Quantcast
Channel: Alf Tycker Om Öl
Viewing all 809 articles
Browse latest View live

Blandade ölfoton - sommarn kommer igång.

$
0
0
Som pollenallergiker så är inte vår och försommar alltid ett hundra procent jämställt med glädje, när jag dessutom är måttligt förtjust i sol och värme så......
Men visst är det skönt att kunna sitta ute i den skuggiga svalkan och avnjuta god öl!

Not For Sale Ale Craft Lager

Saison Dupont Biologique


Månadens ölbild!

Fatlagrad Ten Fidy - en av veckans bästa!

Leon-Skum!



Även om den egna uteplatsen duger så är ju uteserveringen ÖLBRYGGAN vid Spritmuseum (som för övrigt firade femårsjubileum i helgen) på Djurgården en personlig favorit. Passade på att återbesöka Rocky-utställningen och drack givetvis utställningsölen!

Det blev några öl inomhus också denna helg, löningslördag var det och ändå knappt halvfullt på Ominpollos Hatt. Jag fick utan problem sittplats inomhus och passade på att käka Sommar-Pizza #2.
Sista Häxan från Hair of the Dog i väntan på min middagspizza.

Efterrätten - Lorelei!
På väg till bussen kom jag på att det fanns gamla godsaker på Akkurat. Fick bli två glas Storfot, för den är ju rätt bra!
Bigfoot 2012!
Många och goda öl!

Denna vecka är det ölfestival i Stockholm, på Orionteatern - vi ses väl där!?



Dugges invaderar Stockholm - tar över Lådan!

$
0
0
För ett tag sedan fick jag tips om ett nytt öl- och hamburgerställe av kollegan Anders, ett nytt ställe hade öppnats i Stockholm. Han hänvisade mig till en recension av sagda ställe i Dagens Nyheter av deras Krogkommision.

Lådan, som är kopplad till Flippin' Burger, fick överväldigande gott omdöme, maten består av hamburgare i slidersformat. Och även om DNs testpatrull inte primärt inriktade sig på ölmenyn så framgick ändå att där fanns mycket svensk hantverksöl, något som givetvis väckte mitt intresse.
Men tiden går och inte har jag varit där på besök än, men nu finns det ingen återvändo.
Bild lånade från pressmeddelande
Dugges Bryggeri gör sin största fatölssatsning hitintills, de tar med sig 20 stycken fatöl till Lådan plus två till Folkölscykeln från Folkölsbutiken som kommer stå parkerad i närområdet.

  • När; 16 & 17 juni 2017 med start klockan 12.00 tills det tar slut!
  • Var; Lådan, Luntmakargatan 63, Stockholm
  • Vad; Tap Takeover (både stark- och folköl), ölcocktails & hamburgare.
  • Vem deltager; Jag kommer vara där den 16e, kanske hänger jag på låset eller också någon gång under kvällen. Jag förväntar mig också ett gäng vänliga göteborgare från Dugges Bryggeri. Dessutom många törstiga stockholmare!
Bild lånade från pressmeddelande

Vi ses väl där!?

Ps - jag hittar ingen hemsida för Lådan, bara för Flippin' Burgers, men Lådan har en Facebook-sida i alla fall.

Sveriges oberoende småbryggerier förstärker

$
0
0

Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier består idag av 36 stycken hantverksbryggerier från norr till söder. Den person som jag oftast sett och hört uttala sig för föreningen hitintills är dess ordförande Berith Karlsson (Närke Kulturbryggeri). Men nu skall hon får lite avlastning i form av en kommunikatör och en politisk talesperson.

Claes Wernersson äger och driver Qvänums Mat & Malt tillsammans med Annica. Claes som tidigare suttit i föreningens styrelse och då under en tid redan skött en del av kontakterna med politiker, men också bland annat systembolaget och livsmedelsverket. Nu tillträder han i en deltidstjänst som politisk talesman för föreningen.

Jag skickade några frågor till Claes och fick efter ett tag (han var på semester) följande svar:


Våra hjärtefrågor är naturligtvis den differentierade alkoholskatten som de allra flesta länderna i vår omgivning, läs också USA och Kanada, använder för att stödja de mindre oberoende bryggerierna. Detta för att stödja småskalig verksamhet, produktvariation, landsbygdsutveckling och innovation.
Sverige har som du troligen vet valt att inte begagna denna möjligheten för sina producenter. Något som vi ser som allvarligt ur konkurrenssynpunkt gentemot våra viktigaste konkurrentländer.
En annan viktig fråga är också gårdsförsäljningen. Ur besöksnäringssynpunkt oerhört viktig. En möjlighet också för landsbygden genom ökade turistströmmar, arbetstillfällen m.m. Också viktig för produktutveckling och innovation. För många små producenter är detta en möjlighet där Systembolagets krav på administrativa rutiner och produktvolymer blir ohanterliga.


Det har ju på senare tid flaggats allt oftare bland flera politiska partier/representanter om att lätta på alkohollagstiftningen. Inte minst vad gäller gårdsförsäljning, en fråga som också ligger småbryggerierna varmt om hjärtat. 
Det har också höjts starka röster från andra aktörer (IOGT/NTO) i rakt motsatt riktning, denna debattartikel publicerades i Sydsvenskan häromveckan.

Ännu så länge tror jag knappast att det finns någon lösningen på just den frågan inom någon nära framtid, tyvärr.

Förutom Claes så har en ny tjänst som kommunikatör tillsatts, Martin Odh har tidigare jobbat med liknande frågor inom detaljhandeln 

Saxat från föreningens nyhetsbrev;

Föreningen har gjort två strategiska rekryteringar i Martin och Claes. Behovet av intern och extern kommunikation ökar i takt med att föreningen växer och vi vill också vara en del av det politiska samtalet och göra vår röst hörd i samhället, säger Berith Karlsson Ordförande på Föreningens Sveriges Oberoende Småbryggerier och fortsätter. Samtal människor emellan är det som stärker och utvecklar ett vänskapligt kompanjonskap, vilket vi ser som alldeles särskilt viktigt i vår bransch, som är en fin blandning mellan lång tradition och spännande nyskapande. 

För den som önskar bekanta sig närmare med föreningens medlemmar och deras produkter så kan jag varmt rekommendera ett besök på Spritmuseums Ölbrygga i Stockholm. Där serveras alltid ett brett urval av svensk hantversksöl och det kommer att ha ett stort antal "Meet the brewer"-evenemang under sommaren
Nu på lördag, den 3 juni så är det just Qvänum som står för värdskapet på bryggan.

Tidigare år har det även körts små ölfestivaler inne i museets lokaler, givetvis med utställare från föreningen.

Alf besöker - Stockholm Brewers Festival Katarina Kegger

$
0
0
De börjar bli ett I-landsproblem med alla dessa ölfestivaler som poppar upp! I helgen så var det premiär för den lokala (med vissa internationella inslag) nykomlingen Stockholm Brewers Festival Katarina Kegger på Orionteatern.

Jag anlände strax innan de öppnade (klockan 17.00) i fredags, inga kravallstaket behövdes för att kontrollera massorna i kön utanför, när dörrarna öppnades så var vi väl kanske ett tiotal personer som ivrigt väntade utanför.
Jag stämplade in, fick mitt ölglas (trevligt) och köpte mina beertokens (poker-chips) och en stämpel på höger handled.
Snyggt ölglas och 2 beer-tokens.
En av de utställarna som jag inför festivalen mest sett framemot att hälsa på hos och testa deras öl var det baskiska bryggeriet Basqueland Brewing Project. Efter en snabb rekognoseringsrunda så valde jag att köpa mitt första smakprov hos Kevin.
Kevin & jag dricker Begi Haundi Oatmeal Stout
Den var välkyld och den fick gå på uppvärmning i mina händer medans jag långsamt avnjöt den småtrevliga havrestouten. Men deras Coco Chango-porter (som jag testade senare) var ändå bättre.

Jag var rätt hungrig och precis i entrén till den rymliga festivallokalen stod bland andra Katarina Ölkafé och serverade Pastrami-sliders med surkål och saltgurka som tillbehör.
Såsen var i starkaste laget för min del (typ rensade bihålorna), men tillsammans så funkade det ändå!
Nynäshamns Ångbryggeri serverade under fredagen två stycken öl, en Katarina Keggers festivalöl och deras egen jubileumsöl. Ingendera hamnar på Best of Nynäs-listan, men godkänt.

En tidig favorit hos mig var "nykomlingarna" hos Frequency Beer Works, deras 08 Stockholm Style IPA var mycket överraskande bra.

Brewköltur är en annan lokal ölproducent som imponerat på mig framför allt genom deras produktion av lågalkoholöl. Jag testade deras session IPA Sunshine Lollipops, en mycket smakrik öl på 4.5%.
Lollipop

Beavertown var ett annat internationellt inslag, ett bryggeri som tidigare inte imponerat särskilt mycket på mig. Testade deras NEIPA, den var snygg och doftade bra men i slutet så dök det upp en halsbränna, inte enbart positivt denna gång heller med andra ord.
Beavertown Honulolo New England DIPA (en NEDIPA)
NEDIPA!
Kungsbryggeriet har jag tidigare testat primärt för att jag hittat flaskor med ekologisk märkning. De två öl de hade med sig till denna festival var inte eko. Men deras California Lager var klart godkänt drickbar, liknar en vienna lager i färgen. Deras Katarina Pils inte var välsmakande ens lite.

Unibärsum är också ett bryggeri där jag primärt testat folköl tidigare, alltid med godkänt betyg. Deras Granaten var en riktigt bra sexprocentig IPA.

Men min favorit för hela kvällen blev en öl från bryggeriet Modernist Brewery. Deras Herbarium Mango & Passion saison var kanske inte en klassisk bondeöl, men extremt väldoftande, ruskigt lättdrucken och god.
Bredvid Modernist så hade PKLK med sig en experimentbrygd - Abbey Style Sour Ale, smaksatt med aprikos och Physalis. Den sistnämnda ingrediensen har jag aldrig tidigare smakat i ölform. Bra öl, men jag har fortfarande lite svårt för det sura.
Många sköna bryggare på plats under fredagskvällen, några gamla bekantskaper andra nya.
Menno Olivier (de Molen) och Jessica från S:t Erik

Peter PKLK

Matthias H fick pumpa hårt för att få ut sin Sour.
Årets nykomling - Kevin med kollega från Basqueland Brewing Project
Nynäs-Lasse, firar 20 år i år!
Förutom den varma maten så fanns även svalkande glass från Snikki Nikki.
Hallon/Chokladglass (Snikki Nikki) med Push & Pull (de Molen)
Jag fotade mycket under fredagen, men de flesta bilderna blev mer eller mindre oanvändbara (?!) på grund av undermålig kvalitet, trots hyfsade förhållanden.
Denna bild tycker jag blev en mina bättre, tyvärr minns jag inte riktigt vilken öl det är som hälls upp, kan vara hos Dry & Bitter och då är det deras Imperial Stout...... Black Flag, som blev min sista öl.
Min bästa ölbild under festivalen.
Star Horse
Lagom mycket folk för mig som besökare, bra live-musik, framför allt Star Horse, tyvärr missade jag Joe Davolaz. Bakgrundsmusiken låg på en lite väl hög ljudnivå för min del. Att det dessutom såldes en samlingsvinyl med 1 låt/festivalartist var en kul grej, jag köpte dock ingen då jag saknar vinylspelare.

Folkhavet under ölflaggorna

Jag är mycket nöjd med min festivalupplevelse, det finns uppgifter om att organisationen kommer att köra festival flera gånger om året. Jag kan tänka mig att återbesöka denna lagom stora festival.
Stort tack till arrangörerna, festivalarbetare och alla utställare!

Inför Adelsö Ölfestival - den 17 juni 2017

$
0
0
Adelsö-kran 2016
På kungliga Adelsö så går för tredje året i rad av stapeln en ölfestival  i lokalen Pannrummet, se hemsidan för närmare vägbeskrivning.

Precis som 2016 så kommer det att finnas ett gäng hembryggare på plats för avsmakning av deras brygder.
Listan över årets utställare hittar jag på biljettsidan, tretton stycken lokala (från Mälardalenområdet) bryggerier utlovas.
Jag glädjer mig särskilt över att  Bryggeri Nyckelbydalåterkommer (saknade dem förra året).
Tre spännande nykomlingar i form av Frequency Beer Works, Qvarnens Brygghus och Öde Bryggeri, jag har tidigare testat bra grejer från dessa tre med stor glädje.


Jag kommer att vara där under dagen (12-17), vi ses väl där!

Övriga deltagande bryggerier är;
  • Adelsö Bryggeri - arrangör
  • Danderyds bryggeri
  • Fjäderholmarnas bryggeri
  • Gamla Enskede bryggeri
  • Monks
  • PKLK
  • Roslags-Näsby bryggeri
  • Sundbybergs köksbryggeri
  • Okänt antal hembryggare (i separat del)

Med fokus på ekologisk öl - Superpizzan på ekologisk drav!

$
0
0
En pizza-deg som till en tredjedel består av ekologisk drav efter bryggnigen av den ekologiska Norrlands Guld - kan det vara något?
Lånat foto.
Drav är en biprodukt av ölframställning, de fasta resterna av malten.
Det är inte ovanligt att det används vid brödbakning, jag vet att Stockholm Brewing sedan länge skickat sitt drav till ett bageri på Djurgården.

Nu har Spendrups börjat ett samarbete med pizzerian 800 grader på Sigtunagatan i Stockholm, och i slutet av denna vecka så dyker ölpizzan Chiara Organica upp. Den kommer att serveras här under en veckas tid, sista dagen är den 22/6-2017.
Under sommarens musikfestival Way out west (i Göteborg) kommer pizzan också att serveras, givetvis med den ekologiska guld lättölen som ju är festivalöl där.
Visst är det en Mikkeller-gubbe i fönstret?

Jag hade inte varit på 800 grader (punkreferenserna är tydliga) innan Spendrups pressmeddelande dök upp i mailen, ville därför göra en kort visit där innan jag skrev något om pizzan.
Jag var lite skeptisk till det hela, misstänkte att pizzerians ölutbud skulle vara levererad av Spendrups.

Men min förutfattade mening kom omgående i slagsida, när jag såg flaksölstavlan på väggen, här fanns många godsaker att välja på och ingen tråkig industrilager där (fatölen är en italiensk sådan dock).
Som framgår av skyltfotot så finns ju tydliga indikationer i exteriören.

Jag beställde en Roses are Brett från To Øl, första gången jag drack den, och med bra resultat.

Lokalens uteservering är välfylld denna soliga lördagskväll (18.15), insidan är trendigt enkelt hipsterinredd, blandade pinstolar och enkla bord, där fanns än så länge gott om sittplats (ca 25 sittplatser).
Jag käkar inget under mitt premiärbesök, men de - fyra olika - pizzor som bakas denna kväll ser goda ut, även om jag tycker prissättningen är lite väl hög.
Jag ske testa Chiara Organica nu på torsdagens premiär, förutom dravet garanteras dock inga ekologiska ingredienser.

På väggen sitter diplomet från DNs krogkommission, som tilldelat 800 Grader Gulddraken Budget 2017.




De tre sista (och den första) bilderna är lånade från pressmedelandet.


Alf besöker - Zum Franziskaner

$
0
0
Jag hade varit på denna klassiska krog vid endast ett tillfälle tidigare och det var 2-3 år sedan. Ett helt oplanerat besök i sällskap med släktingar som ville avsluta våran pubrunda just där. För mig var det ett besök som skapade måttligt behov av återbesök. För en tid sedan las den klassiska (troligtvis Stockholms äldsta) krogen i malpåse, för evigt trodde jag.
När jag googlade så hittade jag dock följande artikel från mars 2016, lokalen var redan då bokad för nya ägare.

Under sommaren 2017 har det hänt saker i krogvärlden i stan. Helt plötsligt dök det upp en blänkare på Facebook (Mankerbeer) om att Stene Isacsson hade sålt Akkurat!
Det kortfattade inlägget var i rätt oklar form, och frågorna duggade tätt bland den begränsade skara som jag spritt vidare till. Rätt snart framkom dock att några hade inside information om affären.
När väl Stene själv lämnade ett ilsket svarsmeddelande till inlägget så försvann det ur FB-flödet.

Det dröjde dock bara någon vecka innan Stene själv gick ut med ett långt inlägg (på engelska) på sin FB-sida, där han förklarade det hela. Visst var det så att han och hans två Akkurat-partners hade sålt guldklimpen.
Efter drygt 20 år på Hornsgatan så var det dags att göra något annat.

Men vad har då detta med Zum att göra? I samma inlägg så tydliggjorde Stene också sina direkta framtidsplaner. Han hade redan införskaffat en ny lokal (se länkad artikel ovan), bara några stenkast från Akkurat.

Stene Isacsson, på sin nya arbetsplats!
På adressen Skeppsbron 44 (sydöstra delen av Gamla Stan) så har Zum Franziskaner återöppnats, men nu under ny ledning.
Stene Isacsson tillsammans med affärspartnern Sven-Åke "Bagarn" Andersson tänker inte göra om Zum till något nytt Akkurat, snarare köra vidare på det klassiska konceptet - med lite nya infall.

Ölmässigt utlovas tysk och svensk kvalitetslager, och fortsatt samarbete med Nynäshamns Ångbryggeri.
Någon vecka innan hela denna affär uppdagades så läste jag en artikel hos Beernews som handlade om Oppigårds Bryggeri som hade haft besök från Tyskland i form av Akkurat-bekantingen Andreas Gänstaller (från Gänstaller Bräu i Bamberg, vars öl finns på Zum). För att trimma in Oppigårds nya bryggverk så bryggdes en samarbetsöl (en lager). Jag tolkar det som ett tecken på att Oppigårds också kan dyka upp på Zum Franziskaner.

Lördagen den 1 juli 2017 så slog då det nya Zum Franziskaner upp dörrarna för allmänheten, då var jag annorstädes, men dagen efter så var jag där!
Där satt flera bekanta Akkurat-gäster i baren och bakom baren fanns också ytterligare minst ett bekant ansikte utöver Stene.

Min första på Zum och från Tucher, en Weissbier
Käkade givetvis också.
Fetaost, saltade betor, rostade valnötter och sallad.

Måltidsdryck, till förrätten - Rauchbier.
Rököl även till varmrätten, korv och surkål!
Flera tyska weissbier fanns både på fat och flaska.

Inredningsdetaljer.

Stene snackar med gäster från New Orleans
Lokalen är mysig, maten bra och ölutbudet ok. I bakfickan är tydligen hundar välkomna - där finns även en av de totalt två tv-apparaterna (tjock-versionen, typ 20-tum) som jag såg. Jag lär återkomma, inte ofta men regelbundet.

Jag fick under eftermiddagen tips av Stene om en bra spelning på samma kväll, givetvis måste ju också det "nya" Akkurat besökas. Inga som helst synliga förändringar i baren än, något som jag tvivlar på kommer att ske heller - åtminstone inte allt för stora.
I väntan på att Honey Island Swamp Band från New Orleans skulle äntra scenen så tog jag in gammal favorit - Cajun Chicken Finger, med en hyfsad New Sweden IPA från Oppigårds.


Alf firar - 20-årsjubileum hos Nynäshamns Ångbryggeri

$
0
0
Nynäshamns Ångbryggeri var ju pionjärer inom svenska hantverksbryggerier, när det startade 1997 så såg den svenska ölbomen väldigt annorlunda ut än vad den gör idag. Rekommenderad läsning "Allt utom en Stor Stark".

För fira sina första 20 år i branschen så bjöd (kostade drygt 400 kronor) de in till fest i två dagar hemma i bryggeriet. Jag bokade in mig till fredagen den 30 juni, första dagen.
Då tågtrafiken i Stockholms län varit minst sagt bristfällig - värre än vanligt - senaste tiden så ville jag vara ute i god tid. Nu blev det ju bussresa större delen av vägen ner, tror nästan att det gick fortare än tåget, färre hållplatser och bara lite trafikstockningar på vägen ut från Gullmarsplan.

Tyvärr vill ju inte riktigt det soliga partyvädret infinna sig denna dag. Jag hade med mig paraply, det kom aldrig till användning och tur var väl det då det blåste kraftigt! Väl på plats utanför bryggeriet - en halvtimme innan utsatt starttid så var jag inte ensam där, vi blev snabbt ett gäng på knappt tio personer, men innan klockan blev 17.00 så ringlade sig kön långt ner utmed gatan utanför.
Jubileumsglasen (sejdlar) med polett - en för mat och en öl.
Verksamheten inne på festområdet skedde i lugn och fridfull ordning (trots att det ryktades om problem med sträckkodsläsare för biljetterna). Flera välkända ölpersonligheter syntes redan cirkulera, både lokala och mer exotiska.
Exotiskt inslag!
Ganska prick på utsatt starttid så öppnades så äntligen insläppet, med fungerande sträckläsare. Jag köpte på mig ett gäng ölpoletter och gick en rekognosceringsrunda. Hittade tre stycken barer, den första innehöll några spännande gästöl, den andra hade Nynäs standardbiror, plus några specialare och givetvis jubileumsölet. Det fick bli kvällens första öl för min del.

JUBILEUM - både i dryckes- och glasform
I bryggeriets vanliga pub var det välfyllt mest hela kvällen, troligtvis beroende på det instabila och kyliga vädret.
I biljettpriset ingick förutom förvald mat (hamburgare av kött eller haloumi) också en dryckespolett. Jag valde att i ett tidigt skede investera min matpolett i en köttig burgare med klyftpotatis och saltgurka.

Som måltidsdryck blev det en Brussel Calling från Brasserie de la Senne, vars bryggare var på plats.

Förutom mat och god dryck så bjöds det även på musikalisk underhållning.
Givetvis fanns det kunnig personal på plats för att ta emot gratulationerna!
Snygg T-shirt, Andreas!


God öl fanns det gott om, mycket att välja på.
Arketyp!

Brussel Calling (innan burgaren)

Arketyp igen, min sista öl......
På verandan utanför bryggeripuben så gick det att köpa lite goda öl med tillbehör.
Bötet 2013, med ost, björnbärsmarmelad och kex

Chokladpralin med Sotholmen Extra Stout
Jag lämnade kalaset vid åtta (för att hinna med pendeltåget), som en mycket nöjd besökare. Med en ny ölsejdel som är både snygg och rätt behaglig att nyttja. Dessutom köpte jag en T-shirt!
Min senaste Öl-tischa!

Alf önskar återigen framför sina hjärtligaste gratulationer till hela gänget och givetvis tacka för en härlig fest! 20 år till - minst!


Alf besöker - Adelsö Ölfestival

$
0
0
Det var dags för den tredje ölfestivalen ute på Adelsö den 17 juni och jag var givetvis på plats.
Men upplevelsen var inte helt oproblematiskt, det var transportlogistiken som strulade, både inför och efter festivalen.

Jag tyckte jag var ute i god tid när jag anlände till busshållplatsen (Brommaplan), men den var redan välfylld med resenärer (många bekanta i ölkretsar). När så väl bussen dök upp (inte enligt tidtabell) så fanns det minst lika många till resenärer att plocka upp. Då bussen var rätt liten (inte dragspel) så infann sig en viss oro hos mig - skulle jag verkligen komma med denna buss!?
Väl ombord - ståplats - så ställde chauffören frågan i högtalarna "....det är väl ingen ombord på denna buss som bara skall till Drottningholm!?" (alla bussar passerar den hållplatsen), men ingen ombordvarande steg då av.
När vi sen passerade just den hållplatsen så var det något som kommit åt stopp-knappen, så bussen stannade - men ingen steg av (några försökte stiga på.....).
Det blev ståplats hela vägen ut till färjan, sen gick jag resterande väg till kohagen.


Utsikten från kohagen/festivalområdet.
Vädret var ju underbart - soligt och lagom varmt - och kohagen fylldes sakteligen upp med törstiga besökare.
Årets premiäröl för min del - hos Öde Bryggeri!
Öde Bryggeri har jag mött och testat några gånger tidigare, alltid med godkänt resultat. Men den första ölen - The Saisonaire - jag testade var väl blaskig, även om det var en folkis-saison. Jag testade ytterligare en öl (minns ej namnet nu) i deras monter senare på eftermiddagen, den var mer i linje med tidigare upplevelser av bryggeriets produkter.

I hembryggar-delen var det fullt med folk - både utställare och besökare - mest hela tiden. Många kända och välrenommerade bryggare på plats i år.
Sommarsuris 2017 NZ
Angry Short Man brewings Sommarsuris 2017 var nog min favorit i år!

Nordic Kiwi Brewery är ju stammisar på Adelsö, så även i år. Jag testade deras lager som var riktigt bra.
Känd från tidningen!
Kul också att träffa Tom från Katrineholms bästa pajbakeri, deras NZ Craft Pies är ruskigt goda.
Mince & Double Cheese Pie
Flera bekanta bryggare
Robin från Gamla Enskede
Ett kärt och efterlängtat återseende var givetvis det här paret från Bryggeri Nyckelbydal,
Göran & Maria, Nyckelbydal
deras Duett Saison Blonde var en av festivalens bästa öl enligt mig.
etikett-bild lånad från hemsidan.
Ett lika trevligt återseende var Qvarnens Brygghus som jag stötte på i Solnahallen under SM i Hembryggning 2015. Numer kör ju Robert med riktigt bryggeri, men under samma namn.
Jag testade hans Cream Stout 2015 och det var det primära skälet till att jag fastnade för hans öl. Den fanns med under Festivalen nu också, den smakade minst lika bra i år.
Ståtlig Stout
Kaffebackens Cream Stout fick min pollett för årets bästa festivalöl!

Det blev rätt mycket foton tagna men inte har jag lyckats spara allt, saknar många foton - bland annat från Frequencys/Fjäderholmarnas och Sundbybergs Köksbryggeri montrar.
Matthias hade med sig sin senaste skapelse "F**k you, I'm Millwall", men den hade ett häftigare namn än bra smak. Däremot så smakade samarbetsölen med Fjäderholmarna "Wit's the frequency, Kenneth!?" mycket bra, ytterligare en av festivalens bästa öl.
Bild lånad från Frequencys Facebook-sida.

Jag hade andra planer för sena eftermiddagen/kvällen som gjorde att jag bara köpte halvdagsbiljett i år, så framåt klockan tre så var det dags för mig att tacka för årets festival och åka vidare ut på Adelsö, med buss var det tänkt.
Men realtidsangivelserna i SLs reseplanerare var inte fullt så exakta som jag hoppats på. När jag väl gett upp hoppet om att hitta någon buss så sträckte jag upp tummen i en fåfäng förhoppning om att någon skulle ge mig skjuts i rätt riktning. Det dröjde endast 2 bilar innan en stannade, chauffören kände igen mig (och jag honom) från festivalen, där han jobbat under förmiddagen.
Han körde mig nästan hela vägen (minus 10 minuters promenad, under vilken jag blev omkörd av bussen!?) till den båtplats jag skulle till.
Därifrån blev jag upphämtad i båt av svåger-Janne och transporterad till slutdestinationen - Alholmen.
Slutet av Trains, Busses & Walks - incoming boat

Kom väl till användning!

Sötaste katten på Alholmen - Chamonieux!

Där jag spenderade ett dygn i gott sällskap med mina båda systrar med respektive och kattungen Chamonieux. Massor av god mat och dryck och härlig utsikt.
Kvällshimmel över Mälaren!

Stort tack till Adelsö Festival/bryggeri för ytterligare en suverän ölfestival, lika stort tack till alla utställare.


Alf testar - 6 generationer Bigfoot 2012-2017

$
0
0
Så var det äntligen dags att genomföra min årligen återkommande parallelltest. Precis som i fjol så lyckades jag locka till mig grannparet Jonas & Sanne för att hjälpa till att tömma sex stycken flaskor av Bigfoot. Även detta år fick tog stora bordet på föreningens uteplats i besittning för vår provning.
Gruyere-ost och smörgåsrån
Förutom öl så hade vi 4 olika ostar och ett gäng ekologiska smörgåsrån som tilltugg.

Sex generationer från vänster - 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017
Solen sken och gjorde tillställning varm men angenäm.


Förutom att diskutera Bigfoot så kom vi även att prata om öl i östra medelhavet då de just kommit hem från semester i Italien och Kroatien.

Vi var rätt samstämmiga i vårt omdöme Bigfoot, framför allt vad gällde 2013. Den hade inte klarat sig genom min grova lagring helt oskadd. Grumlig i utseendet och en skarp nästintill kemiskt obehaglig beska. Däremot så hade 2012 klarat sig riktigt bra, förlorat en del beska men också blivit mjukare i sin russinsötma. Övriga årgångar visade måttliga spår av förändring, ingen egentlig försämring i alla fall. Senaste årgången - 2017 - känns fortfarande lite väl ung.

Några dagar senare plockade jag fram denna flaska ur garderoben.
Gnistrande kapsyl
Hur hade den klarat sig?
Skumkrona!
Här fanns det mycket kvar, både vad gäller kolsyra, beska, sötma och kropp - allt i en härlig symbios. Fick lite minnesbilder tillbaka till första gångerna jag drack ölen (runt 2007-2008), nästan samma euforiska känsla uppstod nu!


Jag hade givetvis tilltugg med också denna gång, ekologiska tunbröds Bruschetta, Munster-ost och cornichonger. Munster funkar utmärkt till Barley Wine.

Med fokus på ekologisk öl - besök på Hotel Kristina i Sigtuna

$
0
0
För några månader sedan (i februari) dök det upp en intressant efterlysning/fråga i mitt Facebook-flöde. En vän som önskade tips på ekologiska och helst närproducerade öl till ett icke specificerat hotell i Stockholmsområdet, som hennes bror driver.
Jag inkom givetvis med förslag, bland annat Sigtuna Brygghus, bland annat beroende på att jag i det läget nog trodde mig veta att hotellet i fråga fanns i just den regionen.

När jag kollade upp Hotell Kristina så visade det sig att de hade redan en god miljöprofil, restaurangen stoltserar med två stycken KRAV-märken. I samma veva så kontaktade jag även hotellet och frågade om jag fick komma på ett studiebesök, tämligen omgående fick jag positivt svar från Andreas.
Tiden rann iväg och veckor blev till månader då jag inte fick tummen ur!
Det dröjde fram till slutet av maj månad innan jag återupptog mailkontakten och snart hittade vi ett datum som skulle passa.

Det hängde en hel del stora molntussar uppe på himlen, både gråa och vita, min semester hade ju trots allt startat. När jag steg av pendeltåget i Märsta för att hasta bort till den snävt tajmade bussen så började det smådugga, men det var det enda regn jag märkte av under besöket i Sigtuna

Entrén

Gammal internatskola
Det första som slår mig när jag kommer in på gården är den spektakulärt röda grisen som står i rabatten (se foto ovan). En av många konstverk (*) som pryder både exteriör och interiör på denna hotell- och konferensanläggning.

Jag är som vanligt ute i god tid, anmäler min ankomst i receptionen och sätter mig en stund i foajén. Medans jag väntar på min värd så kollar jag åter igenom hotellets hemsida för att uppdatera mig.

Öl på flaska, bara ekologiskt.
På flaska har de spännande svenska ekologiska öl från bland andra Organic Mash, Stockholm Brewing, Södra Maltfabriken och Kungsbryggeriet, dock saknas fatanläggning.

Restaurangen, Roger till vänster.

Dagens!

Jag bjöds på lite av varje, allt var mycket välsmakande!


Broccoli-soppan
Under lunchen så pratade jag med Andreas och hovmästaren Roger Lövqvist en del om bakgrunden. Hotellet tog över byggnaden i slutet av 80-talet och har varit i familjen Olsens ägo sedan 1999. Det har hela tiden haft ett miljötänk, de vann Eko-utmaningen 2015 i Sigtuna kommun. Förutom restaurangdelen så jobbar de efter den egna modellen Art-Eco. De har dessutom strama tyglar mot produkter som innehåller palmolja, något som inte alltid är så lätt att undvika tyvärr.

Hotellets ledord är spänst, kultur och hållbarhet och vi kallar oss för ett "Art-Eco-hotell"! Detta koncept innebär att vi har regelbundna konstutställningar och kulturevenemang samtidigt som vi aktivt arbetar med hållbarhet. (text kopierad från hemsidan)


Andreas

Fiskkaka med sallad

Jag valde att drick vatten till lunchen, men efter ett tag så plockade kocken Roger fram två flaskor som vi tidigare pratat om. Jag frågade nämligen om avsaknaden av öl från Sigtuna i hotellbaren, det lokala bryggeriet som har flera bra eko-öl.
Anledningen till detta ligger bland annat i en av dessa två flaskor Mjöd.

Denna flaska producerades hos Mjödhamnen under namnet Sigtuna Mjöd av Rabarber, men ganska snart uppdagades att namnet Sigtuna inte fick användas hur som helst i livsmedelsammanhang, då någon ägde rättigheten till detta varumärke. Namnet försvann från marknaden och ett potentiellt lokalt samarbete gick i stöpet. Därav avsaknaden av ekologiska öl från Sigtuna Brygghus.

Grunden - honungen - kommer från ett antal bi-samhällen som ett gäng hotell (inklusive Kristina) i Sigtuna-området byggt upp i anslutning till sina anläggningar, och det var på deras begäran som Mjödhamnen skapade mjöden.
Numer heter mjöden istället "Rabarber på orten", men konceptet med lokalproducerad honungen är det samma.

Branden på orten
"Branden på orten"är en dessertäppelmjöd från Mjödhamnen, dess lätt rökiga ton kommer sig av att honungen producerades i ett område som drabbades av en stor skogsbrand.
Mjöd är något jag allt för sällan dricker, när jag väl gör det så är oftast med stor njutning.

Det jag hör från Andreas och Roger tyder på att hotellet/konferensdelen av anläggningen funkar i samma anda som restaurangen, vilket tyder på en verksamhet i hyfsat gott samarbete med naturen, sånt tycker jag om!

Stort tack till Andreas (plus fru och syster) och Roger för besöket och den härliga lunchen.

*= Angående konsten, texten kopierad från hemsidan;
William Sweetlove är en annan av våra favoriter. Han är belgaren med stort miljöfokus som oroar sig för hur det kommer att gå med världens djur om den globala uppvärmningen fortsätter. För att protestera mot detta "klonar" han olika djur, och vi älskar dem! De stora och små plastdjuren med petflaskor på ryggen och gummistövlar på fötterna dyker upp här och var på hotellet.

Med fokus på ekologisk öl - ni missade väl inte Norrlands-Pizzan?

$
0
0
Jag skrev ju ett inlägg tidigare, inför att Chiara Organica under en begränsad tid skulle bakas, den 15 juni var jag en av de som fick testa lite före, hos Pizza 800 grader på Sigtunagatan i Stockholm.


Receptet!
Trevligt evenemang även om den vanliga dryckesmenyn nu var utbytt mot ett enda alternativ, ett eko-bira med skruvkapsyl!

Värdparet från Spendrups
Men den funkar väl som lättsam måltidsdryck, även om den i egentlig mening inte tillför något som smakkombination.
Pizza och öl!

Det var en del mingelgäster på plats i den varma lokalen under kvällen.
Evenemangsvimmel!
Kvällen till ära bakades enbart en pizza, Chiara Organica. Det blev nog rätt många pizzor bakade misstänker jag.
Nästan färdig!
Jag fick med mig två stycken slices i en låda hem, nice att dricka finöl - Paljas Saison - till denna goda pizza.
Hemma på loftgången med en öl!
Inte ett kostråd som min dietist rekommenderar.
En pizza om dagen!
Jag höll på att missa att käka pizzan "på riktigt" under den begränsade tiden den serverades, men någon dag innan slutdatumet (22/6-2017) så kom jag slutligen iväg för mitt tredje besök på pizzerian 800 grader.
Medans jag väntade på min pizza så testade jag deras husöl på fat; Menabrea 1846, det var min hitintills enda negativa upplevelse på denna krog. En riktigt menlös medelhavsindustrilager. Men deras flaskutbud är ju klart godkänt.

Också denna gång så valde jag takeaway.
Och återigen blev det en belgare (från Belgoklubben) som fick agera måltidsdryck.
Jubileumsöl från Rulles!

Bara halva kvar

Bra pizzaöl!


Bra initiativ av Spendrups att göra pizzadeg på restprodukter från bryggning. Känner ingen påtaglig ölnärvaro i degen, men pizzan är god, framför allt i samarbete med öl av belgisk karaktär som jobbar mycket bra ihop med den kryddiga tomatsåsen.

Förhoppningsvis kommer den igen, enligt uppgift så finns det tillräckligt med drav för att baka många pizzor. Fram tills dess så kan Chiara Organica avnjutas närmast på musikfestivalen Way out West, då finns ju Norrlands Guld ekologiska lättöl som dryckesalternativ.

Alf firar - redaktörens födelsedag!

$
0
0
Det blev ett traditionellt födelsedagsfirande av mig själv, en pubrunda som bland annat innehöll en bartömning, ett Dugges-evenemang och en missad fredagspub.

Jag startade dagen ute på Kungliga Djurgården, med ett besök på Ölbryggan. Den lätta lunchen bestod av en strömmingsmacka och tre goda öl.


3 öl? Två Ale och en stout.....

Till mackan så passade Biskop Kol från Strömsholm alldeles utmärkt.

Tog sedan spårvagnen bort till Kungsträdgården för att hjälpa till att tömma baren i NK Saluhall, och hälsa på Linda (det var länge sen jag var där, mycket har hänt sen sist). Där dök även Erik upp just som jag skulle lämna lokalen.
S:t Eriks Centennial Saison

Värmdös Skärgårdsprojekt #3 Fil the Lingon


Därefter tog jag sikte mot Lådan, men gick via Regeringsgatan och på vägen så såg jag att Viggo var på plats i den då oöppnade baren hos Swedish Brewing, fick bli ett inofficiellt premiärbesök.
After Work, en eurolager på Hjärtat
Något som ledde till ytterligare en - längre - avstickare upp till Linnégatan för att kolla in korvbaren Hjärtat. Där hade de nämligen en liten happening med öl från just Viggo & Co.

När jag ändå var i de krokarna är det ju lika bra att passa på att besöka Mikkeller Bar Stockholm. För att fira dagens gratulant så köpte jag helt spontant in en helflaska av Spontanbasil, det var jag värd!


En sjuttis av denna öl är inget jag sveper i mig på en kvart, jag blev sittande med den i en timme, tur att Daniel försåg mig med en improviserad ishink så att den höll sig väl kyld under tiden.
Håller stora flaskan kyld!

Men efter det var det dags att hasta bort mot Luntmakargatans och mitt premiärbesök på det senaste hamburgerhaket - Lådan. Förutom goda hamburgar-slices så var Dugges på plats med en liten Tap Takover.
Bourbon Barrel aged Anagram och Fresh7! från Dugges!


Jag hade planerat att avsluta kvällen med ett besök hos gänget i Kyrkan i Sundbyberg, men kände mig lite sliten. Jag valde därför istället att avsluta kvällen hemmavid. Där väntade nämligen lagrade godsaker i ölkylen.



En rätt ok födelsedag!

Stöd Alf - köp folköl i Helsingborg!

$
0
0
Ja, det är ju inte mig ni ska stödja utan min namne kioskägaren Alf i Helsingborg. Hans lilla tobaksaffär, på Örebrogatan 32, har hamnat i kläm i stadens gatugrävarkrig. Försäljningssiffrorna dalar och den klassiska butiken (samma ägare i drygt 30 år) riskerar konkurs då staden inte kompenserar butiksägare för inkomstbortfallet.

Detta har uppmärksammats av Markus Hjalmarsson på bryggeriet Brewski på dennes Facebook-sida.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203555859572808&set=a.1188034716739.23407.1704475578&type=3

Jag fick tipset genom två separata  ölrelaterade fb-kamrater som delade  inlägget.

En kort summering av Markus inlägg. Brewski kommer att inom en snar framtid fylla denna lokala butik med en purfärsk batch av deras folköl MangoFeber 3.5%. Han uppmanar till allmänt stödköp i butiken, där folkölen nu går att förboka.

Om jag hade vägarna förbi Helsingborg så skulle jag givetvis besöka Alfs butik, men det  tyvärr mindre troligt.

Med fokus på ekologisk öl - försäljningsstatistik för systembolaget

$
0
0


Denna korta sammanställning gäller första halvåret 2017, jämfört med motsvarande samma period 2016.

Totalt visar Systembolagets försäljningssiffror på en liten nergång (3 promille), men bland ekologiska produkter så har försäljningen ökat med drygt 11.5%.

Det är framför allt försäljningen i varugruppen Cider/Blanddrycker som ökningen är mest markant, drygt 83%!

Försäljningen av ekologisk öl ökar också den, men med mer beskedliga 2.8%.

Vad gäller marknadsandelar så har eko-försäljningen ökat till 12.5%, drygt var femte förpackning vin som säljs på systembolaget är ekologisk. Motsvarande siffra för eko-öl är 5.63%.

Jag hoppas att dessa siffror följer den inslagna vägen genom hela året.

För den som önskar kolla upp statistiken själv så länkar jag till denna sida.


Alf testar - Bring your own food!

$
0
0
Jag skrev häromdagen om en liten tobaksaffär i Helsingborg som drabbats av gatukontorets bryska arbeten i gatan utanför.
Men också i Stockholm har en av våra folkkära folkölsbutiker drabbats av störningar på grund av byggnationsarbeten.

För knappt ett år sedan öppnade Alli & Victor butiken Folk & Friends vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen. Ett rätt hyfsat läge, även om utsikten över Riddarfjärden begränsas av bensinmack.
Begränsad utsikt!
När så vårens knoppar började brista så dök ett orosmoln upp. Fastighetsägaren skulle genomföra ett stort renoveringsprojekt, projekteringstiden är beräknad till elva (11) månader!
Tämligen omgående så försågs fasaden mot Norr Mälarstrand med byggnadsställningar, något som knappast inbjuder varken till spontanbesök eller regelbundna stammisbesök. Nu när uteserveringssäsongen är i full blom är det knappast lika inbjudande att sitta under dessa ställningar.

I ett försök att locka både nya och gamla gäster till detta mysiga ställe så kör det nu under sommaren en måndags-special (med start den 10/7-2017).
B.Y.O.F. - det översätts till "Ta med din egen mat och ät den hos oss".
Enda kravet på motprestation är att man under måltiden köper minst två öl hos dem, som måltidsdryck.

Köp en take away på ett ställe och ät den på ett annat!
Observera att detta endast är aktuellt just på måndagar!

Vad är då tjusningen i detta?
Besök, handla och ät på två olika ställen, hitta nya favoriter, blanda olika mat och dryck.

Folk & Friends serverar goda pajer från NZ Craft Pies, men det är ju rätt begränsat utbud. Då är det ju rätt kul att ändå kunna utnyttja deras goda tillgång till hantverksmässigt framställd folköl som måltidsdryck i trevlig miljö dessutom.

Jag valde att nappa på ett av de tips som F&F la upp på sin Facebook-sida, The Green Queen Organic Street Food & Bar på Norr Mälarstrand 64 (några kvarter bort från F&F, närmare Västerbron). Ett ställe som jag tittat in hos tidigare men aldrig aktivt testat.
Det faktum att de dessutom serverar ekologisk mat är ju något som tilltalar mig extra.
Flasköl hos Green Queen
Dryckesutbudet hos Green Queen är rätt ok, här finns ju dessutom starköl. Men för min del lockar F&Fs flaskkylar välfyllda med folköl.
Denna måndag valde jag en vegetarisk chiligryta (jag är inte vegetarian).

Måndagsmiddag.

Jag tog några foton av exteriören för att tydliggöra den prekära situationen.
Byggnadställning
När jag anländer vid femtiden så är det folktomt både på uteserveringen och på insidan, förutom en anställd som glatt överlämnar både nödvändiga bestick (matsked) och en servett för att jag ska kunna avnjuta med medtagna måltid.
Husets vegetariska bönchiligryta med koriander, nachos och lime-klyfta. Portionen ser lite nätt ut, men visar sig vara både mycket god och mättande.
Som första måltidsdryck väljer jag en av tre tillgängliga fatöl, South Island Pale från brittiska Saltaire Brewery. Den hade jag tidigare testat som måltidsdryck just på F&F, då på flaska. Den funkar utmärkt till den lagom heta chiligrytan.
Dryckes urval
Men jag måste ju köpa minst två öl, bläddrar igenom den välfyllda papperslistan och bestämmer mig till slut för en Saison från Beerbliotek - Sockerbruket Saison. Inte särskilt mycket saison, men välsmakande.

Ett litet tips, för den som befinner sig på Södermalm så finns en trevlig genväg - regelbunden båttrafik från och till Söder Mälarstrand (i närheten av Münchenbryggeriet) över Riddarfjärden. Båten landar ett svagt stenkast från butiken. Om du har otur så hamnar du istället vid Stadshuset, det finns nämligen två angörningspunkter på norra sidan! Givetvis går det bra att åka samma väg tillbaka, betalningsmedel är SLs access-kort.


Jag kommer att testa Bring Your Own Food-monday flera gånger, har vissa planer på att ta med mig några Dumplings nästa gång, frågan är bara - vilken folköl passar till Dumplings?

Önskelistan på Untappd - dags att bocka av några!

$
0
0
På öl-ratingsajten Untappd så kan jag lägga upp en önskelista, öl som jag önskar att jag kunde ticka men ännu inte lyckats hitta.
På min wish list finns i skrivande stund femton stycken (tog bort fyra stycken nyligen) registrerade öl. Några av vet jag att jag har testat sedan jag gick med i Untappd, men uppenbarligen har jag glömt att ticka dem. Andra är gamla favoriter som jag längtar att testa igen.

Avverkningstakten är i mitt fall rätt låg, jag jagar inte livet ur mig för att pricka av min bucketlist, men några öl känns lite mer angelägna än andra!

Utan inbördes ordning har jag valt ut följande 6 stycken öl från min lista!
  • McEwans Export från Charles Wells - en brittisk barndomsfavorit som spökar för min ölradar! Om jag någonsin får testa den igen så lär den knappast generera något högt betyg.
  • Ideology ESB från Revolution Brewing Company - en amerikansk hyllning till den brittiska poppoeten Billy Bragg, hans låt Ideology är en favorit!
  • Night Boat London Porter från Madness Brewing - återigen musikalisk koppling, nu till SKA-bandets monsterhit, den båten gick till Kairo.  
  • Hellhound on my Ale från Dogfish Head - mer musikalisk öl, Robert Johnson sålde sin själ - så långt är inte jag redo att gå för att få testa denna öl.
  • Lebowski's Caucasian från Noble Ale Works - mer populärkultur i ölform, denna gång med filmkoppling. Tror dock inte att The Dude dricker särskilt mycket öl.....
  • Estate Homgrown IPA från Sierra Nevada - egenproducerad ekologisk humle från favoritbryggeriet! Sånt lockar givetvis mig.

Någon som har någon idé om vart jag enkelt kan få tag på någon av dessa?

Blandade ölfoton - Sommaren 2017

$
0
0
Många foton blev det under semestern, både inne och ute, hemma och på krogen.

Akkurat, Ölet Dag!
Jag firade den nationella öldagen (tredje onsdagen i juli) med en sittning i baren på Akkurat. Blev lockad av en bild i deras Facebook-flöde. Ny sejdel till Södermalmspilsnern från Nils Oscars. Ruskigt snygg och klart ok att dricka pilsner ur.

Under semestern så testade jag några gamla öl igen, bland annat Abstrakt 13, när det var färsk gillade jag den skarpt. Men tyvärr hade min lagerhållning (nästan 4 år) inte vidareutvecklat den i positiv riktning. Klart drickbar, och sen är den ju mycket lättare att förtära när jag vet att jag måste använda korkskruv för att få ur gummikorken.
Gummikork!
Lite balkongöl, en härlig färsk Trappist-trippel!

Jag trodde att jag redan hade druckit upp min sista flaska av K is for Krik från Brooklyn Brewery, men ingen blev gladare än jag när jag hittade ytterligare en flaska i källaren!

Naturkork!
Den hade dessutom klarat lagringen riktigt bra!
Som alla vet så står ju K för Kärlek i detta fall!
Lindemans Framboise i folkisstyrka, förvånansvärt tjock i konsistensen (tänk hallonkräm) och ändå så läskande drickbar.

Sista semesterlördagen firades tillsammans med holländaren Johan och svenska Charlotte, vänner från förr. De bodde på Hobo Hotell och i deras bar har det en husöl som är brygd av Pang Pang Brewery. Härligt taphandtag, i form av ett knogjärn.
Nam Nam på Hobo
Svensk saison från Jackdaw, Kongero 2015 är en utomordentligt stilren och välsmakande öl!

I sommarens Belgo-låda så kom det bland annat en flaska Avec les Bons Voeux från Brasserie Dupont.
Curmudgeon!

Founder firar 20-årsjubileum i år, "Twenty years, Zero regrets".
Amazing Haze på Hatten!

Denna jubileumsöl funkade utmärkt till pizza!

Den hundrade flaskan från Belgoklubben!
La Rulles bryggde den speciellt för Belgoklubben, och jag gillar Grande 100!

Årgångskapsyl från Brasserie Dupont, glaset är fyllt av deras Saison Biologique!


Jag är väl lite gammeldags, men ska inte öl smaka öl!? Omnipollos Old Fashioned Lemonade IPA är visserligen god, men mer som en söt citronsaft än IPA.....

Fräsch somrig jubileums-wit, lite bättre på flaska än den var på fat!

Rosé de Gambrinus på liten flaska, inte fullt lika otrolig som den är på fat, men det räcker ändå väldigt långt!



Blandade ölfoton Special - Not For Sale Ale Craft Lager

$
0
0
Vad passar väl bättre i sommarsolens värmande strålar än en god kall hantverkslager!?

Den skummar fortfarande lite väl våldsamt, dock ingen gusher denna gång.







Långa skuggor!
Denna välgörande öl som är bryggd hos Brouwerij de Molen går att beställa från systembolaget, ett 6-pack för 165 kronor, 12 kronor av dessa går direkt till Not For Sale arbete för att hjälpa trafficking-offren.


Alf testar - blindtest av industrilager

$
0
0
För några år sedan genomförde jag ett test (ej blindtest) av parkbänksbira, de fem bäst säljande ölen på Systembolaget det året plus en annan svensk ljus lager.

Härom dagen skrev bloggarkollegan Johan Lenner (Portersteken) om ett triangulärt blindtest av tvillingölen Mariestads Export och Norrlands Guld Export.
Det inlägget delades av mig i gruppen "Vi snackar öl" på Facebook, rätt många hävdade med bestämdhet att än den ena än den andra var ju så mycket bättre än den andra....

Då föddes tanken att jag också skulle försöka genomföra ett blindtest av samma öl, men för att lyckas med detta så måste jag ta hjälp av min kollega på jobbet.
Passar ju bra att köra testet just den dag då BrewDogs stora BeerGeek tasting challenge genomfördes.

Portersteken körde ju ett triangeltest - två olika öl fördelade i tre stycken glas.  Öl nummer ett i ett (1) glas och öl nummer två i två olika glas. Varför? För att göra det "lite svårare", dels måste testpersonen kunna skilja de två olika ölen åt, men också säkerställa vilken öl som figurerar i två glas.

Jag kör ett quad-test - tre olika öl i fyra stycken glas (en öl i två glas, övriga två öl i ett glas vardera). Samtliga öl är av typen "Ljus lager", men i Systembolaget listor hamnar de i olika stilar.
Nyss inhandlade!

Tre burkar inköpta och fotograferade, alla öl är inköpta samma dag, i samma butik och inställda i kylskåp samtidigt, fem timmar före test. Dock skiljer de sig åt vad gäller bäst före datum.


Ölnamn - Bryggeri - förpackning - bäst före datum - volym - literpris - abv% - Stil
  • Norrlands Guld Export (NGE) - Spendrups - burk - 28 juni 2018 - 500ml - 27.20 kr/liter - 5.3% - Internationell stil
  • Mariestads Export (ME) - Spendrups - burk - 5 juli 2018 - 500ml - 31.40 kr/liter - 5.3% - Dortmunder Helles
  • Pripps Blå Export (PBE) - Carlsberg Sverige AB - burk - 18 april 2018 - 500ml - 23 kr/liter - 5% - Internationell stil

Enligt systembolagets doft- och smakbedömningar så borde Mariestad likna Pripps Blå mer än Norrlands.....? Tittar man på bolagets smakklockor så är PBE och NGE identiska, medans ME skiljer sig något. Matrekommendationerna är också snarlika, husmanskost med fisk, fläsk och fågel. De ska även fungera som sällskapsdryck.

Kunde jag under dessa premisser klara av att skilja dessa öl åt?

Facit
Det var inte helt lätt, utseendemässigt hittade jag inga tydliga skillnader. Doftmässigt var det framför allt en som utmärkte sig, och det på ett bra sätt, den hade dessutom en ok kropp plus en trevlig sötma i smaken. En annan öl hade lite låg bubbelnivå. I övrigt väldigt små skillnader.
Ganska omgående pekade jag ut just den väldoftande "röda"ölen som ett av de glas vars innehåll inte fanns i något av det andra glasen.
Efter en del hattande fram och tillbaka pekades också det gula glaset ut som ensammen om sitt innehåll. Följaktligen skulle de vita och gröna glaset innehålla samma öl, men det kändes inte riktigt rätt.....

Kunde det vara så illa att testledaren Leffe skojat med mig och halat fram en fjärde öl?
Nej, han hävdade sin oskuld å det bestämdaste.

Till slut så bestämde jag mig att gå på min första linje och peka ut vit och grön som samma öl.
Min tanke var att Mariestads Export nog var den som borde skilja sig mest från övriga därför satte jag den i det röda glaset. I det gula glaset hamnade Pripps Blå Export och via uteslutningsmetoden så kom jag  följaktligen fram till att det rimligtvis borde var Norrlands Guld i de två övriga glasen.

När jag så hade spikat mitt resultat så halade testledaren fram facit, och det var ingen rolig läsning för mig som testare......

Ett (1) rätt hade jag!? Dessutom hade jag missat två glas-ölet helt, både vad gällde innehåll och parkamrat! Den öl som jag framhöll som favorit var det ju dessutom fel innehåll i glaset, men det fanns inte i något annat glas precis som jag sa, borde generera en halv poäng extra i alla fall.

Mitt protokoll, efter rättning......

GLASFÄRG - MIN GISSNING - KORREKT SVAR
  • Vit - Norrlands Guld - Mariestad
  • Grön - Norrlands Guld - Norrlands Guld
  • Röd - Mariestad - Pripps Blå
  • Gul - Pripps Blå - Mariestad

Till mitt försvar vill jag framhålla att jag inte dricker någon av dessa öl särskilt ofta, nästan inte alls. Dessutom så var jag lite snuvig i näsan........


Lite överraskad är jag att jag pekar ut Pripps Blå som nästan god........ åtminstone i denna trio.
Kanske beror det på att den är lite mindre färsk än de två övriga testdeltagarna?

Firar segern!
Stort tack till Leffe för hans insats som testledare, han får snart ersättning i flytande form!


Viewing all 809 articles
Browse latest View live