska så omnämns Charlie's Bar i Köpenhamn, Black Lion i Norrköping, The Harp i London och Bishops Hornsgatan Stockholm.
  • ATOÖ; Även om jag gärna sprider ut mina besök, så det lätt hänt att jag hamnar på Akkurat eller OT, om jag ska välja en så blir det OT.

Stort tack till er som deltagit!
En liten surprice väntar två av er som inkommit med svar på denna enkät, ni kommer att få närmare besked i slutet av nästa vecka.


Alf frågar om Cask - svenska pubar - Bishops Arms Plaza

$
0
0
Göteborg är ju Sveriges framsida, ligger på Bästkusten och kallas allmänt för Lilla London, jag utnämnde staden till Sveriges ölhuvudstad för några år sedan (trots att jag själv inte besökt stan på många år). Dock verkar intresset för Real Ale, enligt uppgift, inte vara jättestort.
Ett av de ställen som regelbundet ändå serverar Cask i Göteborg är Bishops Arms Plaza, jag skickade några frågor till dem och fick snabbt svar från Micke, därför blir de först ut i min serie om svenska Cask-pubar.


Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Hur länge har ni serverat Real Ale/Cask?
  • Micke, Bishops Arms Plaza (M, BAP); I cirka tre år.
ATOÖ; Hur kom det sig att ni började servera?
  • M, BAP; Vi tycker att alla riktiga pubar skall ha det,
ATOÖ; Hur många Cask-kranar har ni, och några funderingar på att utöka?
  • M, BAP; För tillfället 1 kran men vi bygger om i början av januari då blir det 3 st
ATOÖ; Hur har gensvaret varit från gästerna? Stammisar eller nya som provar för första gången?
  • M, BAP; Gensvaret har varit fantastisk, både på stammisar samt nya gäster därav att vi utökar till 3 cask då efterfrågan ökar.
ATOÖ; Hur mycket svårare är det att dra upp en real ale jämfört med en vanlig fatöl?
  • M, BAP; Inte alls svårare, oftare rengöring mot vanliga fatöl.
ATOÖ; Någon/några Real Ale som säljer bättre? Vilken/vilka? Något bryggeri?
  • M, BAP; Fullers, Landlord, Leeds brewery, Black sheep brewery, Boss brewery, Ocean bryggeriet,  listan kan bli hur lång som helst, med andra ord alla klassiska bitter och golden ale säljer bra. Samt att flera av dom lokala bryggerierna börjat tappa på cask då efterfrågan ökar.
Bild lånad från BAP Facebook-sida
Den andra december serverades bland annat Timothy Taylors Boltmaker som Real Ale på Plaza...

Stort tack till Micke för svaren och extra roligt att läsa om att fler gäster efterfrågar Real Ale.

Alf frågar om Cask - svenska pubar - Bishops Arms Hornsgatan

$
0
0
Bishops Arms är en pub-kedja med bred geografisk spridning och flera av dessa serverar redan Cask, BA Hornsgatan är en av dessa.
Jag skickade några frågor till vikarierande pubchef Daniel och fick lika många svar.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Hur länge har ni serverat Real Ale?

  • Daniel, Bishops Arms Hornsgatan (D, BAH); Vi har haft real ale i ett par år nu.
ATOÖ; Hur kom det sig att ni började servera Real Ale/Cask?
  • D, BAH; Det var dåvarande pubchef Johan Granberg som lyckades få till det efter att vi hade "låst upp" kranplatser i baren som tidigare hade leverantörsavtal. Det blev ett sätt att bredda oss och erbjuda nåt som ändå är ganska ovanligt i Sverige.
ATOÖ; Hur många Cask-kranar har ni, och några funderingar på att utöka?
  • D, BAH; Vi har en kran, vi hade 2 förrut men en verkar vara lagom för oss.
ATOÖ; Hur har gensvaret varit från gästerna? Stammisar eller nya som provar för första gången?
  • D, BAH; Gensvaret tycker jag är mycket positivt. Dels från folk som provar, men också blir det ju så att har du ett intresse för real ale så vet du ju att det finns en handfull ställen att vända dig till.
ATOÖ; Hur mycket svårare är det att dra upp en real ale jämfört med en vanlig fatöl?
  • D, BAH; Det är ju en lite mer omständig hantering som kräver andra sorters förberedelser än "vanlig" fatöl. Men om man bara håller sin planering så tycker jag inte att själva upphällningen är nåt särskillt svårt.
ATOÖ; Någon/några Real Ale som säljer bättre? Vilken/vilka? Något bryggeri?
  • D, BAH; Vi kör ju mycket på svenska bryggeriers real ale. Närke, Nynäs, Ocean och Skebo brukar alltid gå hem.
ATOÖ; Cask Marque-certifiering, är det något ni satsar på?
  • D, BAH; Cask marque kommer nog inte bli aktuellt för oss.
ATOÖ; Vad har ni på Cask-kranen idag/på gång?
  • D, BAH; Just nu kör vi handpumpad Julöl för Oceanbryggeriet!
En julöl från Oceanbryggeriet
Jag tog en sväng förbi Hornsgatan samma kväll och det stämde!



Stort tack till Daniel för svaren och för att ni serverar Real Ale!

 

Alf frågar om Cask - svenska pubar - Bishops Arms Gustav

$
0
0
Till skillnad från Göteborg så har jag faktiskt varit i Malmö 3-4 gånger sedan millenieskiftet, senaste gången var 2017. Då jag oftast bott på hotell nära tågstationen så har det blivit att jag besökt Bishops Arms Savoy, men just 2017 så tittade jag in på Bishops Arms Gustav en tidig eftermiddag.
Jag blev mycket positivt överraskad av att de hade Fullers ESB på Cask!

Maja Kuzol är barchef på Gustav och vad jag vet så har vi aldrig träffats i verkligheten, men jag skickade några frågor till henne.

Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Hur länge har ni serverat Real Ale/Cask? 
  • Maja Kozul, Bishops Arms Gustav Malmö (MK, BAGM);Vi öppnade den 6e september 2010 sen dess har vi alltid haft 4 cask-kranar igång.

    ATOÖ; Hur kom det sig att ni började servera Real Ale/Cask? 
    • MK, BAGM; Kan svara enkelt på denna, det är gott 😊Har alltid jobbar med Real Ale och tycker det bör finnas på ett sådant ställe som oss. Det finns efterfrågan med, gäster vill ha kvalité.

      ATOÖ; Hur många Cask-kranar har ni, och några funderingar på att utöka? 
      • MK, BAGM; Vi har redan 4 cask-Kranar som är igång i stort sätt alltid och det känner vi oss nöjda med, det funkar utmärkt. Inga planer och utöka i nuläge.
        ATOÖ; Cask Marque-certifiering, är det något ni satsar på? 
        • MK, BAGM; Inte tänkt på det särskilt mycket utan mer fokuserat att kvalitet på casken och utbudet. Men tackar inte nej till det om det kommer 😊 

        ATOÖ; Hur har gensvaret varit från gästerna? Stammisar eller nya som provar för första gången? 
        • MK, BAGM; Det är väldigt bra respons av både stammisar och nya. Det gäller och presentera produkten rätt precis som alt anat en jobbar med. 

        ATOÖ; Hur mycket svårare är det att dra upp en real ale jämfört med en vanlig fatöl? 
        • MK, BAGM; Har aldrig tänkt på det, hahaha… om en har kraft och jobba bakom baren så lövar jag att det finns energi och dra upp cask ölen med 😊  

        ATOÖ; Någon/några Real Ale som säljer bättre? Vilken/vilka? Något bryggeri? 
        • MK, BAGM; Brittiska klassiska bryggerier säljer väldigt fort, senaste månade har vi utökat real ale utbud tack vore Jorvik Estaet olika bryggerier från Yorkshire men även från Svenska Nynäshamn och Ocean. 

          ATOÖ; Vad har ni på Cask-kranen idag/på gång? 
          • MK, BAGM; Det mycket goda cask på gång, den närmaste tiden iaf.
          • En hel del julöl men även vanliga bitters och anat smått och gott.
          • Black Sheep; Twilight, Bitter, Special Ale 
          • Timothy Taylors ( 4 olika soreter, bland anat deras julöl)
          • Saltaire (4 olika)
          • Rudgate (3 olika sorter)
          • Nynäs; några olika bland anat mysingen, valsviken, smörpundet porter, indianaviken och även Bötet på cask 2017 årgång som blir spännande och se hur den har utvecklas …
          • Ocean bryggeriet från Göteborg (några olika från de med)  

          Stort tack till Maja för svaren och hennes insats för att sprida Real Ale till våra sydsvenska ölälskare.


          Alf frågar om Cask - svenska pubar - Ardbeg Embassy

          $
          0
          0
          När jag bläddrar runt bland pubarna som är registrerade i appen Cask Finder så inser jag att det faktiskt finns tre krogar i Stockholm som är krediterade med Cask Marque. Förutom klassikerna OT och Akkurat så är även Ardbeg Embassy försedda med denna plackett. Trotts att de inte kört real ale särskilt länge och bara en riktig kran, som dessutom enkom fyllts med öl från ett bryggeri.
          Precis som med Spritmuseums sommarbrygga så är det Värmdö Bryggeri som förser dem med riktig öl.

          Jag har besökt stället några gånger, tittat in flera gånger sedan de började servera handraget dock inte alltid att jag druckit något.

          Jag skickade några frågor till dem, och fick svar från Chabbe.

          Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Hur länge har ni serverat och hur kom det sig att ni började servera Real Ale/Cask på Ardbeg Embassy?

          • Chabbe, Ardbeg Embassy (C, AE); Vi har serverat Real Ale i ca 1,5 år och det var Värmdö bryggeri som frågade om vi ville servera deras Real Ale och det tyckte vi var intressant och roligt. 

          ATOÖ; Hur många riktiga kranar än så länge, några funderingar på att utöka?
          • C, AE;Vi har 25 olika ölkranar och en är Real Ale, vi har inte tänkt utöka Real Ale nu. 

          ATOÖ; Hur kommer sig samarbetet med Värmdö Bryggeri? Har ni kört någon Cask från annat bryggeri?
          • C, AE;Vi har länge samarbetat med dem då vi nästan bara serverar öl från svenska mikrobryggerier. Vi har inte haft någon Cask från andra bryggerier. 

          ATOÖ; Hur har gensvaret varit från gästerna? Stammisar eller nya som provar för första gången?
          • C, AE;Stammisar och gäster tycker att det är roligt och gott, självklart är det alltid någon som tycker att det inte är tillräckligt kallt eller att den känns lite avslagen.

          ATOÖ; Hur mycket svårare är det att dra upp en real ale jämfört med en vanlig fatöl?
          • C, AE;Det kräver mer att hälla upp den än en vanlig öl men inget märkbart.

          ATOÖ; Någon/några Real Ale som säljer bättre? Vilken/vilka? Något bryggeri?
          • C, AE;Har bara en sort, Ingarö IPA.

          Stort tack till Chabbe för svaren och att ni serverar riktig öl.


          Alf frågar om Cask - svenska pubar - Bishops Arms Uppsala

          $
          0
          0
          Ytterligare ett svar på pubenkäten, nu från Barchefen på Bishops Arms Uppsala. En av de nyaste Bishops-pubarna och började också rätt omgående servera Real Ale. Jag har med glädje druckit cask där, bland annat en gudomlig Sju Brunnars Brown Ale från Gamla Enskede Bryggeri.
          Februari 2018




          Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Hur länge har ni serverat Real Ale/Cask?

          • Soňa Pavelka-Ulfendahl, Bishops Arms Uppsala (SP-U, BAU); Mars 2017

          ATOÖ; Hur kom det sig att ni började servera Real Ale/Cask?

          • SP-U, BAU; Många andra Bishops har också real ale

          ATOÖ; Hur många Cask-kranar har ni, och några funderingar på att utöka?

          • SP-U, BAU; Vi har 4 kranar

          ATOÖ; Cask Marque-certifiering, är det något ni satsar på?

          • SP-U, BAU; Vi har certifiering

          ATOÖ; Hur har gensvaret varit från gästerna? Stammisar eller nya som provar för första gången?

            • SP-U, BAU; Vi har stammisar som kommer för att vi har cask men många som vill prova och mest gillar dem cask

              ATOÖ; Hur mycket svårare är det att dra upp en real ale jämfört med en vanlig fatöl?
              • SP-U, BAU; Om du menar hantering, det är samma, ingen stor skillnad, faten med Real ale är bara tyngre
              ATOÖ; Någon/några Real Ale som säljer bättre? Vilken/vilka? Något bryggeri?
              • SP-U, BAU; Vi har Engelska cask och de säljer beroende på säsong (sommar-ljusare, vinter-mörkare), men egentligen spelar det ingen roll
              ATOÖ; Vad har ni på Cask-kranen idag/på gång?
              • SP-U, BAU; Timothy Taylors Ram Tam

              Stort tack till Soňa för svaren och att ni serverar Real Ale också i Uppsala!

              Det kan snart komma ytterligare ett enkät-inlägg med Uppsala-anknytning.

              Alf frågar om Cask - svenska pubar - Queens Head

              $
              0
              0
              I andra änden (sett från det kungliga slottet) av Drottninggatan (i korsningen med Tegnérgatan) så ligger puben The Queens Head,  en pub i klassisk engelsk interiör. Där jobbar numer Tomas (tidigare Akkurat och Nya Carnegie). Han besvarar mina frågor om Real Ale. 

              Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Hur länge har ni serverat Real Ale/Cask? 
              • Tomas Brennestad, Queens Head (TB, QH); Sedan 2009 
              ATOÖ; Hur kom det sig att ni började servera Real Ale/Cask? 
              • TB, QH; Jag var ju inte med på Queens Head när det öppnade. Men jag antar att man ville ha ett heltäckande sortiment. 
              ATOÖ; Hur många Cask-kranar har ni, och några funderingar på att utöka? 
              • TB, QH; Vi har fyra stycken och det räcker gott och väl. 
              ATOÖ; Cask Marque-certifiering, är det något ni satsar på? 
              • TB, QH; Det tar vi med ro, huvudsaken är att våra gäster gillar det vi serverar. 
              ATOÖ; Hur har gensvaret varit från gästerna? Stammisar eller nya som provar för första gången? 
              • TB, QH; Dom redan invigda älskar det. Dom som provar första gången är det ungefär hälften som tycker om det. 
              ATOÖ; Hur mycket svårare är det att dra upp en real ale jämfört med en vanlig fatöl? 
              • TB, QH; Inte mycket, man får pumpa lite bara. 
              ATOÖ; Någon/några Real Ale som säljer bättre? Vilken/vilka? Något bryggeri? 
              • TB, QH; Just nu säljer vi väldigt mycket från Nynäshamns Ångbryggeri. 
              ATOÖ; Vad har ni på Cask-kranen idag/på gång? 
              • TB, QH; Brännskär Brown Ale och Spinnacker session IPA, båda från Nynäs
              Spinnacker Sesseion IPA
              Brännskär Brown Ale
              Jag tog en sväng förbi The Queens Head för att testa (sist gick det sådär....), trots avsaknaden av passande pint-glas så smakar det ändå som det ska!


              Jag frågade även om Cask som serverades på Tomas tidigare arbetsplats, bryggeripuben i anslutning till Nya Carnegiebryggeriet.
              • Tomas Brennestad; Jag slutade på Nya Carnegie i Maj i år. Men det stämmer att vi hade Real Ale till och från. Framför allt Amber Ale.


              Stort tack till Tomas för svaren och för alla pints du dragit upp under åren.



              Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Nynäshamns Ångbryggerier

              $
              0
              0
              På Region Stockholms allra sydligaste breddgrader så finner jag den idylliska skärgårdshamnen (Gotlands-färjorna avgår därifrån) Nynäshamn. Hemort också för ett av rikets äldsta och mest framgångsrika hantverksbryggerier, även vad gäller Cask Ale.

              Jag skickade några frågor till Marcus och fick svar från honom och Lasse.

              Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången? 
              • Marcus & Lasse, Nynäshamns Ångbryggeri (MoL, NYÅB); Kan det ha varit 1998? 
              ATOÖ; Varför brygger ni cask? 
              • MoL, NYÅB; Ett gammalt sätt att servera sin öl på. Och producerar man sin öl på bästa sätt och serverar den enligt konstens alla regler så är det sällan en öl smakar bättre än en real ale. En pigg real ale i rätt temperatur gör att alla smakerna kommer fram! 
              ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl? 
              • MoL, NYÅB; En real ale ska ha fått en sista jäsning på casken.  
              ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till? 
              • MoL, NYÅB; OT och Akkurat tror jag. 
              ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter? 
              • MoL, NYÅB; Drygt hundra cask/år. 14 olika sorter senaste året. 
              ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask? 
              • MoL, NYÅB; Nej. 
              ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst? 
              • MoL, NYÅB; Sverige. Stockholm och Malmö. Real ale ska drickas lokalt. 
              ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)? 
              • MoL, NYÅB; De som kan hantera Cask ale är få runt landet men de har sina stammisar som förstår sig på det så en viss efterfrågan är det ju. 
              ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)? 
              • MoL, NYÅB; En maltig rödfärgad engelsk mild ale på 4 procent 
              ATOÖ; Var dricker du helst cask?  
              • MoL, NYÅB; OT
              Nynäs-Cask på OT (eget foto från 2018)

              Stort tack till Marcus och Lasse för svaren och för att ni förser oss med så mycket och bra Real Ale!
               

              Alf frågar om Cask - svenska bryggerier - Gamla Enskede Bryggeri

              $
              0
              0
              Numer har Robin lämnat garaget hemma i Enskede och flyttat in i lokaler i närheten av slakthusområdet, men ölen håller fortsatt hög kvalitet. Givetvis fortsätter han att brygga riktig öl också. Jag skickade några från till Robin Johnander på Gamla Enskede Bryggeri och fick följande svar.


              Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); När började ni brygga Cask första gången?

              • Robin Johnander, Gamla Enskede Bryggeri (RJ, GEB); Det var i samband med att vi började med starköl. Om inte jag mins helt fel så skickade vi ut Enskede Pale Ale, starköl (dubbel EPA, som den hette då) på cask till OT, Akkurat och Nya Carnegiebryggeriet innan den kom på flaska.

              ATOÖ; Varför brygger ni cask?

              • RJ, GEB; Har alltid gillat brittisk öl och cask.

              ATOÖ; Skillnaderna i produktion av en cask och en ”vanlig” fat/flasköl?

              • RJ, GEB; Vi tappar över på cask innan lagringen är klar och torrhumlar i casken

              ATOÖ; Första stället ni levererade er cask till?

              • RJ, GEB; OT.

              ATOÖ; Har du någon cask ute på pub i dagsläget? 

              • RJ, GEB; Nej. Jag har inte gjort cask sen i september. Ska kolla om OT vill ha ipa snart, men det blir i så fall efter jul de kopplar på.


              ATOÖ; Hur mycket cask producerar ni per år? Hur många olika sorter?

              • RJ, GEB; Nu tappar vi väldigt lite på cask. Inte mer än 10 firkins om året. Brukar bli Sju Brunnars Brown Ale och Månhorns IPA och ibland någon specialare.

              ATOÖ; Producerar ni någon ekologisk cask?

              • RJ, GEB; All öl vi gör är ekologisk

              ATOÖ; Hur stor geografisk spridning har ni på era cask? Var (pub/stad) säljer ni bäst?

              • RJ, GEB; Nu är det bara Stockholm. Vi skickade en del till Uppsala, Norrköping och Linköping tidigare, men det blev massa strul med returer med tomma cask.


              ATOÖ; Hur uppfattar ni kundintresset för Cask är i Sverige (och/eller i ert närområde)?

              • RJ, GEB; Inte så stort.

              ATOÖ; Om du själv dricker Real Ale/Cask, vad dricker du helst då (annat än egen produkt)?

              • RJ, GEB; Porter med låg alkoholhalt.

              ATOÖ; Var dricker du helst cask?

              • RJ, GEB; På The Potstil i Glasgow 

              Stort tack till Robin för svaren och för att du brygger riktig ale, ekologisk dessutom!

              Alf frågar om Cask - svenska pubar - Oliver Twist

              $
              0
              0
              Jag tänkte avsluta denna del av Cask-serien med enkätsvar från Oliver Twist och Akkurat, jag har någon pub som jag hoppas att få svar från, men jag kör svaren från OT nu.

              Det är Jörgen "Jugge" Hasselqvist som var snabb in med svaren på mina frågor.


              Alf Tycker Om Öl (ATOÖ); Ni fick er Cask Marque-ackreditering 2001, hur länge hade ni serverat Real Ale då?

              • Jugge, Oliver Twist (J, OT); Tror OT började kring 1994 men faktiskt då med Banco Färsköl! Men kring 1994 började vi prova!

              ATOÖ;Jag har uppgifter som tyder på att en annan pub (ej svensk) tar åt sig äran av att vara första pub utanför UK som blev ackrediterade….?

              • J, OT;Mycket möjligt att nån gör det men vad jag vet så var vi (OT) först med (Akkurat) nån timme efteråtJ Diplom överlämnat av brittiska ambassadören och bland annat TV4 på plats, bara en sån sak.

              ATOÖ;De första gästerna som drack Cask då, hur såg den gästen ut? Hur ser kunden ut 2019?

              • J, OT;Vågar påstå att det var ölälskande anglofiler som så klart druckit real ale i England, att få ”vanliga dödliga” att testa var en utmaning, folk hade ju hört talas om/provat den där ”varma ölen” när man varit där. Man kan väl säga att sökandet efter smaker inte riktigt satt sig ännu, det blev liksom en del i jobbet att sprida ölkulturen, att förklara hantverket både bryggeriet och vi gjorde.

              ATOÖ;Intresset för Real Ale i Stockholm? Ökar eller minskar?

              • J, OT;Vi har ju hållit på ett bra tag så folk förväntar sig att vi har något i kranarna. Men tycker nog intressent ökar en smula, gästerna vill ha ”äkta vara”, finns nog en trötthet med många leksakstrender i dagens ölvärld.

              ATOÖ;Ni har tre stycken Real Ale-kranar idag, någon fundering på att utöka antalet?

              • J, OT;Har egentligen bara att göra med plats så 3 Real Ale kranar är det som gäller. Och det har ändå mest att göra med kvaliteten, med 3 cask blir det en jämnare/större åtgång, ölen går åt snabbare när den är säkerställd att servera.

              ATOÖ;Finns det något enskilt bryggeri som drar till sig extra intresse till Real Ale-kranarna? Någon särskild öl?

              • J, OT;Oj, vi förde statistik väldigt länge, roligt att se både antal bryggeri och sorter vi har serverat, men alltid poppis är Dark Star, t.e.x Hop Head. Sen kan jag själv sakna Mauldons (vet inte om dom finns kvar längre) och faktiskt Caledonian när det begav sig.

              ATOÖ;Hållbarhet, hur länge står sig en cask från det att ni ”öppnat” den? (skiljer sig väl en del mellan importerad och svenskproducerad?)

              • J, OT;I teorin c:a 3 dagar, casken håller ju jämn temperatur hela tiden men det är och förblir en levande produkt så vi smakar av varje dag, är det dåligt så stoppar vi så klart. En cask har så klart en ”topp” och även om det gått 2 dygn betyder det inte att det har blivit dåligt.

              ATOÖ;Ibland ser det väldigt tungt ut att dra upp cask-ölen, andra gånger nästan som en vanlig fatöl. Vad beror det ”sega” på? Är det sista slatten?

              • J, OT;Beror lite på längden på ölslangarna och mängd kvar i casken

              ATOÖ;Vad har ni på Cask-kranen idag/på gång?

              • J, OT;Just nu ingen aning, vi kör lunch just nu så personalen som kommer in till kvällen kollar om det som är rackat är klart att servera, och å syns det på våra sociala medier.

              Stort tack till Jugge för svaren och för OTs långa och trogna tjänst som Cask-leverantör till oss ölälskare!
               
              Jag var på söndagsbesök hos Repslagargatans bästa pub igår, med förhoppning om att testa Landlord igen, men det såg mörkt ut! ;)
              Mörk hyresvärd - previously known as - Ram Tam
              Alla tre påkopplade.
              Förutom Ram Tam så hade de även ALTernative Amber Ale från Kent Brewery, men jag kunde inte motstå frestelsen att testa Skebos Draught Winter - A bitter for the darkness.


              Alfs questions on Cask - british Cask-breweries - Timothy Taylors

              $
              0
              0
              På Akkurat, hösten 2019 (eget foto)

              Timothy Taylors Landlord är för mig en relativt ny favorit bland brittiska öl tillgängliga i Sverige. Den finns både i systembolagets beställningssortiment (kolli om åtta stycken halvlitersflaskor) och förekommer numer även hyfsat reguljärt som Real Ale på välsorterade svenska krogar.

              Jag skickade mitt engelskspråkiga frågeformulär till Scott Cameron, Brand Manager på Timothy Taylors, och jag fick följande svar.


              Alfs Opinion About Beer (AOAB); How much Real Ale/Cask Ale do you produce/year?
              • Scott Cameron, Timothy Tayolors (SC, TT); We produce circa 90,000 HL of cask ale per annum.
              AOAB; Do you brew any “regular” beers as well? How much? Do you brew some beers only as cask or only as “regular”?
              • SC, TT; About 80% of what we produce goes into cask; the balance is bottled beer (which is effectively produced just as our cask beer but then doesn’t undergo the secondary fermentation as it is put into bottle). We have recently done some trials with kegged ale, but the quantity is negligible at this point.
              AOAB; Do you brew any organic cask ale (or regular beer)? If not, why?
              • SC, TT; No we don’t for several reasons. The first is that using organic raw materials for a ‘special brew’ would entail flushing out and cleaning our brewing plant including our malt conveyor and mill system each and every time as well as adding in the admin/paperwork burden of inspections/auditing by the Soil Association. In addition, at the moment the quality of the ingredients would be below the standards we demand now.  This is because there are there are very limited quantities of organic barley and hops grown, and we would be limited to what we could get (for example, because of the susceptibility of hops to disease and pest infection, some seasons the hops produced by organic farms are extremely poor or there might not be a harvest at all).
              AOAB; How much cask do you export and where? Cask is best fresh…?
              • SC, TT; We export negligible amounts of cask ale to Denmark and Sweden. The issue isn’t about ‘freshness’ per se,  but the challenges of a short shelf life (~8 weeks shelf life); the sensitivity to travel and temperature given our vigorous secondary fermentation; the lack of knowledge on how to handle cask in countries outside the UK; and the challenge of getting our casks back.
              AOAB; Will Brexit cause any problems (regarding export)?
              • SC, TT; Not for us given our low level of export sales, but overall we don’t think beer will be a sticking point in the Brexit negotiations.
              AOAB; Cask sale in Great Britain, over the last decade?
              • SC, TT; Unfortunately, sales of cask ale have fallen over the past decade; as they have for the decades before this as UK consumers tastes changed and lager became increasingly popular. In the past decade, despite a period of 4-5 years of relative stability, British Beer & Pub Association data indicates that cask sales through pubs, etc. have fallen by 18%.
              AOAB; Decreasing interest among customers for drinking beer/real ale in pubs in Great Britain?
              • SC, TT; Beer is still by far the largest selling beverage in pubs and bars in the UK but there are all sorts of dynamics in play that mean that overall alcohol consumption is decreasing. This includes people drinking more at home; health awareness re: moderate alcohol consumption; no longer socially acceptable to drink anything and drive; and growth of other alcohol sectors (e.g. still wine) versus historic patterns. One of the issues with the decrease in ‘real ale’ consumption is a continuing issue with quality of service given the particular needs of this beer style (for example, many pubs think that because of the craft beer trend they have to offer a wide range of cask beer, yet once the first pint has been poured the beer has to be sold quickly — three to four days — leading to quality issues with slower moving lines).
              AOAB; What beer is your bestselling cask historically? 2019?
              • SC, TT; Landlord is by far our most popular cask beer, accounting for approximately 80% of our cask sales in our last financial year (Oct 2018 – end Sept 2019).  Before Landlord came about in 1950, the beer we produced most of was a beer called XX in the Brewery (!) but probably called Mild in the pubs. It was the same strength as Golden Best (3.5%), but darker due to the use of Crystal malt. In our old records, they don’t report the colours of the beers with dark malts in the grist (probably because this varied a lot) but I would estimate it at a colour of approximately 50-55 (Landlord is 20 and Boltmaker is 30).
              Landlord Dark, tidigare Ram Tam (bild lånad från Timothy Taylors)

              Thanks to Scott for the replies and for Timothy Taylors production of great Cask Ales.

              Alf testar Cask - Pub-runda i Uppsala

              $
              0
              0
              Dags skriva något om mina egna upplevelser av Real Ale. Tog en tripp till Uppsala för att undersöka utbudet där. Planerade att besöka två stycken Cask-pubar, Bishops Arms som jag har besökt tidigare och O'Neils Irish Pub & Restaurang som skulle bli mitt första besök.
              Det fanns planer om en vidare besöksradie under denna lördag, men dessa två var de primära besöksmålen.

              Bishops ligger ju precis vid tågstationen och öppnade strax efter det att jag anlände, klockan tre på eftermiddagen.
              O'Neils ligger på Dragarbrunnsgatan, några lätta stenkast från BA - lagom promenadavstånd.

              Gråkall lördagseftermiddag i Uppsala, men dryckesupplevelserna värmde min frusna själ.


              Bishopa Arms Uppsala har fyra stycken handtag, men det ekade rätt tomt i deras cask-kyl, endas en var påkopplad! Det var en ny bekantskap för min del, Allendale Brewery har jag tidigare inte testat något från.

              Golden Plover, jag trodde att det var en gyllene plog - men det handlar snarare om en Ljungpipare, det vill säga en fågel. Ölen kategoriseras som en Golden Ale och ligger på bekväma 4% abv. Jag hade en tanke på att avsluta kvällen på BA då de hade en hel del annat kul att dricka i fatölssortimentet, men det blev inte så.

              Jag gick vidare ner till Guns gata för mitt premiärbesök hos Neil & Co på O'Neills Irish Pub & Restaurang.

              På utsidan ser det nästan ut som en "modern" pub, men på insidan blir omställningen till klassisk irländsk landsortspub väldigt påtagligt. Det känns nästa som att jag behöver huka mig under det "låga" taket. Mörkt trä är det som dominerar färgsättningen, inte minst i den lilla L-formade baren. Antalet fatölskranar är blandat, här finns Guinness, O'Haras och Kilkenny, men också lite udda öl som Grimbergen och Jezek. Lite mer oväntat var att de även hade CBS från Founders och Lil Crispy från Clown Shoes.

              Det var ju trots allt primärt Cask jag kommit för att dricka, så jag parkerade mig framför detta handtag.

              Rätt öl i lite fel glas....

              Timothy Taylors Boltmaker hade jag inte testat innan dagens besök och den gav onekligen mersmak, även om den serverades i ett Black Sheep-glas! En lagom tjock skumkrona visade sig var ljuvligt gräddig i koncistensen. Inte fisljummen, men inte heller för sval, tolv grader hävdar Neil bestämt.
              När han drar upp min cask så får han jobba en del för att få upp den. Av någon anledning dyker en gammal slagdänga upp i mitt huvud, "You can't hurry love". För visst är det kärlek jag får mig serverad i ölform, ja nästan i alla fall! Så pass att jag testade den två gånger denna eftermiddag.


              På det andra handtaget hängde en mer bekant lapp, Holy Grail, som givetvis serverades i passande glas. Den står inte upp fullt ut mot Boltmaker, men är en klassisk brittisk ale, serverad under samma förutsättningar som ovan.
              I helt korrekt glas!

              Förutom Cask och vanlig fatöl så hade det en del flasköl, bland annat Black Sheep IPA, men den testade jag inte (tyvärr).

              Jag hade läst att DomCraft skulle ha världspremiär för Uppsala för Pilsner Urquell kvällen innan, i förhoppning att den skulle finnas kvar så begav jag mig dit. Dock serverades PU inte i ölsejdel, därför valde jag fortsätta brittiskt med S:t Austells Tribute, även om vinglas inte är ultimat dryckesglas för denna dryck heller så funkar det, en ok brittisk ale.

              Med löfte om att återkomma senare lämnade jag lokale, jag hann med att hälsa på Maarten och hans fru Klara, som oförhappandes råkade besöka krogen samtidigt.
              Jag vandrade vidare bort till Taps Beer Bar, där det än så länge var lugnt och stillsamt. På taptavlan fanns en ekologisk lager vid namn Linneaus, passande nog från Uppsala Brygghus.


              Till min varma ostmacka med lammfyllning valde jag att dricka Startime från Spike Brewery, en mycket passande kombination.

              Återigen dags att lämna och söka upp över ån, mot Bryggeripuben Ångkvarn. Här testade både #042 Pale Ale och #134 Kloster Brune, den sistnämnda var riktigt bra.
              #134

              Jag hade fortfarande hyfsat gott om tid, tillräckligt syntes det mig för ett återbesök hos DomCraft - för en G&T och kanske något från Founders.
              Det blev "bara" en drink, Hernö Old Tom, Thomas Henrys tonic water och citron, inte min favoritmix, men den gick ner.

              Någon mer öl blev det inte, jag kände mig rätt nöjd och började min promenad upp mot tågstationen, tåget hem var bokat till 20:07 och jag hann med det utan problem.
              Jag kom hem rätt nöjd och belåten!

              Vill passa på och skicka en extra tacksam tanke till tågvärden Agneta som räddade min surfplatta!

              Viewing all 809 articles
              Browse latest View live